Linkuri accesibilitate

Zelenski permite confiscarea averilor de la susținătorii invaziei din Ucraina


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat o lege care permite confiscarea în favoarea statului a proprietăților și activelor persoanelor care susțin invazia rusă.

„Confiscarea activelor persoanelor aflate sub sancțiuni și care, într-un fel sau altul, sprijină agresiunea ocupanților împotriva Ucrainei va face posibilă o reaprovizionare rapidă și eficientă a bugetului ucrainean din contul dușmanilor”, a declarat președintele ucrainean, pe site-ul său.

Conform legii, Ministerul Justiției va identifica activele persoanelor fizice și juridice care urmează să fie confiscate. În astfel de cazuri, Înalta Curte Anticorupție va fi responsabilă de procedurile judiciare.

Rada Supremă a adoptat proiectul legii respective pe 12 mai.

Lista acțiunilor care justifică aplicarea acestei legi include, între altele, prejudicii aduse securității și suveranității Ucrainei, finanțarea unor asemenea acțiuni, inclusiv prin investiții în titluri de valoare ale „țării agresoare”, asimilarea patriotismului ucrainean cu „nazismul”, incitarea la ură față de poporul ucrainean, cultura și limba sa.

La începutul lunii aprilie, Rada supremă a aprobat o lege care prevede naționalizarea proprietăților rușilor, precum și ale cetățenilor altor țări asociate îndeaproape cu Rusia, care neagă public războiul dintre Rusia și Ucraina.

Legea se aplică oricărei persoane fizice sau juridice. De asemenea, ea permite confiscarea proprietăților de la companiile și cetățenii care nu și-au încetat activitățile economice pe teritoriul Rusiei în timpul legii marțiale din Ucraina. Toate proprietățile care urmează să fie naționalizate vor fi folosite „pentru reparații viitoare în favoarea Ucrainei, care a fost supusă agresiunii din partea Federației Ruse”.

La începutul lunii mai, Zelenski a semnat și un decret privind confiscarea activelor subsidiarelor Sberbank și ale companiei de stat VEB.Russia din Ucraina.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG