Linkuri accesibilitate

Ştiri

Liov: demonstratie de protest organizata de partidul Ucraina Noastra

Aproape 15 mii de susţinători ai partidului Ucraina Noastră, condus de fostul premier ucrainean Victor Iuşcenko au particpat la o demonstraţie de protest în centrul oraşului Liov. Protestul a fost generat de faptul că autorităţile locale le-au interzis reprezentanţilor partidului să organizeze o reuniune în sediul primăriei.

Ieri, mai multe mii de opozanţi ai lui Iuşcenko au oprit lucrările congresului formaţiunii Ucraina nostră care avea loc la Donetsk şi în care partidul urma să-şi revizuiască strategia pentru alegerile prezidenţiale din 2004.

Incidenta sifilisului in Romania: de 50 de ori mai mare decit in alte state europene

Numărul cazurilor de sifilis este în România de 50 de ori mai mare decît cel înregistrat în celelalte state europene: numai în ultimii 13 ani, incidenţa bolii s-a triplat, ajungînd în 2002 la aproape 13.000 de bolnavi, majoritatea bărbaţi de 20-29 de ani, din mediul urban.

Potrivit unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cele mai multe cazuri de infecţie prin transmitere sexuală sînt întregistrate în oraşele mari, cum ar fi Bucureşti sau Constanţa.

Aici "sexul este folosit pentru îmbunătăţirea standardului de viaţă, dar, paradoxal, singurul lucru care se obţine este creşterea incidenţei bolilor cu transmitere sexuală" - a declarat Alexandru Rafila, director general în Ministerul Sănătăţii (MS), cu ocazia lansării strategiei naţionale de prevenire şi combatere a infecţiilor cu transmitere sexuală.

Scopul acestei strategii este acela de a facilita accesul la servicii de sănătate tuturor pacienţilor, indiferent din ce mediu provin sau dacă au sau nu au asigurare de sănătate.

Rusia respinge criticile americane la adresa felului cum gestionează ancheta judiciară împotriva lui Mihail Hodorkovski

Rusia a răspuns cu duritate criticilor americane la adresa felului cum gestionează procuratura de la Moscova ancheta judiciară împotriva directorului e executiv al companiei Yukos, Mihail Hodorkovski, calificînd aceste critici drept lispite de respect.

Ieri purtătorul de cuvin al diplomaţiei americane Richard Boucher a afirmat că autorităţile dela Krmlin trebuie să înlăture temerile că arestarea lui Hodorkovski are implicaţii politice.

Purtătorul de cuvînt al externelor de la Mosova Alexandr Yavcenko a declarat azi unei reţele de televiziune moscovite că afirmaţia lui Boucher este ceea ce Yavcenko a numit o continuarea a unei binecunoscute politici a dublului standard.

Protocol pentru înfiinţarea Forumului româno-portughez de integrare europeană

Miniştrii de Externe român şi portughez, Mircea Geoană şi Teresa Patricio Gouveia au semnat la Lisabona un protocol de cooperare pentru înfiinţarea Forumului româno-portughez pentru integrarea europeană, prin care Portugalia va transfera României expertiza sa în domeniu.

Ministrul român de Externe a declarat că România doreşte să folosească experienţa Portugaliei în procesul de aderare la Uniunea Europeană mai ales în domeniul infrastructurilor şi dezvoltării regionale, al agriculturii şi protecţiei mediului şi în cel al creşterii capacităţii administrative.

Geoană a precizat că este primul document de acest fel pe care România îl încheie cu o ţară membră a Uniunii Europene. Ministrul român de Externe a mai spus că Bucureştiul intenţionează să semneze astfel de protocoale de colaborare şi cu alte state membre ale Uniunii, cum ar fi Irlanda, Spania, Grecia, precum şi cu ţări care vor deveni membre Uniunea Europeană în 2004.

Ahmed Qurei: reluarea negocierilor depinde de stoparea constructiei de aşezări evreieşti în teritoriile palestiniene

Liderii palestinieni au salutat oferta de reluare a dialogului lansată de Israel, dar au subliniat că reînceperea tratativelor trebuie însoţită de oprirea violenţei şi a construirii de noi aşezări evreieşti în teritoriile palestiniene. Premierul Ahmed Qurei a anunţat că deşi nu are programată o întîlnire cu omologul său israelian Ariel Sharon, există contacte între cele două părţi

Saeb Erekat, principalul negociator al palestinienilor, a spus la rîndul său că este gata pentru reluarea discuţiilor, dar că Israelul trebuie să oprească ridicarea de case evreieşti în Cisiordania şi Gaza, teritorii pe care palestinienii le doresc pentru un viitor stat.

Surse din cadrul forţelor ruse din Transnistria contrazic informatiile OSCE

După ce acum cîteva zile misiunea OSCE la Chişinău anunţa reluarea evacuării muniţiilor şi armamentului rusesc aflate în stînga Nistrului, surse din cadrul forţelor militare ruse staţionate în Transnistria, citate de agenţia rusă de ştiri RIA Novosti, au dezminţit această informaţie.

Militari din cadrul Grupului Operativ al Trupelor Ruse staţionate în Transnistria au declarat corespondentului agenţiei RIA Novosti că afirmaţiile şefului Misiunii OSCE la Chişinău, William Hill, potrivit căruia săptămâna trecută a fost expediată în Rusia o nouă garnitură de tren încărcată cu muniţii, nu corespund realităţii. Aceleaşi surse au precizat că garnitura de tren e pregatită, dar plecarea ei trebuie să fie autorizată de administraţia separatistă de la Tiraspol.

Misiunea OSCE la Chişinău, pe de altă parte, a confirmat astăzi, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Klaus Neukirh, că duminica trecută un eşalon cu muniţii ruseşti a fost expediat în Rusia, astfel reluîndu-se retragerea muniţiilor şi armamentului rus, întreruptă de cîteva luni.

Casa Albă nu a respectat termenul pentru a prezenta documente referitoare la armele de distrugere în masă din Irak

Violenţele din Irak continuă să facă victime. Doi soldaţi americani au fost ucişi şi alţi doi răniţi, în explozia unei bombe amplasate pe margine unei şosele din oraşul Mosul.

La Washington, senatorul republican de Kansas Pat Roberts a declarat că administraţia de la Casa Albă nu a reuşit să respecte termenul limită fixat pentru a prezenta documentele referitoare la armele de distrugere în masă ale Irakului, care su servit ca justificare pentru invadarea Irakului în luna martie.

Roberts a adăugat că CIA şi Departamentul de Stat au respectat data limită, care a fost vineri, fixată de comisia pentru informaţii a Senatului, care investighează calitatea informaţiilor deţinute de Statele Unite înainte de război.

Senatorul american şi-a exprimat însă speranţa că administraţia Bush va lua în considerare importanţa activităţii comisiei senatoriale şi va răspunde favorabil cererii legate de documentele referitoare la Irak. Purtătorul de cuvînt al Casei Albe Scott McClellan a promis că adminstraţia va continua să colaboreze cu această comisie, deşi ea nu are nici o jurisdicţie asupra Casei Albe.

Departamentul de stat si diferenta specifica in materie de drapele

Presa americană şi britanică de astăzi face referire la o eroare de protocol a funcţionarilor de la Departamentului de stat american cu ocazia vizitei preşedintelui Ion Iliescu la Washington, care au confundat drapelului naţional al României cu cel al Rusiei.

După ce consemnează scuzele ambasadei Statelor Unite în România, şi după ce remarcă reacţia blîndă a autorităţilor de la Bucureşti, corespondentul în capitala americană al ziarului britanic „Independent” notează că America nu se află la prima eroare de acest gen. În 1992, în cadrul campionatului internaţional de base ball, steagul Canadei a fost arborat cu capul în jos la meciul dintre echipele Atlanta Braves şi Toronto Blue Jays.

CAS judetene vor verifica gestionarea fondurilor spitalelor

Casele judeţene de asigurări de sănătate vor verifica spitalele în legătură cu modul de gestionare a fondurilor - a decis Casa Naţională de Asigurări de Sănătate...

Ştirea zilei

în urma informaţiilor privind epuizarea banilor pentru salarii în unele unităţi spitaliceşti. Potrivit unui comunicat de presă al acestei instituţii, caselor judeţene li s-a cerut să-şi evalueze urgent cheltuielile de personal pentru toate unităţile sanitare cu paturi sau prestatoare de servicii medicale, precum şi cauzele care produc perturbări în sistem.

"În paralel, casele de asigurări de sănătate judeţene vor face verificări riguroase, la nivelul spitalelor, privind modul de gestionare a fondurilor primite, urmînd ca în cazul constatării unui management defectuos să se adopte măsurile cuvenite" - se mai spune în comunicatul CNAS.

George Bush: America isi va continua cursul in Irak

În obişnuitul său discurs săptămînal radiodifuzat, preşedintele Statelor Unite George Bush a declarat că America îşi va continua cursul în Irak.

Ştirea zilei

„Statele Unite îşi vor duce la capăt misiunea din Irak. A părăsi Irakul înainte de vreme nu ar face altceva decît să-i încurajeze pe terorişti şi să crească pericolul pentru America. Sîntem hotărîţi sa rămînem, să luptăm şi sa învingem”- a declarat şeful administraţiei americane.

Convorbire Bush - Berlusconi: contribuţia UE la reconstrucţia Afganistanului

Administraţia americană încearcă să obţină o mai mare şi mai urgentă contribuţie financiară din partea UE pentru reconstrucţia Afganistanului. Preşedintele George Bush a discutat telefonic acest subiect cu premierul italian Silvio Berlusconi, a cărui ţară asigură preşedinţia curentă a forului comunitar european.

Cererea şefului de la Casa Albă survine pe fondul îngrijorărilor privind concentrarea cu preponderenţă a resurselor către Irak în defavoarea Afganistanului. Ţările donatoare s-au angajat săptămîna trecută să contribuie la refacerea Irakului cu credite şi ajutoare de 33 de miliarde de dolari, în vreme ce în 2002 donatorii au promis Afganistanului 4 miliarde 500 de milioane de dolari în următorii cinci ani. Potrivit mai multor oficialităţi, suma promisă afganilor este insuficientă.

La Kabul sînt aşteptaţi să sosească la acest sfîrşit de săptămînă reprezentanţi de rang înalt ai Cosniliului de Securitate ONU pentru a dezbate căile de stabilizare a situaţiei din Afganistan în perspectiva organizării de alegeri la mijlocul anului viitor.

"Moscova trebuie să elimine bănuielile potrivit cărora dosarul Yukos ar fi motivat politic"

Statele Unite solicită Rusiei să probeze falsitatea îngrijorărilor referitoare la substratul politic al acţiunii penale îndreptate împotriva concernului Yukos, al cărui patron - Mikhail Hodorkovschi - a fost arestat cu o săptămînă în urmă sub acuzaţia de evaziune fiscală şi fraudă.

Richard Boucher, purtătorul de cuvînt al diplomaţiei de la Washington, a afirmat: “Credem că autorităţile ruse trebuie să elimine bănuielile potrivit cărora dosarul Yukos ar fi motivat politic. Trebuie să garanteze o judecare corectă a cazului, acordînd întreaga atenţie tuturor procedurilor juridice, puse în practică de o manieră neselectivă”.

Vineri premeirul Rusiei Mihail Kasyanov a declarat că este serios îngrijorat de afacerea Yukos. Tranzacţiile bursiere şi valoarea acţiunilor companiei Yukos au înregistrat vineri o uşoară creştere după ce preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia rămîne angajată pentru economia de piaţă. Valorile rămîn însă semnificativ mai mici decît cele înregistrate înainte de arestarea lui Hodorkovski la 25 octombrie.

Damasc: reuniune a miniştrilor de externe din ţările vecine cu Irakul

Ministrii de externe din ţările vecine Irakului se reunesc începînd de azi la Damasc în Siria pentru o analiză a evoluţiilor din regiune. Potrivit şefului diplomaţiei de la Damasc în cele două zile de dezbateri vor fi abordate chestiuni referitoare la securitatea în regiune şi la consecinţele pe care le au pentru vecinii Irakului evoluţiile din această ţară.

O declaraţie oficială a Damascului precizează că reuniunea nu va aborda chestiuni referitoare la afacerile interne ale Irakului. Autorităţile siriene au lansat în ultimul moment o invitaţie şi ministrului de externe din Consiliul de Guvernare de la Bagdad, Hoshyar Zebari. Prezenţa acestuia nu este însă sigură datorită întirzierii cu care a fost transmisă invitaţia.

Apel la grevă generală - trupele de coaliţie din Irak în stare de alertă

La Bagdad, o grupare necunoscută a împrăştiat manifeste care cer organizarea azi şi mîine a unor “zile ale rezistenţei” şi cheamă la o grevă generală de trei zile în semn de protest faţă de ocupaţia Irakului...

Ştirea zilei

de către coaliţia condusă de Statele Unite. Oficiul consular american din capitala Irakului a emis un avertisment în care vorbeşte despre pericolul lansării unui număr sporit de atacuri în acest weekend.

Potrivit agenţiei Associated Press, o sondă petrolieră a luat foc în această dimineaţă şi se presupune că a fost un act de sabotaj. Cu o zi în urmă, în confruntările izbucnite într-o piaţă din apropierea Bagdadului, cel puţin patru irakieni şi-au pierdut viaţa, iar doi militari americani au fost răniţi.

În oraşul Fallujah, a fost raportată o explozie şi au fost înregisrate schimburi de focuri în apropierea sediului în care lucrează primarul pro-american al localităţii. De asemenea, la Khaldiya o bombă a ucis un militar american şi a rănit alţi patru.

Uja, satul natal al lui Saddam Hussein din apropiere de Tikrit, a fost încercuit cu un cordon de securitate în cadrul eforturilor de a-i identifica pe resposabilii atacurilor îndreptate împotriva trupelor coaliţiei. Toate persoanele adulte din Uja sînt obligate acum să aibă asupra lor un nou document de identitate.

Integrarea europeană: tema centrală a campaniei electorale din Croaţia

Tema integrarii europene a devenit tema centrala a campaniei electorale din Croatia, in vederea alegerilor generale din 23 noiembrie. In prima confruntare directa dintre premierul social-democrat Ivica Racan si liderul Uniunii democratate croate Ivo Sanader, ambii s-au angajat sa puna intregrarea europeana in centrul eforturilor viitorului guvern.

Aflat joi la Zagreb, cancelarul german Gerhard Schroeder declara ca in opinia sa Croatia a ajuns la acelasi nivel cu Romania si Bulgaria, in eforturile de preaderare la Uniunea Europeana si are sanse mari de a fi admisa in anul 2007.

AIEA se aşteaptă ca Iranul să accepte protocolul adiţional al Tratatului de neproliferare nucleară

Agentiei Internationala pentru energie atomica de la Viena a anuntat ca asteapta săptămîna viitoare o scrisoare din partea Iranului, prin care acesta sa accepte inspectii inopinate la instalatiile nucleare.

Statele Unite acuza guvernul de la Teheran ca programul nuclear nu ar fi numai civil. La Teheran, circa 2 mii de iranieni au protestat impotriva deciziei guvernului de a colabora cu Agentia internationala pentru energie atomică.

Premierul Lituaniei ia apărarea Preşedintelui ţării

Premierul Lituaniei Brazauskas a luat apărarea preşedintelui Rolandas Paksas – acuzat intr-un raport al serviciilor de informatii de legături cu crima organizată. In opinia premierului, nici o informatie din raport nu ar justifica suspendarea preşedintelui din functie. Raportul serviciilor de informatii a fost pus la dispoziţia parlamentarilor dar nu a fost dat publicităţii.

Demisii: director din Ministerul Sănătăţii şi şeful CAS (Bucureşti)

Directorul adjunct al Direcţiei Generale Farmaceutică - Inspecţia de Farmacie şi Aparatură Medicală, Vasile Marin şi-a dat demisia din funcţie vineri, urmînd exemplul şefului Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti, Robert Şerban.

Ştirea zilei

Demisia lui Vasile Marin a fost anunţată, într-o conferinţă de presă, de ministrul interimar al Sănătăţii, Ionel Blănculescu. El a precizat că ambele persoane erau pe lista celor despre care ştia că ar fi în incompatibilitate de funcţii, însă despre cazurile lor se pot face afirmaţii cu certitudine doar după ce inspectorii Autorităţii Naţionale de Control vor finaliza verificările.

Preşedintele în exerciţiu al OSCE aşteptat săptămîna viitoare la Chişinău

Presedintele in exercitiu al OSCE, ministrul de externe olandez Jaap de Hoop Scheffer a anuntat ca pe 5 noiembrie va participa la Chisinau la o discutie cu reprezentantii organizatiilor non-guvernamentale, pe tema solutionării conflictului transnistrian. La discutii va participa si secretarul general OSCE Jan Kubis.

Nou protest al muncitorilor de la Roman SA Braşov

Cei patru mii de muncitori de la uzina braşoveană de autocamioane Roman SA şi-au continuat vineri protestele de stradă, blocînd, ca şi în zilele precedente, circulaţia pe drumul national Brasov-Bucuresti.

Ştirea zilei

Muncitorii protesteaza impotriva faptului ca odata cu privatizarea uzinei, 60% din cei 5 mii de angajati vor fi concediati. Ei vor pregăti, în cursul săptămînii viitoare, un marş de protest care va fi programat în jurul datei de 15 noiembrie pentru a le aminti braşovenilor de revolta anticomunistă din noiembrie 1987.

Au continuat si protestele angajatilor de la Siderurgica Hunedoara – dupa ce liderii sindicali anunatasera suspendarea protestelor. Marti, Siderurgica a fost cumparata de concernul LMN Holdings – iar noii propietari interntioneaza sa concedieze peste 2000 de angajati.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG