Linkuri accesibilitate

Politigraf

Chiril Gaburici revine, dar revine cu scandalul diplomei după el (VIDEO SATIRIC)

Chiril Gaburici revine, dar revine cu scandalul diplomei după el (VIDEO SATIRIC)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:01 0:00

Promisiune de primăriță interimară

Promisiune de primăriță interimară (VIDEO SATIRIC)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:10 0:00

„Vreau transparență totală”, a spus Silvia Radu la prima sa conferință de presă ca primăriță interimară a capitalei, pe 13 noiembrie 2017. A anunțat că emite imediat o dispoziție ca pe site-ul primăriei să fie publicate rapoarte despre toate cheltuielile publice, „creșterea transparenței” fiind, în cuvintele sale, o prioritate „foarte clară”. Dar, pe 22 noiembrie, a emis o altă dispoziție prin care a obligat funcționarii municipali să nu mai vorbească direct cu presa. Radu nu a sporit transparența, ci a limitat-o. Netransparentă a fost (și rămâne) până și propria sa apariție în fruntea primăriei.

În dispoziția Silviei Radu din 22 noiembrie „cu privire la comunicarea cu mass-media” se spune că aceasta are scopul „asigurării comunicării eficiente” cu presa și „informării operative a cetățenilor”. Dispoziția prevede că declarațiile pentru jurnaliști, comunicatele, conferințele, briefingurile sunt „prerogativa exclusivă a Direcției relații publice” a primăriei, iar întreprinderile municipale trebuie să-și coordoneze cu această Direcție comunicarea cu presa „cu cel puțin 6 ore” înainte ca ea să aibă loc. Radu își asumă personal „controlul executării” dispoziției.

Până la emiterea dispoziției, mulți funcționari municipali vorbeau nestingherit cu jurnaliștii și decideau singuri ce, cum și când le comunică, după cum au spus și în declarații făcute Europei Libere. Acum, comunicarea se face centralizat, exclusiv prin Direcția relații publice, sub controlul Silviei Radu. Cu numai 5 angajați, Direcția trebuie să asigure toate relațiile publice ale primăriei. Pe de asupra, mai trebuie să participe la publicarea pe site-ul primăriei a informațiilor despre cheltuielile publice.

Cât de operativ și eficient poate reacționa Direcția la întrebările presei? Pentru acest articol, am adresat primăriei, pe 4 decembrie, o solicitare de informație, inclusiv despre cheltuierea banilor publici. Dar, aproape zece zile mai târziu, încă ne aflam în așteptarea unei reacții.

La sfârșitul lunii noiembrie, pe site-ul primăriei au început să fie publicate unele informații despre cheltuielile din 2017, pe o pagină specială numită „buget transparent”. Sub forma unor tabelele Excel, ea prezintă situația generală a cheltuielilor efectuate de primăria muncipiului Chișinău, inclusiv primăriile altor localități care fac parte din municipiu, subdiviziunile primăriei și diverse întreprinderi municipale. Raportul de cheltuieli al primăriei municipiului Chișinău reflectă deocamdată doar situația din ianuarie - octombrie 2017. Perioada aflării Silviei Radu în fruntea primăriei nu este încă acoperită. Un raport care ar include și luna noiembrie apare pe site, dar, pe 13 decembrie, în momentul redactării acestui articol, nu putea fi descărcat.

Tocmai raportul pe luna noiembrie ar putea elucida cheltuielile pe care le-a implicat cea mai răsunătoare realizare de până acum a Silviei Radu ca primăriță interimară: instalarea bradului de sărbători în centrul Chișinăului.

Primăria spune că a achiziționat cu 15 mii de lei un brad uriaș, de 29 de metri, din regiunea ucraineană Ivano-Frankivsk. Dar arborele ajuns la Chișinău nu arăta la fel de maiestuos ca în pozele din pădure, publicate de primărie. Dimpotrivă, părea deteriorat și îi lipseau ramuri. Silvia Radu a sugerat că instalarea pomului de sărbători ar fi fost sabotată de adepții primarului suspendat, Dorin Chirtoacă, pentru a-i aduce ei prejudicii de imagine. Radu a dispus găsirea unui alt brad, care a fost identificat în câteva ore și tăiat de pe teritoriul unei foste grădinițe din capitală. Radu a spus că urma să dea pe el, din propriul buzunar, 10 mii de lei.

Chirtoacă a negat, însă, orice conspirație și a afirmat că incidentul a fost o „poveste ridicolă și stupidă”: camioanele muncitorilor trimiși după bradul din Carpații ucraineni nu au putut ajunge la bradul cel frumos, care era și foarte greu, așa încât au adus altul în loc, a spus Chirtoacă într-un mesaj de osândire a Silvei Radu, trimis instituțiilor europene.

Incidentul nu a fost deocamdată elucidat pentru a se vedea cine are dreptate. Cheltuielile totale pe care le-a implicat operațiunea nu sunt limpezi. Un grup de lucru a fost creat de Silvia Radu, pe 4 decembrie, pentru efectuarea unei anchete de serviciu. Radu a cerut ca grupul să prezinte un raport de anchetă în termen de 7 zile, adică până în 11 decembrie. Dar acest raport, dacă există la ora actuală, nu a fost dat publicității deocamdată pe site-ul primăriei.

Nu este limpede nici a cui a fost ideea procurării bradului ucrainean, și nici a cui a fost realizarea. Direcția relații publice a primăriei nu ne-a răspuns deocamdată solicitării de informații. Chiar dacă ar răspunde, verificarea răspunsurilor din surse alternative ar fi dificilă, de vreme ce funcționarii municipali au fost atenționați prin dispoziția Silviei Radu din 22 noiembrie să nu mai vorbească direct cu jurnaliștii…

În ciuda declarațiilor Silviei Radu despre nevoia de transparență, rămâne învăluită în mister propria ei apariție în fruntea primăriei. A fost numită în funcția de viceprimar pe 6 noiembrie, printr-o dispoziție semnată de viceprimarul Nistor Grozavu, care i-a cedat și funcția de primar general interimar. El a semnat dispoziția de numire după ce Consiliul municipal a refuzat în mod repetat să includă această chestiune pe agenda ședințelor sale. Cercetat penal sub acuzația de corupție în dosarul parcărilor cu plată din capitală, Grozavu nu a explicat public de unde i-a venit ideea candidaturii Silviei Radu. Nu au răspuns solicitării de interviu trimisă de Europa Liberă la primăria Chișinăului nici Grozavu, nici Radu. Partidul Democrat de guvernământ și liderul acestuia, Vlad Plahotniuc, au respins speculațiile că s-ar afla în spatele numirii, dar au spus că guvernul este dispus să coopereze cu primărița interimară.

Ambițiile Silviei Radu de a ajunge în fruntea primăriei Chișinăului erau total necunoscute până la tentativele de la sfârșitul lunii octombrie ale lui Grozavu de a introduce pe agenda Consiliului Municipal numirea ei în funcție.

Fostă candidată prezidențială și directoare a companiei Gas Natural, Radu a postat, pe contul său de Facebook, numeroase mesaje către „locuitorii dragi ai Chișinăului” după numirea la primărie, mai ales în perioada incidentului cu pomul de sărbători. Dar absolut nimic din postările anterioare numirii sale nu sugerează că ar fi fost preocupată vreodată de problemele primăriei sau ale locuitorilor Chișinăului. Până la numire, numărul referințelor la primăria Chișinăului pe contul său de Facebook este 0.

Editor: Mircea Țicudean

Promisiune de primăriță interimară (VIDEO SATIRIC)

Promisiune de primăriță interimară (VIDEO SATIRIC)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:10 0:00

Cine și cum reciclează plasticul (prețios) al Moldovei

Cine și cum reciclează plasticul (prețios) al Moldovei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:34:13 0:00
Link direct

Pețitori pentru presa Moldovei II

Pețitori pentru presa Moldovei II
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:31:18 0:00
Link direct

Vladimir Voronin se pregătește de centenarul revoluției din 1917 (VIDEO SATIRIC)

Vladimir Voronin se pregătește de centenarul revoluției din 1917 (VIDEO SATIRIC)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:00 0:00

Pavel Filip a „ratat” semnalele UE despre condiția-cheie a ajutoarelor macroeconomice

Pavel Filip nu are rețea (VIDEO SATIRIC)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:16 0:00

Primul ministru spune că pentru el a fost o noutate să afle luna aceasta că Uniunea Europeană are o precondiție „politică” pentru debursarea ajutoarelor macroeconomice promise Chișinăului - respectarea normelor democratice la implementarea sistemului electoral mixt. Afirmația este surprinzătoare. Ambasadorul european la Chișinău, Peter Michalko, a spus, de exemplu, că a subliniat existența acestei condiții „în toate întâlnirile” avute „cu factorii politici, și cu partenerii din Guvern”. UE și-a anunțat condiția încă în luna iunie, când majoritatea parlamentară și socialiștii adoptau trecerea la sistemul mixt. Cum de s-a rătăcit mesajul, de nu a mai ajuns la premier?

„Este o noutate pe care am auzit-o ieri”, a spus Filip la o întâlnire a cabinetului de miniștri cu demnitarii din Parlament, pe 13 octombrie, anunțând că UE nu va debursa nici o tranșă din ajutorul macro-economic de 100 de milioane de euro promis Chișinăului la începutul anului, dacă nu se asigură că guvernul moldovean respectă normele democratice la implementarea sistemului electoral mixt.

„Există doar o singură condiționalitate, care este politică, legată de sistemul electoral”, a spus Filip și a adăugat, citând mesaje europene transmise unor oficiali moldoveni: „Veți primi suportul bugetar după ce vom avea o evaluare a respectării normelor de drept și democratice în Republica Moldova”.

Primul ministru a insistat că nu a știut până acum despre această condiție de care depinde acordarea ajutoarelor. La ultima sa întâlnire cu un înalt oficial european, anume comisarul pentru politica vecinătății și negocieri de extindere, Johannes Hahn, acesta i-ar fi spus altceva. „În discuțiile pe care le-am avut la New York cu comisarul Hahn (în marginea Adunării Generale ONU, pe 21 septembrie), acesta a zis că nu se face nici o legătură cu o condiționalitate politică”.

Pavel Filip la întâlnirea cu deputații, 13 octombrie 2017, courtesy Realitatea Live
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:34 0:00

Dar „condiția politică” este vehiculată în documentele Uniunii Europene încă de la începutul verii. Ea a fost promovată de deputați conservatori din Parlamentul European îngrijorați de schimbarea intempestivă a sistemului electoral moldovean, care era pusă în operă de majoritatea parlamentară în frunte cu Partidul Democrat al primului ministru și de socialiștii apropiați președintelui Igor Dodon.

Ajutoarele de 100 de milioane de euro, dintre care 40 de milioane sub formă de împrumuturi nerambursabile, au fost propuse de Comisia Europeană la începutul anului. Comisia a lăudat atunci eforturile guvernului de a stabiliza economia, spunând că trebuie sprijinite.

Dar procedurile UE prevăd că ajutoarele propuse de Comisie trebuie aprobate de Consiliul European (țările membre ale UE) și Parlamentul European. Când propunerea a ajuns în dezbaterea Parlamentului European, în luna mai, au apărut suspiciuni că guvernarea moldoveană se îndepărtează de angajamentele respectării normelor democratice prin faptul că promovează schimbarea sistemului electoral în lipsa unui consens larg printre actorii politici, fapt constatat și de Comisia de la Veneția.

În urma unor negocieri ale Parlamentului cu Comisia și Consiliul, în așa-numitul trialog, cele trei instituții europene au decis, pe 15 iunie, să impună ca precondiție pentru debursarea ajutoarelor „respectarea mecanismelor democratice, inclusiv a unui sistem parlamentar pluripartit și a supremației legii, a garanțiilor pentru drepturile omului”. Într-o declarație comună a celor trei instituții, anexată deciziei, se precizează că această precondiție a fost impusă „în lumina inițiativelor legate de schimbările din sistemul electoral” și că îndeplinirea precondiției va fi monitorizată de Comisia Europeană și de diplomații europeni pe întreg parcursul asistenței macro-financiare eșalonate în mai multe tranșe.

De atunci, precondiția a fost repetată lunar în diferite declarații și documente ale Uniunii Europene, regăsindu-se inclusiv în declarația privind dialogul pe tema drepturilor omului între UE și Republica Moldova, din 20 iunie, într-o declarație comună a comisarului Hahn și a șefei politicii externe și de securitate europene, Federica Moghernini, din 21 iulie, culminând cu discursul comisarului european pentru ajutor umanitar și managementul crizelor, Christos Stylianides, rostit în numele lui Mogherini, în Parlamentul European, pe 3 octombrie.

Stylianides a repetat și el că „în contextul politic actual” din Republica Moldova, schimbarea sistemului electoral, din proporțional în mixt, trezește „îngrijorări serioase privind aplicarea democrației” și că implementarea schimbărilor electorale abia urmează să fie verificată de Comisia Europeană.

Nu este foarte limpede ce se înțelege prin „implementarea” schimbărilor electorale. Dar cel mai probabil aceasta cuprinde mai întâi crearea „circumscripțiilor electorale”, un aspect delicat care încă nu a fost depășit și care poate influența rezultatele alegerilor, precum și alegerile parlamentare de anul viitor. În funcție de felul cum decurge implementarea sistemului mixt, UE va debursa sau nu tranșele de ajutor.

În fine, în aceeași zi în care premierul Pavel Filip le spunea, pe 13 octombrie, liderilor din Parlament că pentru el existența „condiționalității politice” este o noutate, ambasadorul european la Chișinău, Peter Michalko, declara Europei Libere că a discutat despre aceasta la toate întâlnirile pe care le-a avut cu oficiali moldoveni. „Aceasta este tema principală în toate întâlnirile pe care le am și cu factorii politici, și cu partenerii din Guvern, din instituțiile guvernamentale”, a spus Michalko.

Interviu cu Peter Michalko, șeful delegației UE la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00
Link direct

Majoritatea parlamentară, Guvernul, Pavel Filip știau despre precondiția UE legată de sistemul electoral mixt, dar s-au făcut că nu o văd, pentru că le strica planurile și le aducea daune de imagine. Mai mult, știau că probabil nu vor fi în stare să o îndeplinească, sau cel puțin nu anul acesta. Dovada a dat-o chiar premierul Filip, afirmând, în debutul ședinței de guvern din 11 septembrie că, guvernul nici nu a inclus ajutoarele europene în rectificările făcute la bugetul de anul acesta, știind că n-o să le primească.

Editor: Mircea Țicidean

Pavel Filip nu are rețea (VIDEO SATIRIC)

Pavel Filip nu are rețea (VIDEO SATIRIC)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:16 0:00

Cum să furi un miliard și de unde?

Podcast Politigraf.

Este greu de imaginat cum o să arate lumea în 2041, dar un lucru se poate spune mai mult sau mai puțin sigur: guvernul moldovean o să tot plătească pentru „miliardul” furat”.

Luna aceasta, guvernul a făcut primele plăți către Banca Națională, răscumpărând obligațiunile pe termen de un an, care au fost emise în contul creditelor de urgență sub garanție de stat pentru băncile devalizate în 2014 - primele plăți din buget pentru „miliardul furat”.

Cum s-a ajuns aici? Într-un nou episod al podcastului Politigraf, am reconstituit evenimentele care au dus la frauda bancară, am reconstituit furtul propriu-zis, precum și deciziile luate pentru acoperirea lui. Audiție plăcută!

Cum să furi un miliard și de unde?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:29:55 0:00
Link direct

În 2014 și 2015, Banca Națională a fost ușurată de o sumă fabuloasă pentru a acoperi gaura creată în Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. În trei ani de la „furtul secolului”, n-a fost găsit nici un ban din cei dispăruți. Dar datoria a început a fi întoarsă din buget.

Timp de 25 de ani, până în 2041, guvernul trebuie să răscumpere obligațiuni de aproximativ 13,3 miliarde de lei. Mai trebuie să achite dobânda, care, la o rată efectivă de 5 %, poate însuma încă aproximativ 11 miliarde de lei.

Cum să furi un miliard și de unde?

Cum să furi un miliard și de unde?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:29:55 0:00
Link direct

Bloggeri, vloggeri și alte minunății de-ale new media 2

Bloggeri, vloggeri și alte minunății de-ale new media 2
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:36:05 0:00
Link direct

Mihai Ghimpu ar vrea să dreagă relația cu Maia Sandu (VIDEO SATIRIC, data primei publicări - 19.09.2017)

Mihai Ghimpu ar vrea să dreagă relația cu Maia Sandu (VIDEO SATIRIC, data primei publicări - 19.09.2017)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:05 0:00

Andrian Candu a înmânat medalii inexistente (VIDEO SATIRIC, data primei publicări - 07.09.2017)

Andrian Candu a înmânat medalii inexistente (VIDEO SATIRIC, data primei publicări - 07.09.2017)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:03 0:00

Dilema lui Renato Usatîi (VIDEO SATIRIC, data primei publicări - 30.08.2017)

Dilema lui Renato Usatîi (VIDEO SATIRIC, data primei publicări - 30.08.2017)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:11 0:00

Domnu Sîrbu, gata, încetăm (VIDEO SATIRIC, data primei publicări - 15.08.2017)

Domnu Sîrbu, gata, încetăm (VIDEO SATIRIC, data primei publicări - 15.08.2017)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:15 0:00

Vlad Plahotniuc a uitat a cui este Prime TV (VIDEO SATIRIC, data primei publicări - 01.08.2017)

Vlad Plahotniuc a uitat a cui este Prime TV (VIDEO SATIRIC, data primei publicări - 01.08.2017)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:38 0:00

Gospodar, însă cu grădinița reparată de alții (VIDEO SATIRIC, data primei publicări - 19.07.2017)

Gospodar, însă cu grădinița reparată de alții (VIDEO SATIRIC, data primei publicări - 19.07.2017)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:05 0:00

Iurie Leancă: Eu nu mint niciodată, dar... (VIDEO SATIRIC, data primei publicări - 22.06.2017)

Iurie Leancă: Eu nu mint niciodată, dar... (VIDEO SATIRIC, data primei publicări - 22.06.2017)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:07 0:00

Mihai Ghimpu ar vrea să dreagă o relație stricată tot de el

Mihai Ghimpu ar vrea să dreagă relația cu Maia Sandu (VIDEO SATIRIC, data primei publicări - 19.09.2017)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:05 0:00

Confruntat cu posibilul referendum de demitere a lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar al Chișinăului, Mihai Ghimpu spune că vrea să discute cu concurenta sa, Maia Sandu, despre cooperarea în viitor. Dar până acum, liderul Partidului Liberal a atacat-o de atâtea ori pe cea cu care ar vrea să se împace, încât planurile sale par irealizabile.

„Eu cred că o să vină ziua când noi o să trebuiască să discutăm ce facem mai departe”, i-a spus Mihai Ghimpu lui Gheorghe Gonța, moderatorul emisiunii Important de la televiziunea TVC 21, pe 12 septembrie. Liderul PL fusese întrebat dacă va adresa vreun îndemn la cooperare Maiei Sandu și lui Andrei Năstase ale căror partide, PAS și PPDA, se bucură de popularitate în Chișinău și i-ar putea da o mână de ajutor la referendumul de demitere a primarului liberal al capitalei Dorin Chirtoacă.

Astăzi, perspectiva referendumului s-a apropiat și mai mult. Decizia Consiliului Municipal Chișinău de a-l organiza pe 19 noiembrie a primit undă verde din partea Comisiei Electorale Centrale. Decizia Consiliului adoptată la inițiativa socialiștilor săptămâna trecută a fost sprijinită și de consilierii partidelor coaliției de guvernare, PD și PPEM. Doar o sesizare a liberalilor la Curtea Constituțională, depusă tot astăzi, mai poate opri plebiscitul...

Dacă se va ține, referendumul va avea loc pe fundalul dosarelor de corupție intentate lui Chirtoacă, nepotul lui Ghimpu, de către Centrul Național Anticorupție și Procuratura Generală. Dosarele anunțate în luna mai și arestul preventiv al lui Chirtoacă au dus la decizia PL să părăsească alianța de guvernare dominată de PD-ul coordonatorului alianței, Vlad Plahotniuc.

Ghimpu a spus de mai multe ori, inclusiv în emisiunea în care a vorbit despre dorința de cooperare cu Sandu și Năstase, că dosarele împotriva lui Chirtoacă și altor liberali reprezintă o „comandă politică”, iar în spatele ei s-ar afla Plahotniuc. Sandu și Năstase sunt rivali neînduplecați ai lui Plahotniuc așa încât ar fi acum aliați naturali pentru Ghimpu.

„Chiar ați putea sta la aceeași masă cu Andrei Năstase și cu Maia Sandu?”, a mai fost întrebat Ghimpu în emisiunea Important. „Eu am stat mai cu alții la masă și acum mănânc ... tort Napoleon”, a răspuns Ghimpu, părând să regrete că a fost aliat în ultimii șapte ani cu coordonatorul guvernării, Plahotniuc.

În trecut, Ghimpu a atacat-o de nenumărate ori pe Sandu, iar aceasta nu a lăsat atacurile fără răspuns. A criticat-o când era ministră a Educației, spunând că ar fi „închis școli și grădinițe”. A criticat-o când încerca să devină prim-ministră, în vara lui 2015, spunând că ar discuta cu partidele majorității parlamentare „ca o regină”. A criticat-o în campania prezidențială din 2016, declarând tot jurnalistului Gheorghe Gonța că Sandu trebuie să candideze nu la președinția țării, ci „la funcția de președinte a penitenciarului”, unde este întemnițat fostul ei șef de partid, Vlad Filat, condamnat pentru corupție.

Acum, Ghimpu are vrea să stea cu Sandu și Năstase la aceeași masă, regretând vechea alianță cu Plahotniuc. Dar puține par să mai depindă de dorința lui Ghimpu. La guvernare nu mai este, electoratul i s-a cam subțiat. Popularitatea îi este mică inclusiv în Chișinău, unde mare parte a alegătorilor liberali au votat în campania prezidențială de anul trecut cu Sandu.

Mihai Ghimpu se întoarce cu fața spre aliații săi naturali, pe care îi criticase inclusiv atunci când aceștia protestau în stradă împotriva lui Plahotniuc. Dar proverbul: „Mai bine mai târziu decât niciodată” ar putea să nu funcționeze de data aceasta.

Editor: Mircea Țicudean

Țarul Dadon și cocoșul de aur, adaptare după A.S. Pușkin (VIDEO SATIRIC, data primei publicări - 14.06.2017)

Creșterea și descreșterea votului uninominal, de Vlad Plahotniuc (VIDEO SATIRIC, data primei publicări - 15.05.2017)

Daruri à la Dodon (VIDEO SATIRIC, data primei publicări - 24.03.2017)

Daruri à la Dodon (VIDEO SATIRIC, data primei publicări - 24.03.2017)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:37 0:00

Procurorul general manipulează „faptele” despre manipularea din presă (VIDEO SATIRIC, data primei publicări - 10.03.2017)

În laboratorul unei „înțelegeri verbale” (VIDEO SATIRIC, data primei publicări - 03.03.2017)

În laboratorul unei „înțelegeri verbale” (VIDEO SATIRIC, data primei publicări - 03.03.2017)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:01 0:00

Igor Dodon, când schimbă limba, schimbă și placa (VIDEO SATIRIC, data primei publicări - 20.01.2017)

Igor Dodon, când schimbă limba, schimbă și placa (VIDEO SATIRIC, data primei publicări - 20.01.2017)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:33 0:00

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG