Linkuri accesibilitate

Ştiri

Omorîrea şefului grupării Al Qaida din Arabia Saudită

Potrivit autorităţilor saudite, şeful operaţiunilor Al Qaida din Arabia Saudită Abdulaziz al-Muqrin a fost omorît împreună cu alţi doi militanţi islamici în cursul unui schimb de focuri la Riad.

Anterior, gruparea condusă de al Muqrin îşi asumase responsbilitatea pentru decapitarea ostatecului american Paul Johnson, un inginer care lucra pentru firma Lockheed Martin.

Preşedintele american George Bush a condamnat asasinarea lui Johnson, calificînd-o un act de barbarism. Bush a adăugat că teroriştii nu vor reuşi să intimideze America.

Washington: avertisment pentru întreaga regiune a Golfului Persic

Departamentul de stat american a extins asupra întregii regiuni a Golfului Persic avertismentul privind posibile atentate al Qaida asupra cetăţenilor unor state occidentale. Avertismentul survine după decapitarea unui inginer american care fusese răpit în Arabia Saudită de o grupare afiliată reţelei conduse de Bin Laden.

Summitul Uniunii Europene: Habemus constitutionem

La summitul UE de la Bruxelles, liderii celor 25 de state membre au ajuns la un acord asupra viitoarei constituţii a Uniunii. Pentru a intra în viguare, constituţia trebuie aprobată de parlamentele statelor membre.

Ştirea zilei

Liderii întruniţi la Bruxelles au stabilit că cele mai multe decizii UE vor trebui aprobate de o majoritate „calificată“: cel puţin 15 ţări reprezentînd 65% din întreaga populaţie a uniunii. Ţările membre vor avea în continuare drept de veto în domeniile fiscal, externe şi apărare. Textul constituţiei nu face referire la tradiţia creştină a Europei.

Premierul britanic Tony Blair a declarat că acordul asupra constituţiei este un indiciu al naşterii unei Noi Europe care se caracterizează printr-un proces flexibil de luare a deciziilor şi nu prin impunerea unui punct de vedere dominant.

New Delhi: convorbiri indo-pakistaneze vizînd eliminarea riscului unui război nuclear

La New Delhi încep astăzi convorbiri indo-pakistaneze consacrate reducerii riscului declanşării accidentale a unui război nuclear. Ambele ţări au întreprins teste cu arme nucleare în mai 1998.

Site islamist anunţă decapitarea unui inginer american răpit la Riad

Un site islamist a publicat trei fotografii care par a fi ale corpului decapitat al inginerului american răpit la Riad, Paul Johnson şi o declaraţie care anunţă executarea lui. Declaraţia este semnată de o grupare auto-intitulată „Organizaţia Al Qaida din Peninsula Arabă”.

Ştirea zilei

Într-o înregistrare video transmisă marţi, răpitorii lui Paul Johnson ameinţau că îl vor ucide pe inginerul în aeronautică în trei zile dacă guvernul Arabiei Saudite nu îi eliberează pe toţi militanţii islamici deţinuţi în închisorile acestei ţări. Autorităţile saudite au răspuns însă că nu vor negocia cu teroriştii.

Paul Johnson era specialist în sistemele de căutare a ţintei şi de vedere pe timp de noapte ale elicopterului Apache, şi lucra la întreţinerea acestor aparate aflate în dotarea armatei saudite. Răpitorii lui au declarat că el a fost răpit tocmaia datorită meseriei sale.

Potrivit agenţiei Associated Press Ambasada Statelor Unite de la Riad nu a comentat ştirea şi a declarat că lucrează la verificarea ei, iar un purtător de cuvînt CIA de la Washington a declarat că agenţia nu poate confirma la încă moartea lui Paul Johnson

.

Rezoluţie AIEA extrem de critică la adresa autorităţilor iraniene

Agenţia Naţiunilor Unite pentru Energie Atomică a criticat dur într-o rezoluţie Iranul pentru lipsa de cooperare în ancheta privind programul său nuclear. Ministrul iranian de Externe Kamal Kharrazi a declarat că rezoluţia este motivată politic, dar a adăugat că Iranul îşi va ţine promisiunea să coopereze cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

Ciocniri între forţele americane şi insurgenţi la nord de Bagdad

Poliţia irakiană a anunţat arestarea a doi suspecţi în legătură cu asasinarea ieri la Kirkuk a lui Ghazi Talabani, şef al serviciului de securitate a unei companii petroliere de stat. Potrivit poliţiei, unul din cei arestaţi a făcut parte din serviciul de securitate al lui Saddam Hussein.

Pe de altă parte, la nord de Bagdad au fost semnalate ciocniri între forţele americane şi insurgenţi. În sudul ţării militanţi şiiţi au deschis foc de mortiere asupra bazei de lîngă Amara a coaliţiei conduse de Statele Unite. Nu au fost anunţate victime.

Vladimir Putin: Moscova a avertizat Washingtonul că Saddam Hussein planifică atacuri teroriste

Preşedintele rus, Vladimir Putin a declarat la o reunine regională din capitala Kazahstanului, că înaintea campaniei americane în Irak, Moscova avertizase Washingtonul că Saddam Hussein planifică atacuri teroriste împotriva Statelor Unite:

"După evenimentele din 11 septembrie 2001 şi pînă la începutul operaţiunilor militare în Irak, serviciile speciale ruse au primit repetat informaţii că autorităţi ale regimului lui Saddam pregăteau acte de terorism pe teritoriul Statelor Unite şi împotriva unor ţinte militare şi civile americane din străinătate” - a spus Putin.

Parlamentul Germaniei adoptă o lege inspirată de atacurile de la 11 septembrie 2001

Parlamentul Germaniei a votat o lege care permite doborîrea avioanelor deturnate de terorişti în spaţiul aerian german, dacă aceasta este singura cale de a proteja de un atac populaţia aflată la sol – o lege inspirată de atacurile de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite.

Audierile în procesul companiei Yukos

O instanţă de la Moscova a continuat azi audierile în procesul companiei Yukos, în care principalilor acţionari, Mihail Hodorkovski şi Platon Lebedev, li se cere achitarea la stat a unor taxe restante de 3,4 miliarde de dolari. Instanţa a respins două demersuri de amînare a audierilor, depuse de conducerea companiei, care spune că Yukos ar putea da faliment dacă va trebui să plătească taxele restante.

Donald Rumsfeld: uşa NATO rămîne deschisă ţărilor din Balcani

Ministrul american al Apărării, Donald Rumsfeld a declarat într-o scrisoare adresată miniştrilor apărării din Albania, Croaţia şi Macedonia, reuniţi azi la Skopje pentru a discuta despre aderarea la NATO, că uşa Alianţei Nord Atlantice rămîne deschisă pentru ţările din Balcani.

Încheierea summitului Uniunii Europene de la Bruxelles

La încheierea summitului de 2 zile de la Bruxelles, liderii Uniunii Europene au anunţat că acceptă candidatura Croaţiei la integrarea în Uniune şi au spus că negocierile cu această ţară vor începe anul viitor. Ei au reafirmat că 2007 rămîne o dată ţintă pentru aderarea României şi a Bulgariei.

Reprezentanţă permanentă FBI la Sofia

Biroul Federal de Investigaţii al Statelor Unite, FBI, a anunţat că îşi va deschide în cîteva săptămîni la Sofia o reprezentanţă permanentă pentru a ajuta poliţia bulgară în lupta cu terorismul, crima organizată şi traficul de persoane. FBI nu va derula investigaţii independente în Bulgaria - a declarat ambasadorul american la Sofia, James Pardew.

ONG-uri împotriva restricţiilor privind înfierea copiilor

Mai multe organizaţii neguvernamentale, susţinătoare ale adopţiei internaţionale din România, au depus la Parlamentul României şi la Parlamentul European o listă de 4.000 de semnături şi un demers în care cer să fie eliminate restricţiile privind înfierea în străinătate a minorilor români - a declarat Roberto Zambrenti de la Asociaţia Amici dei Bambini, citat de Mediafax.

Terry Davis: un prim pas spre rezolvarea conflictului transnistrean trebuie să fie retragerea trupelor ruse

Unul dintre cei trei candidaţi pentru funcţia de secretar general al Consiliului Europei, britanicul Terry Davis, care se află într-o vizită la Bucureşti, a declarat că un prim pas pentru rezolvarea problemei transnistrene din Republica Moldova este retragerea trupelor ruse. Potrivit agenţiei Mediafax Davis a apreciat că retragerea armatei ruse se va face pînă la urmă, dar, a adăugat el, „se pare că va fi nevoie de un timp mai îndelungat”.

Compromis privind prima constituţie a Uniunii Europene?

Liderii celor 25 de tari membre in Uniunea Europeana par sa se apropie de un compromis in ce priveste prima constitutie a Uniunii. Este ceea ce a dat de inteles presedintele Frantei Jacques Chirac, dupa prima zi de negocieri: “S-a ajuns intr-un punct in care un acord este posibil”.

Principala problema in disputa este mecanismul de luare a deciziilor – un mecanism nou, gindit sa faca posibila functionarea unei uniuni cu cel putin 25 de membri.

Raport al Comisiei 9/11: disfuncţionalităţi în comunicarea dintre Casa Albă, Pentagon şi diverse agenţii federale

Comisia independenta americana de anchetare a atentatelor teroriste din 9 septembrie 2001 a dezvaluit ca vice-presedintele Dick Cheney a dat ordin ca avioanele deturnate sa fie doborite in aer. Ordinul nu a ajuns la pilotii avioanelor de lupte decit dupa ce al patrulea avion se prabusise deja.

In raportul preliminar al comisiei sint documentate o serie de disfunctionalitati in comunicarea dintre Casa Alba, Pentagon, diversele agentii federale si alte departamente.

Atena: costuri exorbitante ale organizării Jocurilor Olimpice

Pina acum, costul organizarii Jocurilor Olimpice de vara se ridica la aproape 6 miliarde de euro, cu 30 la suta mai mult decit se estimase initial – a declarat ministrul de finante al Greciei in fata parlamentului.

Unii experti sint de parere ca aceste costuri s-ar putea ridica la peste 10 milirde de euro, lasind Grecia indatorata pe multi ani.

Comentatorii sint de parere ca principalele cauze sint cresterea cheltuielilor pentru securitate si a premiilor, pe care organizatorii trebuie sa le plateasca firmelor contractoare, pentru a le determina sa recupereze timpul pierdut de organizatori.

Premierul croat Ivo Sanader speră ca negocierile cu UE să fie încheiate în 2007

Croatia se va concentra asupra negocierilor cu Uniunea Europeana, nu asupra stabilirii datei unei posibile admiteri – a declarat la Zagreb premierul Ivo Sanader care a adaugat: “speram ca negocierile sa mearga repede si sa fie incheiate in 2007”.

Se astepata ca reuniunea la nivel inalt a Uniunii Europene sa recomandte deschiderea necogieilor de aderare cu Croatia la inceputul anului viitor. Sanader se va intilni vineri cu lideri uniunii.

Fostul disident polonez Jacek Kuron moare în vîrstă de 70 de ani

Fostul disident si militant pentru drepturile omului polonez, Jacek Kuron a decedat, in virsat de 70 de ani. In 1976, Kuron a fost unul din fndatorii Comitetului pentru auto-aparare sociala (KOR) iar la inceputul anilor 80 s-a numarat printer primii consilieri ai liderului Solidaritatii, Lech Walesa.

“Cind ne-am cunoscut, comenta astazi fostul presedinte ceh Vaclav Havel, la sfirsitul anilor 70, eram plini de energie, idei si idealuri. Pina la urma, unele s-au si realizat” – a mai declarat Havel, care a adüugat: “Jacek Kuron a putut parasi aceasta lume cu sentimenul datoriei implinite”.

Săptămîna viitoare un contingent suplimentar de trupe britanice în Irak

Marea Britanie isi va mari numarul de militari din Irak cu aproape 300 cu ocazia unei rotatii de trupe – a anuntat la Londra, ministrul apararii Geoff Hoon. Cu incepere de saptamina viitoare in Irak vor fi 9.200 de militari britanci.

Premieră la secţia vize a ambasadei americane din Bucureşti

Pentru prima data in istoria Ambasadei SUA din Bucuresti a fost eliberata o “viza NATO” unui militar roman - se arata intr-un comunicat al ambasadei americane.

Consulul general Jay Smith este citat cu remarca: “Este un moment important si simbolic pentru tarile noastre, care adauga o noua dimensiune solidei noastre cooperari militare,”.

Viza NATO a fost acordata lui Florin Simion, plutonier-major in cadrul Ministerului Apararii Nationale, care timp de trei ani va lucra la Comandamentul Aliat pentru Transformare al NATO din Norfolk, statul Virginia.

Comisia 9/11: apararea anti-aeriana americană nu era pregatită

Comisa federala americana, care investigheaza atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, a ajuns la concluzia ca apararea anti-aeriana nu era pregatita pentru atacurile sinucigase.

Mai mult, in raportul preliminar se arata ca cel putin unul din cele patru avioane deturnare, ar fi putut fi interceptat, daca apararea anti-aeriana era mai bine coordonata.

Alte concluzii, date publicitatii ieri seara, arata ca nu s-a gasit nici o dovada a unei legaturi directe intre Irak si reteaua terorista al Qaida. Raportul final va fi dat publicitatii in iulie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG