Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

Delegaţia guvernului moldovean, condusă de prim-viceprim-ministrul Zinaida Grecianîi, a continuat la Moscova negocierile cu Gazprom în problema livrării gazelor naturale către Moldova. Potrivit agenţiei Moldpres, părţile au identificat soluţii reciproc acceptabile pentru toate chestiunile de bază examinate.

În primul trimestru al anului curent gazele naturale ruseşti vor fi livrate către Moldova la preţul de 110 dolari pentru 1000 metri cubi. Politica ulterioară de preţuri va constitui obiectul unor negocieri mai detaliate, care vor continua în timpul cel mai apropiat.

Au fost, de asemenea, realizate înţelegeri referitoare la întreprinderea mixtă moldo-rusă "MoldovaGaz", privind eventuala creştere a participării părţii ruse la sistemul de transport al gazelor din Republica Moldova, precum şi privind menţinerea unităţii ei structurale.

Vladimir Putin şi Angela Merkel se pronunţă pentru intensificare cooperării economice ruso-germane

Cancelara Germaniei Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin au reafirmat la Moscova dorinţa celor două ţări de a menţine relaţii strategice şi de a întări cooperarea economică. Doamna Merkel a spus că ţările baltice şi Polonia nu trebuie să fie îngrijorate că securitatea lor energetică va fi pusă în pericol de construcţia noii conducte de gaze care va lega direct Rusia şi Germania prin Marea Baltică.

Germania, Franţa şi Marea Britanie propun înaintarea dosarului nuclear iranian Consiliului de Securitate

Germania, Franţa şi Marea Britanie au decis să propună examinarea dosarului nuclear iranian la Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Diplomaţi din cele trei ţări au propus ca Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică să se întrunească într-o şedinţă extraordinară pe 2 februarie şi să examineze o rezoluţie în acest sens.

Coordonatorul politicii externe şi de securitate a Uniunii Europene, Javier Solana s-a declarat încrezător că iniţiativa va fi sprijinită de Rusia şi China, doi membri permanenţi ai Consiliului de Securitate care s-au opus până acum examinării dosarului iranian.

La Moscova, preşedintele Vladimir Putin a declarat luni că poziţia Moscovei este foarte apropiată de cea a Uniunii Europene şi Statelor Unite. China nu şi-a făcut public punctul de vedere.

Teheranul retrage acreditarea acordată ziariştilor postului de televiziune CNN

Iranul a suspendat acreditarea televiziunii CNN, care citase greşit o declaraţie făcută de preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad pe tema programului nuclear. Într-o transmisiune în direct de la o conferinţă de presă a preşedintelui iranian, CNN l-a citat spunând că “folosirea armelor nucleare este un drept al Iranului”, pe când în realitate Ahmadinejad spusese că “folosirea energiei şi tehnologiilor nucleare este un drept al Iranului”. Acreditarea CNN a fost retrasă cu toate că televiziunea îşi ceruse scuze pentru citatul greşit.

Premierul pakistanez Shaukat Aziz condamnă atacul CIA întrepins într-un sat de la graniţa cu Afganistanul

Premierul pakistanez Shaukat Aziz a condamnat atacul anti-terorist care ar fi fost condus de Agenţiei Centrală de Informaţii a Statelor Unite într-un sat pakistanez la graniţa cu Afganistanul, în care au murit cel puţin 17 persoane. Partidul lui Aziz a cerut Guvernului american să prezinte oficial scuze pentru atacul de vineri, dar premierul pakistanez a adăugat că nu-şi va contramanda vizita în Statele Unite programată pentru săptămâna aceasta.

Judecătorul irakian Rizgar Amin refuză să-şi retragă demisia

Potrivit relatărilor de la Bagdad, judecătorul irakian care conduce şedinţele în procesul intentat lui Saddam Hussein insistă asupra cererii de demisie şi nu va fi prezent la audierile de săptămâna viitoare. Rizgar Amin îşi motivează cererea prin interferenţele politice care ar exista în examinarea dosarului.

Alyaksandr Byalyatski - laureatul premiului Saharov acordat de Comitetul Helsinki

Comitetul Helsinki a acordat premiul Saharov pentru libertate liderului unei organizaţii nonguvernamentale din Belarus. Alyaksandr Byalyatski, preşedintele Centrului "Vyasna" a primit premiul pentru sprijinul acordat vicitimelor regimului autoritar de la Minsk - se spune într-o declaraţie a comitetului Helsinki.

Vice-ministrul de externe german: "Procesul de ratificare nu va începe înaintea rapoartelor de ţară"

Vice-ministrul de externe german Gernot Erler a declarat că Germania va aştepta raportul Comisiei Europene din primăvara înainte de a începe procesul de ratificare a Tratatului de aderare a Bulgariei la UE. Într-un interviu acordat postului de radio Deutsche Welle, Erler a afirmat că raportul aşteptat la 17 mai va fi crucial pentru decizia pe care o va lua Berlinul. El a precizat că Berlinul va da curs cu siguranţă recomandării ce va fi conţinută în raportul de ţară al Comisiei Europene. El şi-a exprimat speranţa că Bulgaria şi România vor fi în stare să îndeplinească condiţiile de aderare în timp util pentru a se respecta data ţintă de 1 ianuarie 2007.

Ştirea zilei

Preşedintele executiv al PSD Adrian Năstase s-a autosuspendat din funcţie până când vor fi clarificate chestiunile legate de declaraţia sa de avere. Adrian Năstase a declarat că “nu nu doreste ca imaginea negativă creată de campania împotriva sa să afecteze partidul”. Potrivit presei din România, Năstase ar fi făcut declaraţii false în legătură cu o moştenire primită de la mătuşa sa Tamara Cernasov.

Procuratura Generaă va verifica averea fostului ministrul PSD al economiei Dan Ioan Popescu

Comisia specială a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a admis cererea procurorului general de verificare a averii deputatului social-democrat, Dan Ioan Popescu, fost ministru al Economiei şi Comerţului, pe motiv că el şi soţia sa nu pot justifica modul în care au dobândit o serie de bunuri, în perioada 2000-2004. Până la elucidarea cazului, asupra unor terenuri şi păşuni din localitatea Azuga va fi instituit sechestru. Dan Ioan Popescu a declarat însă că dosarul averii sale ar fi "sută la sută politic".

Închiderea a 2 focare de gripă aviară în judeţul Buzău

Au fost închise încă două focare de îmbolnăvire a păsărilor de gripă aviară în judeţul Buzău, a anunţat prefectul judeţului, Marian Cristinel Bîgiu, citat de MEDIAFAX. Potrivit autorităţilor, în România au fost semnalate până în prezent 23 de focare de gripă aviară din care au fost închise 12.

Ştirea zilei

O delegaţie a guvernului moldovean condusă de viceprim-ministrul Zinaida Greceanii a reluat la Moscova discuţiile cu Gazprom asupra preţurilor gazelor naturale livrate de Rusia Republicii Moldova. Chişinăul consideră inacceptabilă propunerea Gazpromului de a dubla preţurile, de la 80 la 160 de dolari pentru mia de metri cubi.

Ambasadorul moldovean la Bruxelles, Eugen Carpov a cerut sprijinul Uniunii Europene la negocieri, afirmând că Rusia foloseşte Gazpromul pentru a exercita presiuni asupra Moldovei. Preşedinta Comitetului de cooperare parlamentară Republica Moldova-Uniunea Europeană, europarlamentara Marianne Mikko a declarat că “dezaprobă categoric folosirea atât de indiscretă a presiunii economice şi politice” de către Rusia.

Moscova: convorbiri Vladimir Putin - Angela Merkel

Cancelara Germaniei Angela Merkel se află în prima sa vizită în această calitate la Moscova, unde s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a declarat că relaţiile comerciale dintre cele două ţări au cunoscut o creştere fără precedent. Potrivit unei declaraţii difuzate de Ministeru rus de Externe, construcţia conductei de gaze care va lega direct Germania şi Rusia prin Marea Baltică este o prioritate în relaţiile bilaterale.

Vladimir Putin: Rusia împărtăşeşte în general punctul de vedere occidental în privinţa dosarului nuclear iranian

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că poziţia ţării sale în problema programului nuclear al Iranului este foarte apropiată de cea a Uniunii Europene şi Statelor Unite. Putin a făcut această declaraţie în timp ce diplomaţi din Rusia şi celelalte 4 ţări, membre permanente în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, discută la Londra dosarul iranian.

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a declarat înaintea începerii discuţiilor că programul nuclear iranian trebuie adus în faţa Consiliului de Securitate, iar ministrul de Externe britanic Jack Straw a spus că Teheranul trebuie să demonstreze că nu urmăreşte dezvoltarea armelor nucleare.

Virusul H5N1 face o a patra victimă în Turcia

O a patra victimă a gripei aviare înregistrată în Turcia – autorităţile medicale de la Ankara au confirmat că o fată de 12 ani care a murit duminică într-un spital din oraşul Van a fost infectată cu virusul H5N1.

Banca Mondială va finanţa o campanie de combatere a gripei aviare

Banca Mondială a anunţat în ajunul unei conferinţe internaţionale a donatorilor la Beijing că îşi propune să doneze 1,2 miliarde de dolari pentru combaterea gripei aviare. Virusul H5N1 a căpătat proporţiile unei epidemii în unele regiuni ale Asiei, oamenii de ştiinţă exprimând temerea că el ar putea căpăta forme uşor transmisibile de la om la om. Din 2003, s-au îmbolnăvit de gripă aviară aproximativ 150 de oameni, din care 75 au murit.

Forţele americane pierd un elicopter la nord de Bagdad

Un elicopter american s-a prăbuşit la nord de Bagdad, autorităţile militare americane anunţând că investighează cauzele incidentului, fără a da detalii despre soarta celor doi membri ai echipajului. Agenţia Reuters relatează, citânt martori oculari, că elicopterul a fost lovit de o rachetă.

Atentat cu bombă în estul Afganistanului - cel puţin 20 de morţi

La 4 ani de la căderea regimului taliban, preşedintele afgan Hamid Karzai a făcut apel la comunitatea internaţională să continue sprijinul pe termen lung acordat Afganistanului. Karzai a spus că, în caz contrar, Afganistanul ar putea fi folosit drept o bază pentru terorişti.

Potrivit relatărilor din Afganistan, cel puţin 20 de persoane au fost ucise şi altele 20 rănite într-un atac cu bombă într-un oraş la graniţa cu Pakistanul. Potrivit unei agenţii locale de presă, responsabilitatea pentru atac a fost asumată de reprezentanţi ai fostului regim taliban.

Preşedintele Radei de la Kiev respinge cererea de revocare a deciziei de demitere a guvernului

Preşedintele Parlamentului ucrainean Volodymyr Lytvyn a declarat că Legislativul nu-şi va anula votul de 10 ianuarie privind destituirea Guvernului, în ciuda cererii preşedintelui Viktor Yushchenko. Cabinetul a fost destituit din cauza noului acord de livrare a gazelor naturale ruseşti, care prevede dublarea preţului.

Un deputat din partidul pro-prezidenţial de la Kiev a înaintat în Parlament un proiect pentru anularea votului, pe motiv că decizia de a destitui cabinetul Yekhanurov ar fi anticonstituţională şi ar destabiliza situaţia politică din Ucraina.

Sofia: poliţia confiscă 40 de kg de heroină

Poliţia bulgară a confiscat 40 de kilograme de heroină la Sofia, depistate într-o maşină condusă de un cetăţean turc, care a fost arestat. Potrivit poliţiei heroina, în valoare de 1,2 milioane de euro, a fost adusă prin contrabandă din Turcia şi urma să ajungă în Europa Occidentală.

OSCE Chairman Karel De Gucht calls solving frozen conflicts a priority for 2006

New OSCE Chairman-in-Office, Belgian Foreign Minister Karel De Gucht said solving frozen conflicts in former Soviet states and tackling organized crime were among the main priorities of the organization in the year ahead.

Addressing the OSCE Permanent Council, Karel De Gucht said he hoped the "positive developments" on the question of South Ossetia in Georgia, would serve as examples of progress for other regions including Moldova and the issue of Transnistria, where the resumption of negotiations under a new format was urgently needed.

Bruxelles appeals to Chisinau and Moscow to resume talks on price of Russian gas supplies

Austria, which currently holds the EU presidency, called on Russia and Moldova to resume the negociations on the price of Russian natural gas supplies. In a statement released on 10 January, the EU called on both Moscow and Chisinau to work toward a fair and mutually acceptable solution.

Gazprom spokesman Sergei Kupriyanov said Russia's state-run natural-gas monopoly expected to sign a contract on gas supplies with Moldova soon.

Moldova threatens to raise transit costs for Russian gas

Moldova Gaz CEO Gennadii Abashkin said on 6 January that Chisinau planed to insist on a gradual price increase for natural gas in its negotiations with Gazprom. Abashkin also said that Moldova would raise transit costs for gas if Gazprom insisted on the higher price.

Ştirea zilei

Numărul victimelor accidentului produs la mina din Anina s-a ridicat la şapte. Alţi cinci mineri au fost răniţi, dintre care doi grav. Aceştia din urmă au fost transportaţi la Clinica de Arşi, Chirurgie Plastică şi Reparatorie a Spitalului Judeţean din Timişoara. Situaţia lor este stabilă, dar critică.

11 militanţi pentru drepturile omului arestaţi la Minsk

Politia din Minsk a arestat 9 cetateni rusi si doi belarusi, activisti pentru drepturile omului ai organizatiei NOI sub acuzatia de a fi desenat grafitti ale opozitiei pe pereti. Cei 11 militanti pentru apararea drepturilor omului sint pasibili de o condamnare la inchisoare de pina la 5 ani.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG