Linkuri accesibilitate

Emilian Galaicu-Păun

(Topul Marilor Nedreptăţiţi)

Pe când toată lumea culturală se părpălea în aşteptarea mult-promisei Istorii critice a literaturii române de Nicolae Manolescu, mai tânărul (şi abilul!) său coleg de la România literară, Alex Ştefănescu, scotea la Editura Maşina de Scris, în 2005, Istoria literaturii române contemporane. 1941 – 2000, luându-i astfel faţa criticului nr. 1 al literelor române. (Sigur, în cele din urmă, tot Istoria… lui N. Manolescu s-a impus, cu toate scăpările ei, semnalate de numeroşii recenzenţi, dar gestul lui Alex Ştefănescu n-a trecut neobservat, lăsându-se cu consecinţe.) Ei bine, la câteva luni de la lansarea pe piaţă, Alex Ştefănescu ajunsese şi la Chişinău, cu promovarea opului, iar întâmplarea face că în cadrul unei dezbateri pe marginea volumului la Biblioteca Naţională, Domnia Sa a făcut-o pe generosul, anunţând că va dărui un exemplar de carte (1176 pagini, format album) celui care-i va adresa cea mai incomodă întrebare. „Cine este Marele Nedreptăţit al Istoriei… Dvs.?”, l-am chestionat eu (îi răsfoisem între timp tomul, iar întrebarea mea avea o ţintă cât se poate de precisă), şi astfel m-am ales cu ditamai cărţoiul (pe care l-am şi prezentat ulterior, la Carte la pachet). Nu voi spune ce nume a dat Alex Ştefănescu – în tot cazul, altul decât m-aş fi aşteptat –, am apreciat însă provocarea, pe care acum mi-o… readresez.

De bună seamă, după ce că am dat un Top 10/’12, care ar fi marii nedreptăţiţi ai clasamentului mei pe anul ce tocmai se scurge? Şi ce-i de făcut spre a readuce aceste nume & titluri în atenţia – binemeritată – a lumii cititoare?

De data asta, nu voi ţine cont de nici un fel de împărţiri pe compartimente – că acesta-i clasic sau celălalt e contemporan –, pur şi simplu voi aşeza, palimpsestic, nişte nume & titluri care, după ce că mi-au ţinut companie preţ de dou-trei seri, revin în forţă ori de câte ori îmi arunc ochii pe lista celor 50 de cărţi vorbite ale lui 2016. (În paranteză precizez că alte câteva zeci, cetite, nici măcar nu se regăsesc pe această listă…) Iată-le, în ordinea intrării în arenă:

Harper LEE. Du-te şi pune un străjer, Polirom, 2015;

Evgheni VODOLAZKIN. Laur, Humanitas, 2014;

Gabriela ADAMEŞTEANU. Drumul egal al fiecărei zile, Polirom, 2015;

Richard FLANAGAN. O cale îngustă spre nordul îndepărtat, Litera, 2015;

Christoph SCHULTE-RICHTERING. Regi, războaie şi cocote, Baroque Book & Arts, 2013;

Milorad PAVIC. Unicat. Cartea cu o sută de finaluri, Pandora M, 2015;

Bohumil HRABAL. Bambini di Praga, Art, 2015;

Andrei TARKOVSKI. Sculptând în timp, Nemira, 2015;

Bernhard SCHLINK. Femeia de pe scări, Polirom, 2015;

Guillermo CABRERA INFANTE. Nimfa nestatornică, Curtea Veche, 2011.

Nu este neapărat un Top 10 alternativ – la urma urmei, în literatură fiecare autor concurează doar cu sine însuşi!!! –, cineva însă ar putea înlocui lesne câteva titluri & nume din lista de bază cu unele dintr-acestea, fără nici o pierdere valorică. (E valabil şi în cazul acestei liste bonusul de fidelitate, în cinstea celor 12 ani de Carte la pachet, de data asta din literatura naţională:

Ion MUREŞAN. Poezii, Paralela 45, 2014;

Angela MARINESCU. Opere complete, Charmides, 2015.)

Acum, că tot am dat cărţile (a doua oară!) pe faţă, fiecare-i musai să-şi aleagă lista preferenţială – eu unul nu pot să nu mă gândesc la o cititoare pre nume Maia Sandu care, întrebată fiind de lecturile formative în cadrul unor dezbateri electorale, a dat numele lui Mario Vargas Llosa şi Jose Saramago (concurentul ei – se putea altfel? – s-a referit la Istoria Moldovei, în redacţia unor „moldovenişti” învederaţi). În opinia mea, Marea Nedreptăţită a anului 2016 este chiar Maia Sandu, iar prin faptul că dânsa nu a fost aleasă preşedinte (un preşedinte citit, când a mai avut Moldova aşa ceva?!), Marii Nedreptăţiţi suntem de fapt noi cu toţii.

„Mulţi eroi după război”, spune o vorbă populară. Refuzul mai multor partide parlamentare „de buzunar” (se ştie şi al cui buzunar!) – PCRM, PLDM, PL, PPME – de a participa la ceremonia de învestitură a ex-socialistului Igor Dodon în funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, numai act de curaj nu poate fi numit. Este, în cel mai bun caz, o „spălare pe mâini” ce se practică de la Pilat din Pont încoace. (Faptul că doar PD – de două ori, partidul de guvernământ: şi Parlamentul, şi Cabinetul de Miniştri fiind pe mâini democrate – legitimează, prin prezenţă, mandatul lui Dodon vine ca o confirmare în plus, dacă mai era nevoie, că, de facto, de la bun început l-a susţinut pe candidatul socialist în cursa prezidenţială, iar acum culege roadele.)

Istoria cunoaşte însă şi acte de adevărat curaj, iar în ziua aceasta în care o bună parte de moldoveni rămân fără preşedinte – nu că Nicolae Timofti ar fi fost neapărat preşedintele lor; dar în mod cert, Igor Dodon nu va fi niciodată preşedintele lor! – aş aduce aminte de gestul unei tinere de 19 ani, pe nume Valeria Novodvorskaia, cea care în data de 5 decembrie 1969 a aruncat de la balconul Palatului Congreselor din Kremlin (inima puterii PCUS), înainte de începerea spectacolului, nişte foi volante cu următorul conţinut:


Спасибо, партия, тебе
За все, что сделала и делаешь,
За нашу нынешнюю ненависть
Спасибо, партия, тебе!
Спасибо, партия, тебе
За все, что предано и продано,
За опозоренную Родину
Спасибо, партия, тебе!
Спасибо, партия, тебе
За рабский полдень двоедушия,
За ложь, измену и удушие
Спасибо, партия, тебе!
Спасибо, партия, тебе
За все доносы и доносчиков,
За факелы на пражской площади
Спасибо, партия, тебе!
За рай заводов и квартир,
На преступлениях построенных,
В застенках старых и сегодняшних
Изломанный и черный мир…
Спасибо, партия, тебе
За ночи, полные отчаянья,
За наше подлое молчание
Спасибо, партия, тебе!
Спасибо, партия, тебе
За наше горькое неверие
В обломки истины потерянной
В грядущей предрассветной мгле…
Спасибо, партия, тебе
За тяжесть обретенной истины
И за боев грядущих выстрелы
Спасибо, партия, тебе!

Se ştie ce-a urmat – tânăra este reţinută de KGB, apoi un parchet de judecată moscovit o „eliberează” de răspundere penală, internând-o însă într-o clinică de psihiatrie („на принудительное лечение в психиатрическую больницу”). Ceea ce nu a frânt-o pe Valeria Novodvorskaia, din contră!

Piesa într-un act – de desolidarizare! – jucată astăzi, 23 decembrie, de cele câte fracţiuni parlamentare enumerate mai sus nu-i nici măcar o farsă, este aşa un fel de spectacol de matineu de Crăciun – dacă nu „Capra”, cel puţin împărţirea, de ochii lumii, pe căprării.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG