Linkuri accesibilitate

Ştiri

Comisie parlamentara investigheaza tentativa de otravire a lui Victor Yushcenko

În Ucraina au început două investigaţii pentru a se afla felul în care a fost otrăvit candidatul la preşedinţie al opoziţiei, Viktor Yushcenko. Una dintre aceste investigaţii se va desfăşura la nivel parlamentar printr-o comisie specializată care va lucra în regim de urgenţă.

Ştirea zilei

Procedura juridică se va desfăşura sub conducerea procurorului general al Ucrainei, Sviatoslv Piskum care se ocupă cu strîngerea probelor. Candiadtul opoziţiei la cea mai înaltă funcţie în stat din Ucraina a fost otrăvit cu dioxină, după cum rezultă din investigaţiile făcute de o echipă de medici austrieci. Oficialii de la Kiev ar vrea ca acest subiect să nu fie temă de dezbatere în campania electorala.

Procesul mai multor acoliti ai lui Saddam Hussein incepe saptamina viitoare

Premierul interimar al Irakului, Iyad Allawi a declarat că mai mulţi apropiaţi ai fostului preşedinte Saddam Hussein vor fi judecaţi săptămîna viitoare. Premierul irakian nu a dat nici nume, nici alte amănunte. Se ştie însă că 11 locotenenţi din proximitatea lui Saddam se află în detenţie. Şeful cabinetului irakian nu a spus cînd ar putea apărea Saddam Hussein în faţa tribunalului, dar ministrul pentru drepturile omului de la Bagdad a precizat astăzi pentru prima dată că Saddam se află la baza militară militară Camp Cropper de lîngă Bagdad.

Cabinetul Nastase ridica salariul minim brut la 3,1 milioane de lei

Cabinetul Năstase a aprobat printr-o hotărîre de guvern majorarea salariului minim brut pe ţară de la 2,8 milioane de lei la 3,1 milioane de lei, măsura urmînd să intre în vigoare la 1 ianuarie 2005.

Confederaţia sindicală "Cartel Alfa" a cerut Guvernului să amîne decizia de a majora salariul minim la 3,1 milioane de lei, nefiind de acord cu modalitatea de stabilire şi cu valoarea acestuia. Potrivit liderului "Cartelului Alfa", la calcularea salariului minim pe economie ar fi trebuit avute în vedere productivitatea muncii, nivelul inflaţiei şi coşul minim de consum, precum şi faptul că salariul minim trebuie să asigure un trai decent. Potrivit calculelor oficiale făcute în luna mai cheltuielile minime pentru coşul zilnic insumează 4. 300. 000 de lei.

Mesaj al lui Jacques Chirac adresat lui Traian Basescu

Preşedintele francez Jacques Chirac l-a felicitat pe noul preşedinte al României Traian Băsescu şi l-a asigurat de sprijinul Franţei în ceea ce priveşte aderarea la Uniunea Europeană în 2007

Traian Basescu felcitat de Jose Manuel Barroso

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso l-a felicitat astăzi pe Traian Băsescu pentru alegerea sa în funcţia de preşedinte al Romaniei. Barosso s-a declarat încrezător că Romania va continua pregătirile pentru Uniunea Europeană sub conducerea lui Traian Băsescu.

Google va pune la dispozitia utilizatorilor milioane de carti online

Google – cel mai popular motor de căutare de pe internet şi-a anunţat astăzi planurile de a pune la dispoziţia utilizatorilor milioane de cărţi online. Google colaborează în acest sens cu bibliotecile cele mai mari din lume: Hardvard, Standford, Oxford, Biblioteca Universităţii din Michigan precum şi Biblioteca Publică din New York.

Rezidenti straini din Cecenia suspectati de Rusia de legaturi cu fortele rebele

Oficialii ruşi susţin că o serie de cetăţeni străini stau ilegal în Cecenia. Un purtător de cuvînt al trupelor federale din Cecenia a precizat că în marea lor majoritate străinii sunt azeri, uzbeki şi ucrainieni şi că viza lor ar fi expirat sau că nu se pot înregistra la autorităţile locale. Oficialul rus afirmă că nici unul dintre aceşti străini nu a putut explica ce face în Cecenia şi de aceea aceştia sunt suspectaţi de colaborare cu rebelii ceceni.

Ministrul francez de externe Michel Barnier: Turcia trebuie sa recunoasca genocidul armean

Vorbind astăzi în parlament, ministrul francez de externe Michel Barnier a declarat că Franţa va cere în negocierile Turciei cu Uniunea Europeană, mai multe chestiuni inclusiv recunoaşterea a ceea ce oficiali de la Paris numesc „genocidul armean”. Ieri şeful diplomaţiei franceze s-a referit la tragedia armeană produsă la finele imperiului otomoan fara a pronunţa cuvîntul genocid. Armenia a acuzat Turcia de comiterea unui genocid în perioada 1915 - 1923, cînd au fost omorîţi în jur de un milion şi jumătate de armeni. Guvernul de la Ankara a refuzat pînă acum recunoaşterea genocidului, notînd că moartea celor peste un milion de armeni a fost rezultatul frămîntărilor civile care a dus şi la moartea multor turci.

Guvernul de la Erevan urmareste o apropiere de NATO

Armenia doreşte relaţii mai strînse cu NATO. Ministrul adjunct al apărării din Armenia a declarat la o întîlnire NATO de la Erevan că “relaţiile dintre Armenia şi Alianţa Nord Atlantică s-au dezvoltat constant”.

Prima întâlnire ministerială din cadrul Convenţiei de Protejare a Dunării

Oficialităţi din 13 ţări danubiene, între care România, Ucraina şi Moldova, au semnat o declaraţie pentru a îmbunătăţi gestionarea resurselor acvatice la Dunăre, dar nu este clar dacă declaraţia se referă sau nu la construcţia de către autorităţile ucrainene a canalului navigabul Bîstroie pe braţul Chilia al Dunării.

Serviciul de informaţii al Naţiunilor Unite a anunţat azi că declaraţia a fost finalizată la Viena la prima întâlnire ministerială din cadrul Convenţiei de Protejare a Dunării, semnată la Sofia în 1994.

Traian Basescu il prezinta pe Calin Popescu Tariceanu drept premier desemnat

Primarul Bucureştiului, Traian Băsescu a ieşit învingător în alegerile prezidenţiale cu 51,23 de procente din voturi, faţă de 48.77 de procente, cât a acumulat premierul Adrian Năstase. Potrivit rezultatelor finale oficiale, Băsescu a obţinut cu peste 245 de mii de voturi mai mult decit oponentul său.

Ştirea zilei

Preşedintele ales al României a declarat că prioritatea sa în acest moment este formarea unei coaliţii de guvernământ în care Alianţa politică „Dreptate şi Adevăr” PNL-PD pe care a condus-o să joace rolul principal.

La un miting în această seară în centrul Bucureştiului, Traian Băsescu l-a prezentat pe liderul liberal Călin Popescu Tăriceanu, drept prim-ministru desemnat al României.

Franţa va cere Turciei să recunoască genocidul armenilor

Miniştrii de Externe ai Uniunii Europene au discutat la Bruxelles despre posibilitatea ca la summitului de joi şi vineri a liderilor europeni să fie luată o decizie favorabilă începerii negocierilor de integrare cu Turcia. Dar ministrul francez de Externe, Michel Barnier a spus că Franţa va cere Turciei să recunoască “genocidul” împotriva armenilor practicat de Imperiul Otoman în ultima perioadă a existenţei sale. Potrivit estimărilor occidentale, cel puţin un milion de armeni au fost ucişi în Imperiul Otoman între 1915 şi 1923. Guvernele succesive ale Turciei au refuzat să accepte că ar fi fost vorba de genocid, insistând că armenii au fost ucişi în conflicte civile, în care au murit şi mulţi etnici turci.

Guvernul de la Bagdad pledeaza pentru o implicare mai intensa a ONU in pregatirea alegerilor din ianuarie

Ambasadorul irakian la ONU, Samir Shakir Mahmood Sumaidaie a solicitat în Consiliul de Securitate Naţiunilor Unite să-şi mărească prezenţa în Irak. Potrivit ambasadorului irakian, numărul redus de experţi ONU poate afecta pregătirile pentru alegerile programate pe 30 ianuarie şi dimpotrivă – o prezenţă masivă a ONU în Irak va da legitimitate scrutinului. Din motive de securitate, Secretarul General al Naţiunilor Unite, Kofi Annan, a limitat la 59 de persoane misiunea ONU în Irak.

Irakul va importa tehnica militara din Polonia

Ministrul adjunct al Apărării al Irakului, Ziad Catan a declarat la Varşovia că ţara sa planifică să cumpere tehnică militară din Polonia în valoare de peste 130 milioane de dolari. Anunţul a fost făcut după ce Ungaria anuntase azi că va dona armatei irakiene 77 de tancuri vechi de producţie rusească T-72 şi câteva milioane de obuze.

OSCE: alegerile s-au desfasurat in mod multumitor

Misiunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa de monitorizare a alegerilor prezidenţiale din România a declarat că turul doi de scrutin s-a desfăşurat duminică în condiţii mulţumitoare, dar că au persistat probleme de ordin administrativ.

Potrivit unei declaraţii a şefului observatorilor OSCE Stephen Nash, măsurile luate pentru evitarea votului multiplu prin deschiderea unui număr limitat de secţii de votare pentru cetăţenii aflaţi în tranzit au creat dificultăţi considerabile atât pentru alegători, cât şi pentru autorităţile electorale.

Bruxelles: reunine a ministrilor de externe ai Uniunii Europene

Miniştrii de Externe ai Uniunii Europene s-au reunit la Bruxelles pentru a pregăti decizia politică a summitului de joi şi vineri a liderilor europeni în ceea ce priveşte începerea negocierilor de integrare cu Turcia. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat că Uniunea Europeană nu trebuie să discrimineze Turcia prin impunerea unor condiţii mai dure decât altor ţări candidate la integrare.

Miniştrii de Externe ai forului comunitar urmează să aprobe mâine o decizie politică privind finalizarea negocierilor de integrare cu România, încheiate tehnic miercurea trecută.

Ungaria doneaza armament rusesc Irakului

Ungaria a anunatat că va dona armatei irakiene 77 de tancuri vechi de producţie rusească T-72 şi câteva milioane de obuze. Budapesta sprijină cu aproximativ 300 de militari coaliţia internaţională condusă de Statele Unite în Irak.

Declaratie pentru ameliorarea gestionarii resurselor acvatice la Dunare

Oficialităţi din 13 ţări danubiene, între care România, Ucraina şi Moldova, au semnat o declaraţie pentru a îmbunătăţi gestionarea resurselor acvatice la Dunăre, dar nu este clar dacă declaraţia se referă sau nu la construcţia de către autorităţile ucrainene a canalului navigabul Bîstroie pe braţul Chilia al Dunării. Serviciul de informaţii al Naţiunilor Unite a anunţat azi că declaraţia a fost finalizată la Viena la prima întâlnire ministerială din cadrul Convenţiei de Protejare a Dunării, semnată la Sofia în 1994.

Ministrul rus al Apãrãrii Serghei Ivanov la Beijing

Ministrul rus al Apărării, Serghei Ivanov a declarat la Beijing că Rusia şi China vor desfăşura primele exerciţii militare comune anul viitor în China. Ivanov a spus că vizita sa în China urmăreşte extinderea parteneriatului strategic între Moscova şi Beijing.

Victor Iuscenco saluta decizia procuraturii de la Kiev

Candidatul opoziţiei la preşedinţia Ucrainei, Victor Iuşcenco a salutat decizia Procuraturii Generale de a re-deschide ancheta care să elucideze cine l-a otrăvit în luna septembrie. Medicii clinicii de la Viena unde a fost internat Iuşcenco au confirmat ieri că nu există nici un dubiu că el a fost otrăvit cu dioxina. Liderul

Ştirea zilei

Liderul opoziţiei de la Kiev s-a declarat absolut convins că autorităţile ucrainene au fost amestecate în acest caz. Dar Iuşecnco a spus că rezultatul anchetei re-deschise de procuratura generală nu trebuie anunţat înainte de reluarea alegerilor prezidenţiale pe 26 decembrie, în care se va confrunta din nou cu premierul Victor Ianucovici.

Traian Basescu - noul presedinte al Romaniei

Primarul Bucureştiului, Traian Băsescu a ieşit învingător în alegerile prezidenţiale cu 51,23 procente de voturi. După verificarea buletinelor de vot din aproape 99 la sută din secţiile de votare, Băsescu are cu aproape 244 de mii de voturi mai mult decât contra-candidatul său, premierul Adrian Năstase.

Ştirea zilei

Preşedintele ales al României a declarat că prioritatea sa în acest moment este formarea unei coaliţii de guvernământ în care Alianţa „Dreptate şi Adevăr” PNL-PD să joace rolul principal.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG