Linkuri accesibilitate

Ştiri

Copii infectaţi HIV - alungaţi din şcoli în Vrancea şi la Iaşi

Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a declanşat o anchetă în cazurile copiilor infectaţi cu virusul HIV care sînt alungaţi din şcolile din judeţele Vrancea şi Iaşi, vinovaţii de discriminare urmînd a fi amendaţi, informează Biroul de presă al Colegiului

În urma reportajelor apărute în mass-media, în perioada 17-19 septembrie, Colegiul Director al CNCD, format din şapte jurişti, s-a autosesizat cu privire la atitudinea unor cadre didactice, autorităţi locale sau persoane fizice faţă de copiii seropozitivi, cărora le-ar fi fost interzis accesul în şcoli.

Potrivit Ordonanţei de Guvern 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, CNCD este singura autoritate publică abilitată să constate, să investigheze şi să sancţioneze faptele de discriminare.

Potrivit CNCD, cei care vor fi găsiţi vinovaţi de excluderea elevilor din şcoală, doar pe criteriul bolii HIV/SIDA, riscă amenzi între un milion şi 40 de milioane de lei.

Şi asociaţia “Glasul inimii”, a părinţilor cu copii seropozitivi, a decis să îi dea în judecată pe cei care se fac răspunzători de îngrădirea dreptului copilului la educaţie.

Fostul ministrul irakian al apărării în custodie americană

Comandamentul forţelor americane a confirmat relatările despre capturarea fostului ministru irakian al Apărării Sultan Hashim Ahmed. Într-o declaraţie se precizează că Ahmed s-a presat forţelor americane la Mosul.

Ştirea zilei

Locotenent-colonel George Krivo, din armata Statelor Unite, a declarat că predarea lui Ahmed constituie încă un indiciu că regimul baathist al lui Saddam Hussein nu va supravieţui.

Fostul ministru al Apărării al regimului Saddam figurează pe locul 27 pe lista celor mai căutaţi 55 foşti oficiali irakieni. 40 dintre aceşti foşti demnitari saddamişti au fost capturaţi sau ucişi.

Tot astăzi, armata americană a informat că trei soldaţi au fost ucişi noaptea trecută, după ce au căzut într-o ambuscadă lîngă oraşul irakian Tikrit. Incidentul s-a soldat şi cu doi răniţi.

Într-o declaraţie dată publicităţii astăzi, Secretarul de Stat american Colin Powell spune că în Irak există încă probleme grave. El a promis că forţele americane şi ale Coaliţiei vor rămîne în Irak pînă cînd puterea va putea fi transferată unei administraţii irakiene rezultată din alegeri democratice.

Sofia: 100 de ani de relaţii diplomatice cu Statele Unite

La Sofia a fost celebrat centenarul relaţiilor diplomatice bulgaro-americane. La manifestări au luat parte şase foşti ambasadori ai Statelor Unite în Bulgaria.

La 19 septembrie 1903 ambasadorul John B. Jackson şi-a prezentat scrisorile de acreditare din partea Preşedintelui Theodore Roosevelt, principelui Ferdinand al Bulgariei – bunicul actualului prim ministru bulgar Simeon de Saxa Coburg Gotha.

Într-o declaraţie adoptată de Parlamentul de la Sofia se menţionată dorinţa Bulgariei de a lărgi şi aprofunda parteneriatul strategic şi cooperarea cu Statele Unite.

Scrisoare privind "războiul telefoanelor" adresată misiunii OSCE de către Tiraspol

Într-o scrisoare adresată misiunii OSCE la Chişinău, aşa-numitul ministru al informaţiei şi tele-comunicaţiilor din republica separatistă nistreană, Vladimir Beleaev a anunţat că Tiraspolul este dispus să oprească bruierea semnalului radio care face dificilă comunicarea prin reţeaua GSM în Republica Moldova, în cazul în care şi Chişinăul va proceda la fel în cazul telefoniei mobile din regiunea transnistreană. Ministerul moldovean al transportului şi comunicaţiilor nu a comentat deocamdată această declaraţie.

Începând cu 9 septembrie, locuitorii Republicii Moldova nu pot telefona celor din regiunea transnitreană, după ce operatorul de telefonie de la Tiraspol, Interdnestrcom, a blocat accesul în reţelele telefonice nistrene.

Ion Iliescu - un partizan al impozitării progresive

Preşedintele Ion Iliescu a afirmat că impozitarea progresivă a veniturilor populaţiei este mai corectă din punct de vedere social decît cota unică de impozitare, în legătură cu care nu doreşte încă să se pronunţe.

Şeful statului a precizat că introducerea cotei unice de impozitare este o propunere, care ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2004, odată cu noul Cod Fiscal, propunere care se dezbate încă şi la nivelul Guvernului, deoarece nu s-a ajuns la o concluzie definitivă.

Premierul Adrian Năstase a afirmatcă personal este în favoarea cotei unice de impozitare a salariilor, însă Guvernul nu vrea să impună un sistem "împotriva curentului majoritar", motiv pentru care s-a şi opus, ieri, luării unei decizii în şedinţa de Guvern.

Deputatul UDMR Marton Arpad despre necesitatea unei autonomii culturale

Criza manualelor în limba maghiară cu care se confruntă elevii din Covasna se poate rezolva printr-o autonomie culturală - a declarat deputatul UDMR Marton Arpad citat de Mediafax. El a explicat că această criză se datorează faptului că editurile care cîştigă licitaţiile pentru editarea manualelor şcolare practică tarife mari, iar afacerea este profitabilă în momentul în care numărul cărţilor tipărite este mare, însă tirajul manualelor pentru minorităţi este redus.

"Singura rezolvare ar fi ca reprezentanţii comunităţii respective să beneficieze de un buget din partea Ministerului Educaţiei şi să decidă singuri la ce editură să apeleze, ce fel de manuale şi cîte să tipărească" - a mai spus Marton Arpad. Deputatul Uniunii a adăugat că UDMR şi Oficiul de Relaţii Interetnice din Bucureşti vor împărţi, gratuit, 7.000 de manuale pentru elevii care învaţă în limba maghiară.

Aceste manuale au fost tipărite la Miercurea-Ciuc şi sînt cărţi de matematică M2, respectiv pentru clase cu profil uman. Judeţul Covasna se confruntă cu o criză a manualelor şcolare, mai ales a celor editate în limba maghiară. Joi, nu fuseseră primite încă nici abecedarele pentru clasele I cu predare în limba maghiară, nici manualele elevilor din clasele a IX-a.

Adrian Năstase: acord privind pachetul de acţiuni a BCR

Referindu-se la angajamentele asumate faţă de Uniunea Europeană, la videconferinţa cu prefecţii, premierul Adrian Năstase a anunţat că s-a ajuns la un acord în negocierile privind vinderea pachetului de 25 la sută din acţiunile BCR cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Devoltare şi IFC - Divizia de investiţii a Băncii Mondiale – acesta fiind primul angajament din cele opt asumate de guvernul român în faţa Uniunii Europene în vederea acordării statutului de economie de piaţă funcţională pentru România în raportul de ţară din luna noiembrie.

Conducerea filialei Gorj a PD infirmă declaraţiile lui Nicolae Mischie

Conducerea filialei Gorj a PD a precizat că puţinii primari pe care îi are în judeţ nu au trecut la partidul de guvernămînt, aşa cum declara, cu o zi în urmă, liderul PSD Gorj Nicolae Mischie, şi l-a acuzat pe Mischie de presiuni asupra primarilor PD, pentru a-i convinge să treacă la PSD.

Preşedintele PD Gorj, Pantelimon Manta a declarat la o conferinţă de presă, că filiala îi are în continuare ca membri pe primarii din Stoina, Ioneşti, Brăneşti şi Jupîneşti. Liderul PD Gorj afirmă că Mischie recurge la "presiuni teribile", pentru că "în comunele în care nu are candidaţi viabili din partea PSD vrea să cîştige alegerile cu membri de la alte partide, care au sprijinul comunităţilor locale".

Liderul PD Gorj a exemplificat cu situaţia primarului din Stoina, Constantin Vlăduţu, care nu ar fi primit bani de la Consiuliul Judeţean, al cărui preşedinte este Mischie, pentru repararea şcolilor, a drumurilor sau pentru a avea acces la programele de finanţare externă. Nicolae Mischie a declarat ieri că a lăsat filiala judeţeană a PD fără nici un primar, toţi fiind acum membri ai PSD.

Ministrul adjunct de externe moldovean salută antrenarea lui Dmitri Kozak în reglementarea conflictului trans-nistrean

Numirea şefului adjunct al administraţiei Kremlinului, Dmitri Kozak, la indicaţia preşedintelui Putin, drept persoană care se va ocupa de reglementarea problemei transnistrene ar putea avea un efect pozitiv asupra procesului de negocieri - a declarat Europei Libere ministrul adjunct de externe de la Chişinău, Ion Stăvilă.

În contextul posibilei implicări a Uniunii Europene în procesul de negocieri, a spus Stăvilă, antrenarea unor oameni noi în mecanismele de reglementare transnistreană este o schimbare pozitivă, care ar putea să îmbogăţească discuţiile şi să contribuie la o soluţionare cît mai rapidă a conflictului, întrucît aceasta se poate realiza doar printr-o interacţiune strînsă între toţi factorii externi implicaţi.

Dmitri Kozak, a afirmat oficialul moldovean, este cunoscut drept un jurist de forţă şi, ceea ce este îmbucurător, drept un reprezentant al forţelor reformatoare din structurile de stat de la Moscova.

Nicholas Burns: importanţa securităţii informaţiilor NATO

Într-un interviu acordat postului nostru de radio, ambasadorul Statelor Unite la NATO, Nicholas Burns s-a referit între altele la problema securităţii informaţiilor:

„Problema securizării informaţiilor şi securitatea informaţiilor clasificate secrete, este o problemă de maximă importanţă pentru alianţa NATO şi acest lucru este adevărat şi pentru cele şapte ţări care vor deveni membre ale Alianţei în mai anul viitor. Noi insistăm în continuu pe lîngă fiecare dintre aceste ţări, spunîndu-le cît este de important să poată avea credibilitate sub acest aspect.”

Ambasadorul american la NATO a mai spus în acelaşi interviu: “Suntem foate recunoscători unora dintre ţările care au fost invitate să se alăture Alianţei, pentru tot ceea ce au făcut pentru a ajuta NATO în Kosovo, în Bosnia, în Afganistan şi acum în Irak. Suntem, de aceea, foarte recunoscători Eastoniei, Letoniei şi Lituaniei, Slovaciei şi Sloveniei, Bulgariei şi României. Toate aceste ţări, credem noi, au făcut o treabă bună.”

Peter Eckstein Kovacs: ruperea protocolului cu PSD

Senatorul UDMR de Cluj Peter Eckstein Kovacs va propune plenului Consiliului Reprezentanţilor Unionali, care se va întruni în 11 octombrie la Tîrgu Mureş, ruperea protocolului cu PSD.

Ştirea zilei

Eckstein Kovacs a afirmat că protocolul "a devenit un petic de hîrtie şi nu mai este o înţelegere politică". Potrivit senatorului UDMR, amînarea instalării Statuii Libertăţii de la Arad a afectat decisiv relaţia UDMR cu partidul de guvernămînt.

Senatorul UDMR a mai spus că au mai fost cîteva cazuri de nerespectare a protocolului, însă acestea au fost trecute cu vederea pîna acum, cînd liderii maghiari au constatat că există "rea-credinţă" din partea PSD.

Amînarea deciziei în privinţa cotei unice de impozitare

Premierul Adrian Năstase a anunţat că a amînat luarea unei decizii în privinţa cotei unice de impozitare, deoarece doreşte consultări suplimentare pe această temă cu partenerii sociali.

Premierul a evocat şi posibilitatea renunţării la ideea cotei unice, în cazul că va constata un curent de opinie majoritar împotriva acestui sistem. Adrian Năstase a precizat că proiectul viitorului cod fiscal, din care face parte şi propunerea privind cota unică de impozitare, va definitivat săptămîna viitoare.

Fostul ministru irakian al apărării se predă forţelor americane

O organizaţie irakiană pentru drepturile omului a afirmat astăzi că fostul ministru irakian al Apărării, Sultan Hashim Ahmed s-a predat forţelor americane la Mosul.

Ştirea zilei

Anunţul a fost făcut de Dawood Bagistani, care a îndeplinit rolul de mediator la negocierile în vederea predării lui Ahmed. Armata americană nu a făcut pînă la această oră nici un fel de declaraţii pe această temă. Fostul ministru Ahmed figurează pe lista celor mai căutaţi membri de frunte ai regimului Saddam Hussein.

Premierul Năstase şi economia de piată funcţională

Premierul Năstase se va adresa Comisiei Europene pentru a o convinge că România merită să primească statutul de economie de piaţă funcţională.

Ştirea zilei

Năstase a sugerat, la videoconferinţa cu prefecţii, că România se află, în acest an, la acelaşi nivel economic la care se afla Bulgaria, anul trecut, când a primit calificativul în cauză. De asemenea, premierul a arătat că va prezenta şi realizările României din ultimul an, în raport cu observatiile formulate în raportul Comisiei Europene de de anul trecut.

Premierul Adrian Năstase a mai spus că menţionarea în raport a faptului că România sau Bulgaria au o economie de piaţă funcţională, nu înseamnă că cele două ţări, ori alte ţări candidate, ar avea o economie funcţională în proporţie de sută la sută.

Valoarea ajutoarelor pentru încălzire: stabilită prin ordonanţă de urgenţă

Guvernul Năstase a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care e stabilită valoarea ajutoarelor pentru încălzire acordate persoanelor cu venituri reduse.

Ştirea zilei

Aceste compensări vor putea fi acordate diferenţiat, în funcţie de modul de facturare, pe o perioadă de cinci luni, cuprinsă între 1 noiembrie 2003 - 31 martie 2004, sau pe întregul an calendaristic. Limitele ale acestor ajutoare sînt cuprinse în funcţie de venituri între 100.000 şi 1.656.000 de lei.

Pentru familiile care îşi încălzesc locuinţele cu gaze naturale, cuantumul ajutoarelor a fost majorat cu 45,5%

Familiile şi persoanele singure care utilizează lemne, cărbuni şi alţi combustibili pentru încălzirea locuinţelor vor primi, în perioada sezonului rece, un ajutor lunar de 350.000 lei.

Ajutoarele vor fi acordate numai pentru locuinţele de domiciliu sau, după caz, de reşedinţă, la cererea titularului, însoţită de o declaraţie pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile realizate. Cererile vor fi depuse, pînă la data de 31 octombrie a fiecărui an, individual, prin intermediul asociaţiilor de locatari sau prin furnizorii de energie termică şi gaze naturale, la sediul primăriilor în raza cărora beneficiarii îşi au domciliul sau reşedinţa.

Referendum la 19 octombrie asupra Constituţiei amendate

Românii vor fi chemaţi la urne la 19 octombrie pentru a se pronunţa prin referendum în legătură cu modificările aduse Constituţiei.

Ştirea zilei

Ieri, cele două camere ale Parlamenatului au aprobat raportul comisiei de mediere la proiectul de modificare a legii fundamnetale. Singura formaţiune care a votat împotriva documentului a fost PRM. Organizarea referendumului va fi coordonată de o comisiei specială condusă de un reprezentant al ministerului administraţiei şi internelor.

Acte de agresiune şi sabotaj ale unor forţe ostile Coaliţiei din Irak

Trei militari americani şi-au pierdut viaţa şi 4 au fost răniţi în ultimele 24 de ore în confruntări cu grupări ostile coliţiei.

Ştirea zilei

Protestînd faţă de prezenţa militară străină, la Falujah, mii de persoane au participat la funeraliile unui adolescent despre care localnicii susţin că a fost ucis din greşeală de militarii americani. La nord de Bagdad o explozie avînd cauze necunoscute a aprins o conductă de transport petrolier.

Germania şi Franţa s-au pronunţat pentru un transfer rapid de putere în Irak de la coaliţia condusă de Statele Unite către irakieni. După convorbirile de la Berlin cu Cancelarul Gerhard Schroeder, preşedintele Francez Jaques Chirac a afirmat că un astfel de transfer de putere ar trebui să fie coordonat de Naţiunile Unite şi să se petreacă în doar cîteva luni:

“În Irak, ar trebui să evoluăm, cît mai repede cu putinţă, către o soluţie preponderent politică - un transfer urgent, sub controlul Naţiunilor Unite, al responsabilităţilor de guvernare către actualele autorităţi irakiene. Şi cînd spun „cît mai repede cu putinţă, mă gîndesc la luni, nu la ani.”

Şeful Casei Albe, George W. Bush a declarat că nu se aşteaptă la adoptarea în curînd a rezoluţiei ONU prin care Statele Unite solicită sprijin militar şi economic internaţional pentru refacerea Irakului.

Ceremonia funerară pentru fostul ministru suedez Anna Lindh

Măsuri speciale de securitate au fost luate la Stockholm unde mai bine de 1300 de persoanlităţi din întreaga lume vor participa la ceremonia funerară pentru fostul ministru suedez de externe, Anna Lindh. Secretarul american de stat Colin Powell a fost nevoit să-şi contramandeze plecarea spre Stockholm din cauza uraganului Isabela abătut asupra Statelor Unite.

Săptămîna trecută, Anna Lindh a fost înjunghiată de mai multe ori într-un magazin din Stockholm unde îşi făcea cumpărăturile. Ea a murit după o zi, la spital. Poliţia suedeză are în custodie un suspect, însă cercetările pentru stabilirea vinovăţiei sînt în plină desfăşurare. Arestatul susţine că nu el e autorul crimei. Anna Lindh va fi înmormîntată mîine în cadrul unei ceremonii restrînse, doar în prezenţa membrilor familiei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG