Linkuri accesibilitate

Ştiri

Sergio Vieira de Mello - reprezentatul special ONU în Irak

Secretarul general ONU Kofi Annan l-a numit pe reprezentantul special al Naţiunilor Unite în Irak - este vorba despre şeful agenţiei ONU pentru drepturile Omului, Sergio Vieira de Mello.

Ştirea zilei

Acesta va funcţiona în acest post timp de patru luni, pentru a pune la punct operaţiunile politice ale Onu din Irak, după care va reveni în postul său actual de la Naţiunile Unite.

Punerea sub acuzare a 3 marocani implicaţi în atentatele de la Casablanca

Agenţia oficială de presă marocană a anunţat că trei bărbaţi au compărut în faţa procurorului public fiind acuzaţi de participare la recentele atentate sinucigaşe de la Casablanca.

Cei trei bărbaţi de origine marocană, având vârste cuprinse între 22 şi 28 de ani, au fost puşi sub acuzare pentru asasinat cu premeditare, sabotaj şi formarea de grupări criminale.

Alţi 20 de suspecţi vor compărea în următoarele zile în faţa procurorului public în acelaşi caz. În atentatele coordonate de la Casablanca de la 16 mai, şi-au pierdut viaţa 43 de persoane. O grupare islamistă ultra-conservatoare “Calea dreaptă” este suspectată că a pus la cale atentatele.

Centralizarea voturilor la alegerile locale din Moldova

Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a anunţat că a încheiat centralizarea voturilor exprimate în alegerile locale de duminică, iar mâine dimineaţă va da publicităţii rezultatele definitive ale scrutinului.

Potrivit datelor anunţate după numărarea a 77 la sută din voturi, partidul de guvernământ al Comunistilor a obtinut 47,65 la sută din voturi, blocul electoral "Moldova Noastra" - 20,3 la suta, Partidul Popular Crestin Democrat - 9 la suta, iar Partidul Democrat – 8 la suta.

La Chişinău, se vor întâlni în cel de-al doilea tur de scrutin actualul primar Serafim Urechean şi reprezentantul comuniştilor Vasile Zgardan.

Alegerile parlamentare din Armenia cîştigate de coaliţia de guvernămînt

Coaliţia de guvernământ din Armenia a obţinut cele mai multe voturi în alegerile parlamentare de duminică din Armenia. Comisia electorală centrala a anunţat marţi rezultatele preliminare, care arată că Partidul republican, loial preşedintelui Robert Kocearian, a câştigat 24,5 la sută din voturi, în timp ce alte două partide ce-l susţin pe Kocearian au primit împreună 23 la la sută.

Blocul opoziţiei, condus de Stepan Demircian, cel care a pierdut alegerile prezidenţiale din luna martie în faţa lui Kocearian, va fi cea de a doua forţă din parlamentul de la Erevan cu 14 procente din opţiunile electoratului. Prezenţa la urne în alegerile parlamentare din Armenia a fost de 51,5 la sută.

PD nu acceptă schimbarea legii electorale 12 luni înaintea alegerilor

Vicepreşedintele PD Emil Boc a declarat marţi într-o conferinţă de presă că Partidul Democrat nu va accepta modificarea Legii electorale cu mai puţin de un an înaintea alegerilor generale.

Ştirea zilei

PD susţine introducerea votului uninominal la Senat, "ca o responsabilizare a clasei politice" - a mai spus Boc, adăugînd că democraţii susţin varianta votului mixt.

O altă soluţie ar fi cea privind votul preferenţial de listă, care presupune că alegătorii vor indica ordinea pe lista de vot - a mai spus vice-preşedintele PD.

Premierul britanic aşteptat miercuri în Kuweit

Premierul britanic Tony Blair va vizita mâine Kuweitul pentru a mulţumi acestei ţări pentru sprijinul acordat în timpul războiului din Irak. Joi, Blair, se va afla în Irak pentru a inspecta trupele britanice.

Din Irak, Blair va merge în Polonia, Rusia iar apoi Franţa, unde va participa la reuniunea anuală la nivel înalt a grupului celor 8 state industrializate.

Parlamentul de la Varşovia poate ratifica aderarea la UE

Tribunalul Constituţional al Poloniei a respins un număr de 14 cereri de anularea a legii ce va permite parlamentului polon să ratifice aderarea ţării la Uniunea Europeană, chiar şi în cazul în care un referendum pe această temă ar eşua.

Legea permite parlamentului să aprobe aderarea ţării la uniune, în condiţiile în care o prezenţă scăzută la urne ar invalida referendumul referitor la aderare.

Preşedintele iranian: combaterea terorismului incumbă statelor islamice

Preşedintele iranian Mohammad Hatami a afirmat că lupta împotriva terorismului este datoria tuturor statelor islamice. El a făcut această afirmaţie în cursul unei întrevederi cu secretarul general al Organizaţiei Conferinţei Islamice, Abdelohued Belkaziz.

Washington: Iranul susţine cauza teroristă

Secretarul de Stat american Colin Powell a reluat acuzaţiile potrivit cărora Iranul adăposteşte terorişti, iar Casa Albă a afirmat că Iranul nu a reuşit să demonstreze că este angajat pe calea combaterii terorismului.

Ştirea zilei

Powell a spus că Statele Unite nu aprobă continuarea de către Iran a programului său nuclear şi susţinerea activităţilor teroriste: “Politica noastre referitoare la Iran nu s-au modificat. Nu aprobăm sprijinul lor pentru activităţi teroriste. Am lăsat să se înţeleagă cu claritate de-a lungul anilor că dezaprobăm eforturile lor de a dezvolta capacităţi nucleare”. Secretarul de stat american a spus însă că, în pofida acestui fapt, contactele cu Iranul vor continua.

Iranul a anunţat ieri că autorităţile de la Teheran au arestat mai mulţi membri ai reţelei teroriste Al Qaida. Ari Fleicher, purtător de cuvânt al Casei Albe a afirmat însă că această măsură este insuficientă în lupta împotriva terorismului.

Lupte în Cecenia între trupele ruseşti şi separatişti

Lupte grele din Cecenia între forţele ruseşti şi separatiştii ceceni au provocat ieri şi astăzi moartea a cel puţin 10 militari ruşi şi rănirea altor 20 – afirmă autorităţile pro-moscovite de la Groznâi.

Nu se cunoaşte numărul rebelilor care şi-au pierdut viaţa în urma confruntărilor. A fost vorba despre atacuri de gherilă ale separatiştilor or de atentate cu bombă.

Arestarea a doi foşti demnitari irakieni

Armata americană a anunţat că forţele coaliţiei au capturat alţi doi foşti demnitari irakieni din era Saddam Hussein, aflaţi pe lista celor căutaţi de către Statele Unite.

Cei doi se află la poziţiile 46 şi 55 pe lista de 55 de foste personalităţi ale regimului de la Bagdad. Amândoi au fost preşedinţi regionali ai partidului Baath. Aproximativ jumătate din cei 55 au fost deja arestaţi de către forţele coaliţiei.

Amînarea întrevederii Sharon - Abbas

Premierii israelian şi palestinian, Ariel Sharon şi Mahmoud Abbas au amânat o întâlnire programată pentru mâine, pe tema examinării planului de pace pentru Orientul Mijlociu.

Oficialităţi din partea celor două părţi au precizat că amânarea se datorează unor probleme de calendar şi nu unor raţiuni politice. Sharon şi Abbas ar urma însă să se întâlnească săptămâna viitoare cu preşedintele american George Bush.

Protest împotriva guvernului de la Chişinău în legătură cu acţiunile penale contra grupului Flux

Conventia Organizatiilor de Media din România protesteaza fata de incalcarea grava a drepturilor fundamentale ale omului comise de catre autoritatile de la Chisinau impotriva ziaristilor de la publicatiile "Flux".

Ştirea zilei

Procuratura si Serviciul de Informatii si Securitate de la Chisinau au declansat actiuni urmarire penala si de investigare a ziaristilor de la Flux in urma publicarii unor articole care relatau despre activitati ale unui cetatean strain, suspectat de colaborare cu organizatii teroriste.

Prin aceste acte, afirmă Conventia Organizatiilor de Media din România, autoritatile de la Chisinau au incalcat dreptul la libera exprimare si dreptul la protectia surselor. Organizaţia solicită totodată Consiliului Europei sa atentioneze Republica Moldova cu privire la incalcarea propriilor angajamente.

Camera Deputaţilor acceptă ideea unor referendumuri asupra iniţiativelor unor consilieri locali

Camera Deputaţilor a aprobat marţi o iniţiativă legislativă prin care consilierii locali şi judeţeni vor putea iniţia propuneri care să fie supuse referendumului local.

Potrivit reglementărilor în vigoare, doar primarul şi respectiv preşedintele Consiliului judeţean puteau iniţia propuneri care să fie supuse referendumului local.

Creştere a cursului monedei europene

Moneda europeană euro a atins astăzi valoarea maximă istorică de la intrarea sa în circulaţie. Pe pieţele din Asia euro a urcat pentru scurt timp la valoarea de 1,19 dolari, după care a revenit la 1,18, odată cu deschiderea pieţelor europene. Valoarea sa maximă anterioară a fost de 1,18 dolari, fiind atinsă la trei zile de la lansare.

Euro a urcat aproape constant in raport cu dolarul in ultimul an, de la valoarea de 0,8 la cea de aproape 1,2 dolari, la această oră – o apreciere de aproape 50 la sută. Oficialităţile americane şi europene au contribuit la accelerarea aprecierii euro afirmând că nu sunt îngrijorate de această tendinţă.

Cu toate acestea, un dolar slab favorizează exporturile americane, care devin mai ieftine şi le defavorizează astfel pe cele europene.

Banca Centrală din România preferă să menţină valoarea euro constantă, la putin sub 38.000 de lei, in timp ce valoarea dolarului scade continuu, acesta atingând in prezent o cotă mai mică de 32.000 de lei.

Astăzi, un euro a fost cotat la 37 de mii 824 de lei, in timp ce dolarul a continuat să scadă, atingând valoarea de 31 de mii 802 lei.

Scepticism în ceea ce priveşte finanţarea proiectului Roşia Montana

Ministrul Mediului, Petru Lificiu a declarat că are "serioase îndoieli" că proiectul "Roşia Montană" mai are capacitatea financiară de a fi susţinut.

Ştirea zilei

Lificiu a precizat că acordul de mediu pentru proiectul Roşia Montană va fi dat prin intermediul unei hotărîri de guvern şi nu de către autorităţile locale.

Statul român - reprezentat prin Minvest Deva - s-a asociat cu compania canadiană Gabriel Resources în urmă cu cinci ani şi a format societatea mixtă Roşia Montană Gold Corporation SA, care are ca scop exploatarea rezervelor de aur şi argint din zona Roşia Montană în Munţii Apuseni.

Minele de la Roşia Montană deţin rezerve certe şi probabile de peste 300 de tone de aur şi rezerve de argint ce depăşesc 1.600 de tone.

Proiectul a stîrnit proteste atît din partea organizaţiilor pentru protecţia mediului, cît şi din partea oamenilor de cultură, care au apreciat că lucrările vor distruge moştenirea arheologică a zonei.

Întîlnirea Sharon - Abbas amînată la sfîrşitul săptămînii

Premierul israelian Ariel Sharon şi Primul Ministru palestinian Mahmoud Abbas se pregatesc să se întîlnească, în cursul acestei săptămîni, pentru a discuta planul de pace prezentat de comunitatea internaţională. Locul şi data convorbirilor nu au fost anunţate oficial.

După cîte se pare, întîlnirea nu va avea loc mîine cu se relatase. Se aşteaptă ca Sharon şi Abbas să se întîlnească şi săptămîna viitoare, în cadrul unui summit trilateral la care ar lua parte şi preşedintele Bush.

Guvernul israelian a acceptat duminică planul de pace cunoscut sub denumirea de ”foaia de parcurs”, dar a adoptat simultan o rezoluţie în care se arată că Israelul nu recunoaşte dreptul la întoarcere a palestinienilor care au devenit refugiaţi odată cu proclamarea independenţei Israelului. Palestinienii au acceptat planul de pace.

Incident armat în oraşul irakian Faluja

Comandamentul Central american anunţă că un soldat american a fost ucis şi şapte răniţi într-un schimb de focuri care a avut loc în localitatea irakiană Faluja. Comandamentul central a precizat că o forţă ostilă cu un efectiv necunoscut a atacat o unitate a armatei americane cu grenade cu reacţie şi cu foc de arme uşoare şi că militarii americani au ripostat, omorînd doi inamici şi luînd şase prizonieri. Potrivit primelor informaţii, agresorii au deschis focul dintr-o moschee din oraşul Faluja. Ieri, în Irak, în două incidente separate, au fost ucişi doi soldaţi americani şi patru au fost răniţi.

Tricentenarul oraşului Sankt Petersburg

Oraşul rus Sankt Petersburg împlineşte astăzi trei secole. Actualmente al doilea oraş ca mărime din Rusia, Petersburgul a fost întemeiat de ţarul Petru cel Mare, la 27 mai 1703. La celebrările de săptămîna aceasta prilejuite de tricentenarul oraşului de pe malurile Nevei vor lua parte peste 40 de lideri din lumea întreagă.

Vladimir Putin a declarat ieri că oraşul Sankt Petersburg reprezintă un pod, cu ajutorul căruia cetăţenii Europei pot înţelege mai bine Rusia.

Vicierea naturii democratice a alegerilor din Moldova

Natura democratica a alegerilor locale din Republica Moldova a fost profund viciata - este concluzia unui grup de experti ai Centrului Independent de Jurnalism,

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG