Linkuri accesibilitate

Ştiri

Noul guvern croat aprobat de parlamentul de la Zagreb

Parlamentul Croaţiei a aprobat noul cabinet condus de Ivo Sanader, liderul Uniunii democratice croate, sau HDZ, partid înfiinţat de răposatul Franjo Tudjman. 88 de deputaţi din totalul de 152 au votat pentru cabinetul Sanader, compus în majoritate de miniştri din HDZ.

Sanader a declarat în repetate rînduri că partidul pe care îl conduce s-ar fi schimbat, abandonînd linia naţionalistă, care îl făcuse să fie criticat de occident. Premierul croat a afirmat acum din nou că priorităţile guvernului său sunt accelerarea reformelor şi apropierea de Uniunea Europeană şi NATO.

Lui Mihail Hodorkovski i se prelungeşte arestul preventiv

Un tribunal din Moscova a decis că fostul şef al marii companii petroliere Yukos, Mihail Hodorkovski va rămîne în închisoare încă trei luni, în aşteptarea procesului, sub acuzaţii de fraudă şi evaziune fiscală.

După audieri de două zile cu uşile închise, judecătorul a decis că Hodorkovski va rămîne în detenţie pînă la 25 martie, sau pînă după alegerile prezidenţiale din Rusia. Hodorkovski a fost arestat la sfîrşitul lunii Octombrie.

Sprijinitorii săi spun că acuzaţiile contra lui reprezintă o tentativă, sprijinită de Kremlin, de a îi bloca influenţa politică şi de a-l pedepsi pentru finanţarea unor partide de opoziţie.

Raid israelian în Rafah: 8 victime palestiniene

Opt palestinieni au fost ucişi şi alţi 30 răniţi într-un raid israelian asupra unei tabere de refugiaţi din sudul Fîşiei Gaza. Circa 20 de tancuri israeliene au intrat în tabăra de la Rafah...

Ştirea zilei

în zori, fiind întîmpinate cu focuri de armă de militanţi palestinieni. În timpul zilei au sosit noi tancuri. Armata israeliană a declarat că scopul raidului a fost distrugerea unor tunele folosite pentru a se aduce arme din Egipt. Ministrul palestinian de externe Nabil Shaath a condamnat însă operaţiunea israeliană calificînd-o drept „o agresiune şi o crimă comisă în timp ce premierul israelian Ariel Sharon vorbeşte despre planul de pace”.

Rechizitoriul în procesul inculpaţilor în asasinarea premierului sîrb Djindjici

Un tribunal din Belgrad a reluat procesul unui grup de persoane acuzate de implicare în asasinarea premierului sîrb Zoran Djindjici, în luna martie anul acesta. Procurorii au declarat tribunalului că un grup de gangsteri şi de membri ai unei unităţi de elită au pus la cale asasinatul într-o încercare de a răsturna guvernul pro-occidental al lui Djindjici şi a deschide calea pentru revenirea adepţilor lui Miloşevici.

Actul de acuzare numeşte 36 de persoane dintre care 15 sunt judecate în contumacie. Printre cei prezenţi la proces se numără Zvezdan Jovanovici, persoana acuzată de a-l fi împuşcat pe Djindjici. Printre absenţi se numără presupusul organizator al asasinatului, Milorad Lukovici-Legja, fostul comandant al unităţii de elită care a acţionat în războaiele din Croaţia, Bosnia şi Kosovo în anii 90.

Taximetriştrii mai au un răgaz de 6 luni pentru a se dota cu noi aparate de taxare

Guvernul a prelungit cu şase luni termenul pînă la care taximetriştii sînt obligaţi să îşi doteze autovehiculele cu aparate de taxat verificate de Biroul Român de Metrologie Legală, precum şi cu lămpi de taxi omologate de către Registrul Auto Român.

Potrivit Legii 38/2003, toţi operatorii de transport în regim de taxi şi taximetriştii independenţi erau obligaţi să finalizeze, pînă la 1 ianuarie 2004, operaţiunile specifice de dotare şi de pregătire a taxiurilor în vederea autorizării.

Cetăţenii UE vor putea trece graniţa pe baza cărţii de identitate

Cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene vor putea intra în România pe baza cărţii de identitate, eliberată de autorităţile acestor state - a decis Guvernul printr-o hotărîre aprobată în şedinţa de marţi.

Această prevedere va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării actului normativ în Monitorul Oficial. Pînă la acea dată, vor fi aprobate, prin ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor, şi procedurile de control al documentelor la frontieră.

41,2% dintre subiecţii unui sondaj IMAS: actualul guvern nu este mai breaz

Situaţia economică şi nivelul de trai sînt nemulţumitoare pentru majoritatea românilor - relevă un sondaj IMAS, transmis agenţiei MEDIAFAX de PSD.

Ştirea zilei

Actualul Guvern are aceeaşi performanţă cu cel anterior în opinia a 41,2% dintre subiecţii sondajului, 33,3% spun că este "mai bine", 20,7% spun că este "mai rău", iar 4,8% nu ştiu sau nu răspund.

Sondajul a fost realizat la nivel naţional, în perioada 3-10 decembrie, pe un eşantion de 1253 de persoane.

Arestarea unor extremişti irakieni din cercul lui Izzat Ibrahim al-Douri

Oficialităţile militare americane din Irak au declarat că au arestat extremişti musulmani avînd legături cu cel mai căutat fost oficial irakian aflat încă în libertate, Izzat Ibrahim al-Douri,

Ştirea zilei

înalt demnitar apropiat lui Saddam Hussein. Un purtător de cuvînt american a anunţat că trei persoane au fost arestate în ultimele 24 de ore la Baquba, bastion al insurgenţilor împotriva coaliţiei.

Comisie guvernamentală pentru identificarea soluţiilor de plată a medicamentelor livrate în 2002

Guvernul a hotărît constituirea unei comisii guvernamentale care să identifice soluţiile de plată a medicamentelor şi produselor medicale livrate unităţilor medicale în 2002, astfel încît să fie evitată sistarea furnizării, la începutul anului viitor.

În ultima şedinţă de Guvern din acest an, ministrul Sănătăţii, Ovidiu Brânzan a prezentat membrilor Cabinetului situaţia ce va fi creată în sistemul sanitar în urma neplăţii integrale a arieratelor înregistrate pe anul 2002 de spitale către furnizorii şi distribuitorii de medicamentel şi produse medicale.

Condamnare exemplară la închisoare a unui director de întreprindere din Minsk

Fostul director al celei de-a companii ca mărime din Belarus a fost condamnat la zece ani închisoare în cadrul unei presupuse campanii anti-corupţie, despre care opoziţia spune că ia în considerare motivaţii politice.

Mihail Leonov, fost director al Fabricii de Tractoare din Minsk, a fost declarat vinovat de Curtea Supremă de deturnatre de fonduri, spălare de bani, posesie ilegală de conturi în străinătate şi evaziune fiscală.

Lukashenka l-a acuzat pe Leonov că a ascuns 18 milioane de dolari într-o bancă germană. Leonov se numără printre cei nouă directori din Belarus arestaţi anul trecut într-o campanie anti-corupţie pe care mica opoziţie democratică din această ţară o consideră măcar în parte motivată politic.

Avertisment american privind posibilitatea unor atacuri teroriste în Bahrain

Statele Unite au avertizat că există pericolul unui atac terorist în Bahrain şi au îndemnat cetăţenii americani să evite locurile frecventate de obicei de occidentali în această ţară.

Ambasada americană la Manama a recomandat această măsură de precauţie pînă la doi ianuarie. Amintim că duminică guvernul american a ridicat nivelul măsurilor de securitate la nivel naţional la gradul de „risc înalt”.

Totodată, Departamentul de stat a anunţat ieri că securitatea a fost întărită la ambasadele şi misiunile americane în străinătate.

Sondaj IMAS: PSD pe primul loc în ceea ce priveşte intenţiile de vot

PSD se situează pe primul loc în ceea ce priveşte intenţiile de vot pentru alegerile parlamentare, cu 48,2% din opţiuni, potrivit unui sondaj IMAS remis agenţiei MEDIAFAX de PSD. PSD este urmat de Alianţa PNL-PD - 27,1% şi PRM - 17,4 la sută.

La capitolul "încredere în personalităţi publice", locul întîi îi revine lui Mircea Geoană, cu 50,3%. Pe locul secund în topul încrederii se află premierul Adrian Năstase, cu 46,6%, urmat de Ion Iliescu - 44,7%, Mugur Isărescu - 38,7%, Theodor Stolojan - 35,5%, Traian Băsescu - 35,4% şi CV Tudor - 25,2%.

AFPM: nemulţumită de soluţia guvernamentală prezentată de ministrul Sănătăţii

Distribuitorii de produse medicale şi medicamente vor sista total livrările de produse medicale către spitalele ce au datorii pe anul 2002, de la începutul anului viitor, urmînd să renunţe la această măsură imediat ce facturile vor fi achitate - a comunicat Asociaţia Furnizorilor de Produse Medicale.

Potrivit comunicatului remis presei de către preşedintele AFPM, Cristian Hotoboc, membrii asociaţiei, precum şi cei ai distribuitorilor, sînt nemulţumiţi de soluţia guvernamentală, prezentată de ministrul Sănătăţii, Ovidiu Brânzan, potrivit căreia plata datoriilor va fi făcută după următoarea rectificare bugetară, din aprilie 2004.

La sfîrşitul săptămînii trecute, AFPM a informat Delegaţia Comisiei Europene din România că Guvernul român "refuză, în mod iresponsabil", să plătească marfa pe care spitalele au folosit-o în anul 2002, sumele asiguraţilor fiind folosite în alte scopuri.

Ahmed Maher: incidentul dela moscheea Al Aqsa nu va avea impact asupra efortului de mediere egiptean

Ministrul egiptean de externe Ahmed Maher a declarat că atacul asupra lui la Ierusalim nu va face decît să întărească hotărîrea Egiptului de a promova pacea între Israel şi palestinieni.

Ştirea zilei

Maher a trebuit să fie tratat la spital ieri, după ce a fost agresat la moscheea al Aqsa de musulmani radicali, care l-au numit trădător.

Maher a spus că incidentul nu va avea impact asupra efortului de mediere pe care îl face Egiptul pentru promovarea păcii. Poliţia israeliană a arestat astăzi şapte palestinieni în legătură cu acest incident.

Prima contribuţie UE la Fondul Internaţional de Reconstrucţie a Irakului

Uniunea Europeană a făcut prima sa contribuţie la un fond internaţional pentru reconstrucţia Irakului. Cele opt milioane de euro donate acum fac parte din suma totală de 200 de milioane de euro, promise de Uniunea Europeană la Conferinţa donatorilor internaţionali, care a avut loc în luna octombrie.

Banii vor intra în noul Fond Internaţional de Reconstrucţie, care este administrat de Naţiunile Unite şi Banca Mondială. În Irak, poliţia a anunţat că indivizi înarmaţi l-au ucis pe un judecător – etnic kurd, noaptea trecută, la Mosul. Judecătorul Youssef Khoshi a fost împuşcat de şase ori în spate, de persoane neidentificate, dintr-o maşină în mers.

Reluarea procesului de la Belgrad în dosarul asasinării premierului Djindjici

Un tribunal din Belgrad a reluat procesul unui grup de persoane acuzate de implicare în asasinarea fostului premier sîrb Zoran Djindjici, în luna martie anul acesta. Tribunalul îşi amînase lucrările în prima zi a procesului, pentru a permite Curţii supreme a Serbiei să decidîă asupra unei moţiuni înaintate de avocaţii apărării, care au cerut înlocuirea judecătorilor şi procurorilor.

Moţiunea a fost respinsă. Avocatul lui Zvezdan Jovanovici, persoana acuzată de a-l fi împuşcat pe premierul Zoran Djindjici, a declarat astăzi că se aşteaptă ca toate moţiunile apărării să fie respinse. Actul de acuzare numeşte 36 de persoane, dintre care unele se află încă în libertate.

Nicolae Văcăroiu: sesiunea de toamnă a Senatului a fost una istorică

Senatul a dezbătut şi adoptat, în sesiunea septembrie - decembrie 2003, un număr de 209 proiecte de lege, dintre care 113 au avut la bază ordonanţe ale Guvernului, principalul obiectiv al activităţii legislative fiind reprezentat de revizuirea Constituţiei.

Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a prezentat aceste date într-un bilanţ al sesiunii de toamnă, dat publicităţii astăzi.

Văcăroiu a afirmat că această sesiune "va rămâne cu siguranţă în istoria Parlamentului drept una deosebit de importantă, în care a fost revizuită Constituţia, moment fundamental pentru continuarea eforturilor de aderare la NATO şi Uniunea Europeană".

Deficit de aproximativ 2,1 miliarde de euro în balanţa de plăţi a României

Contul curent al balanţei de plăţi a Romaniei a înregistrat, în primele zece luni ale acestui an, un deficit de aproximativ 2,1 miliarde de euro, cu 74% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului precedent, se arată un comunicat al Băncii Naţionale.

Datoria externă pe termen mediu şi lung a crescut s-a cu 7,3% faţă de luna decembrie 2002. La sfîrşitul lunii octombrie, datoria a fost de peste 15 miliarde de euro, din care 64% a reprezentat datoria externă publică şi public-garantată.

European sadea, Adrian Năstase nu bate în fiecare zi un ziarist

Utilizarea bastonului împotriva unui reprezentant al presei cu opinii diferite nu poate reprezenta niciodată un gest acceptat într-o societate modernă şi civilizată - a afirmat, marţi, premierul Adrian Năstase, referindu-se la atacul produs, recent, asupra ziaristului Ino Ardelean la Timişoara. "Dacă ar fi aşa, eu ar fi trebuit să bat în fiecare zi cîte un jurnalist", a adăugat Năstase.

Premierul a mai spus că ar fi "mirat" dacă în această acţiune ar fi implicat un reprezentant al PSD şi a amintit că, imediat după acel incident, i-a solicitat ministrului Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, să verifice atent cazul respectiv şi să identifice persoanele vinovate.

Acord PSD - UDMR în privinţa parcului reconcilierii de la Arad

Liderii PSD şi UDMR au convenit în privinţa realizării parcului reconcilierii de la Arad, care va include atît monumentul propus de maghiari, Statuia Libertăţii, cunoscută şi sub numele de Statuia generalilor, cît şi un Arc de Triumf, cu principalele însemne ale istoriei naţionale a României.

Ştirea zilei

Preşedintele PSD, Adrian Năstase a precizat că s-a întîlnit, astăzi, cu liderul UDMR, Marko Bela, cu care a convenit asupra acestui proiect, care ar urma să fie definitivat pînă la sfîrşitul lunii martie 2004.

Singurul punct asupra căruia cei doi oficiali nu au fost, deocamdată, de acord îl reprezintă locul în care ar urma să fie realizat parcul reconcilierii. Chestiunea ar putea fi lămurită în luna ianuarie. Problema reamplasării Statuii Libertăţii la Arad a dus la o situaţie de criză în relaţiile dintre UDMR şi PSD în ultima perioadă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG