Linkuri accesibilitate

Ştiri

Erste Bank va plăti 2,2 miliarde de euro pentru a deveni aţionar majoritar la BCR

România va primi 2,2 miliarde de euro de la Erste Bank Austria, câştigătoarea licitaţiei de privatizare a Băncii Comerciale Române - a anunţat premierul Călin Popescu Tăriceanu, care a numit privatizarea exemplară şi a spus că ea va aduce un plus de credibilitate mediului de afaceri din România.

Timişoara: eliberarea condiţionată a lui Miron Cozma

Judecătoria din Timişoara a decis eliberarea condiţionată a fostului lider al minerilor din România, Miron Cozma. Eliberarea lui Cozma a devenit posibilă în urma deciziei anterioare a Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a contopi pedepsele pe care Cozma le-a primit pentru implicarea in doua mineriade.

Sentorii în favoarea excluderii din Codul Penal a insultei, calomniei şi defăimării ţării

Senatorii au votat pentru excluderea din Codul Penal a insultei, calomniei şi defăimării ţării. Amendamentele la Codul Penal adoptate de Senat prevăd şi decriminalizarea adulterului şi vagabondajului. Totuşi, senatorii au menţinut pedeapsa penală pentru „comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, dacă prin acesta se pune în pericol siguranţa statului”, infracţiuni care se pedepsesc cu închisoare de la unu la cinci ani. Amendamentele urmează a fi examinate şi de Camera Deputaţilor.

Înfiinţarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului

Guvernul a înfiinţat un institut de Investigare a Crimelor Comunismului în România. Institutul va analiza regimul comunist şi sistemul de putere din acea perioadă, va identifica activiştii de partid, ofiţerii şi magistraţii care lucrau în cadrul aparatului de represiune şi abuzurile şi crimele săvârşite, ordonate sau inspirate de către aceşte persoane

Ştirea zilei

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că "nu este o vendetă politică, ci o intenţie de a face lumină asupra unei perioade a istoriei”. Tăriceanu şi-a exprimat separnţa că cercetătorii vor avea acces şi la Arhive ţinute în acest moment închise.

Premierul Tăriceanu acceptă în principiu participarea preşedintelui Băsescu la şedinţele guvernului

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că nu este deranjat de intenţia preşedintelui Traian Băsescu de a participa în mai multe rânduri, anul viitor, la şedinţele Guvernului, amintind că prevederile constituţionale permit acest lucru. Traian Băsescu se arătase ieri îngrijorat de scăderea popularităţii premierului Tăriceanu, spunând că va participa mai des şi va prezida şedinţele Guvernului.

Preşedintele Băsescu viziteză trupele române dislocate în Irak

Preşedintele Traian Băsescu a făcut o vizită supriză în Irak, acordând mai multe decoraţii de război militarilor români din batalionul dislocat în zona oraşului Al Nasiriah.

"Reformele anticorupţie nu au dat deocamdată rezultate"

Transparency International-România consideră că atitudinile "triumfaliste" ale oficialităţilor de la Bucureşti privind soluţionarea problemei corupţiei nu ar fi justificate. Reformele anticorupţie nu au dat deocamdată rezultate iar cetăţenii se confruntă cu aceleaşi probleme în relaţia cu sectorul public - se spune în raportul "Anticorupţia la zi", prezentat la Bucureşti. Potrivit unui studiu al Transparency International, o familie de români ar cheltui pentru mită 56 de dolari anual.

Gripă aviară în satul Stelnica din judeţul Ialomiţa?

Primele teste efectuate la probe recoltate de la păsări din localitatea Stelnica, judeţul Ialomiţa, indică posibilitatea prezenţei virusului gripei aviare, probele urmând să fie supuse unor analize suplimentare la Bucureşti - a declarat secretarul general în Ministerul Agriculturii Sorin Chelmu. Până în prezent, în România au fost depistate focare de gripă aviară în judeţele Tulcea, Brăila, Buzău, Călăraşi şi Ialomiţa.

Vladimir Voronin: "Relaţiile Moldovei cu Rusia suferă de un deficit de sinceritate"

Presedintele moldovean Vladimir Voronin a declarat că anunţata majorare a tarifelor la gazele naturale ruseşti livrate Republicii Moldova nu are subtext politic. Rusia este în drept să-şi stabilească priorităţile în domeniul preţurilor, iar autorităţile de la Chişinău vor face totul ca noua politică tarifară promovată de Rusia să nu aducă prejudicii consumatorilor moldoveni - a spus Voronin. El a declarat de asemeni că relaţiile Republicii Moldova cu Rusia suferă de un deficit de sinceritate.

Moldova inclusă în Sistemul Generalizat de Preferinţe al UE

Comisia Europeană a anunţat că acordă Republicii Moldova şi Georgiei acces special şi privilegiat pe piaţa Uniunii Europene prin intermediul aşa-numitului Sistem Generalizat de Preferinţe, care le va permite celor două ţări să exporte în regim duty free în Uniunea Europeană 7200 de feluri de produse.

Ştirea zilei

În acest sistem, care echivalează cu clauza naţiunii celei mai favorizate acordată de Statele Unite, au fost incluse 15 ţări considerate de Uniunea Europeană vulnerabile, majoritatea din America latină. Sistemul Generalizat de Preferinţe urmează a fi revizuit în 2008.

Plan de limitate a numărului imigranţilor în statele UE

Comisia Europeană a lansat un plan pentru armonizarea politicilor faţă de imigranţi ale ţărilor din Uniunea Europeană, plan care prevede primirea unui număr limitat de imigranţi până la sfârşitul acestui deceniu. Comisarul pentru forţa de muncă Vladimir Spidla a declarat la Bruxelles că economia Uniunii Europene are nevoie de muncitori străini. Comisarul pentru Justiţie Franco Fratini a precizat că fiecare ţară îşi va păstra dreptul să decidă câţi muncitori străini să primească, dar că Uniunea Europeană are nevoie de politici comune pentru a combate imigranţia ilegală.

Alarmă ecologică în oraşul rus Khabarovsk din Extremul Orient

Autorităţile pentru situaţii excepţionale din Rusia au livrat aproape 60 de mii de tone de apă potabilă locuitorilor oraşului Khabarovsk din Extermul Orient rus, unde va ajunge astăzi pe râul Amur pata de reziduuri toxice, deversate în noiembrie în urma unei expolzii la o uzină chimică din nord-estul Chinei. Ministrul rus al Situaţiilor Excepţionale, Sergei Shoigu a declarat că autorităţile fac totul pentru protejarea celor aproape 600 de mii de locuitori din Khabarovsk.

Flota militară rusă testează cu succes o nouă rachetă cu rază lungă de acţiune

Flota militară rusă a anunţat testarea cu succes a unei noi rachete balistice cu rază de acţiune lungă. O racletă Bulava a fost lansată de pe un submarin nuclear în Marea Albă, lovind ţinta situată în peninsula Kamchatka. Împreună cu noul sistem de rachete intercontinentale cu lansare de la sol Topol-M, capabile să lovească ţinte la peste 10 mii de kilometri, rachetele Bulava vor forma baza arsenalului de rachete modernizat al Rusiei.

Reluarea lucrărilor procesului intentat lui Saddam Hussein

Procesul intentat lui Saddam Hussein, acuzat de a fi ordonat masacrarea a 140 de oameni, a fost reluat la Bagdad după o pauză de două săptămâni. A fost audiat un nou martor al acuzării, care, spre deosebire de alţi martori audiaţi anterior nu şi-a ascuns identitatea în faţa fostului lider irakian.

Donald Rumsfeld conferă la Kabul cu Hamid Karzai

Ministrul american al Apărării, Donald Rumsfeld a discutat la Kabul cu preşedintele afgan Hamid Karzai planul Statelor Unite de a reduce cu 2 până la 3 mii de militari efectivele americane din Afganistan, care numără în prezent 19 mii de oameni. Donald Rumsfeld a declarat jurnaliştilor că în ciuda deciziei de a micşora numărul militarilor, forţele americane vor continua operaţiunile împotriva a ceea ce-a mai rămas în Aganistan din forţele talibanilor şi ale al- Qaida.

Liderul opoziţiei afgane ales preşedinte al camerei inferioare a Parlamentului

Liderul opoziţiei afgane, Yunus Qanuni a fost ales preşedinte al camerei inferioare a Parlamentului de la Kabul, învingându-l la o diferenţă mică de voturi pe un aliat apropiat al preşedintelui Afganistanului, Hamid Karzai. Preşedintele afgan are un aliat la conducerea camerei superioare, care a fost ales ieri la prima reuniunea a noului Legislativ afgan.

Palestinienii din Ierusalim nu vor putea vota dacă la alegerile legislative palestiniene va fi înscrisă gruparea Hamas

Israelul a anunţat că va interzice palestinienilor din Jerusalem să participe la viitoarele alegeri pentru Parlamentul palestinian, dacă la aceste alegeri va candida şi grupul islamic Hamas. Oficialităţi din Guvernul israelian sînt citate cu declaraţia că rolul Israelului nu este să ajute Hamas să intre în Parlament. Oficialităţi palestiniene au spus la rândul lor că o eventuală interdicţie ar putea amâna scrutinul programat pentru 25 ianuarie.

Erste Bank - acţionar majoritar al Băncii Comerciale Române

La sediul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului de la Bucureşti s-a anunţat că acţionarul majoritar al Băncii Comerciale Române a devenit Erste Bank din Austria.

Ştirea zilei

Erste Bank a cumpărat 61,88% din acţiuni, achiziţionate pentru 3,7 miliarde de euro. Procesul de privatizare a Băncii Comerciale se încheie astfel, restul de acţiuni aflîndu-se în proprietatea AVAS şi a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Donald Evans respinge oferta lui Vladimir Putin de a conduce compania Rosneft

Fostul ministru al comerţului din Statele Unite, Donald Evans a refuzat oferta preşedintelui rus Vladimir Putin de a conduce Rosneft, una din cele mai importante companii petroliere din Rusia. Cu o săptămînă în urmă fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Schroeder a acceptat un post de conducere în compania Gazprom.

Aprobarea bugetului pe 2006 al OSCE

Consiliul permanent al Organizaţiei de Securitate şi Cooperare Europeană a aprobat în mod oficial bugetul pe anul 2006 care se va ridica la echivalentul a 202 milioane de dolari. După luni de negocieri, cele 55 de ţări membre au ajuns la un compromis în noiembrie. Belgia preia preşedinţia rotativă a OSCE din 2006.

Aprobarea proiectului legii religioase în Senat

Senatul a aprobat tacit, în lipsa unui cvorum, proiectul legii privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor. Proiectul stipulează că în România nu există religie de stat. Statul nu va promova şi favoriza acordarea de privilegii vreunui cult.

Clemenţă faţă de românii a căror permisele de şedere în Italia au expirat

Şeful Inspectoratului judeţean al Poliţiei de Frontieră Arad a anunţat că autorităţile române nu vor face dificultăţi celor care se reîntorc în ţară de sărbători avînd permisele de şedere în Italia expirate. Autorităţile române condiţionează această relaxare a legislaţiei, de dovada depunerii unei solicitări de prelungire a permiselor de şedere în Italia, şi de intrarea şi ieşirea din ţară prin acelaşi punct de frontieră a cetăţenilor români în cauză. Facilităţile acordate sînt valabile numai pînă la 15 ianuarie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG