Linkuri accesibilitate

Ştiri

Separatiştii transnistrene se plîng că ar fi supuşi la presiuni din partea Moldovei

Administratia separatistă de la Tiraspol a trimis o notă ambasadelor Rusiei, Ucrainei şi misiunii OSCE în Republica Moldova în care afirmă că autorităţile de la Chişinău fac noi presiuni asupra Transnistriei, ceea ce pune în pericol procesul de negocieri pentru soluţionarea conflictului transnistrean.

Liderii de la Tiraspol care deţin cetăţenie rusească sau ucraineană acuza Chişinăul că s-ar fi amestecat în afacerile interne ale Rusiei şi Ucrainei, atunci cînd le-a cerut acestor ţări să se abţină de la contacte cu administraţia separatistă.

Mircea Dinescu despre subcomisia de anchetă condusă de senatorul PSD Predescu

Subcomisia parlamentară de anchetă a activităţii CNSAS urmează să descindă săptămîna viitoare la sediul acestei instituţii. Recent preşedintele subcomisiei, senatorul PSD Ion Predescu a declanşat un advărat scandal...

Ştirea zilei

prin cîteva afirmaţii ireverenţioase la adresa mai multor membri ai Colegiului CNSAS. Aceştia au cerut revocarea lui Predescu din funcţia de preşedinte al subcomisiei, argumentînd că prin afirmaţiile făcute la adresa lor senatorul PSD s-a descalificat, cel puţin din punctul de vedere al imparţialităţii.

Reamintim că subcomisia are misiunea de analiza situaţia de criză de la CNSAS. Mircea Dinescu, membru în colegiul CNSAS, a declarat că actualele autorităţi sînt evident hotărîte să desfiinţeze acest consiliu de studiere a securităţii ca poliţie politică. Dinescu a adăugat: „Nu-mi fac iluzii şi nici nu sînt dezamăgit, asta-i România”.

Iranul şi Turcia vor să-şi coordoneze eforturile pentru evitarea unui război în Irak

Premierul turc Abdullah Gul, aflat în vizită la Teheran, şi omologul său iranian Mohammad-Reza Aref au decis să-şi coordoneze eforturile pentru evitarea unui război în Irak.

Ştirea zilei

Premierul turc a declarat că un eventual război va avea efecte devastatoare în ţările din Golful Persic şi Orientul Mijlociu. Primul ministru iranian a repetat că ţara sa se opune unei acţiuni unilaterale a Statelor Unite împotriva Irakului şi a cerut statelor din regiune să adopte o poziţie comună cu privire la criza irakiană.

Premierul Japoniei: Fenianul trebuie scos din actuala izolare şi trebuie să coopereze cu comunitatea internaţională

Izolarea Coreii de nord pe plan internaţional este o evoluţie negativă, a declarat premierul Japoniei Iuniciro Koizumi la capătul celor patru zile ale vizitei pe care a făcut-o în Rusia.

Ştirea zilei

Şeful guvernului de la Tokio a adăugat că Fenianul trebuie să ia măsurile necesare pentru a deveni un membru real al comunităţii internaţionale.

Rezumînd discuţiile pe care le-a avut vinerea trecută cu preşedintele rus Vladimir Putin, primul ministru nipon a spus că Rusia şi Japonia împărtăşesc opinia potrivit căreia Coreea de Nord trebuie convinsă că o rezolvare paşnică a chestiunii nucleare este în propriul său interes.

Un purtător de cuvînt al ministerul rus de externe a făcut cunoscut la Msocova că Rusia are un plan de măsuri pentru rezolvarea crizei, între care garantarea statutului non-nuclear al peninsulei coreene, reluarea ajutorului umanitar şi economic către Coreea de Nord şi garanţii de securiztate pentru Fenian.

Guvernul ia în dezbatere o lege de despăgubire a proprietarilor cărora nu li se restituie imobilele

Săptămîna viitoare, guvernul de la Bucureşti va dezbate un proiect de lege privind acordarea de despăgubiri acelor foşti proprietari cărora nu li se vor restitui imobilele pe care le revendică.

Ştirea zilei

Aceştia urmează să fie despăgubiţi eşalonat pe o perioadă de cel puţin 10 ani. Plăţile vor începe în 2005 şi vor costa statul român între 3 miliarde 500 de milioane de dolari şi 5 miliarde de dolari. Maria Teodoru, preşedinta Asociaţiei proprietarilor de case naţionalizate, a declarat postului nostru de radio că această ofertă îi va nemulţumi pe mulţi dintre proprietarii caselor naţionalizate.

Maria Teodoru a precizat: “Categoric proprietarii nu vor fi de acord cu această formă de despăgubire. Cel puţin membrii asociaäiei noastre sînt majoritatea bătrîni, care au peste 70 de ani. În timp ce proprietarii se judecau în tribunale sau solicitau pe cale administrativă restituirea proprietăţilor, statul vindea proprietăţile chiriaşilor, un lucru inadmisibil.”

Guvernatorul de Illinois comută 167 de pedepse capitale în închisoare pe viaţă

Guvernatorul statului american Illinois George Ryan a anulat condamnările la moarte pentru 167 de persoane, în ceea ce agenţiile internaţionale de presă au numit o comutare istorică a pedepsei, cu implicaţii profunde pentru alte state americane.

Agenţia France Presse îl citează pe George Ryan cu declaraţia că, avînd în vedere dosarul ruşinos al statului Illinois în privinţa erorilor judiciare, şi posibilitatea ca alţi oameni nevinovaţi să se afle în celulele condamnaţilor la moarte, el a simţit că nu are altă opţiune decît să comute cele 167 de pedepse capitale la închisoare pe viaţă.

Institutul Naţional de Meteorologie: vremea se va încălzi începînd de marţi

Institutul Naţional de Meteorologie, Hidrologie şi Gospodărirea Apelor anunţă că luni vremea va fi rece şi geroasă, iar în sudul României va ninge, însă începînd de marţi se va încălzi. În noaptea de duminică spre luni, vremea va fi rece, geroasă în vestul, nordul şi centrul ţării. Cerul va fi mai mult noros în jumătatea sudică, unde va mai ninge, însă aria ninsorilor se va restrînge treptat. Vîntul va slăbi în intensitate, prezentînd unele intensificări doar în Dobrogea.

Temperaturile minime vor fi cuprinse între -20 şi -10 grade Celsius în regiunile vestice, nordice şi centrale, şi mai coborîte în nordul Crişanei şi în Maramureş, şi -10 şi -4 grade în cele sudice şi sud-estice. La Bucureşti cerul va fi acoperit şi temporar va ninge, iar vîntul va slăbi în intensitate. Temperatura minimă va fi de -10 grade Celsius.

Raid israelian în Fîşia Gaza: victime în rîndul palestinienilor

Un palestinian a murit şi alţi zece au fost răniţi aseară într-un raid al forţelor armate israeliene în sudul Fîşiei Gaza. Reprezentanţii armatei isreliene au declarat că au reuşit să distrugă mai multe atelerie palestiniene unde se crede că se făceau arme. Deasemena armata israeliană a anunţat că a lansat o nouă operaţiune anti-teroristă.

Ieri un palestinian şi-a pierdut viaţa într-o ciocnire armată a forţelor israeline cu palestinienii. Autoritatea palestiniană a cerut militanţilor palestinieni să înceteze atacurile înainte de alegerile care urmează să aibă loc în Israel pe 28 ianuarie.

Referendum privind integrarea Moldovei în structurile euro-atlantice respins de Comisia electorală centrală

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a respins iniţiativa Partidului Popular Creştin Democrat de a convoca un referendum pentru a întreba populaţia dacă doreşte ca Republica Moldova să se integreze în structurile euro-atlantice.

Membrii Comisiei nu au fost de acord cu întrebarea privitoare la aderarea la NATO, argumentînd că prin constituţie Republica Moldova este o ţară neutră din punct de vedere militar.

Iurie Roşca, liderul Partidului Popular Creştin Democrat a declarat că formaţiunea sa se împotriveşte acestei decizii şi îşi va relua protestele de stradă împotriva regimului comunist de la Chişinău .

Vasile Puşcaş: statutul funcţionarului public va fi clarificat anul acesta

Statutul funcţionarului public va fi clarificat anul acesta, a declarat Vasile Puşcaş, negociatorul şef al României cu Uniunea Europeană.

Ştirea zilei

“Capacitatea administrativă trebuie să fie funcţională înainte de aderarea la Uniunea Europeană” a spus reprezentanul ministerului integrării europene.

Clarificarea statului funcţionarului public a fost amînată de cabinetul Năstase, deşi în ultimii doi ani au apărut în presă o serie de liste cu înalţi funcţionari ai guvernului care sînt în acelaşi timp oameni de afareci de succes, avînd firme prospere, pe care le conduc fie direct, fie prin intermediul familiei.

În februarie începe restructurarea Administraţiei Publice

Guvernul va începe restructurarea Administraţiei Publice în luna februarie, a declarat Ion Călin, secretar de stat la Ministerul Administraţiei Publice.

Ştirea zilei

După criticile repetate ale preşedintelui Ion Iliescu privitoare la ineficienţa guvernului şi birocratizarea excesivă a structurilor administrative, aceasta este primul răspuns explicit care vine din partea executivului.

Reprezentantul Ministerului Administraţiei Publice a anunţat astfel că numărul secretarilor de stat, al directorilor din ministere, dar şi al şefilor de servicii va fi redus în cel mai scurt timp.

Fostul ambasador american la ONU: Fenianul va purta un dialog cu Washingtonul

Un diploamt american a făcut cunoscut că oficiali nord-coreeni i-au spus că Fenianul nu intenţionează să fabrice arme nucleare.

Ştirea zilei

Bill Richardson, fost amabasador al Statelor Unite la ONU a discutat cu Han Song Ryol, reprezentnat al regimului nord-coreean şi a aflat că Fenianul intenţionează să accepte dialogul cu Statele Unite.

La Moscova, diplomaţia rusă a declarat că pregăteşte un pachet de rezolvare a crizei, care include garanţii privind ne-dezvoltarea programelor nucleare în peninsula coreeană, reluarea ajutoarelor economice şi nucleare pentru Coreea de nord, şi garanţii de securitate.

Noi contingente americane în drum spre Golful Persic

Administraţia Bush a hotărît să mai trimită încă 27.000 de soldaţi în Golful Persic. În ultimele două zile numărul celor care urmează să completeze forţele americane aflate în Golf a crescut cu aproape 62.000.

Ştirea zilei

În acest fel peste 150.000 de luptători americani vor fi comasaţi în apropierea Irakului. Oficialii americani spun, însă, că preşedintele George Bush nu s-a hotărît încă să atace Irakul pe care îl suspectează că deţine arme de distrugere în masă. Inspectorii ONU declară, însă, că nu au descoperit încă nimic care să indice că Bagdadul are arme chimice, nucleare sau biologice.

Previziuni economice ONU pentru anul în curs

Economia mondială va creşte anul acesta cu 2,7 la sută, faţă de anul trecut cînd a fost 1,7 la sută, se arată într-un raport dat publicităţii de Naţiunile Unite.

Ştirea zilei

“Creşterea economică în 2003 este ameninţată de pericole, incertitudini şi constrîngeri asupra politicilor de dezvoltare”, consideră experţii ONU. Documentul privind previziunile economice în 2003 enumeră printre factorii de risc deficitul comercial al Statelor Unite, dar şi eventualitatea unui război în Golful Persic.

Tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu au dus deja la creşterea preţului petrolului şi la diminuarea încrederii consumatorilor, se arată în raportul ONU. “Dacă în această zonă se va recurge la acţiuni militare” precizează experţii Naţiunilor Unite, acest lucru “ar fi o frînă suplimentară pentru creşterea economică mondială”.

Documentul argumentează că “Statele Unite vor continua să contribue la redresarea economică mondială, dar fără a avea un aport deosebit”, în vreme ce redresarea economică din Japonia şi Europa Occidentală continuă să se bazeze numai pe cererea externă” şi va rămîne fragilă. Raportul ONU avertizează că majoritatea celorlalte ţări continuă să fie afectate de scăderea economică mondială”.

Ninsori abundente în sudul ţării

Mai multe drumuri naţionale sînt închise în zona de sud a ţării, unde a nins şi viscolit toată noaptea. Porturile autohtone sînt închise. Pe şosele traficul este anevoios. La Bucureşti zăpada s-a aşezat peste stratul de gheaţă format în urmă cu cîteva zile.

Aproape 300 de tamponări au fost înregistrate în capitală în ultimele zile, acum circulaţia este aproape imposibilă pe străzile periferice, unde zăpada viscolită s-a depus în strat mare.

Conform previziunilor Institului Naţional de Meteorologie în regiunea sudică va continua să ningă , iar temperaturile medii pe ţară vor scădea. Maximele de astăzi sînt între minus 12 grade Celsius şi minus trei.

Acord de scutire a dublei impozitări între Rusia şi statele nord-europene

Statele scandinave, Danemarca, Islanda şi Rusia au semnat un acord privind scutirea de impozite care deschide carea pentru lansarea unii întîrziat proiect de eliminare ale deşeurilor nucleare din era sovietică. Acordul a fost anunţat în cadrul unui summit regional desfăşurat în portul norvegian de la Marea Barents Kirkenes.

Într-o declaraţie comună semnată de Rusia, Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda şi Islanda se spune că după semnarea acordului privind scutirea de impozite, există mari şanse ca programul de curăţare a deşeurilor nucleare să înceapă în acest an şi că o înţelegere oficială în acest sens are putea fi semnată în Suedia. Programul a fost întărziat datorită solicitărilor Rusiei ca donaţiile străine pentru echipamentul de curăţare să fie suspuse unei taxe pe valoarea adăugată. Peninsula Kola din nordvestul Rusiei, fosta bază a flotei sovietice de nord, are cea mai mare concetrare de deşeuri nucleare din lume.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG