Linkuri accesibilitate

Ştiri

Richard Myers: capturarea lui Saddam Hussein doar o chestiune de timp

Seful statelor majore reunite, generalul Richard Myers s-a declarat convins ca Saddam Hussein va fi gasit, acum ca fiii sai au fost ucişi. După sosirea la Bagdad, generalul Myers a declarat ca in ultimul timp s-a marit considerabil numarul informatiilor...

Ştirea zilei

despre locurile unde sint ascunse arme sau unde se ascund persoane cautate – acesta este motivul pentru care crede ca si Saddam Hussein va fi capturat.

Intre timp, comandantul trupelor terestre americane din Irak a declarat ca nu s-a luat inca o decizie privind soarta cadavrelor lui Uday si Qusay, fiii lui Saddam Hussein. Consiliul irakian de guvernare a cerut ca ele sa fie date familiei.

Ambasadorul american la Monrovia lansează un apel la încetarea focului

Ambasadorul Statelor Unite in Liberia a apelat la trupele guvernamentale si la fortele rebele care ataca Monrovia, sa puna in practica imediat acordul de incetare a focului. Intre timp, in capitala liberiana au continuat ciocniri grele intre fortele preşedintelui Charles Taylor si fortele Uniunii liberiene pentru reconciliere si democratie.

Militarii filipinezi rebeli se predau

Preşedinte Filipinelor Gloria Arraoyo a anuntat ca grupul de militari rebeli, care ocupase un centrul comercial din centrul capitalei Manila, s-a predat. Militarii vor fi judecati dupa legislatia „starii de război”. Anterior preşedinta decretase ca tara se confrunta cu o revolta si a ordonat armatei si politiei sa intervina,

Militarii razvratiti sustin ca preşedinta si ministrul apărării puneau la cale un complot in care intentionau sa foloseasca armata pentru a înscena atacuri teroriste la Manila si pentru a impune starea de urgenta in tara, ceea ce i-ar permite preşedintei sa ramine la conducere si dupa expirarea mandatului anul viitor.

Sondaj INSOMAR - încredere mică a alegătorilor în partide

Potrivit ultimului sondaj de opinie INSOMAR (Insititutul pentru studii de opinie si marketing), increderea in partide este foarte mica – intre 16 la suta (maximum) pentru PSD si 3 la suta pentru UDMR.

Increderea in politicieni este ceva mai mare – preşedintele Ion Iliescu se afla in top cu 20 la suta – urmat de ministrul de externe Mircea Geoana cu 19 la suta.

Cu toate acestea, daca duminca viitoare ar avea loc alegeri – PSD ar primi 50 la suta din voturi, urmat de PNL cu 15 la suta, Partidul Romania Mare cu 14 la suta, PD cu 9 la suta si UDMR cu 7 la suta. Procentul nehotăriţilor ramine mare – peste 23 la suta.

In cursa prezidentiala conduce premierul Adrian Nastase cu 32 la suta urmat de preşedintele Ion Iliescu cu 23 la suta. Peste 50 la suta din populatie, arata sondajul INSOMAR nu stie ca preşedintele Ion Iliescu nu mai poate candida. Odata scos presedintele Iliescu din lista optiunilor, 48 la suta se pronunta pentru Adrian Nastase, 17 la suta pentru liderul PNL Teodor Stolojan, 13 la suta pentru liderul PRM Vadim Tudor.

Creste optimismul intre romani – peste 75 la suta cred ca anul viitor vor trai mai bine sau la fel ca acum. Numai 21 la suta se asteptat sa traiasca mai rau sau mult mai rau.

Ce asteapta romanii de la guvern: sa combata somajul - 30 la suta, sa creasca veniturile si nivelul de trai - peste 50 la suta si sa combata coruptia – 20s la suta.

"La grande boucle" cîştigată de Lance Armstrong

Americanul Lance Armstrong a ciştigat pentru a cincea oara consecutiv Turul Frantei la ciclism, egalind astfel recordul stabilit de ciclistul spaniol Miguel Indurain. Pe locul doi s-a clasat germanul Jan Ullrich la numai 76 de secunde, urmat de kazahul Alexander Vinokourov.

Reprezentatul iranian la AIEA susţine ideea unor inspecţii inopinate

Reprezentantul Iranului la Agentia internationala pentru energie atomica de la Viena a cerut guvernului de la Teheran sa accepte inspectii inopinate. Numai asa vor putea fi eliminate suspiciunile legate de programul nuclear iranian. Statele Unite si Marea Britanie si-au epxirmat in repetate rinduri temerile cu privire la acest program, care ar putea avea si o componenta militara.

Eliberarea a 100 de membri ai grupărilor Hamas şi Jihadul Islamic

In ajunul vizitei la Washington a premierului Ariel Sharon, cabinetul de la Ierusalim a aprobat eliberarea a 100 de detinuti, membri ai organizatiilor extremiste Hamas si Jihadul islamic. Decizia va fi prezentata de Sharon la Casa Alba drept inca o masura...

Ştirea zilei

menita sa mareasca increderea reciproca, respectiv sa ajute la aplicarea ultimului plan de pace pentru Orientul Apropiat. Vineri, la Casa Alba s-a aflat premierul palestinian Mahmud Abbas.

Comisie de anchetă a unui incident produs la graniţa moldo-ucrainiană

O comisie specială moldo-ucraineană va examina începând de luni la Chişinău incidentul petrecut acum două zile la graniţa dintre cele două ţări, lângă localitatea moldoveană Naslavcea. Presa ucraineană a scris că un grup de grăniceri moldoveni a pătruns pe teritoriul ucrainean şi a instalat pichete în zona.

Ion Iliescu retractează recentele declaraţii despre Holocaust

Preşedintele Ion Iliescu a retractat declaratiile despre Holocaust facute cotidianului israelian Haaretz. Intr-un comunicat al presedintiei se arata referitor la Holocaust: “faptul ca evreii au fost vizati cu predilectie de politici criminale ale Germaniei naziste si ale aliatilor ei este un adevar...

Ştirea zilei

care nu trebuie pus la indoiala, sub nici un motiv”. Referitor la retrocedarea bunurilor confiscate-nationalizate, comunicatul preşedintiei sustine ca seful statului nu a pus nici un moment in discutie legitimitatea si moralitatea cererilor celor indreptatiti la reparatii si la retrocedarea bunurilor, dar a atras atentia ca in conditiile Romaniei de astazi in care unu din trei romani traieste in saracie, a plati circa 9-10 miliarde de dolari intr-un rastimp scurt poate provoca grave dezechilibre economice si sociale”.

Inainte de publicarea comunicatului de presa al presedintiei, ambasadoarea Romaniei in Israel a fost convocata pentru a doua oara la ministerul de externe, care a cerut precizari daca cele declarate de preşedintele Iliescu reprezinta pozitia oficiala a Romaniei .

Deputata Colette Avita, preşedinta Comisiei pentru diaspora din parlamentul israelian, a declarat Europei Libere ca marti va fi organizata o noua audiere pe tema Romaniei – provocata de interviul presedintelui.

Ambasadorul Israelului la Bucuresti a fost insarcinat sa inainteze luni guvernului roman un protest oficial. Nu este clar daca noul comunicat al presedintiei va influenta aceste demersuri si in ce fel.

Jerusalem Post: “Să respingem anti-semitismul lui Iliescu”

Într-un editorial apărut în cotidianul israelian Jerusalem Post, sub titlul “Să respingem anti-semitismul lui Iliescu”, sunt criticate în termeni foarte duri remarcile recente ale preşedintelui român referitoare la Holocaust, iar Ion Iliescu este comparat cu ultranaţionalistul austriac Joerg Haider.

“Atunci când Iliescu încearcă să minimalizeze ceea ce s-a întâmplat cu evreii în general şi cu evreii din România în particular, Iliescu ne insultă pe toţi. A făcut acest lucru de prea multe ori, pentru ca declaraţiile sale să fie considerate ieşiri neintenţionate. Declaraţiile sale tradează în mod evident ceva mai adânc. Statul independent evreu, răsărit din cenuşa Holocaustului, nu trebuie să accepte aceste lucruri” continuă Jerusalem Post.

“Situatia din România este la fel de serioasă ca şi atunci când Joerg Haider s-a alăturat coaliţiei de guvernare din Austria, cu câţiva ani în urmă. La acea dată l-am ostracizat şi ne-am rechemat ambasadorul de la Viena. Dacă şi numai câteva din citatele atribuite lui Iliescu sunt corecte, iar România nu adoptă nici o măsură pentru a pedepsi reapariţia evidentă a fascismului anti-semit, atunci preşedintele român trebuie izolat la fel de viguros precum a fost Haider”- încheie editorialul din Jerusalem Post.

Fidel Castro: un preşedinte cu un elementar sentiment de demnitate pe spinarea poporului

Preşedintele cubanez Fidel Castro a respins ajutorul umanitar pentru ţara sa din partea Uniunii Europene, invocând ceea ce a numit “un sentiment elementar de demnitate”.

Castro, care a făcut acestă remarcă cu prilejul aniversării a 50 de ani de la declanşarea revoluţiei cubaneze, a reacţionat astfel la declaraţia miniştrilor de externe ai Uniunii Europene de luni, în care se arăta că respectarea drepturilor omului în Cuba s-a “deteriorat sever”.

Castro a spus că ţara sa va accepta ajutoare, oricît de modeste ar fi, din partea unor grupări locale şi regionale, organizaţii neguvernamentale şi mişcări de solidaritate, care nu impun nici un fel de condiţii politice.

A 50-a aniversare a armistiţiului din Coreea

Veterani din 16 ţări s-au adunat în zona demilitarizată dintre Coreea de Nord şi de sud pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a armistiţiului care a pus capăt războiului de trei ani din Coreea.

2500 de persoane, între care 900 de veterani ai războiului din Coreea, au participat la dezvelirea unui monument al celor care au murit în război. Ceremonia a avut loc la Panmunjon, locul unde a fost semnat armistiţiul, la 27 iulie 1953.

Armistiţiul nu a fost până în prezent înlocuit de un Tratat de pace. De aceea, de cele două părţi ale frontierei inter-coreene sunt în continuare masate 700.000 de trupe sud-coreene şi 37.000 de militari americani şi, respectiv, un milion de militari nord-coreeni.

Preşedintele liberian Charles Taylor: disponibilitate de a demisiona

Preşedintele liberian Charles Taylor a anunţat că este gata să demisioneze pentru a opri vărsarea de sânge din Liberia şi a cerut forţelor internaţionale de menţinere a păcii să intre cât mai curând în ţară.

Taylor, care a afirmat că va accepta să se refugieze în Nigeria după ce va demsiona, a afirmat că succesorul său va fi ori vice-preşedintele ori preşedintele parlamentului.

Taylor nu a precizat însă când va demisiona. Preşedintele liberian a mai spus că ultimele atacuri ale rebelilor au provocat moartea a 1000 de persoane. Această cifră nu a fost confirmată din surse independente.

Manila: ultimatum la adresa unor militari rebeli

Preşedintele filipinez, Gloria Macapagal Arroyo a dat un ultimatum militarilor rebeli, care au ocupat un centru comercial şi de apartamente din centrul Manilei, să se predea şi să revină în cazărmi, pănă astăzi la ora 12.

Într-o intervenţie televizată, Arroyo i-a ameninţat pe rebeli că dacă nu vor respecta ultimatumul, armata este autorizată să intervină pentru a-i aresta.

Preşedintele filipinez a făcut acestă declaraţie, după ce ambasadoarea australiană în Filipine şi câteva sute de străini au părăsit clădirea din Manila ocupată de câţiva zeci de militari rebeli. Grupul de militari a negat că ar pune la cale o lovitură de stat, dar a cerut demisia guvernului şi a preşedintelui, pe care-i acuză de corupţie.

Noi atacuri asupra soldaţilor americani din Irak

Patru militari americani şi-au pierdut viaţa şi alţi şase au fost răniţi în Irak, în cursul a două atacuri separate. Până acum, 48 de soldaţi americani au murit în Irak, de la declararea încheierii operaţiunilor militare majore la 1 mai

Ştirea zilei

Nouă şi-au pierdut viaţa de când forţele americane i-au ucis pe fiii lui Saddam Hussein, Uday şi Qusay, marţea trecută.

Pe de altă parte, Comandamentul central american de la Bagdad a anunţat că patru soldaţi americani au fost puşi sub acuzare pentru abuzuri împotriva unor prizonieri de război irakieni. Cei patru vor fi judecaţi de o instanţă militară.

Vizita la Wahington a ministrului de externe Geoană

Ministrul român de Externe, Mircea Geoană s-a întîlnit la Washington cu preşedintele Eximbank SUA, Phillip Merrill, pentru a discuta despre finanţarea proiectelor de infrastructură din România.

Ştirea zilei

Între subiectele abordate s-au mai aflat creditele pe care Eximbank le acordă pentru piaţa românească şi mecanismele de finanţare a participării României la reconstrucţia Irakului.

De asemenea, Mircea Geoană s-a întîlnit cu adjunctul secretarului Comerţului, Samuel Bodman, tema discuţiilor fiind modalitatea de concretizare a rezultatelor vizitei efectuate de Bodman în România în urmă cu două săptămîni.

MAE nu semnalează nici un protest al guvernului israelian

Ambasadorul României în Israel nu a fost chemat pînă în prezent la MAE israelian în legătură cu declaraţiile preşedintelui Ion Iliescu privind Holocaustul - a declarat purtătorul de cuvînt al MAE Cosmin Dobran.

Ştirea zilei

De asemenea, el a precizat că nu a fost primit pînă acum la MAE român vreun protest din partea reprezentanţei diplomatice a Israelului la Bucureşti.

Potrivit agenţiilor internaţionale de presă, un purtător de cuvînt israelian a declarat sîmbătă că ambasadorul României în Israel a fost convocat vineri, la Ministerul israelian de Externe, în urma declaraţiei preşedintelui Iliescu privind Holocaustul din interviul acordat cotidianului Haaretz.

Ambasadoarea României a fost primită de directorul general adjunct pentru Europa Centrală şi Eurasia, David Peleg, care a "indicat faptul că Israelul consideră grave declaraţiile preşedintelui român privind Holocaustul şi solicită clarificări pentru a afla dacă poziţia preşedintelui român este cea a guvernului de la Bucureşti".

"Israelul aşteaptă ca guvernul român să îşi clarifice rapid poziţia în această problemă. Ambasadorul israelian în România a fost însărcinat să prezinte guvernului român protestul Israelului", a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului Israelian de externe.

Reîncarcerarea celor 14 poliţişti acuzaţi de complicitate la furt

Cei 14 poliţişti în cazul cărora CSJ a luat decizia rearestării pentru implicare în furt de combustibil din conductele Petrotrans, s-au prezentat la Penitenciarul Rahova, pentru a fi reîncarceraţi.

Completul de nouă judecători ai Curţii Supreme de Justiţie a admis, vineri, recursul în anulare promovat de procurorul general Tănase Joiţa faţă de punerea în libertate a celor 14, respingînd totodată contestaţiile poliţiştilor faţă de confirmarea mandatelor lor de arestare.

Drept urmare, cei 14 poliţişti - zece de la Secţia 5 din Capitală şi patru de la Poliţia Buftea - acuzaţi de implicare în furt din conducte s-au prezentat pentru a fi rearestaţi.

Critici la adresa declaraţiei lui Ion Iliescu pe tema Holocaustului

Interviul acordat de preşedintele Ion Iliescu cotidianului israelian Haaretz, interviu in care afirma ca „Holocaustul nu a afectat numai populatia evreieasca „ continua sa stirneasca multe comentarii critice.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG