Opoziţia creştin-democrată: proiectul de federalizare avansat de V. Voronin duce la dizolvarea Republicii Moldova

Opoziţia creştin-democrată de la Chişinău consideră că proiectul de federalizare avansat de preşedintele Vladimir Voronin va duce la dizolvarea Republicii Moldova ca stat suveran.

Vicepreşedintele Partidului Popular Creştin Democrat, deputatul Vlad Cubreacov, a declarat că implementarea proiectului Voronin va duce la instituirea unui protectorat rusesc în Republica Moldova.

Reprezentanţii celui de al doilea grup parlamentar necomunist – Alianta Braghis – nu au exprimat deocamdata un punct de vedere faţă de iniţiativa lui Vladimir Voronin.

Mai multi experţi moldoveni în drept constituţional au constatat ca Legea Suprema a Republicii Moldova nu prevede modalităţi de abrogare a ei, astfel că iniţiativa preşedintelui Voronin nu cadrează cu normele constituţionale.

Expertul fundatiei “Viitorul”, doctorul în drept constituţional Victor Popa spune că Legea Supremă nu prevede nici modalităţi de adoptare a unei noi Constituţii, astfel că autorităţile comuniste pot doar să modifice actuala Constituţie, dar nu au dreptul să o substituie cu alta.