Linkuri accesibilitate

Ştiri

Suspectul arestat în cazul asasinării Annei Lindh îşi recunoaşte vina

Persoana arestata sub banuiala de a fi ucis-o pe Anna Lindh, ministrul de externe al Suediei, si-a marturist vina in cadrul interogatoriilor. Procesul suspectului Mihailo Mihailovic ar putea incepe intr-o luna.

Adrian Năstase vorbeşte de o ameliorare a structurii ministerelor şi nu de o remaniere de guvern

Premierul Adrian Nastase nu a confirmat informatia ca anul acesta va avea loc o remaniere guvernamentală. El a precizat ca se gindeste la o imbunatatire a structurii ministerelor, in conformitate cu ambitiile Romaniei de integrare in UE. Marti, presedintele executiv PSD Octav Cozmîncă anunţase o posibilă remaniere.

Schimbarea statutului fondului de sănătate din fond public într-unul privat?

Plata datoriilor către furnizorii de produse medicale ar putea fi rezolvată în instanţă sau prin schimbarea statutului fondului de sănătate, din fond public într-unul privat - a declarat ministrul Ionel Blănculescu, şeful Autorităţii pentru Control.

Preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Produse Medicale, Cristian Hotoboc a declarat că aşteptă decizia de joi a Executivului. Datoria spitatelor catre producatorii si furnizorii de medicamente si produse medicale pe anul 2002 este de peste 4.000 de miliarde lei.

Miniştrii Sănătăţii şi Controlului s-au întîlnit miercuri cu reprezentanţii furnizorilor, distribuitorilor şi producătorilor de medicamente şi produse medicale.

Deschiderea licitaţiei americane pentru contracte de reconstrucţie în Irak

Statele Unite au deschis licitatia pentru contracte de reconstructie in Irak in valoare de 5 miliarde de dolari. In total, Congresul american a aprobat fonduri in valoare de 18 miliarde de dolari pentru reconstructie. De la licitatie sint excluse firmele din tarile care nu au sprijinit interventia militara din Irak, inclusiv Franta, Rusia, Germania si Canada.

Paul Bremer anunţă o amnistie pentru circa 500 de irakieni

Administratorul civil al Irakului, americanul Paul Bremer a anuntat o amnistie de care vor beneficia circa 500 de irakienii. Primii 100 vor fi eliberati joi.

Amnistia se aplica numai in cazul persoanelor care nu au fost implicate direct in atacuri sau alte acte de violenta. Cei amnistiati vor fi obligati sa se angajeze ca nu vor recurge in viitor la violenta.

Plan de pace indo-pakistanez privind regiunea Kashmir

India si Pakistanul au acceptat un plan de pace, prin care sa rezolve conflictul legat de regiunea de granita Kashmir. Gruparile islamice militante din aceasta regiune au declarat insa ca nu vor respecta nici un acord de pace.

Decizia a fost luata in cadrul intrevederii de la Islamabad intre premierul indian Vajpazee si presedintele pakistanez Musharaf.

Înrăutăţirea sănătăţii lui Andrei Ivanţoc, membru încarcerat al grupului Ilaşcu

Andrei Ivanţoc, membru al grupului Ilaşcu aflat in detenţie la Tiraspol, se afla de citeva zile in greva foamei, iar astăzi se pare ca a fost mutat în alt penitenciar.

Ştirea zilei

Starea sanatatii lui Ivanţoc s-a înrăutăţit simtitor in ultimul timp, a declarat Europei Libere sotia lui Ivantoc.

La Bucuresti, ministerul de externe român s-a declarat ingrijorat de soarta lui Andrei Ivanţoc, cetăţean român.

Secretarul de stat în Ministerul de externe Cristian Diaconescu a declarat, citat de Rompres, că autorităţile de la Bucureşti au atras atenţia în nenumarate rinduri ca autoritatile de la Tiraspol incalca flagrant drepturile omului in cazul grupului Ilascu. Romania este ingrijorata si de conditiile “inumare” de dententie a celor trei.

Ministrul american al economiei despre cursul dolarului

Ministrul american de finante John Snow a declarat ca administratia de la Washington crede intr-un dolar puternic – un factor pozitiv pentru economia americana.

In ultimii doi ani, valoarea dolarului fata de euro a scazut cu 40 la suta. In acest moment, rata este de 1 dolar 26 de centi pentru un euro.

Comisarul european pentru economie critică din nou guvernele de la Berlin şi Paris

Comisarul european pentru economie Pedro Solbes a reafirmat la Bruxelles ca ar dori ca Germania si Franta sa fie sanctionate pentru faptul ca nu respecta criteriile de stabilitate ale monedei unice europene. Cele doua tari vor avea si anul acesta, un deficit bugetar de peste 3 la suta, limita acceptata prin pactul de stabilitate.

In noiembrie, Comisia europeana a decis sa nu sanctioneze aceste guverne. Fiind vorba de o hotarire politica, purtatorul de cuvint al comisiei a declarat ca nu este clar, daca aceasta decizie va ramine sau nu in vigoare.

UE avertizează guvernul de la Minsk în legătură cu politica faţă de sindicate

Belarusul ar putea pierde facilitatile acordate de Uniunea Europeana in relatiile comerciale, daca va continua sa violeze drepturile sindicatelor – s-a anuntat la Bruxelles. Ancheta va dura 6 luni, inainte ca sanctiunea sa fie eventual aplicata. 178 de tari in curs de dezvoltare beneficiaza in acest moment de facilitati in relatiile comerciale cu UE.

Premierul Năstase ia poziţie faţă de relatările privind o viitoare remaniere a guvernului

Premierul Adrian Năstase a declarat la Palatul Cotroceni că structura instituţională a guvernului va fi îmbunătăţită în 2004, subliniind că această îmbunătăţire nu vizează atît persoanele, cît formulele instituţionale.

Năstase a precizat că la sfîrşitul anului 2003 a fost făcută o analiză şi că este firesc ca pe parcursul ultimului an din ciclul electoral să fie găsite modalităţi de eficientizare a activităţii Guvernului. Premierul a mai spus că este vorba în primul rînd de ministere, adăugînd că structura ministerelor trebuie să ţină pasul cu negocierile cu Uniunea Europeană.

În opinia lui Adrian Năstase, anul 2004 va fi un an greu şi este nevoie atît de un angajament politic, cît şi de unul administrativ. Anunţul privind o posibilă remaniere guvernamentală a fost făcut ieri de preşedintele executiv al PSD, Octav Cozmîncă.

Vicepreşedintele PNL Paul Păcuraru: Alianţa PNL-PD nu-şi face iluzii că va cîştiga detaşat alegerile

Agenţia Mediafax îl citează pe vicepreşedintele PNL Paul Păcuraru cu declaraţia că liberalii nu-şi fac iluzii în cîştigarea detaşată a alegerile şi vor ca Alianţa PNL-PD să echilibreze competiţia electorală şi să aibă şanse reale de a depăşi PSD.

Declaraţia lui Păcurau este o replică la cele declarate într-un interviu publicat în ediţia de azi a cotidianul "Adevărul" de directorul CURS Sebastian Lăzăroiu care, după ce spune că în 2004 lupta electorală va fi foarte strînsă, a afirmat că liderii Alianţei PNL-PD nu trebuie să-şi închipuie că vor cîştiga detaşat alegerile. Lăzăroiu a sublinat că nici PSD nu rebuie să fie foarte încrezător în obţinerea unui nou mandat.

Candidatul Alianţei PNL-PD la Primăria capitalei va fi anunţat peste o lună

Purtătorul de cuvînt al PNL, deputatul Eugen Nicolăescu a anunţat la o conferinţă de presă, că desemnarea candidatului Alianţei Dreptate-Adevăr la Primăria Capitalei se va face în luna februarie.

Ştirea zilei

"Nu cred că trebuie să-i forţăm mîna lui Băsescu să zică dacă va candida sau nu la Primăria Capitalei. Mai întîi trebuie luată o decizie de către conducerea Alianţei, la nivelul Bucureştiului, iar aceasta să fie în concordanţă cu hotărîrea politică a conducerii centrale a Alianţei" - a spus Nicolăescu.

El s-a declarat plăcut surprins de declaraţiile date, în ultimele zile, de liderul PD, pe această temă, considerînd că Băsescu a reuşit să clarifice situaţia. Potrivit protocolului dintre PNL şi PD, desemnarea candidatului Alianţei pentru Primăria Capitalei se va face în primul rînd în funcţie de sondajele de opinie.

Liberalii şi democraţii au stabilit că persoana cu cea mai mare audienţă în sondaje va candida, din partea PNL-PD, la postul de primar general. Conform unor surse din PNL, toate sondajele de opinie realizate pînă acum arată că preşedintele PD este favorit pentru cîştigarea fotoliului de primar al Capitalei.

În aceste condiţii, liberalii au hotărît deja să-l susţină pe liderul PD pentru Primăria Capitalei, excluzînd astfel lansarea tandemului Stolojan-Băsescu, la alegerile generale.

Eugen Nicolăescu: PSD este duplicitar în problema protecţiei sociale

Liberalii cer PSD să nu mai manipuleze opinia publică prin afirmaţii legate de protecţia socială, în timp ce anul 2004 a început cu o explozie a preţurilor. Purtătorul de cuvînt al PNL deputatul Eugen Nicolăescu a declarat că partidul de guvernămînt are o atitudine duplicitară faţă de dificultăţile cu care se confruntă populaţia, mai ales în perioada de iarnă.

"Cozmîncă anunţă cu nonşalanţă că PSD ia în serios problemele cetăţeanului, în timp ce energia electrică şi termică, gazele naturale şi carburanţii s-au scumpit încă de la începutul anului" - a spus Nicolăescu, adăugînd că protecţia socială de 10,8 la sută din PIB sau creşterea subvenţiilor pentru căldură nu rezolvă problemele din sistemul energetic.

Propunere PNL: farmaciilor să nu le fie impuse bugete la acordarea medicamentelor gratuite sau compensate

PNL propune ca toate farmaciile să poată acorda medicamente compensate şi gratuite fără buget sau plafon - a anunţat Sorin Paveliu, preşedintele Comisiei de Sănătate a PNL. El a precizat că, pentru aplicarea unei astfel de măsuri, fiecare medic trebuie să beneficieze de un buget de medicamente pe care să-l poate gestiona, iar pentru această activitate să existe o retribuţie suplimentară".

Deşi recunoaşte că această măsură ar putea fi dificilă pentru medici, Sorin Paveliu susţine că ea este benefică pentru populaţie pentru că bolnavii nu se vor mai confrunta cu deficite, iar astfel se stopează crearea de noi datorii". În opinia reprezentantului PNL, aplicarea unei astfel de măsuri va face posibilă identificarea eventualelor abuzuri din partea unor medici.

"În primul rînd însă s-ar putea observa ce mare minciună este sistemul de protecţie socială al Guvernului, în domeniul medicamentelor compensate şi gratuite" - a subliniat preşedintele Comisiei de Sănătate a PNL.

Înţelegere indo-pakistaneză de reluare a negocierilor asupra provinciei Kashmir

India si Pakistanul, amindoua tari cu arsenale nucleare, au ajuns la o intelegere sa inceapa convorbiri. Atit presedintele pakistanez Pervez Musharaf cit si premierul Indiei, ATAL BEHARI VAJPAII s-au declarat increzatori in gasirea unei solutii politice conflictului legat de provincia Kashmir.

Secretarul general ONU a salutat aceasta intelegere: “Imbunatatirea relatiilor dintre cele doua tari va insemna foarte mult pentru regiune, nu numai in sensul reducerii tensiunilor politice, dar si in termeni sociali si economici, si va aduce beneficii tuturor tarilor mai mici din regiune. Sint incintat de aceste evolutii si ii aplaud pe cei doi lideri pentru actiunile pe care le-au intreprins”.

Mihail Saakashvili anunţă investigarea actelor de corupţie la nivel înalt din Georgia

Mihail Saakashvili a declarat, intr-un interviu cu Associated Press ca deindata ce va deveni presedintele Georgiei va forma o comisie speciala de ancheta pentru investigarea actelor de coruptie.

“Trebuie sa introducem in parlament o legislatie foarte drastica impotriva coruptiei care va acorda rapid puteri unei echipe de investigatii care ar trebui sa atace coruptia, incepind de la cel mai inalt nivel.

Octav Cozmîncă: posibilă remaniere guvernamentală în 2004

Pesedintele executiv al PSD Octav Cozminca a anuntat ca este posibil sa aibe loc o remaniere guvernamentala in 2004. “ In momentul de fata imi este greu sa spun daca s- decis acest lucru, dar este posibil” – a spus Cozminca citat de agentia Mediafax, adaugind ca premierul Nastase “s-a tinut intotdeauna de cuvint, mai devreme sau mai tirziu si a realizat ce a propus”.

In aceeasi conferinta de presa Octav Cozminca a afirmat ca liderii partidului de guvernamint din Romania trebuie sa isi schimbe esentia comportamentul, pentru a putea cistiga alegerile din acest an.

Sofia intenţionează să ridice indemnizaţia soldaţilor trimişi în Irak

Ministrul adjunct al apararii de la Sofia, Ilko DIMITROV a declarat ca peste 40 de soldati bulgari, din batalionul care urmeaza sa participe la operatiunile din Irak, in localitatea Karbala, au decis sa nu mai plece in Irak, dupa ce luna trecuta 5 soldati bulgari au fost ucisi.

Agentia France Presse relateaza ca ministrul apararii si seful statului major al armatei bulgare au vizitat astazi trupele ce urmeaza sa plece in Irak, promitind ca vor cere guvernului de la Sofia sa le creasca indemnizatia zilnica de la 60 de dolari la o suta si ca militarii ce vor actiona in Irak nu vor fi disponibilizati in efortul de reformare si de profesionalizare a armatei bulgare.

Ieri presedintele Bulgarei, Georghi Parvanov a cerut omologului sau de la Varşovia Aleksandr Kwasnievski sa faca eforturi pentru imbunatatire coordonarii operatiunilor intre fortele bulgare si cele poloneze.

Preşedintele George Bush va lua poziţie în legătură cu străinii care au un loc de muncă în Statele Unite

Presedintele Statelor Unite George Bush va face miercuri citeva declaratii in legatura cu muncitorii straini care au locuri de munca in Statele Unite. Secretarul de presa al Casei Albe, Scott McClellan nu a dat mai multe detalii despre ceea ce intentioneaza sa anunte presedintele american in cursul zilei de miine.

Potrivit estimarilor 10 milioane de muncitori straini lucreaza in Statele Unite fara a avea documentele necesare, aproape o jumatate dintre ei, fiind din Mexic.

Atentat la Kandahar: cel puţin 12 victime

O explozie puternica a avut loc marti in orasul Kandahar din Afganistan, omorind cel putin 12 persoane.

Un martor ocular al exploziei a declarat agentiei Reuter:“La inceput a avut loc o explozie, in care un copil a fost ranit. Cind oamenii s-au strins sa ajute copilul ranit, a izbucnit o a doua explozie, mai mare. Eu am vazut mai multe cadavre si oameni raniti in aceasta explozie”.

Presedintele Hamid Karzai a condamnat atacul, considerindu-l “ un act barbar si crud”. Potrivit unei declaratii a oficiului de presa al presedintiei afgane cel putin 8 copii se afla printre victime si 58 de persoane au fost ranite, in ceea ce autoritatile afgane au calificat drept un un act terorist.

Romano Prodi în vizită la Dublin

Presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi a cerut la Dublin tarilor Uniunii Europene sa ajunga la o intelegere privind noua constitutie comunitara. “Trebuie sa facem un efort de un an, nu de un semetru, un an, in care, impreuna sa ajungem la o decizie comuna asupra constitutiei europene. Daca nu sintem capabili sa facem asta, putem sa asteptam pentru totdeauna” - a spus Romano Prodi.

Mutarea bazelor de aviaţie americane din vestul în estul şi sudul Europei?

Generalul american Robert Fogelsong, seful tuturor fortelor aviatice americane si ale celor NATO a declarat ca este probabil ca bazele aviatice americane din Europa sa fie mutate catre est si sud, locuri unde pilotii se pot antrena mai usor, fara a avea atitea restrictii de zbor.

Generalul american nu a mentionat nici o tara in care ar putea sa fie mutate bazele americane, dar a vorbit despre Polonia, ca tara unde au avut loc recent importante exercitii aviatice NATO. Majoritatea bazelor americane aviatice din Europa se afla in Germania.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG