Ştirea zilei

Creştinii catolici, ortodocşi şi de alte confesiuni sărbătoresc în acelaşi timp Paştele, graţie suprapunerii anul acesta a calendarelor religioase.

La Vatican, Papa Benedict al 16-lea a rostit tradiţionala binecuvântare Urbi et Orbi. Suveranul pontif a deplâns situaţiile de conflict din Irak şi Afganistan. Papa Benedict al 16-lea a salutat, în cuvântarea de la Vatican, apariţia unor semnale încurajatoare de reluare a procesului de pace dintre Israel şi palestinieni. El condamnat terorismul şi invocarea religiei în scopuri politice şi violente.



Autorităţile Rusiei au permis unor zboruri charter din Georgia să ignore embargoul impus în urmă cu câteva luni pentru a permite credincioşilor de la Tbilisi să vină la Moscova.

La Sofia, participanţii la înviere au aprins lumânări şi s-au rugat pentru cele cinci surori medicale condamnate la moarte în Libia, sub acuzaţia că ar fi infectat deliberat sute de copii libieni cu virusului SIDEI.

În capitala Ucrainei, câteva sute de suporteri ai premierului au petrecut Paştile în corturi, protestînd împotriva deciziei preşedintelui de a dizolva parlamentul.

La slujbele oficiate în mai multe oraşe din România, s-au făcut auzite chemări la împăcare între majoritatea ortodoxă şi minoritatea greco-catolică.

Iar la Chişinău, la slujba de la catedrala Naşterii domnului au participat mai mulţi demnitari comunişti, în frunte cu preşedintele Vladimir Voronin şi cu premierul Vasile Tarlev.