Linkuri accesibilitate

Ştiri

Preşedintele PSD Adrian Năstase: "God bless Romania"

Preşedintele PSD Adrian Năstase a declarat, după prezentarea rezultatelor exit-poll-urilor, că, deşi este foarte bucuros, aşteaptă numărătoarea finală a voturilor.

"Promit dumneavoastră, celor care m-au votat şi celor care nu m-au votat că voi fi un continuator al lucrurilor bune făcute de preşedintele Ion Iliescu, dacă îmi veţi da votul în 12 decembrie" - a declarat Adrian Năstase.

El a arătat că este nevoie de un preşedinte român pentru Europa şi de un preşedinte european pentru România ". Năstase a adăugat că mai sînt multe de făcut pentru o Românie fără sărăcie, modernă şi europeană. "Dumnezeu să binecuvinteze România şi pe fiecare cetăţean al ei" - şi-a încheiat discursul Adrian Năstase.

Călin Popescu Tăriceanu: "Alianţa D.A. face o numărătoare paralelă"

După aflarea rezultatelor exit-poll-urilor, liderul PNL Călin Popescu Tăriceanu a declarat că în opinia sa votul exprimă dorinţa de schimbare a românilor. Tăriceanu a spus că trebuie aşteptat rezultatul final al votului pentru a se face o analiză şi că Alianţa face o numărătoare paralelă, avînd reprezentanţi în secţiile de votare. El a adăugat că sînt semnale privind nereguli produse la diferite secţii de votare.

Traian Băsescu: "bătălia pentru România se va da în turul doi la prezidenţiale"

Co-preşedintele Alianţei D.A., Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa, după aflarea rezultatelor de la exit-poll realizat de CURS, că Alianţa se va apropia şi mai mult de PSD dacă nu chiar va cîştiga.

"Este clar că, după numărarea voturilor, vom şti cine va putea forma alianţele pentru obţinerea a 51%." - a afirmat Băsescu. El a adăugat că bătălia pentru România se va da în turul doi la prezidenţiale:

"Conform Constituţiei, acela care va cîştiga funcţia de preşedinte va avea dreptul să desemneze premierul în condiţiile în care nici unul dintre partide nu a obţinut 51%". Potrivit agenţiei Mediafax, Băsescu s-a referit şi la faptul că există un număr foarte mare de nereguli.

Pro Democraţia semnalează nereguli în procesul de votare în judeţul Ilfov

Asociaţia Pro Democraţia au semnalat o serie nereguli în procesul de votare mai ales în judeţul Ilfov. Potrivit unui comuncat citat de Mediafax, "observatorii Asociaţiei Pro Democraţia au fost ameninţaţi de diverse persoane în cursul zilei, iar ameninţările s-au amplificat, înainte de închiderea secţiilor de votare, cînd observatorii trebuiau să se pregătească să asiste la numărarea voturilor".

Exit polls: PSD+PUR majoritate relativă; un al doilea tur la prezidenţiale

Uniunea Naţională PSD+PUR şi candidatul său la Preşedinţie, Adrian Năstase, se află pe primul loc la alegerile de duminică, conform exit-pollurile mai multor institute de sondare a opiniei publice. Conform exit-poll-ului realizat de INSOMAR la comanda TVR, Adrian Năstase a obţinut 43,7% din voturi în primul tur de scrutin, în timp ce Traian Băsescu, candidatul Alianţei PNL-PD, are 34,7%.

Ştirea zilei

Un sondaj CURS comandat de Antena 1 îl acreditează pe Adrian Năstase cu 41,1 %, în timp ce Traian Băsescu se plasează pe locul al doilea, cu 35,2%.

Potrivit CURS, Uniunea PSD+PUR a obţinut la Camera Deputaţilor 38,9%, fiind urmată de Alianţa D.A. PNL-PD cu 35,4 %, PRM - 13,1%, UDMR - 5,5%. La Senat, Uniunea PSD+PUR - 39%, Alianţa PNL-PD - 35,4%, PRM - 13,2%, UDMR - 5,4%.

Germania deplînge blocajul în instrucţia noii armate irakiene

Ministrul german al apărării Peter Struck a criticat o serie de ţări NATO care nu şi-au respectat angajamentul luat în iunie de a instrui noua generaţie de ofiţeri irakieni. La summitul NATO de la Istanbul s-a hotărît trimiterea în Irak a unui contingent de 300 de instructori, în ciuda rezervelor exprimate de Franţa şi alte state privind oportunitatea unei implicări NATO în Irak.

Germania, care s-a opus campaniei americane din Irak, a acceptat să pună la dispoziţie 30 de instructori care operează însă în Emiratele Arabe Unite.

Delegaţie de lideri palestinieni conferă la Cairo cu preşedintele Mubarak

O delegaţie de lideri palestinieni a sosit la Cairo pentru convorbiri cu preşedintele egiptean Hosni Mubarak. Pe agenda discuţiilor la care participă liderul intermar OLP Mahmoud Abbas, premierul Ahmed Qurei şi preşedintele interimar al autorităţii palestiniene Rauhi Fattouh se află alegerile de la 9 ianurie, anunţata retragere israeliană din Fîşia Gaza şi o eventuală redemarare a convorbirilor de pace. Trimisul ONU în Orientul Apropiat Terje Roed-Larsen s-a declarat "precaut optimist" în ce priveşte relansarea negocierilor dintre palestinieni şi Israel.

Disputa dintre UE şi Iran pe agenda de luni a AIEA

Putătorul de cuvînt al ministerului de externe iranian Hamid Reza Asefi a insistat asupra dreptului ţării sale de a continua o serie de activităţi nucleare, în ciuda unui recent acord cu Uniunea Europeană de a suspenda programul său nuclear legat de îmbogăţire a uraniului.

Guvernul de la Teheran susţine că acordul amintit nu interzice activitatea de cercetare în jurul a 20 de centrifuge folosite la îmbogăţirea uraniului. Cum Uniunea Europeană respinge acest punct de vedere, disputa se va afla pe agenda Consiliului de guvernatori a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, care se întruneşte luni la Viena.

Victor Yuşcenko cere o acţine judiciară împotriva guvernatorilor din estul Ucrainei

Candidatul prezidenţial al opoziţiei ucrainiene Victor Yuşcenko a cerut deschiderea unei anchete penale împotriva guvernatorilor dintr-o serie de regiuni din răsăritul ţării care au ameninţat că vor declara autonomia teritorilor pe care le conduc în eventualitatea unei victorii a lui Yuşcenko.

Ştirea zilei

La rîndul său, premierul Victor Yanukovic s-a deplasat în estul Ucrainei pentru convorbiri cu guvernatorii care îi susţin cauza. Vorbind la Severodonetsk, Yanukovic a cerut susţinătorilor săi să-şi păstreze calmul.

Concomitent la Kiev au început negocieri de mediere în disputa legată de rezultatul alegerilor prezidenţiale. Actualul şef al statului Kuchma a declarat că la tratative nu s-au înregistrat progrese. Sîmbătă, parlamentul ucrainian a calificat rezultatul scrutinului de duminica trecută drept invalid, date fiind multiplele reclamaţii de fraudă.

Peste un sfert din electorat a votat pînă la ora 14

Potrivit Biroului Electoral Central, din sondajul efectuat la 2.570 de secţii de votare, reiese că, pînă la ora 14.00, s-au prezentat la vot 27,18% din totalul alegătorilor înscrişi în listele electorale. Procentul de participare la vot înregistrat în mediul rural (30,04%) este superior celui din mediul urban (25,08%).

Ştirea zilei

Prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale şi parlamentare din anul 2000, la aceeaşi oră, a fost de 27,25%.

PSD+PUR reclamă declaraţiile făcute de Traian Băsescu după exercitarea votului

Uniunea PSD+PUR a înaintat BEC o sesizare împotriva lui Traian Băsescu, pe motiv că acesta a încălcat prevederile Legii alegerii Parlamentului prin declaraţiile făcute după exercitarea dreptului de vot. În opinia PSD+PUR, prin aceste declaraţii, Băsescu a continuat campania electorală şi după termenul prevăzut de lege.

Potrivit agenţiei Mediafax, Traian Băsescu şi-a exprimat convingerea că, în situaţia în care Alianţa PNL-PD nu va cîştiga alegerile, "ceea ce este extrem de puţin probabil", Guvernul Adrian Năstase "nu va mai fi capabil să mai înainteze în procesul de aderare", avînd în vedere că va trebui "să dea socoteală pentru modul în care un partid politic, fie el şi legitim ales, a preluat practicile Partidului Comunist".

Călin Popescu Tăriceanu: "Un vot decisiv pentru încheierea perioadei de tranziţie"

Liderul PNL, Călin Popescu Tăriceanu, s-a prezentat, duminică, la urne, exprimîndu-şi speranţa ca votul cetăţenilor să permită "reîntoarcerea la democraţie".

"Cred că votul cetăţenilor ne va permite să ne regăsim libertăţile fundamentale şi că acest vot la fi decisiv pentru încheierea perioadei de tranziţie şi regăsirea bunăstării românilor", a menţionat Tăriceanu, citat de Mediafax.

Mircea Geoană optează pentru o Românie "optimistă"

Candidatul Uniunii PSD+PUR la funcţia de premier, actualul ministru de externe Mircea Geoană a declarat, dupa ce a votat, că alegerile de astăzi an sînt cele mai importante după anul 1990, avînd în vedere că va fi desemnata echipa care va conduce Romania spre Uniunea Europeana.

Geoană a precizat că a votat "cu echipa cea mai competentă", pentru o viaţă decentă şi o Românie mai optimistă.

Traian Băsescu: Alianţa D.A. va combate actuala corupţie mafiotă

După ce a votat la Colegiului Economic "A.D. Xenopol" din Bucureşti, candidatul Alianţei PNL-PD la Peşedinţie, Traian Băsescu a declarat că astăzi "este singura zi în care cei 22 de milioane de români au în mod real puterea în mînă. De mîine o delegă. Sper să o delege Alianţei Dreptate - Adevăr, adică acelora care pot lua România din mîna grupului mafiot care o gestionază".

Referindu-se la actualul guvern, Traian Băsescu a declarat că "Executivul a devenit indezirabil pe plan internaţional după publicarea stenogramelor şedinţelor PSD.

Adrian Năstase votează pentru o Românie "fără sărăcie"

Candidatul Uniunii Naţionale PSD+PUR, Adrian Năstase şi-a exercitat dreptul de vot la Bucureşti, afirmînd că a votat pentru o Românie fără sărăcie. Potrivit agenţiei Mediafax, Adrian Năstase a refuzat să facă un pronostic privind rezultatele alegerilor.

Componenţa Parlamentului se decide astăzi; Cum vor sta lucrurile la prezidenţiale?

18 milioane de români sînt chemaţi la urne pentru a desemna preşedintele României din următorii 5 ani şi componenţa Parlamentului, din următorii 4 ani. Aproape zece la sută din electoratul ţării se află concentrat în Capitală, unde sînt deschise 1155 de secţii de votate permanente. Procesul de votare a început la ora 7.00 şi va lua sfîrşit la ora 21.00.

Ştirea zilei

Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central (BEC), din sondajul efectuat la 2.570 de secţii de votare, a rezultat că, pînă la ora 9.00, s-au prezentat la vot 3,16% din totalul alegătorilor înscrişi în listele electorale.

Un număr de zece organizaţii civice au acreditat aproape 2.400 de persoane care să monitorizeze alegerile din Capitală şi din consulatele şi ambasadele româneşti în care românii aflaţi peste graniţă pot merge la vot.

Opoziţia continuă să demonstreze în sprijinul lui Victor Yuşcenko

La Kiev continua manifestatia marathon in favoarea opozitiei. O contra-manifestatie a fost organizata ieri la Donetsk, unde astazi are loc reuniunea unor guvernatori din estul si sudul Ucrainei, regiuni care-l sprijina pe premierul Yanukovic. Unele regiuni au amenintat cu desprinderea din Ucraina, in eventualitatea unei victorii a candidatului opozitiei Victor Yuscenko.

Ştirea zilei

Curtea suprema de justitie din Ucraina este singura instante care poate lua o decizie finala privind contenstatul rezultat al alegerilor prezidentiale.

Luni, Curtea va examina plingerea lui Victor Yuscenko privind fraudarea alegerilor in favoarea premierului Victor Yanukovic.Simbata, parlamentul a adoptat o declaratie (fara valoare de lege) care contesta validitatea rezultatului alegerilor prezidentiale.

Social Democrats garner a relative majority of the votes; runoff of presidential election on December 12

Exit polls show the ruling Social Democratic party in the lead in parliamentary elections but failing to gain a majority that would allow it to form a government by itself.

In Sunday's presidential vote, exit polls showed Social Democratic candidate, Prime Minister Adrian Nastase taking more than 41 percent of the vote against at least 35 percent for Bucharest Mayor Traian Basescu. The runoff of the election will take place December 12.

In the parliament vote, two exit polls showed the Social Democrats and their allies the Romanian Humanists garnering up to 40 percent of the vote against about 35 percent for the centrist Justice and Truth Alliance, comprising the National Liberals and the Democrats. Concerns about potential fraud have been raised by the opposition and non-govermental organizations. Partial official results are expected on Monday.

The new Romanian government will have the task of steering the country towards a target date for EU membership in 2007 by pushing through reforms aimed at reducing corruption and poverty.

Moldovan authorities: the Ukrainian elections did not meet international standards

Moldovan authorities have announced that they will not recognise the results of the Ukrainian presidential elections, the Foreign Ministry stating on Friday: "Moldova regrets that the results of the November 21 presidential runoff in Ukraine lacked the criteria required by Ukrainians themselves and the international community. Moldova deplores the lack of transparency in the voting process. We are concerned about the obvious distortion of fundamental democratic norms and principles, which represent the unconditional basis for our bilateral relations."

The Communist parliamentary majority had turned down on Thursday a proposal made by Christian Democratic (PPCD) lawmakers to recognise opposition candidate Viktor Yushchenko winner of the Ukrainian elections. Calling stupid the PPCD initiative, Communist faction leader, Victor Stepaniuc said that "a declaration on Ukraine would be regarded as a direct interference in the internal affairs of the eastern neighbour."

Russian Ambassador rejects the Declaration on Stability and Security for Moldova

The new Russian ambassador in Chisinau, Nikolay Ryabov told a news conference on Wednesday that Moscow rejected the Declaration on Stability and Security for Moldova. The Russian diplomat said that Moscow had examined the Pact proposal launched by President Vladimir Voronin last summer and had indicated its support for Chisinau's initiative through diplomatic channels, suggesting that the pact could become a final agreement which would close the Transnistria settlement process.

Nikolay Ryabov added that Chisinau "ignored Moscow's proposals" after Russia had voiced its official stance and "unexpectedly" proposed the Declaration on Stability and Security for Moldova instead of the pact. He suggested that the declaration contains basic differences compared with the initial text. The declaration, the Russian ambassador continued, was a document drafted by the United States including several Moldovan.

The Declaration on Stability and Security for Moldova is to be signed at the OSCE summit in Sofia in early December.

Earlier, Moldovan Reintegration Minister Vasili Sova said that the signing of the Declaration on Stability and Security for Moldova by Russia, Ukraine, Romania, the United States and European Union could essentially contribute to the Transnistrian settlement.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG