Linkuri accesibilitate

Ştiri

Amnistie pentru susţinătorii fostului preşedinte georgian Gamsahurdia

Preşedintele Georgiei Mihail Saakaşvili a promis o amnistie pentru sprijinitorii primului preşedinte post-sovietic al Georgiei Zviad Gamsahurdia aflaţi în detenţie.

Saakaşvili a anunţat că a cerut ministerului de interne si procuraturii generale o listă a persoanelor închise pentru convingerile lor politice. Potrivit unui reprezentant guvernamental, amnistia ar urma să se aplice în cazul a 30 de persoane.

În 1993, susţinătorii lui Gamsahurdia au organizat o tentativă de lovitură de stat împotriva preşedintelui Eduard Şevardnadze. Mihail Saakaşvili a pledat de asemenea pentru aducerea în Georgia a rămăşiţelor pămînteşti ale lui Yviad Gamsahurdia, care e înmormîntat la Groznîi, capitala Ceceniei.

Interzicerea impotului de păsări vii şi produse avicole din Asia de sud-est

Agenţia Naţională Sanitară Veterinară a interzis importul de păsări vii şi produse avicole din Tailanda, Taipei - China şi Vietnam, informează Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului de la Bucureşti. Restricţiile cu privire la importuri au fost stabilite printr-o notă emisă de Agenţia Naţională Sanitară Veterinară.

De asemenea, autoritatea veterinară centrală a luat măsuri de supraveghere şi prevenire a introducerii gripei aviare în România. Se are în vedere ţinerea evidenţei efectivelor de păsări pe categorii, supraveghindu-se permanent clinic şi anatomopatologic toate păsările de fermă şi de agrement. În România, ultimele cazuri de pestă aviară au fost înregistrate în anul 1942.

Săptămîna trecută, Comisia Europeană a interzis importurile de carne de pasăre proaspătă şi congelată din Tailanda, în urma epidemiei de gripă aviară din această ţară care a făcut şi victime umane.

Ministrul de interne irakian respinge ideea unor alegeri generale pînă la 30 iunie

Ministrul de interne interimar al Irakului Nuri Badran a declarat că situaţia de securitate nu permite organizarea de alegeri anticipate, cerute de liderul spiritual al majorităţii ştiite din Irak.

Ştirea zilei

Ayatolahul Ali al-Sistani pledează ca la Bagdad să fie instalat cît mai curînd un guvern ales, dar coaliţia condusă de Statele Unite a propus instalarea unui guvern numit, care să conducă Irakul pînă la organizarea de alegeri în a doua jumătate a anului.

Unul din argumentele Washingtonului este că organizarea de alegeri libere şi corecte va fi dificilă înainte de data de 30 iunie, termenul limită pentru predarea puterii, din cauză că în Irak nu a avut loc recent un recensămînt şi nici nu există un registru electoral.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Kofi Annan, urmează să anunţe dacă va trimite în Irak o echipă ONU care să analizeze posibilitatea organizării de alegeri.

Apel OSCE la combaterea spălării de bani în sud-estul Europei

Organizaţia pentru coopeare şi securitate în Europa a cerut mai multor state sud-est europene să facă mai mult pentru combaterea practicii de spălare de bani.

Osmo Lipponen, şeful misiunii OSCE din Albania, a declarat că multor state din Balcani le lispesc resursele şi experienţa în combaterea acestui gen de crimă organizată şi că majoritatea noilor economii din regiune sunt un mediu ideal pentru spălarea de bani.

Lipponen a făcut aceste remarci în cadrul unei conferinţe internaţionale dedicate acestui subiect care are loc timp de două zile în capitala albaneză Tirana.

Uniunea Europeană împreună cu ministerul de finanţe al Statelor Unite oferă asistenţă în domeniul aplicării legislaţiei împotriva spălării banilor unui număr de opt ţări – Albania, Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, România, Uniunea Serbia-Muntenegru şi Slovenia.

Anchetă în rîndul trupelor americane de la Tikrit în urma uciderii a 4 irakieni

Un purtător de cuvînt al armatei Statelor Unite a anunţat deschiderea unei anchete asupra unui incident soldat cu omorîrea a patru civili irakieni. La începutul lunii, patru irakieni au fost găsiţi morţi într-un taxi ciuruit de gloanţe la Tikrit. Singurul supravieţuitor al incidentului a declarat că taxiul încerca să depăşească un convoi militar american, cînd unul din soldaţi a deschis focul asupra maşinii.

Dacă se va stabili că militarii americani nu au raportat incidentul, împotriva lor vor fi luate măsuri disciplinare, iar dacă ancheta va ajunge la concluzia că a fost încălcat aşa numitul regulament de angajare în luptă, familiile celor ucişi vor avea posibilitatea de a cere compensaţii.

Între timp, patru puşcaşi marini americani în rezervă urmează să apară în faţa unui tribunal din California sub acuzaţia de a fi supus la un tratament rău prizonieri irakieni la un centru de detenţie din Irak.

Poliţia moldoveană ameninţă cu intervenţii în forţă - PPCD anunţă o viitoare demonstraţie

Politia va interveni in forta pe viitor pentru a preintampina desfasurarea oricaror actiuni de protest neautorizate - a anuntat viceministrul de Interne moldovean...

Ştirea zilei

Gheorghe Boisteanu. Potrivit lui Boisteanu, aceasta decizie a fost luata dupa mitingul organizat de Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD) pe 25 ianuarie in gradina publica "Stefan cel Mare" din centrul Chisinaului. "Ministerul de interne este ingrijorat de faptul ca PPCD a initiat in ultimul timp mai multe actiuni ilegale. Politia va fi nevoita pe viitor sa indeplineasca cu strictete legislatia in vigoare." – a afirmat Boisteanu în cadrul unei conferinţe de presă.

Solicitat de BASA-press, presedintele PPCD, Iurie Rosca a declarat ca "in R.Moldova partidul de guvernamant a uzurpat intreaga putere in stat si a suprimat dreptul libertatii democratice. Situatia de duminica este una fara precedent deoarece in ultimii 15 ani, de cand exista R.Moldova, fortele de ordine nu au folosit cainii impotriva participantilor. Datoria noastra de partid democratic este sa aparam drepturile omului si sa ne opunem dictaturii. Astfel, la 1 februarie va fi organizat un nou miting de protest" - a spus Rosca.

Alianţa PNL-PD solicită anchetarea încălcării moratoriului adopţiilor

Alianţa PNL-PD solicită constituirea unei Comisii parlamentare de anchetă privind încălcarea moratoriului privind adopţiile internaţionale.

Potrivit preşedintelui executiv al PD, Emil Boc, obiectivele acestei comisii de anchetă ar urma să fie stabilirea numărului exact de copii care au fost adoptaţi în străinătate în perioada 2001-2003, identificarea procedurilor prin care s-au aprobat aceste adopţii şi a persoanelor care se fac responsabile de acest demers.

Întrebat dacă democraţii şi liberalii au informaţii clare privitoare la faptul că unii dintre aceşti copii au ajuns în băncile de organe din străinătate, aşa cum a sugerat Traian Băsescu, Boc a afirmat că există asemenea "îngrijorări şi suspiciuni", acesta fiind de asemenea unul dintre motivele pentru care se doreşte constituirea comisiei de anchetă.

Îi va fi restituit lui Ion Mihai Pacepa gradul de general?

Avocatul lui Ion Mihai Pacepa, Cătălin Dancu a declarat că a primit asigurări din partea consilierului prezidenţial Ioan Talpeş că lui Pacepa îi va fi restituit gradul de general...

Ştirea zilei

îi va fi calculată pensia şi o sumă globală reprezentînd averea confiscată. Dancu a mai spus că ultimele documente pe care le-a înregistrat la Preşedinţie n-au ajuns niciodată pe masa consilierului Talpeş, pentru că acestea au fost pierdute, se pare, la Departamentului juridic al preşedinţiei.

Era vorba despre documente ale firmei de avocatură, în care i se cerea preşedintelui Iliescu să ia o poziţie oficială faţă de această situaţie, avînd în vedere eforturile pentru aplicarea sentinţei Curţii Supreme de Justiţie în cazul Pacepa.

Preşedintele Ion Iliescu a declarat despre demersurile legate de reabilitarea lui Ion Mihai Pacepa: „Din punct de vedere juridic s-a produs acest lucru de către instanţele abilitate, dar reabilitarea în sensul reluării gradului de general este puţin cam stranie. A părăsit structurile care i-au acordat gradul de general, le-a şi denunţat. Păi, cine să-l reabiliteze în gradul de general? Ar trebui Ceuşescu s-o facă, că el i-a dat gradul de general".

Adrian Năstase: România are datoria de a combate acţiunile antisemite

România, ca ţară a cărei populaţie a cunoscut regimul totalitarist pentru aproape jumătate din secolul trecut, are datoria morală de a combate acţiunile antisemite şi manifestările xenofobe - a afirmat la Stockholm, premierul Adrian Năstase, în cadrul Forumului internaţional pentru combaterea genocidului.

Năstase a mai spus că România, ca întreaga comunitate internaţională, trebuie să explice generaţiilor viitoare pericolul unor astfel de acţiuni, pentru a evita încălcarea drepturilor omului.

Premierul român adăugat în acest context că autorităţile de la Bucureşti au creat cadrul legislativ şi instituţional necesar, conform normelor şi reglementărilor internaţionale, pentru combaterea rasismului, a discriminării şi a xenofobiei.

Bangkok: o primă victimă umană a gripei aviare

Tailanda organizează săptămîna aceasta o conferinţă internaţională consacrată epidemiei de gripă aviană care afectează China şi mai toate ţările din Asia de sud est. Guvernul de la Bangkok care a anunţat luni prima victimă umană a epidemiei din Tailanda, a invitat reprezentanţi ai statelor din zonă şi specialişti ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, din Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Colin Powell la Moscova după o vizită la Tbilisi

Secretarul de stat american Colin Powell va avea convorbiri cu preşedintele rus Putin şi cu ministrul de externe Ivanov. Agenţiile de presă relatează că pe agenda întrevederilor se află între altele problema...

Ştirea zilei

independenţei mediilor de informare şi cazul Hodorkovski, a cărui arestare sub acuzaţia de evaziune fiscală, pare să fie mai degrabă o acţiune de intimidare politică.

Colin Powell a sosit la Moscova după ce a participat duminică la Tbilisi la ceremonia de instalare a noului preşedinte georgian Mihail Saakashvili. În cadrul unei declaraţii făcută cu aceea ocazie, şeful diplomaţiei americane a susţinut că Statele Unite nu intenţionează să creeze baze militare permanente în Georgia,

declaraţie menită în opinia observatorilor politici să liniştească Moscova care priveşte cu suspiciune creşterea influenţei americane în zonă. Colin Powell a cerut pe de altă parte Moscovei să-şi respecte promisiunea de a-şi retrage trupele din Georgia.

Hamas propune un armistiţiu pe o perioadă de 10 ani (!)

Un reprezentant de frunte al organizaţiei palestiniene Hamas a declarat că gruparea sa ar fi dispusă să declare un armistiţiu pe 10 ani, în cazul în care Israelul se retrage din teritoriile ocupate. Reprezentantul Hamas a ţinut să precizeze că propunerea vizează o eliberare a Palestinei în etape şi nu este o recunoaştere a statului israelian.

Stockholm: conferinţă asupra prevenirii conflictelor genocide

La Stockholm se deschid lucrările unei conferinţe internaţionale consacrată modalităţilor de prevenire a războielor genocide. Reuniunea de trei zile, la care participă lideri din 60 de state şi Secretarul general ONU Kofi Annan, a fost criticată de organizaţii neguvernamentale pentru că guvernul suedez nu a invitat la dezbateri reprezentanţi ai palestinienilor, cecenilor şi kuzilor.

Prăbuşirea unui elicopter american la Mosul

La Mosul au loc operaţini de căutare a doi piloţi americane, a căror elicopter s-a prăbuşit ieri în fluviul Tigris. La rîndul său, echipajul elicopterului întreprindea o misiune de căutare a unui soldat dat dispărut după scufundarea unei şalupe, incident soldat cu moartea a doi poliţişti şi a unui interpret irakieni.

Misiune ONU de sondare a posibilităţii de organizare a unor alegeri în Irak?

Secretarul general ONU Kofi Annan urmează să anunţe astăzi sau mîine dacă Naţiunile Unite vor trimite în Irak o echipă însărcinată cu sondarea posibilităţii organizării în prima jumătate a anului a unor alegeri generale, aşa cum cer liderii populaţiei şiite majoritare. Doi reprezentanţi ONU se află deja în Irak pentru a examina condiţiile de securitate de care ar putea beneficia personalul Naţiunilor Unite.

Teheran: Consiliul Gardienilor respinge un proiect de reformă electorală

Consiliul Gardienilor din Iran a respins prin veto un proiect de reformă electorală elaborat de deputaţi reformişti şi urmărind să anuleze interdicţia impusă candidaţilor cu vederi liberale de a participa la algerile din februarie. Deputaţii reformişti examinează acum posibilitatea unei demisii în bloc în semn de protest sau a boicotorii scrutinului.

Traian Băsescu îşi reanunţă candidatura la primăria Bucureştiului

Liderul PD, Traian Băsescu şi-a reanunţat candidatura pentru un nou mandat de primar general al Capitalei, după ce, în urmă cu cîteva zile, făcuse cunoscută această decizie în cadrul unei emisiuni televizate. Într-o conferinţă de presă, Băsescu a explicat că hotărîrea a fost luată după consultările cu liderul liberal Theodor Stolojan şi după dezbaterea acesteia în interiorul PD.

Pe de altă parte, liderul PD, Traian Băsescu a declarat că la viitoarea Convenţie Naţională a partidului, care va avea loc în aprilie sau mai 2005, nu va candida pentru un nou mandat de preşedinte al partidului.

Potrivit agenţiei Mediafax, Băsescu a insistat pe ideea "primenirii" actualei clase politice, participantă la prea multe "compromisuri politice" din 1990 şi pînă în prezent şi a cărei "perpetuare" nu ar face decît să frîneze dezvoltarea României.

"Este clasa politică care nu poate explica cine a ordonat execuţia lui Ceauşescu, care au fost motoarele mineriadelor, ce s-a întîmplat la Bancorex şi la Banca Agricolă, la ce nivel s-a ajuns cu traficul de copii. Toate acestea arată compromisul din interiorul clasei politice actuale" - a spus Băsescu, recunoscînd că şi el face parte din această clasă politică ce trebuie să cedeze locul "unei generaţii noi de politicieni".

Validarea candidaturii la preşedinţie a lui Theodor Stolojan în 2 săptămîni

Delegaţia Reprezentanţilor Naţionali a PNL s-ar putea întruni, în următoarele două săptămîni, la Bucureşti, pentru a valida candidatura lui Theodor Stolojan, la Preşedinţia României.

Potrivit agenţiei Mediafax, vicepreşedintele PNL Gheorghe Flutur a declarat că la Iaşi au fost prezenţi peste o sută de membri ai DRN, existînd posibilitatea ca şedinţa să fie statutară, dar că preşedintele partidului “a considerat că în perioada următoare poate fi mobilizată întreaga echipă pentru validarea candidaturii la funcţia de preşedinte al României”.

Raport al Ministerului Transporturilor prinvind situaţia circulaţiei în ţară

Ministerul Transporturilor anunţă că porturile la Marea Neagră au fost redeschise, transportul feroviar şi cel aerian au revenit la normal, iar drumurile naţionale erau în totalitate deschise circulaţiei rutiere, duminică la prînz.

Potrivit raportului, şoselele erau acoperite cu un strat de zăpadă de unu-trei centimetri în Muntenia, în judeţele Mehedinţi, Vîlcea, Olt, Gorj, Dolj, Caraş Severin, precum şi în Timiş, Arad, Hunedoara, Braşov, Mureş, Sibiu, Covasna, Harghita şi Călăraşi. Stratul de zăpadă de pe carosabil era de pînă la şase centimetri în judeţele Buzău şi Teleorman şi de pînă la zece centimetri în Tulcea.

Mircea Geoană se va întîlni cu deputaţii Nicholson şi Oostlander

Ministrul de externe Mircea Geoană a declarat că România susţine dorinţa preşedinţiei irlandeze a UE de a identifica o soluţie care să permită încheierea Conferinţei Inter-guvernamentale ...

Ştirea zilei

prin adoptarea documentelor care vor sta la baza UE extinse. Într-un interviu acordat agenţiei Mediafax, Mircea Geoană şi-a exprimat opininia în acest context că este necesară o convergenţă a eforturilor pentru a evita riscul unei construcţii europene realizată cu două viteze.

În legătură cu declaraţiile de săptămîna trecută ale europarlamentarilor Emma Nicholson şi Arie Oostlander, şeful diplomaţiei de la Bucureşti a făcut cunoscut că se va întîlni cu cei doi la Bruxelles pentru a detalia poziţia guvernului, inclusiv cea referitoare la cadrul legislativ referitor la adopţii. Mircea Geoană a anunţat că acelaşi lucru îl va face şi în cursul unei întrevederi cu Gunther Verheugen, comisarul pentru extindere.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG