Linkuri accesibilitate

Ştiri

"Fără o majorare salarială, transportatorii nu semnează contractul colectiv de muncă"

Justiţia va stabili cine şi când va plăti pagubele produse de greva de 23 de zile a mecanicilor de locomotivă şi a angajaţilor din deporuile CFR, după ce administraţia a cerut daune în instanţă - a afirmat Voicu Sala, liderul mecanicilor de locomotivă. El a adăugat că federaţiile transportatorilor nu vor semna contractul colectiv de muncă fără o majorare salarială.

Tulburări la Tbilisi în urma arestării unor sportivi

La Tbilisi au fost arestate 25 de persoane în cursul ciocnirilor de noaptea trecută dintre poliţie şi sute de oameni care protestau împotriva arestării a doi sportivi. Printre cei reţinuţi de poliţie se numără cinci membri ai opoziţiei, acuzaţi că au organizat un meeting neautorizat în centrul capitalei. Unii membri ai opoziţiei au cerut în parlament demisia ministrului de interne. Vice-preşedintele forului legislativ, Macha-vari-ani, a justificat, însă, intervenţia forţelor de ordine: "Poliţia a acţionat în cadrul legii, trebuie să se ştie că nu sunt tolerate acţiuni ca atacuri împotriva tribunalelor şi blocarea circulaţiei pe şosele".

Cancelarul Schroeder pierde cu bunăştiinţă un vot de încredere

Bundestag-ul, Camera Inferioară a parlamentului german, nu a acordat cancelarului Schroeder un vot de încredere, deschizînd astfel calea pentru alegerile anticipate dorite de cancelarul însuşi. Schroeder a recurs la aceasta stratagemă după ce partidul său a pierdut alegerile din landul Renania de Nord-Westfalia.

Ultimele pregătiri pentru concertele de binefacere "LIVE 8"

În mai multe oraşe ale lumii sunt în toi ultimele pregătiri pentru concertele rock care vor avea loc simultan mîine în ţările Grupului celor 8 ţări industrializate şi în Africa de Sud. Mesajul concertelor intitulate generic LIVE 8 este eradicarea sărăciei din Africa. Vor concerta, între alţii, Maddona, U2 şi R.E.M. Organizatorii susţin că va fi cel mai mare spectacol în direct de pe glob, pentru că audienţa transmisiunilor în direct va fi de miliarde de oameni.

Acord cu Slovacia de repatriere a imigranţilor ilegali

În virtutea unui acord bilateral semnat de miniştrii de interne ai Slovaciei şi României, autorităţile slovace îi vor putea repatria pe imigranţii ilegali din România. Noul acord, bazat pe recomandările făcute de Uniunea Europeană, menţionează repatrierea reciprocă nu numai a cetăţenilor celor două ţări.

Convorbiri Putin - Jintao: critici la adresa Statelor Unite

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin şi omologul său chinez Hu Jintao au criticat indirect Statele Unite referindu-se la ţări care încearcă să domine politica globală. Într-o declaraţie comună semnată la Moscova de cei doi preşedinţi, se afirmă: "comunitatea internaţională trebuie să se debaraseze de pornirile pentru deţinerea monopolului în afacerile internaţionale". Referindu-se la relaţiile dintre Rusia şi China, Putin a declarat reporterilor că între cele două ţări există un autentic parteneriat strategic.

Ambasadorul britanic Quinton Quayle deplînge pesimismul românilor

Cu prilejul preluării preşedinţiei semestriale a Uniunii Europene de către Marea Britanie, ambasadorul britanic în România, Quinton Quayle a declarat că aderarea României la Uniune depinde de perfomanţele ţării. Quayle şi-a exprimat opinia că: "singura problemă în România este că oamenii sunt prea pesimişti".

Premierul:"O remaniere se anunţă doar după ce este înfăptuită"

Premierul Tăriceanu intenţionează ca, în cel mult 2 săptămâni, să prezinte un bilanţ al activităţii guvernului pe primele 6 luni ale acestui an, îndeosebi în ce priveşte măsurile adoptate în domeniile infrastructurii, sănătăţii, educaţiei şi agriculturii.

Ştirea zilei

Întrebat dacă prezentarea acestui bilanţ va presupune şi schimbări la nivel guvernamental, premierul a răspuns că nu ştie dacă astfel de modificări vor fi operate simultan şi că îşi menţine punctul de vedere în sensul că remanierea guvernamentală este anunţată după ce se realizează.

Intrarea în circulaţie a leului greu

În România a intrat astăzi în circulaţie leul greu. 10.000 de lei devin un leu greu prin tăierea a patru zero-uri.

Prăbuşirea unui elicopter american în Afganistan

Pentagonul a anunţat că au au fost găsite rămăşiţele pămînteşti ale celor 16 militari americani care şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii elicopterului în care se aflau, într-o regiune muntoasă din partea de est a Afganistanului. Încă nu se ştie care a fost cauza prăbuşirii elicopterului.

Preşedintele Bush propune fonduri substanţiale pentru combaterea maladiilor în Africa

Preşedintele Statelor Unite George W. Bush a propus alocarea unui fond de un miliard 200 de milioane de dolari pentru reducerea cu 50 la sută a deceselor provocate de malarie în Africa. Bush a propus deasemeni dublarea fondurilor americane pentru iniţiative menite să promoveze educarea fetelor în Africa şi a subliniat importanţa proiectelor anti-SIDA. Şeful executivului american a insitat totodată ca membrii Congresului să aprobe cheltuirea sumei de 55 de milioane de dolari în următorii trei ani pentru asistenţa juridică împotriva violenţei şi abuzurilor sexuale la care sunt expuse femeile în Africa.

Curtea de Apel de la Bucureşti declară ilegală greva feroviarilor

Curtea de Apel de la Bucureşti a declarat ilegală greva sindicatelor din transporturile feroviare. Ministrul transporturilor Gheorghe Dobre a anunţat că administraţia căilor ferate va da în judecată sindicatele pentru a recupera pagubele suferite de societăţile feroviare din cauza opririi lucrului.

Cipru ratifică Constituţia Europeană

Parlamentul din Cipru a ratificat controversata constituţie a Uniunii Europene. Decizia a fost luată în pofida opoziţiei partidului comunist.

Curtea Supremă din Kirghizstan anulează mandatul de deputat al fiicei fostului preşedinte

Curtea Supremă din Kirghizstan a decis excluderea din parlament a fiicei fostului preşedinte al ţării Askar Akayev. Bermet Akayeva, acuzată de fraudă electorală, a declarat Europei Libere: "Cred că a fost o decizie motivată politic, vim încerca să fac apel la un tribunal internaţiona"..

Familia lui Bermet Akayeva este anchetată actualmente pentru corupţie, de către o comisie guvernamentală.

Grup de experţi detectează probleme politice în sînul OSCE

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa trebuie să devină mai transparentă şi să aibă obiective mai clar definite. Acestea sunt două din concluziile unui grup de experţi numiţi de OSCE pentru a face recomandări de modificare a organizaţiei. Numirea acestora a fost făcută după ce Rusia şi alte ţări din CSI acuzaseră OSCE de subiectivitate pro-occidentală. În raportul dat astăzi publicităţii de grupul de experţi se afirmă că principalele probleme ale OSCE nu sunt structurale, ci de natură politică şi trebuie rezolvate de ţările membre.

Comitetul pentru Sprijinirea Tibetului acuză foste oficialităţi chineze de genocid

Comitetul pentru Sprijinirea Tibetului, cu sediul la Madrid, a înaintat o plîngere, cerînd verificarea acuzaţiilor de genocid, crime împotriva umanităţii, terorism de stat şi tortură exprimate la adresa fostului preşedinte al Chinei Jiang Zemin, a fostului premier chinez Li Peng şi a cinci reprezentanţi oficiali din armată şi din serviciul de informaţii din Tibet. E pentru prima oară că o astfel de plîngere este înaintată împotriva Chinei, în legătură cu situaţia din Tibet, unde peste un milion de oameni au fost ucişi sau sînt daţi dispăruţi începînd din 1951, cînd forţele militare chineze au ocupat Tibetul.

Cetăţenii americani nu vor mai avea nevoie de viză pentru Ucraina

Începînd de mîine, cetăţenii americani nu vor mai avea nevoie de viză pentru Ucraina, cu condiţia ca perioada de şedere pe teritoriul ucrainean să nu depăşească 90 de zile. Într-un comunicat de presă al preşedinţiei se afirmă că decizia a fost luată de preşedintele Viktor Iuşcenko cu scopul stabilirii unui parteneriat strategic cu Statele Unite.

A fost Ahmadinejad implicat în ocuparea ambasadei americane în 1979?

Casa Albă şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu posibilitatea ca preşedintele ales al Iranului Ahmadinejad să fi fost implicat în ocuparea ambasadei americane de la Teheran în 1979. Doi diplomaţi americani care au fost ţinuţi atunci ostateci în clădirea ambasadei, timp de 444 de zile, s-au declarat convinşi că Ahamdinejad este unul din cei care i-au capturat.

Moscova: deschiderea procesului unor membri ai Partidului Naţional Bolşevic

La Moscova a început procesul a 39 de membri ai Partidului Naţional Bolşevic, acuzaţi de a fi organizat tulburări în masă. Cei 39 au fost arestaţi în decembrie trecut după ce ocupaseră o clădire guvernemantală, la Moscova, cerînd demisia preşedintelui Vladimir Putin.

Tribunalul regional al Moscovei a dispus ieri desfiinţarea partidului bolşevic pe motivul că acesta ar încerca să modifice cu forţa sistemul politic al Rusiei.

Liderul naţional-bolşevicilor, Eduard Limonov consideră că decizia tribunalului reprezită o încercare a Kremlinului de a reduce disidenţa la tăcere.

Spania legiferează căsătoriile între homosexuali

După Belgia şi Olanda, Spania a devenit a treia ţară care permite căsătoriile între homosexuali. În parlamentul de la Madrid, decizia a fost adoptată cu 187 de voturi pentru, 147 contra şi patru abţineri.

Poliţia israeliană arestează colonişti evrei care se opun retragerii din Gaza

Poliţişti israelieni au intervenit pentru a înlătura cu forţa, dintr-un hotel din Fîşia Gaza, zeci de colonişti evrei care se baricadaseră în clădire protestînd astfel împotriva planului guvernului de la Ierusalim pentru retragerea din Fîşia Gaza. Întreaga regiune a fost declarată astăzi zonă militară închisă, autorităţile intenţionînd să ia măsuri împotriva celor care vor împiedica retragerea israeliană.

Preşedintele în exerciţiu al Iranului Khatami susţine că alegerile recente au fost manipulate

Preşedintele în exerciţiu al Iranului Mohammad Khatami a anunţat că va da publicităţii documente care dovedesc manipularea votului în alegerile prezidenţiale de săptămîna trecută. Succesorul lui Khatami, Mahmoud Ahmadinejad va depune jurămîntul la începutul lunii august.

Leul nou: în circulaţie de la 1 iulie

Începând de mîine vor intra în circulaţie noile bancnote şi monede. Potrivit noii denominări, bancnota de 10.000 de lei va deveni noua unitate monetară, adică un leu nou.

Fouad Siniora - premier desemnat al Libanului

Preşedintele Libanului Emile Lahoud l-a numit pe fostul ministru de finanţe Fouad Siniora în fruntea guvernului. Siniora fusese consilier al premierului Rafik Harari, a cărui asasinare, în februarie curent, a declanşat în Liban o criză politică ce a culminat cu retragerea forţelor siriene, după o prezenţă militară de 29 de ani.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG