Linkuri accesibilitate

Ştiri

Casa Alba refuza declasificarea integrala a raportului asupra atentatelor de la 11 septembrie

Casa Albă a refuzat o cerere a guvernului Arabiei Saudite de a declasifica acele părţi din raportul asupra atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, care se referă la Arabia Saudită.

În cadrul conferinţei de presă la care a participat împreună cu premierul israelian Ariel Sharon, şeful administraţiei americane George Bush a declarat: „Ancheta referitoare la atacurile de la 11 seprembrie se derulează şi nu dorim să o compromitem, şi nu are sens să-i avertizăm pe cei cercetaţi că sînt sub anchetă”.

Convorbiri Putin - Berlusconi la Moscova

Preşedintele rus Vladimri Putin şi premierul italian Silvio Berlusconi au purtat convorbiri la Moscova care s-au concentrat asupra modalităţilor de a apropia Rusia de Uniunea Europeană.

Berlusconi, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene a promis să accelereze eforturile de a întări relaţiile Rusiei cu blocul pan-european. Cei doi lideri au discutat între altele eventualitatea relaxării restricţiilor de viză impuse ruşilor care călătoresc în Uniunea Europeană.

O noua inregistrare audio atribuita lui Saddam Hussein

Doi televiziuni de limbă arabă au difuzat o nouă înregistrare audio atribuită fostului lider irakian Saddam Hussein, în care presupusa voce a fostului dictator deplinge moartea celor doi fii ai săi, ucişi de trupele americane săptămîna trecută. Nu se ştie cum au intrat cel două televiziuni, Al Arabyia şi Al Jazeera în posesia acestei înregistări. Se crede că Saddam Hussein se ascunde undeva în Irak.

Presedintie rotativa a Consiliului de guvernare irakian

Consiliul de guvernare interimar al Irakului şi-a ales o preşedinţie rotativă alcătuită din 9 persoane. Potrivit lui Hoshyar Zebari, purtător de cuvînt al Partidului Democratic din Kurdistan, noua preşedinţie rotativă este alcătuită din cinci musulmani şiiţi, 2 musulmani suniţi şi 2 kurzi, iar ordinea rotării lor va fi aleasă miercuri.

Michael Guest: clarificari publice din partea guvernului roman

Ambasadorul Statelor Unite în România Michael Guest a anunţat că va cere clarificări publice Guvernului roman în legătură cu problema Holocaustului - anunţă agenţia Mediafax.

Ştirea zilei

Aflat într-o vizită privată în judeţul Bistriţa, Michael Guest a declarat că o ţară care nu îşi recunoaşte trecutul e greu să privească spre viitor. “Au fost tragedii în această ţară şi e important să le înţelegem şi să le acceptăm”, a declarat Michael Guest, referindu-se la problema Holocaustului.

“Cred că se fac prea multe confuzii între vinovăţie şi responsabilitate. Aici nu e o problemă de vină, ci de responsabilitate. Noi trebuie să ne asigurăm că astfel de lucruri nu se vor mai întîmpla”- a mai spus ambasadorul american.

Michael Guest crede că Israelul a reacţionat corect la declaraţiile apărute în presă şi că este justificată cererea guvernului israelian ca guvernanţii români să facă clarificări publice.

În urma interviului preşedintelui Ion Iliescu acordat cotidianului Haaretz, care a provocat reacţii dure ale oficialilor israelieni şi a mass-media, guvernul Israelului a cerut oficial clarificări şi măsuri din partea Guvernului român.

George Bush: infiintarea statului palestinian depinde de sistarea actiunilor teroriste

Crearea unui stat palestinian în anii ce vin depinde de oprirea atacurilor teroriste împotriva unor ţinte israeliene - a declarat preşedintele George Bush, după...

Ştirea zilei

convorbirile avute cu premierul israelian Ariel Sharon. George Bush: „Înfiinţarea unui stat palestinian paşnic şi securitatea pe termen lung a israelienilor depind de înlăturarea ameninţării pe care o constituie grupările teroriste şi de eliminarea incitării la ură”

George Bush s-a declarat încurajat de ceea ce el a numit măsurile pozitive luate de Israel pentru a ajuta la cauza păcii, între care şi eliberarea prizonierilor palestinieni.

La rîndul său, premierul Ariel Sharon a anunţat că ţara sa va continua să construiască un controversat zid de securitate în Cisiordania. Construirea acestui zid fusese descrisă ca o problemă de Bush şi a fost denunţată de palestinieni.

„Construirea zidului de securitate va continua, dar vom depune toate eforturile pentru a reduce cît mai mult orice posibilă ingerinţă în viata de zi cu zi a populaţiei palestiniene”- a spus premierul Ariel Sharon la conferinţa de presă de la Casa Albă.

Imigranti indieni arestati la granita cu Moldova

Grănicerii români au arestat cinci imigranţi ilegali de origine indiană care au intrat din România venind din Republica Moldova. Este al treilea grup de imigranţi prinşi în ultimele săptămîni de poliţia română la graniţa cu Moldova. Imigranţii au declarat că se îndreptau spre Germania, după ce au fost ajutaţi să treacă rîul Prut de către un Moldovean. Autorităţile române au întărit controalele la graniţe în efortul de a îndeplini standardele Uniunii Europene, în care România speră să intre în 2007.

400 de militari romani sub comanda italiana la Basra

În sudul Irakului la Basra, 400 de militari români au fost plasaţi sub comandă italiană. În total, România va participa cu 750 de militari la misiunea internaţională de menţinere a păcii din Irak, între care 150 vor acţiona în sectorul polonez din centrul Irakului.

Statele Unite şi Polonia au semnat o înţelegere prin care Washingtonul va furniza sprijin unei forţe multinaţionale de securitate în Irak condusă de Polonia. Purtătorul de cuvînt al ministerului polonez al apărării, colonelul Eugenius Mleczak a făcut cunoscut că documentul a fost semnat săptămîna trecută şi că Statele Unite vor pune la dispoziţie echipament auxiliar, de transport, medical şi hrană pentru soldaţi.

Se relatează că înţelegerea prevede alocarea sumei de aproximativ 250 de milioane de dolari. Polonia, care a sprijinit Statele Unite în războiul din Irak, contribuind cu aproximativ 200 de militari, va prelua în luna septembrie comanda intr-una din aşa-numitele zonele de stabilizare din Irak.

Emil Boc cere demiterea Ministrului Integrării Europene Puwak

Vicepreşedintele PD Emil Boc solicită demiterea ministrului Integrării Europene, Hildegard Puwak, pentru că firmele familiei sale ar fi primit peste 150.000 de euro din fonduri europene.

Ştirea zilei

"Prin doamna Puwak, PSD dovedeşte că ştie să atragă fonduri europene, dar în primul rînd către propriile buzunare" e de părere Emil Boc.

Corespondenta Europei Libere Sabina Fati a întrebat-o pe doamna ministru Puwak dacă e normal ca firmele soţului şi fiului ei să deruleze programe comunitare sau să ofere consultanţă pentru astfel de programe, în timp ce domnia sa este ministru al Integrării Europene.

Hildegard Puwak a răspuns: „Nu există nici un conflict de interese şi nici o incompatibilitate cu calitatea mea de ministru; nu sînt administratorul nici unei firme din 1993. După ce am dobîndit calitatea de ministru, rudele mele nu au mai accestat nici un program comunitar”

Reamintim că, potrivit unui articol apărut în cotidianul "Adevărul", cîteva societăţi aparţinînd soţului şi fiului doameni Hildegard Puwak au primit finanţări de peste 150.000 de euro pentru patru proiecte în cadrul programului "Leonardo da Vinci" al Uniunii Europene.

Detalii ale programului de microcreditare a militarilor disponibilizati

Programul de microcreditare destinat militarilor disponibilizaţi, finanţat cu 12 milioane de dolari de Banca Mondială, ar putea deveni operaţional la începutul anului 2004, a anunţat reprezentantul Băncii Mondiale în România, Richard Florescu.

El a precizat că valoarea acestor microcredite va fi de 10.000 de euro, sumele sînt rambursabile, urmînd ca dobînzile, care nu au fost încă fixate, să fie sub cele percepute de băncile comerciale.

Beneficiarii care vor rambursa la timp aceste sume pot primi şi un al doilea sau al treilea credit, a mai spus reprezentantul Băncii Mondiale în România. Secretarul de stat în minsterul apărării Sorin Encuţescu a declarat la rîndul său că Ministerul Muncii organizează licitaţii pentru constituirea de fonduri de microcredite, acestea urmînd să funcţioneze ca nişte microbănci ce vor primi fiecare cîte un milion de dolari.

Dacă un ofiţer disponibilizat doreşte să beneficieze de această microcreditare, se adresează direct fondului, prezentînd un plan de afaceri.

Vicepreşedintele PD; duplicitatea presedintelui fata de ideea de proprietate

Interviul acordat de preşedintele Iliescu cotidianului Haaretz "trădează o atitudine duplicitară faţă de ceea ce înseamnă proprietate" -a declarat vicepreşedintele PD Adrian Videanu, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al partidului.

Videanu a precizat că pentru PD proprietatea este "un lucru sfînt, care nu trebuie negociat politic". Referitor la interviul preşedintelui, Biroul Permanent Naţional recomandă partidelor politice ca istoria să fie asumată cu lucrurile bune şi cu erorile sale, cu precizarea că oamenii politici ai momentului "au obligaţia să găsească resurse politice, diplomatice şi chiar materiale pentru îndreptarea erorilor comise".

"Acolo unde istoricii şi specialiştii au rezolvat anumite probleme sau nu au găsit soluţii de rezolvare a unor probleme, politicienii au obligaţia să se abţină de la declaraţii care pot aduce prejudicii României", a mai spus vicepreşedintele partidului democrat Adrian Videanu.

Adrian Nastase: guvernul nu comenteaza declaratiile presedintelui

Premierul Adrian Năstase nu crede că este normal ca guvernul să comenteze recentele declaraţii ale preşedintelui Ion Iliescu, aşa cum au apărut acestea în interviul publicat de cotidianul israelian „Haaretz”, declaraţii criticate pe plan internaţional şi intern.

Premierul român a anunţat însă că urma să trimită o scrisoare omologului său israelian Ariel Sharon, în care să se clarifice poziţia guvernului de la Bucureşti referitoare la relaţiile dintre România şi Israel.

Adrian Năstase: Scrisoarea reprezintă la nivelul comuncării dintre guvernele noastre un mod de a pune punct acestei chestiuni şi de a ne reorienta spre ceea ce trebuie să însemne colaborarea noastră viitoare”.

Judecătoarea Andreea Ciucă: PNA incalca prezumtia de nevinovatie

Judecătoarea Andreea Ciucă va sesiza Consiliul de disciplină al procurorilor şi Consiliul Superior al Magistraturii în privinţa procurorilor PNA care au răspuns plîngerii formulate de ea împotriva unor angajaţi ai instituţiei, deşi documentul nu le era adresat, fiind trimis Parchetului Curţii Supreme de Justiţie.

Agenţia Mediafax o citează pe Andreea Ciucă cu declaraţia că prin comunicatul semnat de Biroul de Presă al Parchetului Naţional Anticorupţie, această instituţie a încălcat principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Potrivit Andreei Ciucă, procurorii PNA încalcă articolului VII din Codul Deontologic al magistraţilor care prevede că procurorii trebuie să dea dovadă de imparţialitate şi să respecte întru totul prezumţia de nevinovăţie a învinuitului şi a inculpatului, întrucît plîngerea penală nu le-a fost adresată.

Oficialitate a Departamentului de stat american la Chisinau

Negociatorul special pentru conflictele euro-asiatice de la Departamentul de Stat american, Rudolf Perina a inceput o vizită de lucru în Republica Moldova. Ambasada Statelor Unite la Chişinău a anunţat că discuţiile pe care le va purta se vor axa pe problematica soluţionării conflictului transnistrean. Programul vizitei oficialului american nu a fost anunţat.

Surse de la Preşedinţie au comunicat, însă, Europei Libere, că Rudolf Perina ar urma să fie primit în cursul serii de către preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin. Pentru ziua de mîine, oficialul american are programată o conferinţă de presă privind rezultatele vizitei.

Generalul Richard Myers: regiunea de centru a Irakului - “o zonă de război”

Militari americani au luat cu asalt în zorii zilei o clădire din oraşul irakian Tikrit, capturarînd o gardă de corp a lui Saddam Hussein. Nu s-a precizat identitatea celui reţinut.

Ştirea zilei

Potrivit agenţiei Associated Press, este vorba despre Adnan Abdullah Abid al-Musslit care a fost capturat împreună cu fostul şef de securitate al lui Saddam pentru districtul Tikrit şi cu un comandant al miliţiilor fedayeenii lui Saddam.

Generalul Richard Myers, preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore americane, a declarat că regiunea de centru a Irakului, între Bagdad şi Tikrit, poate fi considerată “o zonă de război”, acolo petrecîndu-se 80 la sută din ceea ce el a numit “incidentele de securitate” din Irak. Generalul Myers a spus că această regiune este “un mediu extrem de dificil.”

Pe de altă parte, cotidianul Washington Post relatează că Statele Uniet vor plăti peste 200 de milioane de dolari, pentru transportarea pe calea aerului şi pentru alimentele necesare membrilor forţei multinaţionale, sub comandă poloneză, care va ajuta coaliţia condusă de Statele Unite să restaureze ordinea în Irak.

Politicieni arabi din Israel condamna asasinarea unui soldat rapit la 21 iulie

Politicieni arabi din Israel au condamnat asasinarea unui soldat israelian, într-o regiune a Israelului cu populaţie majoritară arabă. Cadavrul soldatului, răpit la 21 iulie, a fost descoperit îngropat în apropierea unui oraş arab din nordul Israelului. Deputatul Abdel-Malik Dehamshe a condamnat asasinatul şi a spus că dacă se va dovedi că făptaşii trăiesc în circumscripţia electorală pe care o reprezintă în Knessethul de la Ierusalim, aceştia vor fi prinşi şi predaţi poliţiei.

Minerii de la Hanes spera sa-si faca cunoscute doleantele prin pancarte la meciul Rapid - Anderlecht

La o formă inedită de protest au decis să recurgă membrii de familie ai celor 24 de mineri blocaţi de 13 zile în subteranul minei Haneş, din judeţul Alba. Minerii protestatari au hotărît să îşi trimită soţiile şi copiii la meciul de mîine din Liga Campionilor între Rapid Bucureşti şi echipa belgiană Anderlecht,

unde vor ţine ridicată o pancartă prin care atrag atenţia asupra situaţiei soţilor şi părinţilor lor, care revendică achitarea integrală a sumelor datorate ca plăţi compensatorii la disponibilizare.

În prezent, potrivit agenţiei Mediafax, în mina Haneş, din localitatea Almaşu Mare - judeţul Alba, sînt blocaţi peste 25 de mineri, dintre care 17 la peste 160 de metri în subteran, iar ceilalţi la cota zero, în sala de apel.

Conform aceleiaşi surse, starea de sănătate a minerilor blocaţi în subteran este pe zi ce trece tot mai incertă, familiile acestora susţinînd că o parte dintre ortaci au dureri de cap, ameţeli şi stări febrile.

50 de angajati ARO in greva foamei

Aproximativ 50 de salariaţi de la ARO Cîmpulung au intrat în greva foamei, după ce au protestat alături de colegi de-ai lor pe platoul din curtea uzinei nemulţumiţi că nu şi-au mai primit salariile de cîteva luni.

Directorul Nicolae Matea a declarat că uzina are nevoie urgent de cel putin 13 miliarde de lei, valoarea salariilor pe luna aprilie".

Astăzi, Matea şi 20 de sindicalişti s-au dus la sediul APAPS pentru negocieri, după ce ieri, firma Cross Lander, deţinătoarea unei linii de montaj ARO în Brazilia, a făcut uzinei din Cîmpulung Muscel o ofertă de privatizare.

Datoriile uzinei ARO Cîmpulung se ridică la circa 15 milioane de dolari, aproape două milioane reprezentînd valoarea salariilor restante.

Serbia cere sprijinul Statelor Unite pentru capturarea generalului Mladic

Serbia a rugat Statele Unite să trimită agenţi ai servicilor secrete americane, pentru a ajuta în prinderea lui Ratko Mladic, suspectat de crime de război. Adjunta ministrului sîrb de externe, Jelica Minic a confirmat că premierul Zoran Zivkovic a făcut acaestă ofertă, Secretarului de Stat Colin Powell în timpul vizitei făcute săptămîna trecută la Washington.

Mladic a fost unul dintre comandanţii militari ai sîrbilor bosniaci în timpul războiului din Bosnia între 1992 şi 1995.

Adrian Nastase:scrisoare catre Ariel Sharon despre pozitia guvernului roman

Premierul Adrian Năstase a anunţat că va trimite omologului său israelian Ariel Sharon o scrisoare în care va clarifica poziţia Guvernului român faţă de relaţiile dintre România şi Israel.

Ştirea zilei

El a precizat că această scrisoare, care reprezintă, la nivelul comunicării între cele două Guverne, un mod de "a pune punct acestei probleme", va relua poziţia exprimată anterior de Guvern în privinţa relaţiilor dintre România şi Israel.

"Punctul de vedere al Guvernului a fost clarificat la momentul respectiv, nu cred că mai e nevoie de o altă poziţie oficială. Aşa cum stabilisem mai demult, urmează să îi trimit premierului israelian o scrisoare, dar este vorba mai curînd de o poziţie anterioară a Guvernului, tocmai pentru a clarifica şi la nivelul Executivului nostru ceea ce trebuie să fie spus, fără nici un fel de ambiguitate, pentru relaţia dintre România şi Israel" - a spus Năstase.

Premierul a mai afirmat că preşedintele Ion Iliescu şi-a clarificat afirmaţiile prezentate într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene. "Nu cred că este normal ca Guvernul să comenteze aceste declaraţii", a mai spus Năstase.

Israelul aşteaptă clarificări şi măsuri din partea Guvernului român ca urmare a declaraţiilor făcute de preşedintele Ion Iliescu, aşa cum au apărut în cotidianul israelian Haaretz - a declarat luni ambasadorul statului evreu la Bucureşti, Sandu Mazor.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG