Linkuri accesibilitate

Ştiri

Vladimir Putin confruntat cu actiuni de protest ale pensionarilor

Confruntat cu un val de proteste ale pensionarilor din Rusia împotriva anulării vechiului sistem de asigurări sociale, preşedintele rus Vladimir Putin a apărat reforma, criticind insa guvernul pentru că nu ar fi aplicat-o corect.

Ştirea zilei

Reforma le retrage pensionarilor şi altor categorii de persoane defavorizate dreptul la transport şi medicină gratuită, dar le acordă în schimb compensaţii băneşti ca să-şi poată plăti aceste servicii.

Protestele pensionarilor începute sâmbătă la Sanct Petersburg cu o demonstraţie de 10 mii de persoane s-au extins şi în alte oraşe, ajungând azi şi în Siberia, unde mii de pensionari cereau demisia lui Vladimir Putin.

Preşedintele rus a dat vina pe fostele guvernări care au introdus facilităţile şi a spus că statul, din motive financiare, nu-şi mai poate permite să le menţină în vechea lor formă, dar el a promis majorarea pensiilor.

Curtea Supremă de Justiţie de la Kiev examineaza ultimele contestaţii împotriva rezultatului scrutinului prezidenţial

Curtea Supremă de Justiţie de la Kiev a început să examineze ultimele contestaţii împotriva rezultatelor scrutinului prezidenţial de la sfârşitul lunii decembrie, depuse de fostul premier Victor Ianucovici, învins potrivit Comisiei Electorale Centrale de liderul opoziţiei Victor Iuşcenco. Ianucovici care susţine că nu va recunoaşte aceste rezultate, a declarat azi:

"Tot ce-i cer Curţii Supreme este o atitudine obiectivă şi respectarea unor proceduri juste şi transparente de desfăşurare a şedinţelor, la care să aibă acces şi presa. Dar constat că transparenţa, obiectivitatea şi corectitudidea este aplicată în Ucraina selectiv şi doar în favoarea unor persoane”.

Preşedintele ales al Ucrainei, Victor Iuşcenco, nu poate depune jurământul înainte de rezolvarea la Curtea Supremă a tuturor contestatiilor.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu la Budapesta

În cadrul primei sale vizite în străinătate, la Budapesta, noul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu s-a întâlnit cu omologul său maghiar Ferenc Gyurcsany, care a declarat că Ungaria are obligaţia istorică să ajute România să adere la Uniunea Europeană, pentru că aflarea ambelor ţări în acelaşi bloc va încuraja pacea şi prosperitatea în regiune.

Tăriceanu a declarat la rândul său că Bucureştiul şi Budapesta trebuie să depăşească etapa in care relaţiile lor erau dominate de problema minorităţilor etnice şi să se concentreze pe cooperarea economică. Cei doi prim- miniştri au convenit să ţină începând din acest an o şedinţă anuală comună a Guvernelor maghiar şi român, pentru aprofundarea contactelor bilaterale.

Serie de atacuri ale insurgentilor irakieni: 23 de victime

23 de persoane au fost ucise în mai multe atacuri organizate în Irak de isurgenţi care urmăresc intimidarea alegătorilor irakieni înainte de scrutinul general de pe 30 ianuarie. Cele mai grave incidente s-au produs în două oraşe sunnite la nord de Bagdad - un atac cu maşină capcană împotriva unei secţii de poliţie a ucis cel puţin opt persoane, iar opt militari din Garda naţională au fost împuşcaţi la un punct de control.

Mahmoud Abbas cere masuri de prevenire a atacurilor impotriva Israelului

Preşedintele Autorităţii palestiniene, Mahmoud Abbas a cerut în şedinţa cabinetului de miniştri forţelor de securitate să prevină atacuri ale militanţilor palestinieni împotriva Israelului.

Israelul a suspendat vineri orice contacte cu noua administraţie politică palestiniană, după ce şase israelieni fusesera ucişi joi noaptea la un punct de trecere în Fâşia Gaza.

Forţele israeliene au ucis azi doi palestienieni înarmaţi, care au atacat un convoi de maşini în apropierea unei colonii evreieşi din Gaza.

Moscova acuză Georgia că nu ia măsuri contra unor ceceni refugiati în defileul Pankisi

Ambasada rusă la Tbilisi a difuzat o declaraţie în care susţine că din Georgia vin “ameninţări teroriste” la adresa Rusiei şi că acest fapt reprezintă o provocare gravă la adresa forţelor de securitate ruse şi georgiene. Declaraţia ambasadei ruse la Tbilisi acuză guvernul Georgiei că nu ar întreprinde măsuri adecvate împotriva cecenilor care şi-ar fi găsit refugiu în defileul Pankisi.

Zhao Ziyang - deces dupa 15 ani de arest la domiciliu

Comunitatea disidenţilor din China a cerut autorităţilor să organizeze funeralii publice pentru fostul lider reformist chinez, Zhao Ziyang, care a decedat la vârsta de 85 ani, după 15 ani de arest la domiciliu.

Autorităţile chineze au întârit azi măsurile de securitate în Piata Tian An Men din Beijing, cea care a constituit scena protestelor pro-democraţie în 1989.

Prim-ministru în anii 80, iar apoi preşedinte al Partidului Comunist Chinez, Zhao Ziyang a fost demis şi condamnat pentru faptul că s-a opus folosirii forţei militare împotriva demonstranţiilor.

175 de mii de victime in urma catastrofei din Oceanul Indian

Numărul victimelor provocate de valurile tsunami în Asia de sud est a crescut la 175 de mii, după ce Sri Lanka a dat publicităţii un nou bilanţ al catastroferi naturale. Oficialităţi din Danemarca au anunţat că deţin informaţii privind posibile atacuri teroriste împotriva lucrătorilor din echipele umanitare internaţionale în regiunea cea mai devastată - provincia indoneziană Aceh. Mai multe ţări au anunţat trimiterea de noi ajutare în Asia de sud-est. În România, într-o acţiune televizată de colectare a fondurilor, au fost adunate în aceste scopuri aproximativ 400 de mii de euro.

Horia-Roman Patapievici - preşedinte al Institutului Cultural Român

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, potrivit agenţiei de presă Rador, decretul de revocare a lui Augustin Buzura din funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Roman, şi l-a numit în locul acestuia pe scriitorul şi eseistul Horia-Roman Patapievici.

Coaliţia pentru o guvernare curată propune crearea unui birou de etică

Coaliţia pentru o guvernare curată, fosta Coaliţie pentru un Parlament curat, a propus Guvernului României crearea unui birou de etică ce ar urma să verifice declaraţiile de avere şi de interese ale demnitarilor. Potrivit unui comunicat de presă, Coaliţia a primit multe sesizări în ultimele zile legate de "integritatea" unor persoane numite în poziţii de prefect sau în alte posturi guvernamentale.

Suplimentarea cu 100 de infanterişti a efectivelor militare româneşti din Irak

Preşedintele României a aprobat hotărîrea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării de a mări cu 100 de infanterişti efectivele militare româneşti din Irak, la cererea Naţiunilor Unite şi Statelor Unite ale Americii - a anuntat purtătoarea de cuvînt a Preşedinţiei, Adriana Săftoiu.

Quiton Quayle: Ideea privind axa Bucureşti-Londra-Washington nu este una retorică

Preşedintele român Traian Băsescu va face prima sa vizită oficială în Marea Britanie, în perioada 30-31 ianuarie, la invitaţia premierului britanic Tony Blair - a anunatat ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti Quinton Quayle.

Ideea privind axa Bucureşti-Londra-Washington nu este una retorică, ci este vorba despre un parteneriat strategic, o cooperare practică, din care vrem să facem un exemplu de succes - a mai spus diplomatul britanic, după o întrevedere azi cu Traian Băsescu.

Detalii despre un incident armat din Dagestan

Autorităţile ruse au descoperit cinci cadavre în ruinele unei case din regiunea Dagestan, clădire pe care au luat-o cu asalt pentru a captura un grup de militanţi ascunşi. După confruntări care au durat în jur de 15 ore la sfârşitul săptămânii trecute, forţele speciale ruse au distrus casa cu foc de artilerie şi tancuri. Şeful secţiei locale a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, Nikolai Gryaznov a spus că unii dintre militantii ucisi au fost identificaţi.

Rezultatele oficiale ale alegerilor prezidentiale din Croatia

Preşedintele reales al Croaţiei, Stipe Mesic a promis să realizeze în perioada celui de-al doilea mandat de cinci ani integrarea ţării în Uniunea Europeană. Potrivit rezultatelor oficiale ale scrutinului de duminică, Mesic a obţinut 66 de procente de voturi, in fata contracandidatului său, vicepremierul Jadranka Kosor. Liderii Uniuni Europene s-au pronunţat în decembrie pentru începerea anul acesta a negocierilor de aderare cu Croaţia.

Zagreb: Stipe Mesic obţine un nou mandat prezidenţial

Potrivit exit-pollurilor efectuate la algerile prezidenţiale din Croaţia, actualul preşedinte Stipe Mesic a obţinut 71% din sufragii. Prezenţa la vot a fost sub media înregistrată la alegerile anterioare.

Damasc: amînarea procesului intentat şefului Comitetului pentru apărarea libertăţilor democratice

Tribunalul Securităţii Statului de la Damasc a amînat cu trei luni lucrările procesului intentat lui Aktham Naisse, şeful Comitetului pentru apărarea libertăţilor democratice şi ale drepturilor omului. Naisse care este acuzat de activităţi îndreptate împotriva guvernului socialist, este pasibil de o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă.

Supravieţuitori ai Holocaustului din Franţa marchează cea de a 60 aniversare a eliberării lagărului de la Auschwitz

Sute de supravieţuitori ai Holocaustului din Franţa au marcat duminică cea de a 60 aniversare a eliberării lagărului de concentrare nazist Auschwitz. La ceremonia de la Paris au participat între alţii Ministrul Veteranilor Hamlaoui Mekachera şi fosta membră a guvernului de centru-dreapta Simone Veil, ea însăsi o supravieţuitoare a lagărului din Auschwitz. Ceremonia oficială de comemorare a eliberării Auschwitz-ului va avea loc în Polonia la 27 ianuarie.

Barham Salih: "insurgenţii irakieni şi teroriştii străini vor încerca să disturbe alegerile"

Vice-premierul irakian Barham Salih a declarat că rapoartele serviciilor de informaţii sugerează să insurgenţii irakieni şi terorişti musulmani din străinătate au pus la cale o strategie de perturbare a alegerilor de la 30 ianuarie. Salih a precizat că autorităţile irakiene au reuşit să descifreze o parte a planurilor de a ataca centrele de votare.

Adolf Hitler a plănuit în 1944 să-l răpească pe Papa Piul al XII

Ziarul italian La Republica relatează citînd documente date publicităţii de Vatican că Adolf Hitler a plănuit în 1944 să-l răpească pe Papa Piul al XII şi să-l încarcereze într-un castel din Germania.

Potrivit aceleiaşi surse, ordinul în acest sens al lui Hitler a fost nerespectat de un general SS care l-a avertizat pe Pius XII. Hitler îi imputa Papei sprijinul pe care Biserica Catolică l-a acordat cîtorva mii de evrei.

Papa Pius al XII al cărui pontificat a durat pînă în 1958 şi pe care Vaticanul urmează să-l sanctifice, a fost criticat în trecut pentru că nu a condamnat în mod deschis regimul nazist.

Apel al Comitetului Executiv al OEP la sistarea atentatelor

Comitetul executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei a dat publicităţii o declaraţie în care se cere sistarea atacurilor împotriva Israelului. În declaraţie se arată că atacurile dăunează cauzei palestiniene, oferind Israelului pretexte pentru a recurge la represalii.

Anterior, premierul israelian Ariel Sharon autorizase operaţiuni militare nelimitate împotriva militanţilor palestinieni din Fîşia Gaza. Ordinul survine după ce joi un atac comis la un punct de trecere din zonă s-a soldat cu moartea a 6 israelieni.

Mahmoud Abbas invitat la Paris de Jacques Chirac

Preşedintele francez Jacques Chirac l-a invitat pe noul lider al Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas să întreprindă o vizită oficială la Paris. În cursul unei convorbiri telefonice cu Abbas, Chirac a declarat că guvernul francez doreşte relansarea cît mai curînd posibil a procesului de pace convenit între Uniunea Europeană, Rusia, Statele Unite şi Naţiunile Unite.

Cu aceeaşi ocazie, Mahmoud Abbas s-a exprimat în favoarea încheierii unui acord de încetare a focului care să preceadă demararea unor negocieri de pace cu Israelul.

Ministrul de externe francez Michel Barnier urmează să facă o vizită în Israel şi teritoriile palestiniene în luna februarie.

Ioan Rus: "De sigla PSD nu mai trebuie să atîrne etichetele ruşinii"

Liderul PSD Cluj Ioan Rus s-a exprimat în favoarea unor soluţii care să facă din Partidul Social Democrat o forţă politică modernă, "de sigla căruia să nu mai atîrne etichete ale ruşinii, ca acelea de partid de baroni sau partid al corupţilor".

Ştirea zilei

Într-un interviu acordat agenţiei Mediafax, Ioan Rus a afirmat că documentul adoptat la 10 ianurie de liderii filialelor din Transilvania şi Banat, document intitulat "Reforma profundă a PSD", este un semnal că liderii unei treimi din organizaţiile judeţene ale partidului sînt preocupaţi de evoluţia acestuia în spaţiul politic românesc, dar şi ca partener al forţelor politice de stînga din Europa.

Ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur anunţă modificări ale legilor fondului funciar

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur a anunţat că reforma în agricultură începe cu "reforma din temelii" a Agenţiei Naţionale de Consultanţă Agricolă (ANCA), precum şi cu modificări ale legilor fondului funciar.

Gheorghe Flutur a declarat , sîmbătă, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că ANCA este una dintre instituţiile subordonate direct ministerului care a fost politizată şi nu şi-a făcut datoria de a informa sătenii despre problemele specifice.

Potrivit lui Flutur, obiectivul principal al reformei funciare vizează retrocedarea integrală a proprietăţilor către toate categoriile de proprietari. "Vom modifica legile fondului funciar pentru a ne realiza obiectivul", a subliniat ministrul Agriculturii.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG