Ştirea zilei

Într-un discurs televizat, noaptea trecută, Bush a anunţa că va cere Congresului american suma de 87 de miliarde de dolari, pentru a acoperi operaţiunile militare şi de reconstrucţie a Irakului şi Afganistanului, anul viitor. Potrivit oficialităţilor americane, cea mai mare parte a acestei sume va fi destinată Irakului.

Pe de altă parte, Bush a recunoscut că au existat dezacorduri între guvernul său şi unii din aliaţii Americii, înainte de războiul din Irak, dar a îndemnat la depăşirea divergenţelor şi la asumarea responsabilităţilor prezente.

George Bush: “Membrii Naţiunilor Unite au acum posibilitatea şi responsabilitatea să-şi asume un rol mai important, pentru a asigura că Irakul devine o naţiune liberă şi democratică”.

Bush s-a referit astfel la demersurile americane din Consiliul de Securitate ONU în vederea adoptării unei noi rezoluţii în privinţa Irakului, menită să antreneze mai multe ţări în efortul militar şi financiar de reconstrucţie a acestei ţări.

În discursul său, Bush a făcut legătura între războiul din Irak şi răspunsul Americii la atentatele de la 11 septembrie, afirmând că Irakul a devenit acum “frontul principal” în lupta împotriva terorismului:

George Bush: “Am învăţat că atacurile teroriste nu sunt provocate de folosirea forţei, ci ele sunt invitate de percepţia slăbiciunii. Şi cea mai sigură cale de a evita atacurile asupra propriului popor este de a ataca inamicul acolo unde el trăieşte şi îşi are baza. Luptăm împotriva unui asemenea duşman în Irak şi Afganistan, pentru a nu-l reîntâlni pe străzile noastre, în oraşele noastre” – a afirmat preşedintele american.