Linkuri accesibilitate

Emilian Galaicu-Păun

Emilian-Galaicu-Paun-blog-2016
Emilian-Galaicu-Paun-blog-2016

De când mă ţin minte, 1 Mai este înscris cu roşu în calendar, asta indiferent de culoarea dominantă a anului. Oricât de verde s-ar arăta azi Piaţa Marii Adunări Naţionale, tot chinovarul marchează – acum, şi din afişele electorale ale candidatului socialist la primăria capitalei – Ziua Internaţională a Muncii, că ne place sau nu acest lucru. Unde mai pui că odată sărbătorit „Maiul” (= Secera & Ciocanul), după Sfintele Sărbători (Paştele & Paştele Blajinilor), vine la rând 9 Mai, şi mai roşu, şi mai mobilizator. (Nu am stat să contabilizez, dar punând la socoteală toate zilele de odihnă, cred că suntem ţara cu cele mai multe sărbători calendaristice pe cap de locuitor…)

Încă din şcoală nu mi-a plăcut festivismul de paradă a lui 1 Mai – nu că aş fi fost cine ştie ce disident avant la lettre, pur şi simplu sub pretextul sărbătoririi Zilei Internaţionale a Muncii ni se fura chiar ziua de odihnă (amintesc elevilor de astăzi că pe atunci se învăţa şi sâmbăta), şi încă într-un mod pervers, dat fiind că se presupunea participarea de bunăvoie la „marşul roşu”. Ca un făcut, de cele mai multe ori de 1 Mai – suntem pe la sfârşitul anilor ’70 – ploua, iar frigul nu era deloc clement cu băieţeii şi fetiţele (mai ales cu fetiţele, numai volănaşe şi fundiţe!) îmbrăcate festiv, care tremurau ore în şir înainte de a trece în coloane prin faţa monumentului lui Lenin, la tribuna căruia stăteau în picioare „iubiţii conducători” ai RSS Moldoveneşti, cu toţii la costum şi cravată, ca nişte monumente vii. Falsa demonstraţie de solidaritate a oamenilor muncii cu elita, de fapt birocraţia de partid (PCUS), de stat (socialist) şi de sindicate (sovietice) mai avea în ochii noştri, ai elevilor de pe-atunci, şi marele neajuns, acela de a fi… „paşnică” – de 7 Noiembrie, cel puţin vedeam parada militară!

Întâmplarea face că într-unul din acei ani, „Maiul” a picat imediat după Paşti. Eram încă pionieri, detaliu important în economia naraţiunii. Coloana noastră, a învăţătorilor şi elevilor de la Şcoala nr. 1 din Chişinău „Grigore Ivanovici Kotovski” (actualul Liceu „Gheorghe Asachi”), bătea de ceva timp pasul pe loc, aşteptând să se verse pe strada N. V. Gogol (acum Bănulescu-Bodoni) în jos, în marea de oameni din Piaţa Biruinţei (alias Piaţa Marii Adunări Naţionale de azi), când una dintre învăţătoare, cu studii (neterminate) cu frecvenţă redusă la Filologie, tot ea secretara organizaţiei pioniereşti a şcolii, le-a prins pe nişte fetiţe că mâncau – horribile dictu! – ouă… roşii. Repet: pur şi simplu mâncau, fără să ciocnească (de neimaginat – în acele condiţii – un „Hristos a înviat!” în public). În aceeaşi clipa tovarăşa învăţătoare s-a repezit ca o pajură la bietele copile şi le-a scos, de cravatele pioniereşti, din coloană – ai zice, gata să le dea pe mâna NKVD-ului. Apoi le-a pus să strângă „mizeria” (cojile a două ouă, căzute pe jos – şi ele roşii, asemenea baloanelor sparte), şi le-a expediat acasă după părinţi. Iar ca să le fie de învăţătură şi celorlalţi elevi, au fost „date la gazăt” (vorba vine). Peste câteva zile, gazeta de perete a şcolii le înfăţişa pe cele două „Scufiţe Roşii” ieşind fiecare dintr-o jumătate de coajă de ou roşu – păpuşi ruseşti, nu alta –, cu cravatele pioniereşti legate invers la gât, pe post de baveţele. Iar legenda spunea: „– Pionieri, în numele cauzei lui Lenin şi a Marii Revoluţii Socialiste din Octombrie, fiţi gata!/ – Adevărat că gata!”

Vă rog să mă credeţi, nu sufăr de „complexul Benjamin Button” (alias, leucodistrofie) – şi nici nu-mi retrăiesc copilăria asemenea fraţilor Matthew şi Michael Clark. Pur şi simplu v-am spus o poveste adevărată, dacă nu cu cocoşul roşu, atunci cu ouă roşii, mai exact a culorii roşii, aşa cum o percep azi, în preajma lui 1 mai 2018 – culoare sărbătorită cu fast (în vremuri de tristă, pentru mulţi, pomină) pe cravate pioniereşti şi drapele sovietice, dar ostracizată pe ouăle pascale. „Hristos a înviat!”

O creştere prin scădere

Între 19 şi 22 aprilie, la Chişinău, are loc cea de-a XXII-a ediţia a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, iar ideea inspirată a organizatorilor a fost să invite şi nişte autori români contemporani care excelează în domeniu:

Lavinia BRANIŞTE (n. 1983, Brăila); volume: Povești cu mine (poeme, Paralela 45, 2006), Cinci minute pe zi (proză scurtă, Casa de pariuri literare, 2011), Escapada (proză scurtă, Polirom, 2013), Rostogol merge acasă (literatură pentru copii, Arthur, 2016), Interior zero (roman, Polirom 2016), Jungla lui Toco (literatură pentru copii, Cartier, 2017), Melcușorul (literatură pentru copii, Cartier, 2017);

Adina ROSETTI (n. 1979, Brăila); volume: Deadline (roman, Curtea Veche, 2010), Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul (literatură pentru copii, Curtea Veche, 2014), De zece ori pe buze (proză scurtă, Curtea Veche, 2015), Cartea Curajului (literatură pentru copii, Curtea Veche, 2016), De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură (literatură pentru copii, Curtea Veche, 2016);

Alina PURCARU, (n. 1982); volume: Rubik (coautoare, roman colectiv, Polirom, 2008), Povești cu scriitoare și copii (coordonatoare, Polirom, 2014), rezistență (poeme, Cartea Românească, 2016), Alte 10.000 de semne/ Otros 10.000 caracters (coordonatoare , Editura ICR, 2017, antologie bilingvă de proză românească), Catrina și Marele Domn-Somn (literatură pentru copii, Cartier, 2017).

Tustrele au citit joi seara la Librăria din Centru, în prezenţa unui public (de dorit mai) numeros, în mare parte tânăr şi foarte tânăr. După lectură, o improvizată masă rotundă pe teme de actualitate literară. Şi iarăşi toate trei scriitoare au remarcat cum piaţa de carte a readus în actualitate cartea pentru copii. Şi dacă tot vorbim de piaţă de carte, iată şi statisticile (a se vedea: http://www.contributors.ro/cultura/vin-alegerile-ceva-despre-%E2%80%9Ecaramida-umana%E2%80%9D-din-care-e-facuta-romania/):

La o la o populație de peste 20 de milioane de locuitori, cifra de afaceri anuală a pieții de carte din România este de 60 de milioane de euro. Acum comparați această cifră cu cea a pieții de carte în câteva țări mai mici:

Bulgaria – 60 de milioane euro;

Slovacia – 140 de milioane euro;

Ungaria – 230 de milioane euro;

Cehia – 430 milioane euro;

Danemarca – 350 milioane euro;

Suedia – 450 de milioane euro;

Olanda – 1 miliard euro.

Ce să mai vorbim de cifra de afaceri la cele mai mari țări europene (tot ele, şi mari culturi ale Bătrânului Continent):

Polonia – 1,2 miliarde euro;

Italia – 2,5 miliarde euro;

Franța – 4 miliarde euro;

Marea Britanie – 4 miliarde euro;

Germania – 9, 8 miliarde euro.

Ar fi trebuit să încep, de fapt, cu cifra de afaceri anuală a pieții de carte din Republica Moldova – noroc de editorii moldoveni că au acces, cei mai buni, pe piaţa românească! – dar mi-am zis că, după Germania celor aproape 10 miliarde, cele câteva jalnice milioane vor arăta starea reală în care – vorba unui slogan de partid – CREŞTE[M] MOLDOVA. O creştere prin scădere, dacă nu cumva prin împărţire sau chiar extragerea radicalului.

Încarcă mai mult

Emilian GALAICU-PĂUN (n. 1964 în satul Unchiteşti, Floreşti, din Republica Moldova).

Redactor-şef al Editurii Cartier; din 2005, autor-prezentator al emisiunii Cartea la pachet de la Radio Europa Liberă; redactor pentru Basarabia al revistei „Vatra“ (Târgu Mureş).

Cărţi publicate:

(POEZIE) Lumina proprie, 1986; Abece-Dor, 1989; Levitaţii deasupra hăului, 1991; Cel bătut îl duce pe Cel nebătut, 1994; Yin Time, 1999 (trad. germană de Hellmut Seiler, Pop-Verlag, 2007); Gestuar, 2002; Yin Time (neantologie), 2004; Arme grăitoare, 2009; A-Z.best, antologie, 2012; Arme grăitoare, ediţie ne varietur, 2015; A(II)Rh+eu / Apa.3D, 2019;

(ROMAN) Gesturi (Trilogia nimicului), 1996; Ţesut viu. 10 x 10, 2011 (trad. engleză de Alistair Ian Blyth, Living Tissue. 10 x 10, Dalkey Archive Press, SUA, 2019);

(ESEU) Poezia de după poezie, 1999; Cărţile pe care le-am citit, cărţile care m-au scris, 2020;

(TRADUCERI) Jean-Michel Gaillard, Anthony Rowley, Istoria continentului european, 2001; Robert Muchembled, Oistorie a diavolului, 2002;Mario Turchetti, Tirania şi tiranicidul, 2003; Michel Pastoureau, O istorie simbolică a Evului Mediu occidental, 2004; Michel Pastoureau, Albastru. Istoria unei culori, 2006; Michel Pastoureau, Ursul. Istoria unui rege decăzut, 2007; Roland Barthes, Jurnal de doliu, 2009; Edward Lear, Scrippius Pip, 2011; Michel Pastoureau, Negru. Istoria unei culori, 2012.

Prezent în numeroase antologii din ţară şi din străinătate.

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG