Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ioan Mircea Paşcu: 44 din obiectivele de parteneriat cu Nato îndeplinite

La o conferinţă de presă prilejuită de bilanţul anual al Ministerului Apărării, generalul Mihail Popescu, şeful Marelui Stat Major a declarat că efectivele armatei sînt constituite din 93 de mii de militari şi 24 de mii personal civil, cărora li se pot adăuga 100 de mii de rezervişti.

Ştirea zilei

Efectivele urmează să fie reduse pînă în 2007 la 75 de mii de militari şi 15 mii de civili. In prezent, 1505 militari români participă la misiuni internaţionale, 730 dintre ei angajaţi în operaţiunile de stabilizare din Irak. Ministrul apărării, Ioan Mircea Paşcu a declarat la aceiaşi întîlnire cu presa că Ministerul apărării a îndeplinit 44 din cele 84 de obiective de parteneriat cu Nato şi a apreciat că viaţa militarilor s-a îmbunătăţit, diminuîndu-se problemele creat de lipsa de locuinţe.

Vizita Şefului Marelui Stat Major din Grecia

Şeful Marelui Stat Major din Grecia, generalul Giorghios Antonakopoulos, a început o vizită de trei zile în România la invitaţia omologului său, generalul Mihail Popescu. Generalul grec va vizita Universitatea Naţională de Apărare, şcoala de limbă greacă, Centrul de simulare pentru statele membre în "Programul Cooperare pentru Pace" şi unităţi ale armatei.

Uraniu sărăcit din Franţa pentru reactorul nuclear de cercetare de la Piteşti

O delegaţie de trei experţi români a plecat luni în Franţa pentru a discuta detaliile unui contract pe doi ani, estimat la circa 4 milioane de euro, în baza căruia România va achiziţiona uraniu sărăcit pentru reactorul nuclear de cercetare de la Piteşti.

Anunţul a fost făcut de Secretarul de stat Lucian Biro, potrivit căruia importurile prevăzute sînt urmare a angajamentelor asumate faţă de Agenţia Internaţională de Energie Atomică, de renunţare la folosirea uraniului îmbogăţit.

Statele Unite acceptă ca AIEA să supravegheze operaţiunile de desfiinţare a programului nuclear libian

Mohamed ElBaradei, şeful Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică a anunţat acordul Statelor Unite ca agenţia sa să verifice operaţiunile de renunţare a Libiei la programul său nuclear. Vorbind după o întîlnire la Viena cu subsecretarul de stat american pentru controlul armamentelor, John Bolton şi cu expertul britanic în dezarmare, William Erhman, El Baradei a spus:

" Cred că sîntem de acord asupra a ceea ce trebuie făcut. Rolul Agenţiei este foarte clar, în sensul că o verificare este necesară Şi avem în mod clar nevoie de sprijin logistic britanic şi american." Reuniunea a avut loc pe fundalul unei dispute anterioare cu privire la cine ar trebui să verifice aplicarea deciziei anunţate de Libia, de a renunţa la programele de înarmare atomică, biologică şi chimică.

Kofi Annan conferă cu o delegaţie a Consiliului de guvernare din Irak

Kofi Annan, Secretarul general ONU a început consultări la New York pe tema revenirii Naţiunilor Unite în Irak. Annan s-a întîlnit separat cu o delegaţie a Consiliului de guvernare din Irak şi cu Paul Bremer, administratorul civil american.

Ştirea zilei

Delegaţia irakiană se întîlneşte luni şi cu membri Consiliului de securitate ONU. La o conferinţă de presă, Annan a declarat că este nevoie de convorbiri suplimentare pentru a determina felul în care ONU poate contribui la reconstrucţia politică şi economică a Irakului.

Firme românşti la tîrgul din Kuweit consacrat acordării de contracte pentru reconstrucţia Irakului

In Kuwait s-a deschis o mare expoziţie la care participă 1450 de companii din 46 de ţări, interesate să obţină contracte în operaţiunile de reconstrucţie a Irakului. 28 de companii româneşti sînt prezente la expoziţie, urmărind să stabilească o serie de parteneriate pentru a participa pe această cale la lucrările de refacere a infrastructurii economice - anunţă agenţia Mediafax.

Sosirea unui prim contingent de trupe japoneze în Irak

Un prim contingent de trupe japoneze au păstruns luni pe teritorul irakian, urmînd a fi staţionate în zona oraşului sudic Samawa, pentru a se angaja în operaţiuni umanitare şi de reconstrucţie. Casa Albă a anunţat că preşedintele George Bush l-a trimis pe fostul Secretar de stat James Baker în ţările din Golful Persic pentru o nouă rundă de discuţii asupra reducerii datoriei irakiene.

Demonstraţie şiită pentru organizarea de alegeri legislative imediate

Zeci de mii de şiiţi au manifestat la Bagdad în favoarea organizării unor alegeri anticipate anul acesta. Pe de altă parte, armata americană a anunţat că au fost identificate 14 celule de insurgenţi, compuse din zece pînă la o sută de membri, între care ar exista o cooperare şi, probabil, un grad de coordonare în acţiunile împotriva coaliţiei de forţe, conduse de Statele Unite.

Reformiştii iranieni ameninţă cu boicotarea alegerilor legislative

Partidul politic al preşedintelui Iranului, Mohammad Khatami a ameninţat cu boicotarea alegerilor, în cazul în care ultra conservatorii nu anulează decizia de a interzice participarea în alegeri a mii de candidaţi reformatori.

Consiliul Gardienilor, instanţa superioară a ţării, a dat publicităţii săptămîna trecută o listă cu numele cca 4000 de candidaţi cărora li se interzice candidatura în alegerile prevăzute pentru 20 februarie. Oficialităţi ale Consiliului au declarat luni, fără să dea detalii, că o parte a celor înscrişi pe liste vor putea totuşi candida.

Delegaţie a Consiliului Europei la Kiev: criza constituţională pe agenda convorbirilor

O delegaţie a Consiliului Europei a început convorbiri la Kiev pe tema actualei crize constituţionale. Co-raportoarele Consiliului pentru Ukraina au declarat că amendamentul constituţional vizînd alegerea preşedintelui de către parlament, începînd din anul 2006, riscă să submineze sistemul democratic al ţării. Consiliul Europei urmează să decidă spre sfîrşitul acestei luni, dacă va ţine o dezbatere extraordinară consacrată Ucrainei.

Comitet al unor liberali ruşi împotriva practicilor nedemocratice ale preşedintelui Putin

Un grup de liberali ruşi, conduşi de marele maestru de şah Gary Kasparov a anunţat formarea unui comitet menit să se opună preşedinţiei lui Vladimir Putin. Grupul care se intitulează: "2008 Alegere liberă" a emis un comunicat în care îl acuză pe Putin de practicarea unor politici care ameninţă valorile democratice în scopul consolidării puterii sale personale.

Grupul îl acuză pe preşedinte de exploatarea conflictului din Cecenia pentru a-şi spori popularitatea şi de a fi introdus cenzura politică a mediilor de informare ca o practică curentă. Din Comitet mai fac parte Boris Nemţov, lider al Uniunii Forţelor de Dreapta şi fostul dizident Vladimir Bukovsky.

Transferul de putere în Irak: convorbiri Bremer - Annan

Administratorul civil din Irak Paul Bremer şi membri ai Consiliului de guvernare de la Bagdad vor avea convorbiri la New York cu Secretarul general ONU Kofi Annan pentru a sonda modalităţile în care Naţiunile Unite...

Ştirea zilei

pot contribui la derularea procesului de transfer al puterii în Irak. În discuţie se află planul american de a preda puterea unui guvern provizoriu pînă la 30 iunie şi cererea Aiatolahului şiit Ali al-Sistani ca executivul să rezulte în urma unor alegeri generale care să fie organizate cît mai curînd.

Convorbirile de la New York survin după atentatul sinucigaş de duminică de la Bagdad soldat cu moartea a peste 20 de oameni, majoritatea irakieni. Administratorul american Bremer a calificat atacul drept o acţiune teroristă îndreptată împotriva populaţiei civile. Consiliul de guvernare irakian consideră că atentatul a fost comis de terorişti aliaţi ai fostului regim Saddam Hussein.

Inspecţii în Libia: în regie AIEA sau americană?

Reprezentanţi ai organismelor de control al armamentelor din Statele Unite şi Marea Britanie se vor întîlni la Viena cu Mohammed ElBaradei, şeful Agenţiei Internaţionale pentru energie atomică, pentru a soluţiona o dispută legată de inspectarea instalaţiilor nucleare libiene.

John Bolton, Subsecretar de stat american pentru controlul armamentelor şi omologul său britanic William Ehrman vor încerca să obţină acceptul AIEA ca inspecţiile să se desfăşoare în mare parte sub regie americană.

Arestarea a 7 suspecţi al Qaida în Pakistan

Autorităţile pakistaneze au început interogarea a 8 persoane în legătură cu posibilitatea unui transfer ilegal de tehnologie nucleară în Iran. Acuzaţii în acest sens au fost lansate de Agenţia Internaţională pentru energie atomică.

Islamabadul neagă că ar fi cooperat în acest domeniu cu Iranul, Libia sau Coreea de Nord, dar nu exclude posibilitatea ca oameni de ştiinţă implicaţi în proiectul nuclear pakistanez să fi trasmis informaţii în mod ilegal.

Pe de altă parte, autorităţile pakistaneze au anunţat arestarea a 7 persoane suspectate de apartenenţă la reţeaua al Qaida. Este vorba de 4 arabi şi 3 afgani.

Asasinul premierului Rabin are planuri matrimoniale

Yigal Amir, asasinul premierului israelian Itzac Rabin, a anunţat că doreşte să se căsătorească în închisoare. Potrivit agenţiilor de presă, Amir are în vedere o văduvă cu patru copii, care l-a vizitat în închisoare în ultimul an. Ştirea a stîrnit indignare în Israel, înregistrîndu-se reacţii negative din partea Partidului Muncii şi a blocului Likud.

Ministrul de interne german la Riad

Ministrul german de interne Otto Schily a conferit la Riad cu omologul său saudit Prinţul Nayef Ben Abdel Aziz asupra modalităţilor de cooperare în lupta împotriva terorismului. În cursul actualului său turneu în Orientul Mijlociu, Schily va vizita deasemeni Emiratele Arabe Unite şi Omanul.

Depistarea unor depozite de arme ale insurgenţilor irakieni

În cursul a două raiduri întreprinse în provincia al-Anbar din vestului Irakului, trupe americane au depistat două lagăre de arme. Raidurile au avut loc în baza informaţiilor obţinute de la prizonieri irakieni.

Avalanşă în Valea Morarului din Bucegi: 5 morţi

O avalanşă produsă în Valea Morarului din Bucegi s-a soldat cu moarte a 5 schiori. Alte 3 persoane, care ca şi victimele participau la un concurs de schi, au scăpat cu viaţa. La operaţiunea de căutare au participat peste 50 de salvamontişti.

Generalul american John Abizaid primit de Regele Abdullah al Iordaniei

Regele Abdullah al Iordaniei a avut convorbiri cu şeful comandamentului central al armatei americane, generalul John Abizaid. În cursul întrevederii au fost dezbătute probleme legate de Irak, Orientul Mijlociu şi cooperarea militară dintre cele două ţări.

La Amman s-a făcut cunoscut că forţele de coaliţie din Irak au trimis în patrie circa 20 de deţinuţi iordanieni care luptaseră ca voluntari alături de trupele irakiene.

Premierul Sharon refuză mutarea barierii de securitate din Cisiordania

Premierul israelian Sharon a amînat o dezbatere în cadrul cabinetului legată de propunerile vizînd mutarea barierii de securitate din Cisiordania mai aproape de graniţa israeliană.

Într-o declaraţie de presă se susţine că guvernul nu intenţionează să-şi schimbe poziţia în privinţa barierii de securitate, în ciuda cererilor în acest sens formulate de palestinieni şi de Naţiunile Unite.

Legalitatea acestui proiect israelian va fi examinată la cererea Adunării generale ONU de către Curtea Internaţională de la Haga.

Consiliul Gardienilor anunţă că nu va reveni asupra interdicţiei impuse reformiştilor

Consiliul Gardienilor din Iran a anunţat că nu va reveni asupra deciziei de a interzice participarea la viitoarele alegeri legislative a peste 3000 de candidaţi reformatori moderaţi. Purtătorul de cuvînt al Consiliului a declarat că oricît de zgomotoase ar fi, acţiunile de protest ale candidaţilor respinşi nu vor determina o schimbare a deciziei.

Atentat devastator la Bagdad

Explozia unui camion capcană lîngă sediul forţelor de coaliţie de la Bagdad s-a soldat cu moartea a cel puţin 23 de persoane, majoritatea irakieni. Au fost înregistraţi peste 60 de răniţi. Atentatul a fost comis în dreptul intrării destinate irakienilor. Automobile parcate în zonă au izbucnit în flăcări.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG