Linkuri accesibilitate

Ştiri

Un comitet internaţional va examina cazurile cuplurilor franceze surpinse de moratoriu în mijlocul procedurii de înfiere a unor copii români

Cu ocazia vizitei premierului francez Jean-Pierre Raffarin la Bucureşti, guvernele celor două ţări au convenit să convoace un comitet internaţional, menit să rezolve ...

Ştirea zilei

situaţia celor aproximativ 130 de cupluri franceze surprinse în mijlocul procedurilor de înfiere a unor copii români, în momentul instituirii moratoriului asupra adopţiilor.

"Am propus constituirea unui comitet internaţional sub autoritatea incontestabilă a unei organizaţii credibile, care ar putea examina diversele cazuri" - a declarat la Bucureşti premierul francez.

Companiile franceze Vinci şi Alcatel semnează contracte cu guvernul român

Două importante companii franceze, Vinci şi Alcatel, au anunţat cîştigarea unor contracte majore din partea guvernului român, semnate luni cu prilejul vizitei premierului Raffarin la Bucureşti şi avînd drept obiectiv îmbunătăţirea infrastructurii de transport a României. Grupul de construcţii Vinci a semnat un contract în valoare totală de circa 700 de milioane de euro pentru realizarea şi ulterior întreţinerea şi exploatarea pe timp de 25 de ani a unui tronson de autostradă de 37 de km. Concernul de echipamente de telecomunicaţii Alcatel a semnat un contract pentru modernizarea reţelei de căi ferate din România, urmînd să echipeze, pe parcursul următorilor 4 ani, 11 gări de pe traseul coridorului IV de transport pan-european, între Lugoj şi Constanţa -- se notează în publicaţia EU bussiness.

Ministrul de externe urcrainian în vizită la Belgrad

Aflat într-o vizită la Belgrad, ministrul de externe al Ucrainei Grişcenko a declarat la o conferinţă de presă comună cu preşedintele sîrb Boris Tadic, că ambele ţări ar trebui să-şi impulsioneze cooperarea pe plan politic, economic şi cultural, avînd un ţel comun: aderarea în cele din urmă la Uniunea Europeană. Şeful diplomaţiei ucrainiene şi omologul său sîrb, Vuk Draskovic au semnat un acord de abolire a vizelor pentru diplomaţii celor două ţări. Grişcenko urmează să viziteze provincia Kosovo, unde Ucraina are desfăşurat un batalion în cadrul misiunii de menţinere a păcii sub egida Nato.

Vaclav Havel şi Moscova au păreri diametral opuse despre alegerile din Belarus

După ce în cursul dimineţii, comisia centrală electorală din Belarus a afirmat că alegătorii ar fi aprobat în proporţie de peste 77% propunerea de modificare constituţională ce i-ar permite preşedintelui Alexandr Lukaşenka să candideze pentru un al treilea mandat, ministerul rus de externe a declarat că referendumul s-a desfăşurat corect şi că reflectă voinţa populară.

În declaraţia ministerului de externe de la Moscova se afirmă că scrutinul s-a desfăşurat fără "incidente şi de o manieră transparentă", neînregistrîndu-se violări grave ale legii. Între timp, observatorii străini şi OSCE au emis declaraţii potrivit cărora alegerile nu au respectat standardele internaţionale. La Praga, fostul preşedinte ceh Vaclav Havel a inaugurat lucrările unei conferinţe internaţionale, spunînd: "Am văzut ieri o ilustrare clară a felului în care regimurile totalitare sau autoritare dispreţuiesc societatea civilă şi mă refer la situaţia din Belarus".

OSCE va închide sau reduce misiunile din ţările balcanice

Preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei de securitate şi cooperare în Europa, ministrul de externe bulgar, Solomon Passy a declarat că organizaţia îşi va reduce sau închide misiunile din Balcani, consecinţă a ameliorării securităţii în regiune. Organizaţia pan-europeană şi-a încheiat - a spus Passy - "o activitate importantă şi fructuoasă în Balcani" şi îşi va concentra atenţia pe alte regiuni. Aflat în vizită la Skopje, diplomatul le-a declarat reporterilor că primele misiuni ce vor fi închise sînt cele din Macedonia şi Croaţia, urmînd apoi biroul din Serbia-Muntenegru.

Londra dispusă să-şi repoziţioneze o parte din trupele dislocate în Irak

Marea Britanie a anunţat că va răspunde în curînd unei solicitări a Statelor Unite de a-şi repoziţiona o serie de trupe în Irak, pentru a permite forţelor americane să participe la operaţiuni menite să menţină o presiune constantă asupra teroriştilor". Ministrul britanic al apărării, Geoff Hoon a dat asigurări în parlamentul de la Londra că trupele nu vor fi staţionate în punctele fierbinţi de la Bagdad şi Falludjah.

Vizita la Bucureşti a premierului francez Raffarin

In cursul vizitei la Bucureşti a premierului Franţei Jean-Pierre Raffarin au fost semnate mai multe contracte economice cu societatea Vinci, pentru construcţia unui tronson de autostradă, în valoare de 480 de milioane de euro şi cu Alcatel pentru echiparea reţelei feroviare din sudul României.

Alianţa D.A. pledează pentru o comisie care să negocieze protocolul de desfăşurare a dezbaterilor electorale

La o conferinţă de presă la Bucureşti, purtătorul de cuvînt al Alianţei PNL-PD a anunţat că a solicitat constituirea unei comisii etice, formată din membri ai Clubului Român de Presă şi reprezentanţi ai partidelor parlamentare. Comisia ar urma să aibă ca rol negocierea unui protocol de desfăşurare a dezbaterilor electorale, subiectele ce vor fi luate în discuţie, numărul dezbaterilor şi modalităţile de transmitere în direct a acestora.

Conducerea Camerei Deputaţilor refuză analizarea impactului construcţiei canalului Bistroe

Conducerea Camerei Deputaţilor a refuzat o cerere a Comisiei de administraţie publică privitoare la constituirea unei comisii de anchetă, cu misiunea să analizeze impactul construcţiei canalului navigal Bistroe asupra Deltei Dunării. Potrivit secretarului Camerei Deputaţilor, citat de Mediafax, nu ar fi momentul "ca Parlamentul să fie implicat într-o anchetă la faţa locului".

Divergenţele cu Ucraina pe tema canalului Bîstroe au fost evocate, pe de altă parte, de preşedintele Ion Iliescu cu ocazia primirii preşedintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Peter Schieder, care efectuează o vizită oficială în România.

Miklos Harastzi, reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, în vizită la Chişinău

Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Miklos Harastzi a sosit la Chişinău, într-o vizită de patru zile, pentru a culege informaţii despre situaţia mediilor de informare şi a discuta o posibilă cooperare pe acest plan.

Ştirea zilei

In programul vizitei sînt incluse întrevederi cu ministrul de externe Andrei Stratan, ministrul reintegrării Vasile Şova, preşedinta şi lideri ai fracţiunilor parlamentului şi cu ziarişti liberali şi reprezentanţi ai unor organizaţii ne-guvernamentale.

Referendumul din Belarus nu a respectat standardele OSCE

Observatorii străini prezenţi la referendumul desfăşurat în Belarus, pe tema modificării constituţiei, pentru a i se permite preşedintelui Alexandr Lukaşenka să candideze la un al treilea mandat, au declarat că scrutinul nu a respectat standardele internaţionale.

Comisia centrală electorală de la Minsk a anunţat că alegătorii s-ar fi exprimat covîrşitor în favoarea cererii lui Lukaşenka, 77 % dintre cei înregistraţi susţinînd propunerea de anulare a prevederii constituţionale ce limita la două mandate preşedinţia sa.

O declaraţie a OSCE afirmă că referendum-ul "nu a respectat angajamentele europene de desfăşurare a unor alegeri libere".

Alegătorii din 4 state americane încep conform tradiţiei alegerile care la nivel naţional se vor desfăşura la 2 noiembrie

În Florida, Texas, Colorado şi Arkansas, alegătorii au început să voteze pentru desemnarea preşedintelui şi membrilor congresului american. O prevedere legislativă permite în aceste state ca votul să înceapă cu 15 zile înaintea datei stabilite la nivel naţional, 2 noiembrie. Votul din Florida este considerat de regulă un indiciu crucial pentru şansele unuia sau altuia din candidaţi.

Vladimir Putin se exprimă indirect în favoarea realegerii preşedintelui Bush

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin apreciză că escaladarea atacurilor ar fi menite să afecteze şansele realegerii preşedintelui Bush pentru un nou mandat. Luînd pentru prima dată poziţie în public, Vladimir Putin a afirmat: "Dacă insurgenţii îşi vor atinge ţelul, atunci teroriştii vor cîştia din nou o victorie tactică asupra Americii, extrem de importantă pentru ei, iar într-o măsură şi asupra coaliţiei internaţionale a forţelor antiteroriste".

Ideea unor centre de tranzit al imigranţilor din Africa respinsă de Franţa şi Spania

Reuniţi la Florenţa, miniştri de interne din cinci mari state ale Uniunii Europene nu au reşit să ajungă la un compromis pe tema controversatei iniţiative germano-italiene de stabilire a unor centre de tranzit în Africa de Nord pentru stăvilirea imigraţiei ilegale în Europa. Propunerea a fost din nou respinsă de miniştri de externe ai Franţei şi Spaniei.

Liderul kurzilor irakieni Massoud Barzani în vizită la Damasc

Vice-preşedintele sirian Abdul Halim Haddam a conferit la Damasc cu liderul kurzilor irakieni Massoud Barzani. Pe agenda convorbirilor s-au aflat modalităţile de menţinere a unităţii naţionale a Irakului şi sprijinul pe care îl pot acorda ţările vecine autorităţilor de la Bagdad. Vorbind ulterior în cadrul unei conferinţe de presă, Barzani a denunţat atentatele cu bombă comise sîmbătă asupra a cinci biserici creştine din Bagdad.

Trupele americane îşi consolidează poziţiile în jurul oraşului Fallujah

Aviaţia americană a întreprins noi bombardamente asupra poziţiilor deţinute de insurgenţi în Fallujah. Totodată infanteria americană şi-a consolidat poziţiile în jurul oraşului.

Ştirea zilei

Pe de altă parte, guvernul interimar de la Bagdad şi-a reînnoit apelul adresat populaţiei din Fallujah, în care îi cere să nu mai acorde sprijin insurgenţilor, în caz contrar urmînd să fie confruntată cu o ofensivă de proporţii.

Ministrul de externe francez Michel Barnier la Ierusalim

Ministrul de externe francez Michel Barnier a început o vizită de două zile în Israel, în cursul căreia va avea convorbiri cu premierul Sharon, preşedintele Katsav şi omologul său Shalom. Vizita survine într-un moment de tensiune în relaţiile dintre cele două state, Parisul condamnînd incursiunile israeliene în teroritoriile palestiniene.

Sondaj ISS: 8% difenţă între A. Năstase şi T. Băsescu în preferinţele alegătorilor

Un sondaj realizat de Institutul de Studii Sociale relevă că Adrian Năstase şi Uniunea PSD+PUR conduc în topul opţiunilor electoratului pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare cu 35,8%, respectiv 37%.

Ştirea zilei

Pe locul al doilea, la alegerile prezidenţiale se situează Traian Băsescu cu 27,8 la sută, iar la parlamentare, Alianţa D.A. cu 30,5 la sută. Sondajul a fost realizat în perioada 7-10 octombrie pe un eşantion de 1.081 de persoane la comanda cotidianului Ziua.

Mircea Geoană: listele de candidaţi PSD+PUR pentru Parlament sînt "aproape" definitive

Mircea Geoană a declarat într-o conferinţă de presă, că listele de candidaţi pentru Parlament ai Uniunii PSD+PUR sînt "definitive", dar că mai pot apărea "mici modificări", deoarece Consiliul de Integritate Morală primeşte încă sesizări. Potrivit agenţiei Mediafax, Mircea Geoană a evitat însă să răspundă dacă reprezentanţii CNSLR-Frăţia vor avea locuri pe liste. Vineri, preşedintele CNSLR-Frăţia, Marius Petcu declarase că l-ar "deranja" dacă centrala sindicală pe care o conduce nu ar avea reprezentanţi pe listele parlamentare ale PSD.

Primarul Bacăului Romeo Stavarache se înscrie în PNL

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache s-a înscris, duminică, în PNL, împreună cu o mare parte a conducerii filialei locale a PUR. În timpul unei conferinţe de presă, Romeo Stavarache a declarat că, împreună cu el, au mai trecut la PNL şapte din opt consilieri municipali ai PUR Bacău, cinci din şase consilieri judeţeni, şapte primari şi aproximativ o sută de consilieri locali. Stavarache a precizat că după realizarea Uniunii PSD+PUR şi-a dat seama că nu mai poate reprezenta electoratul băcăuan, care l-a votat pentru a schimba PSD.

Depunerea candidaturilor la preşedinţie la Biroul Electoral Central

Preşedintele BEC, judecătorul Emil Gherguţ a făcut cunoscut că Adrian Năstase a fost primul candidat la Preşedinţie care şi-a depus candidatura la Biroul Electoral Central, el fiind urmat de Traian Băsescu şi de Corneliu Vadim Tudor. Potrivit legii, înscrierea candidaţilor pe buletinul de vot se va face în ordinea depunerii candidaturilor.

Emil Gherguţ a declarat că BEC se va pronunţa în legătură cu admiterea sau respingerea candidaturilor la Preşedinţie în termen de 24 de ore, după verificarea, prin sondaj, a listelor de semnături ale susţinătorilor.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG