Linkuri accesibilitate

Ştiri

Decizia CEDO în dosarul grupului Ilaşcu va fi anunţată la 8 iulie

Avocatii care-i reprezinta pe membrii grupului Ilascu in procesul de la CEDO contra Republicii Moldova si Federatiei Ruse au anuntat ca au fost informati de catre curtea de la Strasbourg ca

Ştirea zilei

au fost informati de catre inalta curte de la Strasbourg ca în prima jumătate a lunii iulie va fi facuta publica decizia în dosarul grupului Ilascu. Alexandru Tanase, avocatul fostului detinut politic de la Tiraspol Alexandru Lesco, a declarat Europei Libere: „Astazi am fost informati de catre CEDO ca in data de 8 iulie va fi facuta publica hotarirea in cazul Ilascu, Lesco, Ivantoc si Petrov-Popa contra Federatiei Ruse si Republica Moldova. Alte detalii nu cunoastem deocamdata, hotarirea nu a fost transmisa partilor.”

CEDO a aminat de mai multe ori pronuntarea unei sentinte in procesul grupului Ilascu - proces ce dureaza de mai bine de 4 ani - desi dorsarul a fost acceptat spre examinare in regim de urgenta. Presedintele CEDO, Luzius Wildhaber isi exprima acum citeva luni regretul ca procesul dureaza atit de mult, explicind ca este vorba despre un dosar foarte dificil, care a necesitat multa munca, si ca nu a existat un precedent similar in istoria CEDO.

Luzius Wildhaber mai declara ca sentinta pe marginea dosarului Ilascu nu va implica eliberarea automata a detinutilor politici, intrucat Curtea nu poate adresa o cerere autoritatilor transnistrene, nerecunoscute pe plan international.

In prezent, doi dintre membrii grupului - Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa – continua sa fie incarcerati in inchisorile din Transnistria. In petitia depusa la CEDO, Ilie Ilascu, Andrei Ivantoc, Tudor Petrov-Popa si Alexandru Lesco au acuzat Republica Moldova de incalcarea unor drepturi fundamentale ale omului si Federatia Rusa de agresiune militara impotriva statului moldovenesc.

Posibilitatea amînării aderării: pentru prima dată menţională în negocierile cu UE

Uniune Europeană a decis intensificarea monitorizării stadiului de pregătire pentru aderare a României şi Bulgariei - relatează Agenţia France Presse.

Ştirea zilei

Potrivit sursei citate, în negocierile de aderare a Bulgariei a fost inclusă o clauză inedită care prevede ca statele membre ale Uniunii să poată amîna cu un an aderarea Bulgariei, la recomandarea Comisiei Europene, dacă există "riscul serios" ca această ţară să nu fie pregătită să adere la data prevăzută, în ianuarie 2007.

O astfel de decizie va trebui să fie adoptată în unanimitate. Deşi Uniunea Europeană introdusese deja un sistem de monitorizare pentru cele zece ţări care au devenit membre la 1 mai, este prima data cînd se vorbeşte de posibilitatea amânării unei aderări.

Tony Blair: înlăturarea de la putere a lui Saddam Hussein a fost justificată

Premierul Marii Britanii Tony Blair a recunoscut că opoziţia faţă de politica sa privind Irakul a fost unul din factorii care au dus la slabele rezultatele ale Partidului laburist în alegerile de săptămîna trecută. Blair a insistat însă că războiul condus de Statele Unite pentru răsturnarea lui Saddam Hussein a fost justificat.

„Cred cu putere că statele cu regimuri nesigure, terorismul şi armele de distrugere în masă sunt ameninţările la adresa securităţii secoului 21. Şi ele nu vor fi înlăturate, doar dacă le ignorăm. Cred că am avut dreptate să pornim o acţiune militară pentru a-l alunga pe Saddam Hussein de la putere şi că această judecată se va dovedi corectă odată cu trecerea timpului”.

Sprijin financiar al Uniunii Europene pentru Georgia

Uniunea Europeană a promis un sprijin în valoare de 150 de milioane de dolari pentru ca Georgia să adopte reforme în următorii doi ani. Anunţul a fost făcut de Comisia Europeană înaintea unei conferinţe a donatorilor pentru Georgia care începe mîine la Bruxelles.

Ministrul georgian de finanţe Zurab Nogaideli, care va lua parte la conferinţa organizată în colaborare cu Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional, a declarat astăzi că ţara sa intenţionează să solicite ţărilor donatoare o sumă de pînă la 360 de milioane de dolari.

Ion Iliescu adresează o scrisoare preşedintelui american George Bush

Preşedintele Ion Iliescu a transmis preşedintelui american George Bush o scrisoare prin care îl asigură că România va continua să fie alături de Statele Unite. Scrisoarea a fost transmisă prin purtătoarea de cuvînt a preşedinţiei, Corina Creţu, care se află la Washington.

Ion Iliescu îşi exprimă încrederea în dezvoltarea relaţiilor româno-americane, după intrarea României în NATO. După ce salută adoptarea de către Consiliul de Securitate al ONU a Rezoluţiei privind Irakul, şeful statului român îl asigură pe omologul său american că România va continua să fie alături de Statele Unite ale Americii în lupta împotriva terorismului, în promovarea reformelor economice şi sociale, în apărarea democraţiei şi dezvoltarea stabilităţii regionale şi globale.

George Bush: Saddam Hussein va fi predat guvernului de la Bagdad după îndeplinirea condiţiilor de securitate

Preşedintele interimar Ghazi Al Yawar al Irakului a cerut ca fostul preşedinte Saddam Hussein să fie predat noului guvern de la Bagdad după transferul de suveranitate programat pentru 30 iunie.

Într-o declaraţie făcută la Casa Albă, preşedintele George Bush a promis că Saddam Hussein va fi predat noului guvern irakian după transferul de putere programat la 30 iunie. Bush nu a numit o dată precisă, dar a precizat că predarea lui Saddsm va avea loc doar după îndeplinirea tuturor condiţiilor de securitate adecvate.

Convorbiri George Bush - Hamid Karzai la Casa Albă

Preşedintele Statelor Unite Georeg Bush l-a asigurat pe omologul său afgan Hamid Karzai, aflat în vizită la Washington, de hotărîrea sa nestrămutată de a ajuta Afganistanul să devină o ţară prosperă şi independentă.

Vorbind la Casa Albă, Bush a declarat că Statele Unite vor continua să promoveze democraţia în Afganistan, prin măsuri care includ între altele pregătirea politicienilor aleşi, extinderea programelor de schimb cultural şi educaţional şi altele.

Bush a spus că toate aceste măsuri sunt menite a asigura că Afganistanului nu va mai fi niciodată o fabrică de terorism.

Vladimir Putin conferă la Moscova cu ministrul cecen de interne Ali Ahanov

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întîlnit la Kremlin cu ministrul cecen de interne Ali Ahanov, căruia i-a oferit tacit sprijinul său înaintea alegerilor prezidenţiale programate să aibă loc în Cecenia în luna august.

Adoptarea legii care limitează adopţiile de copii români de către cetăţeni străini

România a doptat o lege care limitează adopţiile de copii români de către cetăţeni străini. Potrivit legii, cuplurile de români care doresc să adopte copii orfani sau insituţionalizaţi vor avea prioritate în faţa cetăţenilor străini.

Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a criticat legea, spunînd că, în lipsa adopţiilor internaţionale, România nu va fi capabilă să aibă grijă în mod adecvat de toţi copiii abandonaţi sau orfani. Pentru a intra în vigoare, noua lege trebuie să fie promulgată de preşedintele Ion Iliescu.

Guvernul Năstase felicită Bulgaria pentru încheierea negocierilor de aderare la UE

Guvernul de la Bucureşti a felicitat Bulgaria pentru încheierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană şi declară că acest fapt reprezintă "prima confirmare a fezabilităţii respectării calendarului de aderare pentru România şi Bulgaria".

Într-un comunicat citat de Mediafax, cabinetul Năstase îşi exprimă de asemenea convingerea că România va finaliza cu succes negocierile de integrare, conform calendarului stabilit, pentru a semna Tratatul de aderare în 2005, împreună cu Bulgaria.

Gheorghe Papuc: preşedinte al Consiliului coordonator al miniştrilor de Interne din spaţiul CSI

Ministrul de Interne al Republicii Moldova, generalul Gheorghe Papuc a preluat funcţia de preşedinte al Consiliului coordonator al miniştrilor de Interne din spaţiul CSI, care i-a revenit prin rotaţie pe o perioadă de şase luni. Ministrul moldovean de Interne a preluat funcţia de la omologul său tadjic.

Ceremonia de transmitere a atribuţiilor a avut loc marţi în deschiderea reuniunii miniştrilor de Interne din spaţiul CSI, convocată la Chişinău. Agenda de lucru a reuniunii cuprinde 20 de subiecte care ţin, în cea mai mare parte, de combaterea crimei organizate, terorismului, traficului ilicit de droguri şi de fiinţe umane.

Ministrul Papuc a declarat că scopul reuniunii de la Chisinau este de a elabora mecanisme de punere în aplicare a Programul CSI privind contracararea circuitului ilegal al substanţelor narcotice şi psihotrope pentru anii 2002-2004, precum şi combaterea terorismului şi altor manifestari ale extremismului, pentru anii 2003-2004.

Mâine miniştri de interne din 10 state foste sovietice - Republica Moldova, Belarus, Kirgizstan, Azerbaidjan, Kazahstan, Rusia, Gruzia, Tadjikistan, Ucraina si Armenia - vor susţine o conferinţă de presă.

Premierul Ariel Sharon nu este inculpat de către procurorul general al Israelului

Procurorul general din Israel Menachem Mazuz a declarat închis cazul de corupţie împotriva premierului israelian Ariel Sharon. Mazuz a anunţat la o conferinţă de presă că nu a găsit dovezi suficiente pentru inculparea lui Sharon şi că l-a informat personal pe premier de închiderea cazului.

Premierul Turciei critică "politica dură" a Israelului faţă de palestinieni

Premierul Turciei Regep Erdogan a atras atenţia Israelului că tratamentul dur la care guvernul israelian îi supune pe palestinieni nu poate decît să contribuie la creşterea în intensitate a anti-semitismului în lume.

Alegerile paneuropene: înfrîngeri pentru partidele de guvernămînt

Partidele de guvernământ din majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană au suferit înfrîngeri în alegerile pentru Parlamentul European, marcate de o prezenţă redusă la urne – în medie sub 45 la sută. Cu excepţia Slovaciei, alegătorii din noile state membre ale Uniunii Europene au votat împotriva partidelor, care au adus aceste ţări în Uniune.

Un naţionalist şi un reformist în cursa pentru preşedinţia sîrbă

Liderul Partidului Radical Sîrb de dreapta, Tomislav Nikolic a ieşit învingător în prima fază a alegerilor prezidenţiale din Sebia, cu 31 la sută din voturi, urmat de reformistul Boris Tadic de la Partidul Democrat cu 27 la sută. Premierul sîrb Vojislav Kostunica nu a decis încă dacă îl va sprijini pe rivalul sau politic, candidatul reformist Tadic, pentru a împiedica venirea la putere în Serbia a unui preşedinte naţionalist.

Vize pentru cetăţenii ucrainieni începînd de la 5 iulie

Introducerea vizelor pentru cetăţenii ucraineni care călătoresc în România, programată pentru 1 iulie a fost amînată cu patru zile, pîna 5 iulie. Secretarul general al Guvernului de la Bucureşti Eugen Bejenariu, a declarat citat de Mediafax, că amînarea s-a făcut pentru a nu crea probleme cetăţenilor ucraineni care intenţionează să participe, între 1 şi 4 iulie, la manifestaţiile de la Putna, de comemorare a 500 de ani de la moartea domnitorului Ştefan cel Mare.

Consul britanic la Bucureşti acuzat de "afaceri nepotrivite" cu o firmă de turism din Moldova

Potrivit presei de la Londra citată de agenţia Mediafax, consulul britanic la Bucureşti, James Cameron, urma să fie audiat astăzi de oficialităţi britanice în legătură cu „afaceri nepotrivite” privind eliberarea de vize cu o firmă de turism din Republica Moldova.

Fondul Monetar Internaţional la 60 de ani

Fondul Monetar Internaţional îşi propune să îşi consolideze rolul de instituţie care monitorizează evoluţiile economice din ţările lumii - a declarat la Madrid Directorul Executiv al FMI Rodrigo Rato, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la înfiinţarea Fondului Monetar internaţional şi a Băncii Mondiale.

În aşteptarea numirii noului ministru al Administraţiei şi Internelor

În România, premierul Adrian Năstase urmează să anunţe marţi cine îl va înlocui în funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor pe Ioan Rus care şi-a dat demisia, fiind angajat în turul doi al alegerilor pentru primăria Clujului.

Banca Mondială cere accelerarea privatizării şi reformelor structurale în România

Memorandul economic de ţară al Băncii Mondiale citat de agenţia Mediafax arată că România a progresat în ultimii ani în ceea ce priveşte stabilitatea macroeconomică, însă trebuie să accelereze reformele structurale şi să continue procesul de privatizare pentru a recupera decalajul economic şi a se integra în Uniunea Europeană.

Preşedintele Hu Jintao despre drumul Chinei spre Uniunea Europeană

Preşedintele chinez Hu Jintao a declarat la Palatul Parlamentului din Bucureşti că ţara sa doreşte să construiască o punte de legături economice şi politice cu Europa prin intermediul ţărilor din centrul şi estul continentului, care au aderat sau vor adera la Uniunea Europeană.

Cetăţean român victimă a unui atentat la Lille

Adolescentul român incendiat într-o maşină în oraşul francez Lille a decedat de pe urma arsurilor, în ciuda îngrijirilor medicale intensive, au anunţat diplomaţi români la Paris. Miercurea trecută persoane necunoscute au spart geamul maşinii în care dormea adolscentrul de 18 ani şi i-au dat foc. Alt român de 26 de ani se află la spital cu arsuri grave.

Atentat la Bagdad: 5 cetăţeni străini printre cele 12 victime

Cel puţin 12 persoane au fost ucise de explozia unei maşini capcană la Bagdad. Printre victime se numără cinci muncitori străini - 2 britanici, un francez, un american şi un filipinez. Premierul interimar al Irakului, Iyad Allawi a declarat:

"Cinci civili străini au fost ucişi şi alţi trei au fost grav răniţi. Aceşti oameni ajutau Irakul să-şi reconstruiască centralele electrice. Vom aduce vinovaţii în faţa justiţiei cît de curînd posibil”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG