Linkuri accesibilitate

Ştiri

Investigaţiile privind o posibilă implicare a Iranului în atentatele de la 11 septembrie vor continua

Preşedintele american George Bush a declarat că Statele Unite vor continua să investigheze dacă Iranul a avut un rol în atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

Ştirea zilei

"Bineînţeles că dorim să aflăm toate faptele. Directorul în exerciţiu al Agenţiei Centrale de Informaţii John McLaughlin a spus că nu există dovezi privind o legătură directă între Iran şi atacurile de la 11 septembrie. Vom continua să investigăm dacă Iranul a fost implicat. Mi-am exprimat demult îngrijorarea privind Iranul, dat fiind că este o societate totalitară”.

George Bush a afirmat deasemeni că Iranul a acordat adăpost unor terorişti din reţeaua al-Qaida.

Încheierea operaţiunii de retragere a trupelor filipineze din Irak

Guvernul din Filipine a anunţat încheierea operaţiunii de retragere a tuturor celor 51 de militari filipinezi din Irak. O grupare de militanţi irakieni a ameninţat săptămîna trecută că îl va executa pe un ostatec filipinez, dacă trupele din Filipine nu vor părăsi Irakul.

Ştirea zilei

Qurie a spus că în teritoriile palestiniene domneşte haosul şi fărădelegea. Declaraţia survine la scurt timp după ce Arafat îşi revizuise decizia de a-l numi pe nepotul său, generalul Moussa Arafat, ca şef al serviciilor speciale palestiniene.

Potrivit analiştilor politici, poziţia lui Yasser Arafat pare a fi din ce în ce mai ameninţată, iar violenţele din Fîşia Gaza adîncesc şi mai tare criza de putere în autoritatea palestiniană.

Ahmed Qurie insistă asupra demisiei sale - Yasser Arafat revocă numirea unui nepot în fruntea serviciilor speciale

Premierul palestinian Ahmed Qurie a declarat că insistă în continuare să-i fie acceptată cererea de demisie depusă la sfîrşitul săptămînii trecute şi respinsă de liderul palestinian Yasser Arafat.

Ucraina va continua construcţia unui canalul navigabil pe braţul Bîstroie

Ucraina a anunţat că va continua construcţia canalului navigabil în Delta Dunării pe braţul Bîstroie, în ciuda cererii Uniunii Europene de a opri lucrările din motive ecologice.

Ştirea zilei

Ministrul adjunct de Externe de la Kiev, Oleksander Motsik a repetat că acest canal va aduce importante beneficii economice Ucrainei şi că va fi făcut tot posibilul pentru a se evita distrugerea ecosistemului din deltă.

Construcţia canalului a fost criticată şi de România, Departamentul de Stat american, organizaţii ecologiste ucrainene şi internaţionale.

Pierderi în rîndul trupelor ruseşti staţionate în Cecenia

Oficialităţi din administraţia pro-rusă din Cecenia, citate de Associated Press, au declarat că cinci militari ruşi au fost ucişi în ultimele 24 de ore în republica rebelă în trei incidente separate. Moscova anunţase că situaţia din Cecenia revine la normalitate, însă atacurile zilnice asupra forţelor federale ruse continuă.

Înalt prelat rus critică dependenţa de occident a organizaţiilor de apărare a drepturilor omului

Şeful departamentului de relaţii externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, Mitropolitul Kiril a criticat dur organizaţiile de apărare a drepturilor omului din Rusia, spunînd că s-au compromis şi că luptă împotriva Bisericii. Biserica rusă se află în proces cu organizaţia Muzeul Saharov care a organizat o expoziţie criticată de Patriarhia de la Moscova.

Mitropolitul Kiril susţine într-o declaraţie publicată pe internet că mişcarea pentru drepturile omului din Rusia are nevoie de noi lideri care să nu se teamă că nu vor mai primi fonduri din occident.

Icoana Mîntuitorului, care aparţinuse familiei Romanovilor, restituită Bisericii Ortodoxe Ruse

Un descendent din familia ţaristă din Rusia, marele duce Dmitry Romanovici a restituit Bisericii Ortodoxe Ruse o icoană care fusese dusă în străinătate după revoluţia bolşevică din 1917. Icoana Mîntuitorului, care aparţinuse familiei Romanovilor şi ultimului ţar Nicolae al doilea executat de bolşevici, a fost adusă la mănăstirea Novodevichy din St. Petersburg.

Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene deplînge echipamentele învechite şi numărul redus de ore de zbor ale piloţilor

Făcînd bilanţul Forţelor aeriene române pe ultimul an, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, general locotent Gheorghe Catrina, a declarat că aproape în fiecare săptămînă există situaţii "incredibil de dure" în care piloţii români reuşesc să salveze avioane şi pe ei înşişi, deşi teoretic acest lucru este imposibil.

Potrivit generalului Catrină citat de Mediafax, cauzele sunt echipamentele învechite şi numărul redus de ore de zbor pe care le execută piloţii.

Generalul a declarat că un pilot român de pe MiG 21 Lancer zboară circa 120 de ore pe an, în timp ce un coleg de-al său din statele NATO zboară 160 sau chiar peste 200 ore pe an.

Ministrul de Interne: prioritară este eliminarea corupţiei din minister

Ministrul de Interne, Marian Săniuţă a declarat după aproape cinci săptămîni de la preluarea funcţiei că internele au activat sub aşteptări în prima jumătate a anului la cîteva capitole,

Ştirea zilei

între care prevenirea tîlhăriilor, accidentelor rutiere şi combaterea consumului de droguri. Săniuţă a adăugat, potrivit Mediafax, că una dintre priorităţile sale este eliminarea corupţiei interne din Ministerul pe care-l conduce.

Valer Dorneanu şi politica naţională pentru sprijinirea românilor de peste hotare

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valer Dorneanu a declarat la deschiderea Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului că este nevoie de o politică naţională pentru sprijinirea românilor de peste hotare. Valer Dorneanu a declarat potrivit corespondentului MEDIAFAX, că partidele politice, Biserica şi societatea civilă din România trebuie să se unească în efortul de sprijinire a românilor de pretutindeni pentru păstrarea identităţii, limbii şi culturii lor.

Jaap de Hoop Scheffer cere Belgradului să aresteze persoanele suspectate de crime de război

Aflat în vizită în Serbia, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer a avertizat conducerea acestei ţări că stabilirea unor relaţii mai strînse cu Alianţa Nord Atlantică depinde de voinţa politică a Belgradului de a-i aresta pe suspecţii căutaţi de Tribunalul pentru Crime de Război de la Haga.

Şeful marelui stat major al armatei ruse destituit de preşedintele Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a destituit cîteva înalte oficialităţi militare şi de securitate, între care şeful marelui stat major al armatei, Anatoly Kvashnin şi comandantul şef al trupelor Ministerului de Interne, Vyacheslav Tikhomirov.

Serghei Ivanov, Ministrul Apărării, adresîndu-se ziariştilor la Moscova, a declarat între altele: "Statul Major, în viziunea mea şi a comandantului suprem, ar trebui să se concentreze mai mult pe perspectivele de dezvoltare a forţelor armate şi să se gîndească la războaiele viitoare".

Premierul irakian Iyad Allawi în vizită la Amman

Premierul irakian Iyad Allawi a sosit în Jordania, prima sa destinaţie în cadrul unui turneu regional pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu ţările vecine.

Pe de altă parte, guvernul irakian interimar a aprobat 43 de noi ambasadori irakieni, măsură numită de Ministerul de Externe de la Bagdad: un prim pas pentru refacerea reprezentanţelor diplomatice irakiene.

Prăbuşirea unui elicopter britanic la Basra: un mort şi 2 răniţi

Ministerul Apărării de la Londra a anunţat că un elicopter al forţelor britanice din Irak s-a prăbuşit în oraşul Basra din sudul ţării – un membru al echipajului a murit, alţi doi sînt răniţi. Nu se cunosc deocamdată cauzele accidentului.

Nou atentat la Bagdad în apropierea unei secţii de poliţie: 9 victime

La Bagdad cel puţin 9 persoane au fost ucise şi aproximativ 60 rănite de explozia unei cisterne de petrol în apropierea unei secţii de poliţie.

Ştirea zilei

Este ultimul atac cu maşină capcană lansat de insurgenţi împotriva poliţiei irakiene, pe motiv că este loială forţelor americane.

Ministerul irakian al Apărării a anunţat că unul din cei 20 de şefi de departamente din Minister, Issam Jassem Qassim, a fost împuşcat mortal dintr-o maşină duminică seara. A fost ucis şi unul din agenţii din garda de corp a oficialului irakian.

Benazir Bhutto: Pakistanul a achiziţionat în anii 90 tehnologie pentru rachete cu rază lungă de acţiune din Coreea de Nord

Fostul premier pakistanez Benazir Bhutto a declarat că Islamabadul a achiziţionat în anii 90 tehnologie pentru rachete cu rază lungă de acţiune din Coreea de Nord. Bhutto a susţinut însă într-un interviu acordat cotidianului japonez Asahi Shimbun că Pakistanul nu a livrat în schimb regimului de la Fenian tehnologie nucleară.

În februarie anul acesta unul din principalii experţi pakistanezi în tehnologie nucleară a recunoscut că a vîndut personal secrete nucleare guvernelor din Coreea de Nord, Iran şi Libia.

Asasinarea unui lider regional al partidului Rusia Unită la sud de Groznîi

Tamara Hajiyeva, lider regional al partidului pro-Putin Rusia Unită, a fost asasinată în locuinta sa din Shali, oraş situat la sud-est de Groznîi. Procurorul şef din Cecenia Vladimir Kravchenko a declarat că asasinii neidentificaţi au urmărit destabilizarea situaţiei în zonă înaintea alegerilor prezidenţiale programate la 29 august.

Marek Belka: Polonia va menţine trupe în Irak cel puţin pînă la sfîrşitul lui 2005

Premierul polonez Marek Belka a declarat că guvernul său va menţine trupe dislocate în Irak cel puţin pînă la sfîrşitul anului 2005. Primul ministrul polonez a făcut acest anunţ în cursul unei vizite inopinate în Irak, precizînd însă că intenţionează să reducă substanţial contingentul la începutul lui 2005.

Împreună cu ministrul polonez al apărării Jerzy Szmajdzinski, Belka a participat la ceremonia consacrată preluării comenzii trupelor multinaţionale din sudul Irakului de către generalul Andrzej Ekiert care înlocuieşte un alt înalt ofiţer polonez.

Ridicarea interdicţiei impuse ziarului Hawza al clericului radical şiit Moqtada al-Sadr

Premierul irakian Iyad Allawi a ridicat interdicţia de publicare impusă ziarului Hawza al clericului radical şiit Moqtada al-Sadr. Închiderea săptămînalului decisă în martie de către fostul administrator american al Irakului Paul Bremer a constituit unul din motivele rebeliunii organizate în centrul şi sudul ţării de către miliţiile Mehdi conduse de al-Sadr.

Criza de guvern palestiniană - contestarea unor decizii ale lui Yasser Arafat

Premierul palestinian Ahmed Qurei a dezbătut cu preşedintele Yasser Arafat criza de guvern declanşată sîmbătă prin demisia înaintată de primul ministru în urma unei serii de răpiri produse în Fîşia Gaza.

Arafat a refuzat să accepte demisia lui Qurei. Potrivit unui membru al cabinetului palestinian, la întîlnirea de astăzi nu s-au înregistrat progrese.

Agenţiile de presă relatează pe de altă parte că şeful forţelor navele palestiniene Gomma Ghali a demisionat duminică în semn de protest faţă de numirea de către Arafat a unei rude apropiate în funcţia de şef al forţelor de securitate.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG