Armenia nu participă la aplicațiile militare din Kârgâzstan conduse de Rusia

Un elicopter rusesc Mi-8 survolează câmpul de luptă, în timpul exercițiilor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) din Kârgâzstan, pe 11 octombrie.

Aceste imagini au fost realizate în timpul exercițiilor OTSC denumite „Frăția Indestructibilă" și au fost publicate pe 11 octombrie, la două zile după începerea aplicațiilor militare, pe 9 octombrie.
 

Vehicule blindate kârgâze și kazahe, în timpul exercițiilor OTSC din 11 octombrie.

Aplicațiile militare au loc în regiunea Issîk-Kul din Kârgâzstan și urmează să se desfășoare până la 13 octombrie.

Un soldat din Kârgâzstan verifică o cutie de muniție în timpul exercițiilor cu muniție de război. 

Potrivit Ministerului kârgâz al Apărării din Kârgâzstan, scopul exercițiilor este de a „spori coordonarea între unitățile militare în timpul îndeplinirii sarcinilor de menținere a păcii” în Asia Centrală.

Soldați belaruși pe un transportor blindat, în timpul aplicațiilor. 

La exerciții participă aproximativ 1500 de soldați din Rusia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan, precum și personalul de comandă din cadrul alianței OTSC. Armenia nu participă la exerciții deși este membră OTSC. Moldova nu a fost niciodată membră a organizației.

 

Soldații ruși trag cu rachete antiaeriene 9K38 în timpul exercițiilor.

Erevanul a criticat în repetate rânduri OTSC după ceea ce premierul armean Nikol Pașinian a spus că-l nemulțumește profund lipsa de reacție a alianței la incursiunile forțelor azere pe teritoriul armean.

Soldați tadjici în timpul exercițiilor OTSC. 

OTSC a fost înființată în octombrie 2002. Țările-membre au semnat un acord asemănător celui convenit de țările NATO, conform căruia un atac asupra unui membru al alianței este considerat ca fiind un atac asupra tuturor.


 

Coloane de blindate kazahe și kârgâze în timpul exercițiilor „Frăție Indestructibilă".

În septembrie 2022, Armenia a solicitat în mod oficial asistență din partea OTSC pe fondul luptelor cu Azerbaidjanul. Conducerea OTSC a răspuns cu o misiune de „constatare” care a sosit după ce conducerea alianței se pare că deja decisese împotriva trimiterii de pacificatori.

„Protestatari” înconjurați de polițiști antirevoltă în timpul unui segment al exercițiului militar. 

Conform fotografiilor furnizate presei, exercițiile militare par să se fi concentrat pe scenarii de control al mulțimilor.

Trupe ruseștilansează un quadcopter de mari dimensiuni în timpul exercițiilor OTSC. 

Spre deosebire de răspunsul evaziv la cererea de ajutor a Armeniei din 2022, OTSC a desfășurat aproximativ 2300 de soldați în Kazahstan imediat după declanșarea amplelor proteste antiguvernamentale din ianuarie 2022. Astana a susținut că tulburările, care au fost declanșate de protestele privind prețurile la combustibil, au fost conduse de „teroriști străini”.

Soldați belaruși în timpul exercițiilor din Kârgâzstan. 

Armenia rămâne parte a OTSC, dar în luna mai Pașinian a declarat într-o conferință de presă că "nu exclud ca Armenia să ia decizia de a se retrage din OTSC", dacă blocul nu-și va îndeplini obligațiile din tratat.

Kârgâzstanul este gazda unui exercițiu de amploare al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), în timp ce Erevanul continuă să se distanțeze de alianța militară condusă de Rusia. Moldova nu a făcut parte niciodată din această organizație.