Linkuri accesibilitate

Ştiri

Încetarea funcţionării în paralel a vechiului şi noului plan de numerotare telefonică în Transnistria

Compania transnistreana "InterDnestrCom" a anuntat încetarea functionarii în paralel a vechiului si noului plan de numerotare telefonica. De la 1 octombrie, în regiune functioneaza doar un singur plan de numerotare, coordonat cu Chisinaul în luna iulie 2004.

Ce îşi propune să susţină ca preşedinte al României Adrian Năstase?

Programul electoral al candidatului Uniunii PSD-PUR la Presedintie, Adrian Nastase, intitulat "Ce îmi propun sa sustin ca presedinte al României" cuprinde sapte puncte esentiale - a anuntat presedintele executiv al PSD, Octav Cozmînca. El a precizat ca programul urmeaza sa fie dat publicitatii în urmatoarele zile.

Turcia intră într-o uniune vamală cu Ciprul şi cu alte 9 ţări UE

Turcia a intrat intr-o uniune vamala cu Ciprul si cu alte 9 tari membre ale Uniunii Europene. Ministrul turc de externe a tinut insa sa precizeze ca acest lucru nu inseamna in nici un fel recunoasterea autoritatii grecilor ciprioti de catre Ankara. Decizia a fost luata cu citeva zile inainte de prezentarea raportului despre Turcia al Comisiei Europene, raport de care depinde acceptarea candidaturii oficiale a Turciei la Uniunea Europeana. Intre Cipru si Turcia nu exista legaturi diplomatice oficiale.

Statele Unite staţionează sisteme de detectare şi urmărire a rachetelor în Marea Japoniei

Distrugătoare americane echipate cu sisteme de detectare si urmărire a rachetelor au fost staţionate în Marea Japoniei în largul coastelor Coreii de Nord. Amplasarea navelor americane face parte din noul program american de apărare anti-rachetă ale cărui baze sînt în construcţie în Alaska şi California. Potrivit Pentagonului sistemul ar urma să devină parţial operaţional în cursul acestui an.

Sondaje de opinie: John Kerry mai convingător în dezbaterea televizată cu George Bush

În trei sondaje de opinie întreprinse după prima dezbatere televizată a pricipalilor candidaţi la preşedinţia americană George Bush şi John Kerry se constată că reprezentantul Partidului Democrat a fost mai convingător în expunerea argumentelor sale. Înaintea alegerilor de la 2 noiembrie vor mai avea loc alte două dezbateri Bush-Kerry.

Un nou atac aerian israelian în Fîşia Gaza

Aviaţia israeliană a întreprins un nou raid asupra lagărului palestinian Jebaliya din Fîşia Gaza. Atacul s-a soldat cu 2 victime palestiniene. Vineri, trupele israeliene care în urmă cu 4 zile au lansat o operaţiune de anvergură în nordul Fîşiei Gaza, au ucis 8 palestinieni în acelaşi lagăr. De la începerea operaţiunii s-au înregistrat cel puţin 47 de victime palestiniene şi 5 israeliene.

Alegeri locale în Bosnia: primele după război

În Bosnia au loc primele alegeri locale organizate cu fonduri şi forţe proprii de la încheierea războiului în 1995. Potrivit observatorilor politici, principalele partide naţionaliste: cel al musulmanilor, croaţilor şi sîrbilor vor cîştiga municipalităţile din zonele în care grupurilor lor etnice sînt majoritare. Se aşteaptă deasemeni ca prezentarea electoratului la urne să fie scăzută.

Program spaţial al NASA afectat de uraganele din ultimele săptămîni

Agenţia spaţială americană NASA a anunţat amînarea datei de lansare a unei navete spaţiale, prima operaţiune de acest fel după accidentul din februarie anul trecut al navetei Columbia. Amînarea se datorează pagubelor pe care cele patru uragane din ultimele săptămîni le-au produs asupra centrelor NASA din Florida.

Reuniune FMI - BM în capitala Statelor Unite

În capitale Statelor Unite are loc reuniunea anuală a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale, reuniune pe a cărei agendă se află problema datoriilor ţărilor sărace şi preţul petrolului. Ieri la Washington, reprezentanţii pricipalelor 7 state industrializate au căzut de acord să renunţe la o parte a datoriilor Irakului.

Cei şapte au deasemeni în vedere reducerea datoriilor celor mai sărace ţări din lume. La reuniunea grupului G-7 de ieri a fost deasemeni lansat un apel la adresa statelor producătoare de petrol, apel în care se cere creşterea producţiei de ţiţei pentru a determina o scădere a actualelor preţuri record.

Ofensiva americană de la Samarra: 107 victime în rîndul insurgenţilor

Consilierul irakian pentru securitate naţională Kassim Daoud a făcut cunoscut că forţele americane sprijinite de trupe irakiene vor continua operaţiunea începută vineri la Samarra împotriva grupărilor teroriste.

Ştirea zilei

În cursul luptelor de ieri, forţele americane au preluat controlul asupra primăriei oraşului, omorînd 109 insurgenţi şi arestînd 37. Aviaţia americană a întreprins vineri noapte un raid asupra oraşului Fallujah, un alt bastion al insurgenţilor.

Două indoneziene răpite de Armata Islamică a Irakului

Gruparea teroristă Armata Islamică a Irakului a răpit două femei indonesiene şi condiţionează eliberarea lor de punerea în libertatea în Indonesia a clericului musulman Abu Bakar Bashir. Arestat iniţial sub acuzaţia de a fi condus gruparea Jemaah Islamiyah care are legături cu Al Qaida, Bashir a fost eliberat din lipsă de probe, pentru a fi din nou arestat după aparţia unor noi martori.

Seul ia măsuri sporite de securitate în urma ameninţării Al Qaida

Autorităţile sud-coreene au dispus luarea unor măsuri sporite de securitate în urma unei noi ameninţări Al-Qaida împotriva ţărilor care susţin campania americană din Irak. Televiziunea arabă Al-Jazeera a difuzat vineri o înregistrare audio în care adjunctul lui Bin Laden lansa un apel la lupta împotriva statelor care au dislocat trupe în Irak. Autenticitatea vocii atribuită lui Ayman al-Zawahiri nu a fost încă verificată.

Ministrul de externe Geoană: "Ucraina este un vecin dificil"

Ministrul de Externe, Mircea Geoană a avertizat din nou Ucraina că România îşi va apăra interesul naţional şi va ridica balizele ucrainene de delimitare a frontierei, amplasate pe braţul Chilia al Dunării.

Ştirea zilei

„Vom acţiona după epuizarea etapelor obligatorii juridice de consultare a Ucrainei şi Europei” - a declarat Geoană la Cluj, potrivit Mediafax. În opinia ministrului român de Externe, "Ucraina este un vecin dificil, care trebuie să înveţe ce înseamnă diplomaţia europeană".

Dezminţire a Ministrului coordonator pentru Secretariatul General al Guvernului

Ministrul coordonator pentru Secretariatul General al Guvernului, Eugen Bejinariu a dezminţit la videoconferinţa cu prefecţii articole din presă potrivit cărora guvernul ar fi recomandat Tribunalului Iaşi să dea spre adopţie în Spania un minor aflat într-un centru de plasament.

Adopţiilor internaţionale din România au constituit tema unei dispute între autorităţile române şi raportorul din comisia pentru afaceri externe a Parlamentul European, Emma Nicholson, care se pronunţase pentru interzicerea adoptării copiilor români în străinătate.

Contramandarea unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE şi Organizaţia Conferinţei Islamice

Cu doar câteva zile înainte de prezentarea raportului de ţară al Comisiei Europene pentru Turcia pe 6 octombrie, ministerul de externe turc a contramandat azi o reuniune a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană şi din Organizaţia Conferinţei Islamice, care urma să aibă loc la Istanbul pe 4 şi 5 octombrie.

Oficialităţile de la Ankara au explicat că nu s-au putut înţelege cu Bruxelles-ul asupra participării la reuniune a autoproclamatului stat al tucilor ciprioţi, care are statut de observator în Organizaţia Conferinţei Islamice.

Nervozitate în rîndul conducerii separatiste din Abhazia

Liderul republicii separatiste georgiene Abhazia, Vladislav Ardzinba a chemat populaţia regiunii să fie vigilentă şi a acuzat forţe pe care nu le-a numit de încercări de a destabiliza situaţia înaintea alegerilor de duminică.

Începerea negocierilor de admitere a Macedoniei la UE

Uniunea Europeană a deschis negocierile de admitere a fostei republici iugoslave a Macedoniei. Preşedintele Comisiei Europene, Romano Prodi a înmânat oficialităţilor macedonene formularul cerereii de admitere. El a declarat la Skopje că Macedonia se află la un moment de cotitură în istoria ei.

Centre de tranzit în Africa de nord pentru imigranţii ilegali din UE?

Comisia Europeană şi Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru refugiaţi planifică deschiderea în Africa de Nord a 5 tabere pentru refugiaţii care solicită azil în Uniunea Europeană. Comisarul european pentru justiţie şi afaceri interne a declarat că aceste centre de tranzit nu vor examina cererile de azil, dar vor căuta să îmbunătăţească situaţia solicitanţilor de azil.

Atentat la o moschee şiită din Pakistan: 19 victime

Cel puţin 19 persoane au fost ucise de explozia unei bombe la o moscheie şiită din estul Pakistanului. Se pare că este vorba de un nou atentat din partea majorităţii sunnite. Pe de altă parte, preşedintele pakistanez Pervez Musharraf a declarat că forţele de securitate au ucis recent în jur de 100 de militanţi al-Qaida la graniţa cu Afganistanul.

Comisia Adunării Parlamentare OSCE dezbate situaţia şcolilor din Transnistria

Comisia permanentă a Adunării Parlamentare OSCE întrunită în Grecia a discutat situaţia şcolilor româneşti din Transnistria şi, la propunerea şefului delegaţiei române, deputatul democrat Mihai Stănişoară, a acordat comitetului Ad-hoc pentru Moldova mandat să se implice urgent în îmbunătăţirea situaţiei acestor şcoli - se spune într-un comunicat al alianţei PNL-PD.

Ştirea zilei

Autorităţile de la Tiraspol susţin că au permis redeschiderea celor şase şcoli româneşti din regiunea transnistreană, în timp ce Guvernul moldovean a spus că nu poate confirma redeschiderea tuturor acestor şcoli.

Jacques Chirac consideră că procesul de aderare a Turciei la UE va dura 15 ani

Preşedintele francez, Jacques Chirac şi cancelarul german, Gerhard Schroeder au discutat la Strasbourg despre integrarea europeană a Turciei, Chirac pronunţându-se pentru organizarea unui referendum în Franţa la tema admiterii acestei ţări în Uniunea Europeană. Dar referendumul este o chestiune de viitor, a spus Chirac, potrivit căruia procesul de admitere a Turciei ar putea dura 10-15 ani, dacă liderii europeni vor decide ca această ţară să înceapă negocierile de integrare cu Uniunea Europeană. Gerhard Schroeder a spus că Germania împărtăşeşte poziţia Franţei în această chestiune.

Ofensivă americană la Samarra - pierderi în rîndul insurgenţilor

Forţe americane şi trupe irakiene au întreprins un atac asupra oraşului Samarra, controlat de insurgenţi. Ministerul irakian de Interne anunţase că la amiază preluase controlul în centrul oraşului şi în majoritatea zonelor învecinate.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG