Linkuri accesibilitate

Emilian Galaicu-Păun

Aş fi lăsat fără replică platitudinea ministrului Culturii, Cercetării şi Educaţiei Corneliu Popovici despre artiştii care, chipurile, creează mult mai eficient atunci când fac foame, dacă memoria mea n-ar fi reactivat câteva texte fundamentale – romanul Foamea de Knut Hamsun, nuvela lui Franz Kafka, Un artist al foamei, şi, nu în ultimul rând, jurnalul lui Daniil Harms –, iar exemplul viu (acum, vai! la timpul trecut) al poetului Eugen Cioclea (1948 – 2013), care „în ultimii ani/ cerea mereu/ de mâncare/ şi i s-a dat/ din când/ în când/ de băut”, nu mi-a fi stăruit în faţa ochilor. Cum primele două opere sunt lesne de găsit, în varii ediţii, nu voi face decât să i le recomand înaltului demnitar de stat; voi cita însă pe larg din jurnalul (de „artist al foamei”) al lui Daniil Harms (30 decembrie 1905 – 2 februarie 1942), spre luare-aminte. O primă secvenţă, din sinistrul 1937:

„Doamne, ce mă fac? Mă scufund în sărăcie şi deznădejde. Am distrus-o pe Marina. Doamne, salveaz-o! Doamne, salveaz-o pe nefericita, scumpa mea Marina!

Din când în când, scriu aici despre starea mea. Acum sunt mai căzut ca niciodată. Nu mă pot gândi la nimic. Sunt sleit de puteri. Sentimentul de prăbuşire este total. Corpul este fără vlagă, burta lipită de foame. Stomacul este supărat, vocea răguşită. O stare teribilă de confuzie şi neurastenie. Nimic nu mă interesează, nu am nici un gând şi, dacă îmi trece vreunul, este lent, murdar şi laş. Ar trebui să lucrez, dar nu fac nimic, absolut nimic. Şi nici nu pot face nimic. (…) Văd cum mor. Şi nu am energie să lupt cu asta. Doamne, îţi cer ajutorul!

Doamne, am o singură rugăminte faţă de Tine: distruge-mă, striveşte-mă de tot, aruncă-mă în iad, dar nu mă lăsa la jumătate, lipseşte-mă de speranţă şi distruge-mă în vecii vecilor!”

Dacă nu Dumnezeu (care Dumnezeu, într-un stat declarat ateist?!?!), atunci NKVD pare să-şi fi plecat urechea – nu peste mult timp, pe 23 august 1941, Daniil Harms (Daniil Ivanovici Iuvaciov în acte) a fost arestat ca urmare a unui denunţ; va muri de foame în ospiciul spitalului, pe 2 februarie 1942, la 36 de ani, ultima fotografie înfăţişând „un om distrus, cu semne evidente de malnutriţie” (Camelia Dinu). Şi acum, trageţi-vă suflare, dle ministru – urmează paginile de jurnal, mai exact, câteva mici spicuiri, la… desert:

„Azi vom răbda de foame. (9 octombrie, sâmbătă, 10.40 dimineaţa, 1937)

Jur că până sâmbătă, 30 octombrie 1937, nu voi visa la bani, la un apartament şi la faimă. (23 octombrie 1937, 6.40 seara)

Doamne, acum am o singură rugăminte către Tine: distruge-mă, loveşte-mă definitiv, aruncă-mă în iad, nu mă opri la jumătatea drumului, ia-mi speranţa şi distruge-mă cât mai repede în vecii vecilor. (Daniil)

Nu mai vreau să trăiesc. Nu mai am nevoie de nimic. Nu am nici o speranţă. Nu mai trebuie să cer nimic lui Dumnezeu, ce îmi va da, aşa să fie: dacă e moarte, moarte să fie, dacă e viaţă, viaţă să fie, orice dă Dumnezeu. (…) Amin. (16 noiembrie 1937)

Ne merge tot mai rău. Nu ştiu ce voi mânca astăzi. Şi nici ce vom mânca în zilele celelalte nu ştiu. Suferim de foame. (25 martie 1938)

Mi-a sunat ceasul. Am vorbit ieri cu Andreev. Conversaţia a fost foarte neplăcută. Fără speranţe. Răbdăm de foame, Marina a slăbit şi eu am o durere crâncenă de măsea. Murim. Doamne, ajută-ne! (9 aprilie 1938)

Notez aici evenimentele zilei de azi, căci sunt uimitoare. Mai precis, deosebit de uimitor a fost un eveniment şi îl subliniez:

1. Ieri nu am mâncat nimic. (…)

26. Aşa începe foamea.

De dimineaţă te trezeşti vioi,

Apoi începe slăbiciunea

Apoi începe plictisul;

Apoi urmează pierderea

Puterii inteligenţei rapide,

Apoi vine calmul,

Apoi începe groaza.”

* * * * * * * *

Mă opresc aici, căci adevărata groază nu poate fi redată în cuvinte suferind, la rândul-le, de „malnutriţie”, nu înainte însă de a le aduce aminte actualilor demnitari că în codul genetic al acestui neam, mai exact al generaţiilor născute după război, este înscrisă Foametea (organizată!) din 1946-1947 – nu se glumeşte cu aşa ceva, domni-tovarăşi!

* Opiniile exprimate în acest material aparțin autorului și nu sunt neapărat ale Europei Libere.

Tonul: „Ecrire nous change. Nous n’écrivons pas selon ce que nous sommes, nous sommes selon ce que nous écrivons.”

(Maurice BLANCHOT. L'Espace littéraire)

Bine-a zis cine-a zis, laureatul Premiului Nobel 1981, Elias Canetti: „Adevăraţii scriitori îşi întâlnesc personajele abia după ce le-au creat”, ceea ce înseamnă că personajele au avut şansa să-şi întâlnească – fiecare – scriitorul lui, astfel adeverindu-l ca atare; la rândul lor, cititorii de bună credinţă se vor recunoaşte în anumite scrieri, şi chiar – tipologic – în cutare sau cutare personaj, fără a-i cere socoteală autorului pentru ceea ce nu doar că nu a făcut, dar nici n-a intenţionat, ba chiar a avertizat: „Orice asemănare cu o persoană reală este rodul imaginaţiei acelei persoane”. Cum să-ţi vaccinezi scrierea împotriva unor interpretări eronate? Cum să-ţi fereşti creaţia de o lectură făcută cu rea-credinţă?! Cum să-şi imunizeze opera la tot felul de atacuri?!

Oricâte măsuri de precauţie şi-ar lua, odată publicată cartea scriitorul se expune – şi cu cât scrierea e mai autentică, nemiloasă cu sine & cu cititorul (le plâng de milă operelor care cerşesc îngăduinţa publicului!), cu atât riscă să-şi atragă fulgerele unor mânii dirijate – sigur că da! – de „bunele intenţii”, dacă nu de-a dreptul justiţiare. Delictul de opinie încă se plăteşte scump, de la tragerea în judecată la excomunicarea din sânul bisericii, de la asasinarea morală la condamnarea la moarte, de la trecerea pe listele mereu reînnoitului Index librorum prohibitorum la arderea pe rug. Lista titlurilor trecute la index & a autorilor anatemizaţi e impresionantă; şi ce dacă pe ea se regăsesc numeroase capodopere & nume care ar face cinste oricărei literaturi?! Dacă nu cumva o literatură e cu atât mai vie, cu cât conţine mai multe asemenea cărţi prohibite. La fel cum, înainte să ajungă în „Biblioteca şcolarului” & ediţiile de buzunar, unele titluri au fost retrase din librării & date la cuţit. Aşa că – vorba poetului – „bărbieriţi-vă cu ghilotina!”, dragi autori, dacă doriţi să rămâneţi în posteritate…

De son vivant orice autor trebuie să facă, la un moment dat, o alegere de principiu: fie să tragă cu obrazul pentru o scriere falsă, „de angajament ideologic”, într-un cuvânt contrafăcută; fie să tragă foloasele & ponoasele pentru o operă autentică ce se naşte dintr-o „îndatorire morală lăuntrică, venind din motive foarte personale” (Herta Muller), în care s-a investit trup şi suflet (de la aceeaşi Herta Muller citire: „Scriind, trebuie să mă păstrez acolo unde lăuntric am fost mai tare rănită – altfel, la ce bun scrisul?”). Aşa că – vorba vine – trageţi în scriitor, mai ales atunci când acesta scrie cum poate mai bine! Mai trebuie spus că, în funcţie de opţiune, miza cărţii este fie una externă (onoruri, bani, orgoliu personal etc.), fie una existenţială. De-o parte grafomanii & veleitarii de toată mâna, de-alta creatorii care răspund înainte de toate unei chemări lăuntrice.

Oricâte cărţi ar da autorul, există (cel puţin) una ce-l face cu adevărat – uneori, malgré soi! – în ochii publicului, dar şi în proprii ochi. De regulă, este scrierea în care-şi dă măsura nu doar a aşa-zisului savoir-faire profesional, ci-şi pune la bătaie şi (mai cu seamă) propria viaţă, cu petele ei de lumină şi zonele tenebroase. Fatalmente, această viaţă interacţionează – se poate altfel?! – cu alte vieţi, în primul rând cu ale apropiaţilor, şi atunci reacţia unor membri ai familiei nu se lasă aşteptată: chirurgul Robert Proust, fratele mai mare al lui Marcel Proust, îi cere lui Gaston Gallimard să înceteze imediat publicarea romanului În căutarea timpului pierdut, pe motiv că i-ar dezonora familia; mai îngăduitor, revoluţionarul Lev Ilici Mecinikov îi reproşează autorului povestirii Moartea lui Ivan Ilici că registrul psihologic al fratelui său „era mai bogat decât acel cu care Tolstoi şi-a înzestrat eroul său”. Trebuie să ţină cont scriitorul de sensibilităţile alor săi atunci când îşi scrie opera? De ce nu – să le ceară chiar permisiunea, înainte de a se aşterne pe scris?! În plus, „Nu eşti câtuşi de puţin liber să scrii cutare sau cutare lucru. Nu-ţi alegi subiectul. Secretul capodoperelor în asta constă, în concordanţa dintre subiect şi temperamentul autorului. Căci nu-ţi alegi subiectele, ele ţi se impun” (de la Gustave Flaubert citire; în practică, lucrurile sunt ceva mai încurcate – se ştie bunăoară că F.M. Dostoievski ar fi vrut să scrie Anna Karenina, iar L.N. Tolstoi, Fraţii Karamazov!). Or, procesul de creaţie este atât de complex, încât se poate întâmpla ca inspiraţia să te poarte în cu totul altă parte decât ţi-ai propus să ajungi (şi Cristofor Columb s-a pornit să afle un nou drum spre Indii, şi a descoperit America!), chit că te-ai ghidat după busolă şi compas. Că tot am pornit să rostesc cuvântul – compasiunea este cea care face diferenţa dintre o scriere revanşardă şi una autentică, oricât de dureroasă & greu de suportat ar fi.

Odată declanşat mecanismul textual, nu prea există cale de întoarcere, în acţiune intrând forţe adeseori nebănuite – este ca şi cum trăgând de-un fir de păr rămas pe fundul căzii din baie, ai scoate din gaura de scurgere, de scalp (sau de coadă, deşi imaginaţia mă duce mai curând la o gravură a lui Munch, Îndrăgostiţii printre valuri, unde pletele iubitei se confundă cu talazurile mării), o femeie înecată, căreia făcându-i respiraţie gură la gură să-i redai suflarea!

În mare, există două categorii, inegale numeric, de scrieri: cărţi care puteau foarte bine să nici nu fie scrise (majoritatea) şi cărţi care nu puteau să nu fie scrise (o minoritate compactă, cum ar fi – nucleul dur al oricărei literaturi). Aproape orice autor bun are şi cărţi care puteau să nu fie scrise; nu orice autor important însă dă neapărat şi o carte care nu putea să nu fie scrisă… Există totuşi cazuri singulare, când un autor reuşeşte din prima să dea o astfel de carte, cartea vieţii sale cum ar veni (mă gândesc la Alain-Fournier, cu al său Grand Meaulnes, dar şi la Harper Lee, cu romanul Să nu ucizi o pasăre cântătoare), după care urmează tăcerea (adevărat, în primul caz, odată cu moartea – în tranşeele Primului Război Mondial). Cum este să trăieşti apoi, timp de ani sau decenii, la umbra – de fapt, în raza! – unei singure cărţi?! E ca şi cum ai da naştere unei fiinţe extraordinare cu preţul vieţii creatoare propriu-zise, într-o lume care privilegiază fertilitatea „în serie” (à la Amélie Nothomb – „anul şi romanul”). Deloc întâmplător, despre unele titluri/unii creatori se spune: dacă n-ar exista, ar fi trebuit inventat!

Toate aceste note nu fac decât să pregătească terenul pentru intrarea în scenă a autorului (încă la persoana a treia, dar făcând deja pasul înainte, peste capul persoanei a doua: „O! cititor făţarnic, – tu, semenul meu, – frate!”), recognoscibil după deviza înscrisă pe armele-i grăitoare: CĂRŢILE PE CARE LE-AM CITIT, CĂRŢILE CARE M-AU SCRIS. Prea numeroase pentru a le enumera pe toate câte le-am citit, după ce că însuşisem à la lettre lecţia lui Rainer Maria Rilke – „Atunci am presimţit oarecum ceea ce am simţit mai târziu: că nu ai dreptul să deschizi o carte dacă nu te angajezi să le citeşti pe toate” –, nu într-atât însă ca printre ele să dau de cele, câteva, pe care aş fi vrut să le scriu, fără a schimba o virgulă – în acest sens, sunt un „artist al foamei pe invers”, plăcându-mi mult prea multe pentru a mă opri doar la unele! –, în cele din urmă cititorul pasionat s-a lăsat scris, pe viu, de două-trei cărţi, pe cât de grăitoare una, pe-atât de „împachetate în tăcere” şi totuşi „despachetate în cuvinte” altele. Din două, una – oricare, în funcţie de punctul de vedere – este chiar cartea vieţii mele (aşa cum aş fi vrut să fie, în cazul poeziei; aşa cum a fost să fie, în cazul romanului – altminteri, deosebirea majoră dintre genurile liric şi epic ţine chiar de strategia & tactica de luptă: un atac fulger la baionetă versus un asediu de durată; excepţiile nu fac decât să confirme regula).

…şi fiindcă de ceva vreme se tot trâmbiţează despre „moartea literaturii” – şi nici autorul acestor rânduri nu se simte prea bine –, mă întreb dacă nu cumva fraza lui Stéphane Mallarmé – „Lumea există ca să sfârşească într-o carte” – trebuie citită „în oglindă”, după cum urmează: Cartea există ca să (re)nască o lume.

* Opiniile exprimate în acest material aparțin autorului și nu sunt neapărat ale Europei Libere.

Încarcă mai mult

Emilian GALAICU-PĂUN (n. 1964 în satul Unchiteşti, Floreşti, din Republica Moldova).

Redactor-şef al Editurii Cartier; din 2005, autor-prezentator al emisiunii Cartea la pachet de la Radio Europa Liberă; redactor pentru Basarabia al revistei „Vatra“ (Târgu Mureş).

Cărţi publicate:

(POEZIE) Lumina proprie, 1986; Abece-Dor, 1989; Levitaţii deasupra hăului, 1991; Cel bătut îl duce pe Cel nebătut, 1994; Yin Time, 1999 (trad. germană de Hellmut Seiler, Pop-Verlag, 2007); Gestuar, 2002; Yin Time (neantologie), 2004; Arme grăitoare, 2009; A-Z.best, antologie, 2012; Arme grăitoare, ediţie ne varietur, 2015; A(II)Rh+eu / Apa.3D, 2019;

(ROMAN) Gesturi (Trilogia nimicului), 1996; Ţesut viu. 10 x 10, 2011 (trad. engleză de Alistair Ian Blyth, Living Tissue. 10 x 10, Dalkey Archive Press, SUA, 2019);

(ESEU) Poezia de după poezie, 1999; Cărţile pe care le-am citit, cărţile care m-au scris, 2020;

(TRADUCERI) Jean-Michel Gaillard, Anthony Rowley, Istoria continentului european, 2001; Robert Muchembled, Oistorie a diavolului, 2002;Mario Turchetti, Tirania şi tiranicidul, 2003; Michel Pastoureau, O istorie simbolică a Evului Mediu occidental, 2004; Michel Pastoureau, Albastru. Istoria unei culori, 2006; Michel Pastoureau, Ursul. Istoria unui rege decăzut, 2007; Roland Barthes, Jurnal de doliu, 2009; Edward Lear, Scrippius Pip, 2011; Michel Pastoureau, Negru. Istoria unei culori, 2012.

Prezent în numeroase antologii din ţară şi din străinătate.

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG