Ştirea zilei

s-a achitat de obligaţia de a renunţa la armele de distrugere în masă. Agenţiile internaţionale de presă citează surse ONU cu declaraţia că se aşteaptă ca Blix să spună Consiliului de Securitate că Irakul încă nu cooperază pe deplin cu experţii Naţiunilor Unite, dar că şeful inspectorilor va saluta noile evoluţii în procesul de inspecţii, între care interviurile particulare cu oamenii de ştiinţă irakieni şi decizia Bagadului de a permite folosirea avioanelor de recunoaştere U2 pentru a cercete locurile suspecte din Irak.

Reuniunea de azi a Consiliului de securitate este considerată crucială, pentru că în cadrul ei se va dezbate dacă să se sprijine cererea Statelor Unite şi Marii Britanii privind o rezoluţie ONU care să autorizeze folosirea forţei pentru dezarmarea reginului lui Saddam Hussein sau să se adopte poziţia statelor care cer ca experţilor să li se mai dea timp.

Ministrul de externe al Rusiei, care are drept de veto în Consiliul de securitate a declarat ieri noapte la sosirea în New York că în acest moment nu e necesară o nouă rezoluţie ONU.