Retragerea din viaţa politică a lui Joerg Haider, liderul Partidului Libertăţii din Austria

Joerg Haider, liderul Partidului libertăţii de tendinţă populist-şovină a anunţat că intenţionează să se retragă din politică în urma rezultatului slab al partidului său în alegerile generale de ieri. Haider şi-a anunţat, în acest sens, intenţia de a demisiona din funcţia de guvernator al provinciei Carinthia.

Partidul poporului, partid conservator condus de cancelarul Wolfgang Schuessel, a obţinut peste 42 la sută din voturi, iar partidul social democrat a obtinut 37 la sută din voturi. Partidul lui Haider a obţinut numai 10 la sută, după luni de conflicte interne, care i-au îndepărtat din partid pe reprezentaţii mai moderaţi. În alegerile din 1999, partidul xenofob şi populist al lui Haider obţinuse 27 la sută din voturi.

Cancelarul german Gerhard Schroeder l-a felicitat pe Wolfgang Schuessel pentru victoria în alegeri, iar preşedintele Comisiei Europene Romano Prodi a spus că aşteaptă cu satisfacţie cooperarea cu noul guvern austriac. Schuessel, care începe astăzi tratative preliminare pentru formarea unei eventuale coaliţii, va avea de decis dacă să aleagă un partener de coaliţie sau să încerce formarea unui guvern minoritar.