Linkuri accesibilitate

Ştiri

Propunerile Chişinăului de reglementare a conflictu-lui transnistrean

Ministrul reintegrării din Republica Moldova, Vasili Şova a făcut cunoscut că guvernul de la Chişinău a transmis marţi reprezentanţilor ţărilor-garant şi OSCE propuneri privind reglementarea problemei transnistrene,

Ştirea zilei

care pot fi luate ca bază în elaborarea proiectului noii constituţii a Republicii Moldova. Vasili Şova a precizat că la elaborarea documentului s-a ţinut cont de propunerile şi recomandările mediatorilor din partea OSCE, Rusiei şi Ucrainei precum şi de prevederile memorandumul privind principiile constituirii statului unificat propus de Federaţia Rusă.

El a adăugat că propunerile Chişinăului se bazează pe principiul federaţiei asimetrice, cu condiţia păstrării şi consolidării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării. Pe 24-25 februarie ar urma să aibă loc o nouă întîlnire a mediatorilor în procesul de reglementare a problemei transnistrene, în cadrul căreia vor fi examinate propunerile Chişinăului şi Tiraspolului.

În încheiere, Ministrul moldovean al integrării şi-a exprimat speranţa că „această întâlnire va avea drept rezultat reluarea procesului de negocieri în format pentagonal, a activităţii comisiei constituţionale mixte şi a grupurilor sectoriale de experţi economici”.

Javier Solana în vizită la Zagreb

Javier Solana, Comisarul European pentru politica externa si securitate se afla in Croatia. Discutiile sale la Zagreb se vor concetra asupra modului in care Croatia coopereaza cu Tribunalul ONU pentru crimele de razboi si asupra ambitiilor Croatiei de a fi admisa in Uniunea Europeana, eventual impreuna cu Romania si Bulgaria in 2007.

Încheierea tratativelor preliminare dintre India şi Pakistan

India si Pakistanul au incheiat doua zile de negocieri, ajungind la o intelegere de principiu asupra desfasurarii negocierilor de pace. Este vorba de calendarul negocierilor si principalele probleme ce urmeaza sa fie discutate.

Teheranul susţine că nu a îmbogăţit uraniu în scopuri militare

Ministrul de externe al Iranului a respins din nou acuzatiile ca tara sa ar fi imbogatit uranium pentru a-l utiliza la fabricarea de arme nucleare. Cu numai citeva zile in urma, acelasi ministru de externe afirma ca Iranul poate sa vinda oricarei tari interesate combustibil nuclear.

În cazul unui eşec al negocierilor intercipriote în UE nu va intra decît zona greacă

Natiunile Unite nu au un plan alternativ de solutionarea a crizei cipriote, daca actualul plan este respins – a declarat emisarul special ONU la sediul Uniunii Europene de la Bruxelles.

Ştirea zilei

Partea turca si cea greaca urmeaza sa inceapa negocieri privind reunificarea insulei joi, iar in aprilie, potrivit planului ONU, ar urma sa se organizeze un referendum in ambele zone ale insulei. Daca negocierile esueaza, in Uniunea Europeana nu va intra la 1 mai decit Ciprul grec.

Moscova: 12 persoane în continuare dispărute în urma accidentului de la un complex de piscine

La Moscova, 12 persoane ramin date disparute, dupa ce simbata s-a prabusit acoperisul unui mare complex de piscine. Numarul victimelor este pina in acest moment de 25.

Nerespectarea normelor tehnologice si o proasta administratie par sa fie cauzele principale ale accidentului - a declarat ministrul rus pentru starea de urgenta Segei Shoigu.

Teheranul neagă că ar fi implicat în proiecte nucleare militare

O înaltă oficialitate iraniană a negat că autorităţile de la Teheran ascund activităţi de cercetare în construirea de echipamente capabile să producă material pentru bombe nucleare.

Săptămîna trecută s-a relatat că inspectori ai Agenţiei internaţionale pentru energie atomică au descopertit în Iran proiecte pentru centrifuge de îmbogăţire a uraniului care nu fuseseră declarate Agenţiei ONU.

Bagdad: eliberarea fostului preşedinte al parlamentului irakian

Armata americană l-a pus în libertate, după 9 luni de detenţie, pe Saadoun Hammadi, fostul preşedinte al parlamentului irakian în timpul regimului Baath. Hammadi nu se afla pe lista Statelor Unite cu cei mai căutaţi 55 de irakieni.

Publicarea propunerilor mediatorilor în conflictul trans-nistrean

“Propuneri şi Recomandări în problema trans-nistreană” este titlul proiectului finalizat în octombrie de OSCE, Rusia şi Ucraina şi făcut public abia luni la insistenţa preşedinţiei bulgare a OSCE.

Ştirea zilei

Documentul, care a fost prezentat deja Chişinăului şi Tiraspolului, nu conţine prevederi la fel de concrete ca aşa-numitul plan Kozak, propus de Rusia, dar nici ca primul proiect de federalizare a Republicii Moldova, cunoscut ca “proiectul de la Kiev”.

Noul document evită să stabilească termene concrete în care ar urma să fie soluţionat conflictul transnistrean şi adoptată noua constituţie şi vorbeşte doar la modul general despre viitoarea structură a statului, a Parlamentului sau modul de alegere a şefului statului.

Traian Băsescu cere CNSAS să-i verifice din nou dosarul de la Securitate

Liderul partidului democrat, Traian Basescu a respins categoric acuzatiile pe care i le-a adus Actiunea Populara de a fi fost colaborator al fostei securitati comuniste.

Agentia Mediafax relateaza ca Traian Basescu, a solicitat CNSAS noi verificări în privinţa dosarului său de la Securitate, insistind sa se cerceteze toată perioada în care a fost angajat al unor companii maritime.

Duminica, Actiunea Populara a prezentat un registru cu membri PCR pentru care s-a dat aprobarea să sprijine munca de securitate”, în care se găseşte şi numele lui Traian Băsescu.

Francois Leotard condamnat la închisoare pentru finanţare ilegală a partidului său

Fostul ministru francez al apărării Francois Leotard a fost condamnat de un tribunal din Paris la zece luni închisoare cu suspendare pentru finanţare ilegală a unui partid politic şi pentru spălare de bani. La 30 ianuarie, Alain Juppe, fost prim ministru, a fost condamnat sub acuzaţii similare.

Două noi atacuri ale insurgenţilor din Irak

Doi militari americani au fost ucişi în două explozii separate în Irak. Pe de alta parte, Armata Statelor Unite a confirmat că un civil american a fost ucis şi alte trei persoane rănite într-o ambuscadă acum două zile la Bagdad. Victimele făceau parte dintr-o organizaţie religioasă care activează în Irak.

Preşedintele Iranului cere electoratului să nu boicoteze alegerile legislative

Presedintele Iranului Mohammad Khatami a lansat un apel electoratului, indemnindu-l sa participe la alegerile generale de vineri.

Circa 2500 de candidate reformatori au fost impiedicati sa se inscrie la scrutin prin decizia Consiliului gardienilor. Citeva partide reformiste au decis sa boicoteze votul.

Suspendarea procesului mineriadei din 13-14 iunie 1990

Procesul mineriadei din 13-14 iunie 1990 a fost suspendat, întrucît ancheta este incompletă - a decis un complet de nouă judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ştirea zilei

Dosarul va fi restituit procurorilor Secţiei Parchetelor Militare pentru completarea cercetărilor, decizia de azi fiind definitivă.

În acest proces sînt inculpaţi generalii în rezervă Mihai Chiţac, fost ministru de Interne, Gheorghe Andriţa, fost adjunct al ministrului de Interne, coloneii de Poliţie în rezervă Călin Traian Ştefan, Costea Dumitru şi Constantin Vasile.

Lia Roberts - candidat independent la preşedinţie

Lia Roberts şi-a anunţat intenţia de a candida la Preşedinţia României, precizînd că va candida ca independent. Ea a adăugat că nu a fost niciodată membru al partidului comunist şi că nu a avut nici un fel de înţelegere cu fosta Securitate.

Roberts a adăugat însă că va accepta sprijin din partea tuturor celor care doresc să i-l ofere, mulţumind ONG-urilor şi persoanelor private care şi-au exprimat deja susţinerea.

Partidul Umanist a confirmat că liderul PUR Dan Voiculescu şi Lia Roberts au avut convorbiri despre colaborarea politică.

17 persoane continuă să fie date dispărute după accidentul de la Moscova

Preşedintele Vladimir Putin a cerut pedepsirea celor vinovaţi de tragedia de la Moscova, unde plafonul unui complex de bazine de înot s-a prăbuşit, ucigînd cel putin 25 de persoane. Autorităţile se tem însă că numărul morţilor va creşte, 17 persoane fiind date dispărute.

Desfiinţarea grupului parlamentar PD prin retragerea senatorului Petre Roman

Senatorul Petre Roman şi-a prezentat oficial, luni, retragerea din grupul parlamentar al PD. Vicepreşedintele Senatului Doru Ioan Tărăcilă a anuntat că, potrivit Regulamentului, grupul se va desfiinţa, dat fiind că nu mai întruneşte numărul de şapte senatori necesar existenţei unui grup parlamentar.

Javier Solana îndeamnă la excluderea socialiştilor sîrbi din viitorul guvern de la Belgrad

Coordonatorul politicii externe a Uniunii Europene Javier Solana a prezis că orice viitor guvern al Serbiei-Muntenegru, în care va fi inclus şi Partidul socialist al fostului preşedinte iugoslav Slobodan Miloşevici va avea multe dificultăţi

Bagdad: prinderea unui lider al partidului Baath

La Bagdad sa anunţat arestarea fostului lider al partidlui Baath din provinciile Nineveh and Tamim. Mohammed Zimam Abdul Razaq figura pe lista cu cei mai căutaţi reprezentanţi ai regimului Saddam Hussein.

Teheran: coaliţia partidelor reformiste se aşteaptă la o înfrîngere la legislative

Purtătorul de cuvînt al „Coaliţiei pentru Iran” Akbar Mohtashami-Pur a declarat că în urma interdicţiei impuse de Consiliul Gardienilor multor reprezentanţi ai celor 8 partide reformiste este inevitabil ca după alegeri liberalii să reprezinte o minoritate în parlament.

Declaraţia survine după ce Ministerul de interne de la Teheran a anunţat retragerea de la scrutin, după cîte se pare în semn de protest, a circa 550 de candidaţi liberali.

"Organizarea de alegeri generale în următoarele 4 luni ar fi extrem de dificilă"

Ministrul de externe irakian Hoshiyar Zebari a declarat că ar fi extrem de dificil să se organizeze alegeri generale înainte de 30 iunie, dată la care administraţia americană intenţionează să predea puterea unui guvern interimar irakian.

Zebari şi-a justificat opinia, referindu-se la rezultatele misiunii ONU de sondare a condiţiilor de organizare în prezent a unui scrutin democratic.

Pe de altă parte, administratorul civil american Paul Bremer a confirmat data de 30 iunie, adăugînd însă că Washingtonul aşteaptă raportul ONU înainte de a lua o decizie definitivă în ceea ce priveşte modalitatea de transferare a puterii.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG