Linkuri accesibilitate

Ştiri

Traian Băsescu respinge ideea unei candidaturi la preşedinţia ţării

Liderul PD, Traian Băsescu a anunţat că la următoarele alegeri va candida pentru postul de primar general al Capitalei, respingînd astfel declaraţiile a doi vicepreşedinţi democraţi care anunţaseră că liderul PD s-ar putea înscrie şi în cursa electorală prezidenţială.

Alegeri anticipate pentru funcţia de guvernator al statului California

Pentru prima data in peste 80 de ani, in Statele Unite vor avea loc alegeri pentru functia de guvernator, inainte de termen si in urma unei petitii prin care semnatarii cer indepărtarea din functie a actualului guvernator.

Alegerile vor avea loc in statul California, unde guvernatoul democrat Gray Davis este acuzat de ruinarea finantelor statului. Pe petitia impotriva lui Davis s-au strins semnăturile a peste un milion de alegători.

Dick Cheney: ameninţarea reprezentată de Saddam Hussein nu putea fi ignorată

Ar fi fost iresponsabil din partea Statelor Unite daca ar fi ignorat amenintarea pe care o reprezenta fostul lider irakian Saddam Hussein – a declarat vice-preşedintele american Dick Cheney.

Intr-un discurs tinut la Washington, Cheney a precizat: „Am facut tot posibilul pentru a evita războiul, dar Saddam Hussein a fost cel care a facut războiul inevitabil. Avea legături cu grupări teroriste, a construit si a folosit arme de distrugere in masa”.

Cheney a citat dintr-un raport al serviciilor americane de inforamti care confirma faptul ca Saddam Hussein avea un program activ de arme de distrugere in masa si ca daca nu era oprit, in 10 ani, ar fi reusit sa dezvolte arme nucleare.

Publicarea fotografiilor cu fiii lui Saddam Hussein ucişi la Mosul

Statele Untie au dat publicitatii fotografiile cu cei doi fii ai lui Saddam Hussein ucisi cu doua zile in urma la Mosul. Autoritatile americane au decis sa publice pozele pentru a-i convinge pe irakieni...

Ştirea zilei

ca cei doi sint cu adevarat morti. In general insa, Statele Unite nu vor sa dea publicitatii footografii cu cadavrele inamicilor, pentru a evita ca fotografii similare, cu soldaţi americani morti, sa fie date publicitatii.

Deşi românului îi şade bine cu drumul, 367.537.......

Numărul românilor cărora nu li s-a permis ieşirea din ţară, de la începutul acestui an, s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut - a informat Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

Din luna ianuarie au ieşit din România 2.859.669 de români, iar 367.537 au fost întorşi din drum pentru că nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege, majoritatea acestora neavînd mijloace de întreţinere, asigurare medicală sau nu aveau bilet de călătorie dus-întors.

De asemenea de la frontierele Schengen au fost înapoiaţi 3.475 de români, cei mai mulţi din Austria, Grecia, Italia şi Spania, cu 36 la sută mai puţin comparativ cu perioada similară a anului trecut, motivele fiind nejustificarea scopului real al călătoriei sau existenţa interdicţiei de intrare în ţara respectivă pe o perioadă determinată.

Trei soldaţi ameriani ucişi în apropiere de Mosul

Trei soldati americani au fost ucisi intr-un atac cu rachete in apropiere de orasul Mosul. Militarii apartineau diviziei aeropurtate care a participat, marti la Mosul la asaltul soldat cu moartea fiilor lui Saddam Hussein, Uday si Qusay.

Fostul ministru de externe irakian Adnan Pachachi, membru in Consiliul de guvernare, a declarat ca dispariţia lui Uday si Qusay va duce la oprirea atacurilor impotriva trupelor aliate din Irak.

Pe de altă parte, televiziunea araba Al Arabia, cu sediul in Dubai, a transmis imagini cu persoane mascate, care sustineau ca sint fedaini, leali fostului presedinte irakian si ca vor intensifica atacurile impotriva trupelor aliate.

Teheranul ameninţă cu retragerea din Tratatul de neproliferare nucleară

La Teheran, preşedintele Mohammad Khatami a avertizat ca Iranul nu trebuie sa ofere Statelor Unite nici un pretext pentru un atac. Potrivit televiziunii de stat iraniene, Khatami ar fi afirmat intr-un discurs ca Statele Unite vor sa rastoarne guvernul islamic de la Teheran.

In acest context, el a acuzat Statele Unite si Marea Britanie ca au invocat un pericol inexistent pentru a ataca Irakul şi anume pericolul armelor de distrugere în masă. Aceleaşi pretexte, a susţinut preşedintele Khatami, ar putea fi folosite si impotriva Iranului.

Pe de altă parte, un membru al Consiliului national suprem de securitate a avertizat ca Iranul s-ar putea retrage din tratatul de neproliferare nucleara daca vreuna din instalaţiile nucleare ale tarii ar fi atacata.

Pina acum, oficialitatile americane si britanice au insitat ca nu exista nici un plan pentru o interventie militara in Iran, desi ambele tari sint îngrijorate de ambitiile nucleare ale Iranului.

Belgradul respinge ideea independenţei provinciei Kosovo

Guvernul sirb respinge categoric perspectiva independentei regiunii Kosovo. Belgradul a dat publicităţii o declaraţie în acest sens in ajunul deschiderii negocierilor intre reprezentantii sirbilor si albanezilor din Kosovo.

Pe de alta parte, Naţiunile Unite care administreaza Kosovo din 1999 au declarat ca statutul regiunii „nu este stabilit si va fi decis de Consiliul de securitate in viitorul apropiat”.

Subprefectul de Alba: minerilor de la Haneş li s-a oferit aproape tot ce se putea

Cei 25 de mineri blocati in subteranul minei Hanes au refuzat din nou oferta companiei Minvest de a primi acum o parte din plăţile compensatorii, iar restul banilor pînă la 1 septembrie.

Subprefectul de Alba, Ioan Maier a declarat, citat de agentia Mediafax, că administraţia judeţeană şi conducerea Minvest Deva încearcă să găsească noi soluţii pentru rezolvarea acestui conflict, dar că, din punctul său de vedere, minerilor li s-a oferit aproape tot ce se putea pînă acum.

Majorarea abonamentelor RomTelecom cu 22%?

RomTelecom ar putea majora cu circa 20-22% tarifele pentru abonamente - informeaza agentia Mediafax. Menţinerea tarifelor actuale pentru convorbirile locale provoacă pierderi importante şi afectează profitabilitatea RomTelecom, iar ieşirea din această situaţie este posibilă prin majorarea preţurilor abonamentelor - a declarat Pieter Bakker, directorul comercial al RomTelecom.

Laszlo Kovacs: Ungaria sprijină încheierea negocierilor de aderare a României în 2004

Ungaria a dat asigurări, prin ministrul sau de externe, ca nu are ambitia de a fi prezenta la negocierile României cu Uniunea Europeana.

Ştirea zilei

Budapesta - a precizat Laszlo Kovacs in cadrul unei discutii telefonice cu omologul sau român - solicită doar să fie informată în chestiuni de interes comun.

Potrivit unui comunicat al ministerului de externe român, Laszlo Kovacs a precizat că Ungaria sprijină încheierea negocierilor de aderare a României la UE în 2004 şi aderarea efectivă în 2007, conform documentelor Consiliilor Europene de la Copenhaga şi Salonic.

Verheugen: Ungaria ar putea ajuta România, Bulgaria şi Croaţia în procesul de aderare

Aflat cu doua zile in urma la Budapesta, Comisarul european pentru extindere Gunther Verheugen declara intre altele: „In acest moment, punctul de greutate al procesului de extindere s-a mutat in sud-estul Europei ceea ce reprezinta o provocarea deosebita pentru Ungaria. Romania si Croatia sint vecini directi, Bulgaria nu este nici ea departe.

Ungaria le va putea ajuta pe toate trei cu experienţa ei, să ia deciziile corecte. Ma bucură faptul ca, referitor la vecinii ei, Ungaria ne-a dat deja asigurarile aşteptate.” – a declarat Comisarul pentru extindere Verheugen marti la Budapesta.

Mihail Kasianov: ancheta Yukos ar putea periclita climatul investiţional în Rusia

Premierul Rusiei, Mikhail Kasianov si-a exprimat temerea ca ancheta legata de cea mai mare companie petrolieră rusă Yukos ar putea submina climatul investiţiilor din ţară. Comentariul vine la o zi după ce un tribunal a refuzat să-l elibereze pe cauţiune pe omul de afaceri Platon Lebedev, unul din cei mai mari acţionari de la Yukos.

Se speculeaza ca ancheta deschisa in cazul Yukos ar putea pune sub semnul intrebării toate privatizarile, unele foarte netransparente făcute in anii 90 .

Ministrul de externe Dudău: Moldova îşi propune să devină membru asociat UE în 2007

Republica Moldova îşi propune să devină membru asociat la Uniunea Europeana în 2007, când se aşteaptă ca Uniunea să se extindă până la Prut, incluzând Bulgaria şi România - a declarat ministrul moldovean de Externe, Nicolae Dudău.

La o conferinţă de presă dedicată priorităţilor de politică externă ale Republicii Moldova, Dudău a declarat că Chişinăul este nemulţumit de iniţiativa Uniunii Europene „Noii Vecini”, care oferă unor ţări ca Moldova oportunităţi de colaborare mai strânsă, dar nu şi de integrare în forul comunitar.

„Nu vrem să fim trataţi ca Ucraina sau Belarusul. Moldova este o ţară sud-est europeană, membru în Pactul de Stabilitate şi va adera în curând la Procesul de cooperare în Europa de Sud-Est. Subliniem că nu trebuie în nici un caz să fim discriminaţi de Uniunea Europeană” - a declarat şeful diplomaţiei moldovene.

Purtătorul de cuvânt pentru relaţii externe al Uniunii Europene, Diego de Oyeda declara anterior Europei Libere că în acest moment singura ofertă a Uniunii pentru Republica Moldova este iniţiativa Noii Vecini care va presupune deschiderea unor posibilităţi de cooperare economică mai strânsă.

Victor Stepaniuc: împotriva unei participări UE la trupele de pacificare din Transnistria

Liderul majorităţii comuniste din Parlamentul de la Chişinău, Victor Stepaniuc, este împotriva ideii de desfăşurare în regiunea transnistreană a unor trupe de pacificatori ale Uniunii Europene, idee lansată recent de Preşedinţia olandeză a OSCE. Stepaniuc a declarat Europei Libere că trebuie păstrată actuala formulă, de menţinere a pacii de catre militarii rusi.

Pe de alta parte, opoziţia parlamentară crestin-democrată susţine ideea trimiterii în zona transnistreană a unor trupe de pacificare ale Uniunii Europene, după cum a declarat astăzi in Parlamentul moldovean vice-preşedintele PPCD, Vlad Cubreacov: O prezenta militara multinationala sub egida UE poate constitui singura solutie eficienta, echitabila si viabila de restabilire a unitatii teritoriale a statului dupa retragerea completa si neconditionata a trupelor si arsenalului militar al Federatiei Ruse care urmeaza sa se incheie la finele anului curent.

Ministrul moldovean al sănătăţii: experimentul asigurării obligatorii la Hînceşti - un succes

Ministrul Sănătăţii din Republica Moldova, Andrei Gherman consideră că implementarea în raionul Hânceşti a asigurărilor medicale obligatorii se desfăşoară cu succes, astfel încât acest sistem de prestare a serviciilor medicale va putea fi aplicat de la începutul anului viitor în întreaga republică. Andrei Gherman a facut aceste declaraţii într-o conferinţă de presă, dedicată bilanţului activităţii ministerului în prima jumătate a anului curent.

Ministrul sănătăţii a spus că singura preocupare în vederea implementării de la începutul anului viitor a medicinii prin asigurări în republică este formarea rezervelor materiale ale instituţiilor medicale pentru primele luni de activitate.

Introducerea sistemului de asigurari medicale obligatorii în republică a fost amînată de 2 ori, pe motiv că sistemul de sănătate nu este suficient de pregătit. De la 1 iulie acest sistem a fost lansat cu titlu de experiment în raionul Hâncesti, urmând ca de la 1 ianuarie 2004 acelaşi mecanism să fie implementat în întreagă republică.

Părintele Constantin Galeriu în comă la Spitalul de urgenţă

Părintele Constantin Galeriu, preot paroh al bisericii bucureştene Sfîntul Silvestru, continuă să fie într-o stare foarte gravă, la o zi după ce a fost internat în comă la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, după ce a suferit un accident vascular cerebral grav. Părintele Galeriu a suferit un prim accident vascular cerebral în ianuarie 2002, după care a rămas paralizat.

A zecea zi a protestelor de la mina Haneş

Cei 25 de mineri disponibilizati care participă la o acţiune de protest în subteran, la mina Haneş, din judeţul Alba, se află în cea de-a zecea zi de proteste, după ce au refuzat toate propunerile făcute pînă acum de conducerea companiei Minvest Deva privind plata parţială a salariilor compensatorii.

Viceprimarul comunei Almaşu Mare, pe teritoriul căreia se află mina Haneş, a anunţat că o parte din cei 25 de mineri au coborît în subteran, la 160 de metri, în condiţiile în care pînă acum s-au aflat la cota zero a minei, aproape de ieşire. Aceeaşi sursă a precizat că va solicita conducerii SC Zlatmin Zlatna, administratorul minei, să repornească sistemul de aeraj pentru a fi evitată producerea unor incidente.

Conducerea companiei Minvest Deva a anunţat că va purta noi runde de negocieri cu minerii blocaţi în subteran pentru a-i determina să renunţe la acţiunea de protest. Conducerea companiei le-a propus, pînă acum, semnarea unui protocol prin care sînt asiguraţi că-şi vor primi salariile compensatorii pînă la data de 1 septembrie a acestui an.

Ministrul de externe israelian anunţă o apropiată normalizare a relaţiilor cu Egiptul

Ministrul israelian de Externe, Silvan Shalom a declarat la Washington, într-un interviu la radio, că ambasadorul Egiptului în Israel se va înapoia la post, în curînd – după o absenţă de aproape trei ani. Egiptul şi-a rechemat ambasadorul în noiembrie 2000, după ce a condamnat “utilizarea forţei excesive” de către armata israeliană în teritoriile palestiniene.

În timpul convorbirilor desfăşurate ieri, la Washington, între şeful diplomaţiei israeliene şi Secretarul de Stat al Statelor Unite Colin Powell, cei doi demnitari au îndemnat insistent Autoritatea Palestiniană să ia măsuri mai energice împotriva militanţilor palestinieni. Vizita lui Silvan Shalom la Washington precede vizita pe care o va face săptămîna viitoare premierul Ariel Sharon. Mîine, preşedintele George Bush va purta convorbiri la Casa Albă cu primul ministru palestinian Mahmoud Abbas.

Atac asupra unui convoi american în zona oraşului Mosul

Trei soldaţi americani au fost ucişi într-un atac în regiunea Mosul din nordul Irakului. Un purtător de cuvînt al Comandamentului american a declarat la Bagdad că persoane neidentificate au atacat un convoi militar cu grenade anti-tanc cu reacţie.

Tot de la Bagdad se relatează că doi civili irakieni au fost ucişi, cînd au refuzat să oprească vehicolul în care călătoreau la un punct de control militar. S-a tras asupra maşinii, care a luat foc. Nu se ştie încă dacă s-a aprins rezervorul de benzină sau au sărit în aer explozivi aflaţi la bord.

Prăbuşirea unui elicopter militar în Bulgaria

Un elicopter militar de tipul MI-17 s-a prăbuşit în sudul Bulgariei, în timpul unei misiuni de stingere a unui incendiu de pădure. Toţi cei patru membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa. Potrivit Ministrului Apărării de la Sofia, cauza accidentului aerian este pentru moment necunoscută.

Iaht american dat dispărut în largul coastei croate

Un iaht sub pavilion american, cu 12 persoane la bord, a fost dat dispărut în momentul în care naviga în largul coastei croate a Mării Adriatice, la trei mile nautice de ţărm. Poliţia croată a anunţat că echipajul iahtului Enterprise a transmis noaptea trecută un mesaj SOS, anunţînd că la bord a izbucnit un incendiu şi că există răniţi. Poliţia şi marina militară croată a declanşat o operaţiune de căutare.

Experţi internaţionali recomandă Comisiei constituţionale din Moldova să adopte o atitudine pragmatică

La recomandarea unui grup de experţi internaţionali care s-au aflat timp de trei zile în Republica Moldova, comisia mixtă pentru elaborarea constituţiei statului federativ va începe discuţiile în problema delimitării competenţelor dintre centrul şi subiecţii viitorului stat comun.

Experţii au recomandat delegaţiilor Chişinăului şi Tiraspolului în comisia constituţională să evite discuţiile contraproductive de ordin strict teoretic - privitoare la modelul de stat federativ care trebuie adoptat - şi să abordeze această problemă dintr-o perspectivă pragmatică.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG