Linkuri accesibilitate

Ştiri

Condoleezza Rice convinge Comisia senatorială pentru relaţii externe

Comisia pentru politica externa al Senatului Statelor Unite a aprobat, cu 16 voturi pro si 2 contra, numirea Condoleezzei Rice la conducerea Departamentului de stat.

Ştirea zilei

Predecesorul doamnei Rice, Colin Powell a enumerat printre succesele politicii externe americane din timpul mandatului său înlăturarea de la putere a regimurilor de la Kabul şi Bagdad.

Ministrul rus de externe Lavrov respinge analiza Condoleezzei Rice

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a respins declaratiile Secretarului de stat american desemnat, Condoleezza Rice, in timpul audierilor in Comisia de politica externa a Senatului cu privire la starea democratiei in Rusia.

Rice s-a referit la limitarea libertatii presei si la modificarile legislative care au permis Kremlinului sa numeasca guvernatorii.





Lavrov a declarat ca politicile interne reprezinta o afacere interna a Rusiei si ca Moscova este dispusa sa asculte critici constructive, insa nu va fi de acord cu ceea ce el a numit critici care ne duc inapoi in epoca razboiului rece.

Ariel Sharon revine asupra interdicţiei oricăror contacte cu Mahmoud Abbas

Premierul israelian, Ariel Sharon a anulat interdictia de a intra in contact cu noul presedinte al autoritatii palestiniene, Mahmud Abbas. Sharon interzisese orice contacte oficiale cu liderul palestinian in urma cu cinci zile dupa un atac al militantilor palestinieni in care au murit 7 israelieni.

Abbas urmeaza sa aiba noi intalniri cu lideri ai militantilor pentru a-i convinge sa inceteze atacurile asupra Israelului, dupa ce a fost acuzat ca nu intreprinde masurile necesare pentru oprirea violentelor. Ministrul de externe palestinian, Nabil Shaath a declarat la Ramallah ca ambele parti trebuie sa renunte la ostilitati.

Convorbire telefonică George Bush - Ghazi al-Yawar

Purtatorul de cuvant al Casei Albe Scott McClellan a anuntat ca presedintele George Bush a discutat la telefon cu presedintele interimar al Irakului, Ghazi al-Yawar despre conditiile de securitate in viitoarele alegeri si despre importanta incurajarii participarii la alegeri.

Dushanbe: peste 200 de cazuri de încălcare a libertăţii presei

Situatia privind libertatea presei s-a inrautatit in timpul campaniei electorale parlamentare din Tajikistan - a constatat Asociatia Nationala a presei independente de la Dushanbe. Potrivit unei declaratii difuzate miercuri, in anul 2004 au fost inregistrate peste 200 de cazuri de incalcare a drepturilor presei.

Autoritatile de la Dushanbe utilizeaza diferite modalitati pentru limitarea difuzarii informatiei printre care refuzul de a acredita anumite institutii de presa, favorizarea si acordarea privilegiata a informatiilor mediilor de stat.

Bishkek: proteste împotriva legii electorale restrictive

400 de persoane au protestat la Bishkek, capitala Kirghiziei, impotriva deciziei Curtii supreme care a interzis participarea in alegeri a mai multor candidati ai opozitiei.

Protestatarii au cerut demisia presedintelui Askar Akaev si a Comisiei electorale centrale si anularea legii care interzice candidatura persoanelor care nu au locuit in ultimii cinci ani in Kirghistan. Legea interzice unor fosti diplomati sa candideze pe listele opozitiei.

Serghei Ivanov revine asupra intenţiei de a anula dreptul studenţilor de a-şi amîna serviciul militar

Ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov a declarat ca nu intentioneaza sa anuleze dreptul studentilor de a-si amana serviciul militar pe perioada studiilor. Anterior, Ivanov sugerase ca acest drept urmeaza sa fie anulat.

Traian Băsescu: "Voi fi intransigent cu orice manifestare xenofobă"

Vorbind la întîlnirea cu membrii Corpului Diplomatic, preşedintele Traian Băsescu a declarat că "Romania poate aduce ca valoare adăugată Consiliului Europei şi OSCE-ului experienţa proprie in domeniul minorităţilor şi al dialogului inter-confesional.

Ştirea zilei

Anunţînd că săptămana viitoare va participa la ceremoniile comemorative de la Auschwitz, Traian Băsescu a afirmat că "va fi intransigent cu orice fel de manifestare extremistă, xenofobă sau anti-semită şi că nu va tolera ca România să mai fie asociată cu gesturi de această natură.

Preşedintele a adăugat că va susţine activitatea Comisiei Internaţionale de Studiere a Holocaustului şi o prezenţă serioasă a ţării noastre in Grupul internaţional de reflecţie pentru Holocaust.

Totodată, şeful statului român a declarat că noua administraţie va susţine mai atent proiecte care să ofere şanse reale de muncă, de educaţie, cetăţenilor din comunităţile roma.

Mihai Răzvan Ungureanu şi Andrei Pleşu vor reprezenta România la ceremonia de investitură a preşedintelui Yuşcenco

Romania va fi reprezentata la Kiev la ceremoniile de investire a presedintelui ucrainean Victor Yuscenco de ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureaza si de consilierul prezidential pe probleme de politica externa, Andrei Plesu

Ştirea zilei

urmand ca prezenta presedintelui Traian Basescu sa fie decisa in functie de reprezentativitatea delegatiilor celorlalte tari invitate - a declarat Europei Libere purtatoarea de cuvant a presedintiei, Rodica Saftoiu

Curtea Suprema de Justitie din Ucraina continuă audierile legate de contestarea alegerilor

Curtea Suprema de Justitie de la Kiev a reluat miercuri audierile pe marginea contestatiei privind rezultatele alegerilor prezidentiale din Ucraina, depusa de fostul premier Victor Yanukovici.

Marti Curtea a permis presei ucrainene sa publice rezultatele finale ale alegerilor, castigate de Victor Yuscenko. Potivit legislatiei ucrainene, dupa publicarea rezultatelor, Yuscenko va putea fi investit in functia de presedinte. Yanukovici a pus la indoiala obiectivitatea curtii, care pana acum a respins toate contestatiile sale.

Serie de atentate ale insurgenţilor la Bagdad

Cel putin 26 de persoane au fost ucise intr-o serie de atacuri cu bomba la Bagdad. Prima explozie a avut ca tinta ambasada australiana, alte atacuri fiind indreptate impotriva fortelor de ordine irakiene.

Ştirea zilei

Gruparea militanta condusa de aliatul retelei teroriste Al-Qaida, iordanianul Abu Musab al-Zarkawi, a revendicat atacul de la ambasada australiana. Ministerul de externe australian a anuntat ca nici un angajat al ambasadei nu a fost ucis sau ranit.

Ministrul rus de externe se pronunţă împotriva utilizării forţei contra Iranului

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a declarat ca din cauza violentelor din Irak alegerile din 30 ianuarie nu vor respecta standardele internationale. Lavrov a precizat insa ca irakienii sunt cei care trebuie sa decida legitimitatea alegerilor si nu observatorii straini.

"Daca guvernul interimar irakian va organiza alegeri in ciuda tuturor dificultatilor si alegerile vor avea loc, oricare ar fi rezultatele, legitimitatea lor va trebui judecata de poporul irakian.”

In alta ordine de idei, Lavrov s-a pronuntat impotriva utilizarii fortei contra Iranului. Ingrijorarile in privinta programelor nucleare ale Iranului trebuie inlaturate prin proceduri diplomatice - a spus Lavrov.

Pensionari protestatari blochează una din arterele Moscovei

Ministrul de finante de la Moscova, Alexei Kudrin sustine ca pensionarii care protesteaza in Rusia impotriva inlocuirii unor facilitati cu compensatii banesti reprezinta o minoritate.

Declaratia a fost facuta dupa o intrunire ministeriala care a decis sa sporeasca majorarile de pensii anuntat anterior. Pensionarii au amenintat sa continue protestele si au blocat astazi circulatia pe una din principalele artere din Moscova.

Partidul comunist din Federatia Rusa a inceput colectarea de semnaturi pentru demisia Guvernului de la Moscova, dupa ce de la intii ianuarie au fost anulate facilitatile pentru transport si tratament medical pentru pensionari, veterani de razboi si alte categorii sociale.

Mahmoud Abbas are programate convorbiri cu conducerea Juhadului Islamic

Presedintele autoritatii palestiniene, Mahmoud Abbas incearca sa convinga gruparile militante palestiniene sa inceteze atacurile impotriva Israelului, pentru a permite reluarea discutiilor de pace.

Dupa intalnirea de ieri in Fasia Gaza cu lideri ai miscarii Hamas, Mahmoud Abbas are programate intrevederi cu reprezentanti ai altor grupari militante, inclusiv organizatia Jihadul islamic.

Discutiile au inceput dupa ce sapte militari israelieni au fost ucisi intr-un atac sinucigas la un punct de control militar in Fasia Gaza, iar Israelul l-a acuzat pe Abbas ca nu intreprinde masurile necesare pentru a sista violentele. S eful securitatii palestinien, general-maiorul, Abdel-Razek al-Majaydeh a declarat ca forte de securitate vor fi desfasurate la frontiera dintre Fasia Gaza si Israel pentru a preveni eventuale atacuri ale militantilor.

Pelerinajul musulman la Muntele Arafat

In jur de doua milioane de musulmani s-au adunat astazi in apropierea Meccai pe Muntele Arafat in timpul pelerinajul traditional Haj. Pelerinii se deplaseaza intr-o caravana de peste 20 de mii de autobuze si innopteaza intr-un orasel de corturi.

Potrivit credintei islamice, profetul Mohamed si-a tinut ultima predica, cu 14 secole in urma pe muntele Arafat. Pelerinii se vor intoarce la Mecca joi, iar vineri si sambata procesiunea va reveni la Mina.

Anul trecut 250 de persoane au murit in timpul imbulzelii provocate in timpul pelerinajului.

Washington: reluarea audierilor Secretarului de stat desemnat Rice

Comisia pentru politica externa a Senatului Statelor Unite a reluat audierile Secretarului de stat desemnat, Condoleezza Rice, urmand sa aprobe astazi candidatura acesteia. Decizia mai trebuie confirmata si de plenul Senatului.

In prima zi a audierilor, Rice a declarat ca politicile privind Irakul vor fi revizuite dupa alegerile din 30 ianuarie, insa a refuzat sa numeasca un termen pentru retragerea militarilor americani din Irak. Democratizarea Orientului Mijlociu ramane o prioritate a administratiei - a spus Condoleezza Rice.

Pericolele generate de un eventual boicot sunit al alegerilor din Irak

Ministrul irakian de interne a avertizat in legatura cu posibilitatea izbucnirii unui razboi civil in Irak, daca minoritatea sunita nu va participa la alegerile din 30 ianuarie si in viitorul parlament nu vor fi reprezentati toti irakienii.

Mai multi clerici suniti si politicieni au cerut boicotarea alegerilor, pentru ca ele vor aduce ceea ce ei considera a fi o dominatie a shiitilor.

Condolizza Rice despre strategia americană de democratizare a Orientului Apropiat

Secretarul de stat desemnat Condolizza Rice a promis in fata Comisiei pentru relatii externe a Senatului american, unde a fost audiata pentru a fi confirmata in functie, sa colaboreze cu aliatii Statelor Unite ...

Ştirea zilei

pentru a face lumea mai sigura si pentru a reusi reformarea democratica a Orientului Mijlociu. Multe dintre intrebarile senatorilor au fost legate de situatia din Irak si de politica americana in regiune.

"America si lumea libera sint inca o data angajate intr-o lupta pe termen lung impotriva unei ideologii a urii, a tiraniei si a terorii. Noi trebuie sa luptam impotriva acestor provocari cu acelasi curaj si viziune si aceiasi hotarire care au dominat perioada post razboiul rece" – a declarat Condolizza Rice.

In legatura cu situatia din Irak, Condiolizza Rice a spus ca strategia de retragere americana este “direct proportionala” cu capacitatea Irakului de a se apara singur de amenintarile teroriste dupa perioada alegerilor.

Importanţa îndeplinirii condiţiilor cerute de UE în domeniul JAI

Coordonatorul special pentru Pactul de stabilitate in Balcani, Irji Buzek a laudat la Praga rolul noilor membri ai Uniunii Europene in regiune. In legatura cu progresele facute de Romania si Bulgaria pe calea aderarii la Uniunea Europeana, Irji Buzek a spus:

"Oficial cele doua tari vor semna tratatul de admitere in acest an. Romanii mai ales sint constienti ca au multe de facut pentru implementarea reformelor cu care au fost de acord. Si este foarte important ca romanii sa indepineasca conditiile impuse referitoare la afaceri interne si justitie, mai ales problema coruptiei si a crimei organizate, care sint foarte importante. Acum 3 zile am fost la Bucuresti sa discut cu noul guvern. Guvernul are o lista lunga de probleme ce trebuie puse in practica si noi ii sustinem foarte mult aceasta atitudine".

Sancţiuni americane impuse unui numar de 8 companii chineze

Casa Alba a anuntat ca Statele Unite au impus sanctiuni unui numar de 8 companii chineze pentru ca ar sprijini programul nuclear iranian. Sanctiunile interzic acestor companii sa faca afaceri in Statele Unite si sa obtina licente de export sau patente a unor tehnologii americane. Din punct de vedere diplomatic, decizia este delicata deoarece China este un partener cheie pentru Statele Unite in incercarile administratiei Bush de a convinge Coreea de Nord sa abandoneze programul sau nuclear.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG