Linkuri accesibilitate

7.06 - București: Avertisment serios


Foarte probabil că şi alegerile generale și prezidenţiale din toamnă să fie marcate de aceeaşi linie, o opţiune de stânga izvorând din dorinţa corpului electoral de a sancţiona pe cei care au condus ţara după 1996.


7 iunie 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Radu Calin Cristea; Comentariu: Şerban Orescu)

„Avertisment serios” – despre alegerile locale din 4 iunie.

În primul rând Şerban Orescu este foarte critic faţă de lentoarea cu care s-au numărat şi centralizat voturile . de duminică până miercuri. În al doilea rând, Şerban Orescu consideră votul local drept „un vot de blam la adresa puterii actuale. Foarte probabil ca şi alegerile generale și prezidenţiale din toamnă să fie marcate de aceeaşi linie, adică o opţiune de stânga izvorând din dorinţa corpului electoral de a sancţiona pe cei care au condus ţara după 1996. Cu o notabilă excepţie.

Partidul democrat condus de Petre Roman a înregistrat în alegerile locale, deşi aflat la guvern, rezultate mai bune decât cele mai optimiste aşteptări. Explicaţia ar putea fi tactica lui Petre Roman de a juca la două capete, de a fi în guvern dar a te comporta de parcă ai fi în opoziţie. ...Electoratul pare să nu identifice acum partidul democrat cu puterea aşa cum identifică partidele istorice, PNŢCD în primul rând . Ele sunt şi marile perdante ale alegerilor locale.

Aplicând aceeaşi tactică a jocului la două capete, dar candidând pentru primăria capitalei, Traian Băsescu a avut abilitatea să atace cu numai 10 zile înainte de prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, lipsa de supraveghere din sistemul bancar.

Întrebarea este cum a cîştigat PDSR-ul alegerile locale, fiind direct implicat în cele mai mari ultime trei scandaluri: Costea, firul roşu şi chiar prăbuşirea FNI ? Pentru acest paradox, este de părere Ş.Orescu, există o explicaţie şi anume „un scandal nou spală din amintire pe cel vechi”.

Tot din cauza aceste scandaluri, „statul (adică partidele istorice) a fost pedepsit de electorat, dezamăgit că nu poate fi protejat de escrocherii”.

Pentru alegerile din toamnă, Ş.Orescu vede o victorie zdrobitoare a stîngii, dacă partidele din Convenţia democrată nu reuşesc în primul rând sa-şi „primenească” cadrele.
XS
SM
MD
LG