Linkuri accesibilitate

Ştiri

Convorbiri Angela Merkel - Israel Singer la Berlin

Şefa guvernului german Angela Merkel a avut convirbiri la Berlin cu liderul Congresului Mondial Evreiesc, rabinul Israel Singer, asupra modalităţilor de a dezvlta dialogul cu lumea musulmană. Israel Singer a declarat presei că i-a cerut Angelei Merkel să facă dilogul cu liderii musulmani o prioritate de politică externă. În timpul discuţiilor dintre cei doi lideri au fost evocate şi recentele remarci împotriva statului Israel ale preşedintelui Iranului Mahmud Ahmadienjad, care a cerut, între altele, ca Israeul să fie sters de pe hartă. Liderul Congresului Mondial Evreiesc face un turneu prin mai mult capitale europene în încercarea de a obţine sprijin pentru un program destinat stimulării dialogului cu liderii islamici.

Sankt Petersburg: întrevedere Vladimir Putin - Alexander Lukaşenka

Preşedinţii Federatiei Ruse şi al Republicii Belarus au lăudat decizia lor din 1996 de a crea Uniunea Rusia-Belarus. Vorbind în cadrul unei reuniuni la Sankt Petersburg a Înaltului Consiliu al Uniunii de stat Rusia-Belarus, preşedintele Vladimir Putin a spus că decizia creării uniunii va ajuta la ridicarea nivelului de trai în ambele ţări. Putin a anunţat că au fost elaborate mai multe acorduri ce urmează să fie semnate, între care unul privitor la drepturile sociale şi un altul legat de libertatea de mişcare. Preşedintele Aliekansd Lukaşenka a spus la aceeaşi reuniune că el şi omologul său rus au făcut alegerea corectă cînd au decis crearea uniunii acum zece ani.

Dick Marty despre ancheta iniţiată de CE privind centrele de detenţie CIA

Nu există dovezi care să probeze existenţa unor centre de detenţie secrete în Europa ale Agenţiei Centrale de Informaţii a Statelor Unite, dar ancheta trebuie să continue - a anunţat senatorul elveţian Dick Marty, şeful comisiei instituite de Consiliul Europei pentru verificarea acestor acuzaţii.

„Nu există probe în sens juridic care să demonstreze existenţa centrelor de detenţie, sau că autorităţile locale au avut cunoştinţă de existenţa unor asemenea centre. Cu toate acestea, trebuie să spun că există numeroase indicii care par a duce la o asemenea concluzie, şi de aceea continuarea anchetei noastre este justificată” - a spus Dick Marty în faţa Consiliului Europei.

Probleme cu distribuţia de gaze dacă temperatura scade sub minus 20 de grade Celsius

Distribuitorii români de gaze naturale au probleme cu distribuţia dacă temperatura scade sub minus 20 de grade Celsius - se spune într-un comunicat al Ministerului Economiei şi Comerţului. Ministrul economiei Codruţ Şereş a cerut omologului său rus Gherman Oscarovici Gref şi firmelor Gazexport şi Wintershall să respecte prevederile contractelor de livrărare a gazelor spre România, după ce la punctul de intrare Isaccea se înregistrează scăderi ale parametrilor de import.

Mihai Răzvan Ungureanu: "în 2007 rîul Prut nu se va transforma în Oceanul Atlantic"

Regimul de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova care urmează să fie aplicat de la 31 decembrie 2006 va fi unul flexibil şi relaxat - a anunţat ministrul de Externe Mihai Răzvan Ungureanu. El a spus la o conferinţă de presă organizată la Iaşi că aplicarea acestui regim de vize este o obligaţie a României în perspectiva intrării acestei ţări în Uniunea Europeană. Potrivit şefului diplomaţiei române, ideea că apar vize pentru cetăţenii moldoveni nu înseamnă că "râul Prut se transformă în Oceanul Atlantic".

Mihai Răzvan Ungureanu a mai spus că Republica Moldova a devenit o temă predilectă de politică externă şi în egală măsură de politică internă, pentru prima dată fiind structurată o politică faţă de acest stat. "Nu putem lăsa Moldova la bunul plac al vremurilor" - a spus el.

Reuniunea miniştrilor de externe din ţările Procesului de Cooperare Sudest Europeană

Miniştrii de externe din ţările aşa numitului Proces de Cooperare Sudest Europeană au stabilit ca integrarea europeană să rămînă obiectivul principal al ţărilor din regiune. Şefii diplomaţiilor din Albania, Bosnia Herţegovina, Bulgaria, Grecia, Macedonia, România şi Turcia au declarat în cadrul unei reuniuni la Atena că ţările lor vor continua eforturile pentru înfiinţarea unei zone unice de comerţ liber. Republica Moldova, care ar putea deveni membră a Procesului de Cooperare Sudest Europeană, a participat la reuniunea din capitala Greciei în calitate de observator.

Ştirea zilei

Principalul negociator iranian pentru probleme nucleare Ali Lanjani se află la Moscova pentru convorbiri cu oficialităţile ruse cu privire la controversatul program nuclear al Iranului. Adjunctul ministrului iranian de externe Mehdi Safari se află deja în capitala Rusiei, unde s-a întîlnit ieri cu ministru rus de externe Serghei Lavrov. În încercarea de a înlătura temerile Statlor Unite şi ale Uniunii Europene cu privire la posibilitatea ca Teheranul să încerce să construiască arma nucleară, Rusia s-a ofertit să îmbogateasca uraniul iranian pe teritoriul său.

Doar 64% din populaţia României are încredere în instituţiile europene

Din ce în ce mai puţin cetăţeni români au încredere în Uniunea Europeană, sugerează cel mai recent Eurobarometru prezentat de Delegaţia Europeană la Bucureşti. Potrivit acestui sondaj, 64% din populaţia României are încredere în valorile şi instituţiile europene, faţă de 68 la sută în primăvara lui 2005, şi 74 la sută în toamna anului 2004. „Acest raport arată ca românii seamănă tot mai mult cu ceilalţi europeni, chiar daca in multe privinte tind să fie mai încrezători decît alţii în proiectul european. Este un proces firesc de apropiere - nu numai cronologica, dar şi mentală - de Europa" - spus Jonathan Scheele, şeful Delegatiei Comisiei Europene la Bucureşti.

Preşedinţele Băsescu pledează pentru înfiinţarea unei euroregiuni a Mării Negre

Preşedintele Traian Băsescu a plecat la Strasbourg unde va pronunţa miercuri un discurs în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Înaintea plecării, preşedintele Băsescu a declarat la Aeroportul Henri Coandă că obiectivul major al României - care deţine preşedinţia Comitetului de Miniştri pentru această a sesiune a Adunării Parlamentare - este de a înfiinţa o euroregiune a Mării Negre, din care să facă parte în primul rînd ţările riverane Mării Negre (inclusiv Federaţia Rusă), dar căreia i s-ar putea alătura şi Grecia, Armenia şi Azerbaidjan.

Ştirea zilei

Omul de afaceri Dinu Patriciu, preşedintele firmei Rompetrol a fost audiat din nou la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Dinu Patriciu este citat la audieri timp de trei zile. După audierea de azi, preşedintele Rompetrol a spus că a aflat de la procurori că îi sunt interceptate convorbirile telefonice încă din anul 2003, în baza legii siguranţei naţionale, şi a adăugat că nu vede ce legătură este între această lege şi intercepetarea convorbirilor sale telefonice. Dinu Patriciu a fost pus sub acuzare - alături de membri ai conducerii grupului Rompetrol - pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi înşelăciune.

Atentate sîngeroase în oraşul Avhaz din sudvestul Iranului

Autorităţile iraniane au anunţat că opt persoane au fost ucise în două atacuri cu bombă în oraşul Avhaz din sudvestul Iranului. Una din bombe a explodat în faţa unei bănci, cealaltă în faţa unei clădiri guvernamentale. Preşedintele iranian Mahmoud Ahamdinejad ar fi trebuit să viziteze azi oraşul Avhaz, dar vitzita a fost anulată ieri noapte. Guvernatorul oraşului Ahvaz a negat că exploziile l-ar fi putut avea ca ţintă pe Ahamdinejad, adăugînd că nu se ştie deocamdată cine se află în spatele atacurilor. Avhaz a fost recent scena unor mişcări de protest ale minorităţii arabe locale. În luna ocombrie explozia unei bombe a ucis aici mai multe persoane, rănind alte cîteva zeci.

Temperaturi extrem de scăzute: zeci de victime în ţările din Estul şi Centrul Europei

Frigul a făcut zeci de victime în ţările din Estul şi Centrul Europei. Potrivit agenţiilor internaţionale de ştiri, de sâmbătă până astăzi în Rusia au murit îngheţaţi cel puţin 50 de oameni. În ţările baltice şi-au pierdut viaţa din cauza gerului aproximativ 40 de persoane, în Polonia - 27, iar în Ucraina – 24. Au fost înregistrate victime în Cehia şi Germania. În România frigul a provocat 11 decese. Din cauza frigului, autorităţile române au închis porturile la Marea Neagră şi navigaţia pe Dunăre. Potrivit informaţiilor oficiale, în Republica Moldova au murit îngheţaţi 2 oameni. Potrivit prognozelor meteo, temperaturile în Europa ar putea începe să crească de miercuri.

Reducerea livrărilor ruse de gaze naturale în Italia, Austria, Ungaria, Croaţia, Slovacia şi România

Din cauza frigului au scăzut livrările de gaze naturale ruse în câteva ţări europene, între care Italia, Austria, Ungaria, Croaţia, Slovacia şi Romania. Presiunea în conducte a scăzut cel mai tare în Polonia, autorităţile poloneze estimând că livrările s-au micşorat cu aproximativ 34 la sută. Ministrul polonez al economiei, Piotr Wozniak, a declarat că sînt afectaţi câţiva consumatori industriali mari, dar nu şi populaţia.

Al zecelea caz de gripă aviară la om înregistrat în China

Directorul Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate, Lee Jong-Wook a declarat că recentele cazuri de gripă aviară la om în Turcia demonstrază că lumea va avea puţin timp de reacţie în cazul izbucnirii unei epidemii. Organizaţia Mondială pentru Sănătate, a spus Lee Jong-Wook, planifică să ajute ţările învecinate cu Turcia să prevină apariţia focarelor de gripă aviară. Între timp, China a anunţat un al zecilea caz de gripă aviară la om.

Accident feroviar în Muntenegro

Cel puţin trei oameni au murit şi peste 100 au fost răniţi în urma deraierii unui tren de pasageri în Mtntenegru, a declarat ministrul de Interne, Jusuf Kalamperovic. Operaţiunile de salvare a pasagerilor din 4 vagoane prăbuşite într-un defileu sînt îngreunate de terenul accidentat şi întuneric.

Ştirea zilei

Vicepremierul George Copos a fost audiat la Departamentul Naţional Anticorupţie. El este cercetat penal pentru tranzacţiile imobiliare pe care firma sa, Ana Electronic, le-a facut in 2004 cu Loteria Naţională. Solicitat de jurnalişti după audieri, Copos a refuzat să spună ce acuzaţii i se aduc, dar a afirmat că-şi va demonstra nevinovăţia. Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a declarat că vicepremierul Copos va prezenta la prima şedinţă a Guvernului o informare în legătură cu aceste audieri.

Audierea la ICCJ a preşedintelui Rompetrol Dinu Patriciu

Omul de afaceri şi politicianul liberal Dinu Patriciu, preşedintele Rompetrol, a fost audiat de procurorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Alături de membri ai conducerii Rompetrol, Patriciu este acuzat de evaziune fiscală, spălare de bani şi înşelăciune într-un dosar deschis în martie trecut. La finalul întâlnirii cu procurorii, preşedintele Rompetrol şi-a reafirmat speranţa ca ancheta să ia sfârşit cât mai curând, iar dosarul să fie trimis instanţei.

Deschiderea procesului intentat puşcaşului marin vinovat de moartea basistului Teo Peter

În Statele Unite a început procesul privind moartea basistului trupei Compact Teo Peter. O instanţă americană îl judecă pe puşcaşul marin Cristopher VanGoethem pentru provocarea accidentului rutier în care a murit muzicianul român. Printre cei care vor depune marturie se află şi medicul legist român Alexandra Trîmbiţaşu, care a făcut autopsia lui Teo Peter. Procesul are loc in statul Virginia, la Baza Infanteriei Marine Americane din Quantico. Potrivit presei americane, pentru acest incident, puşcaşul marin a fost acuzat de omor din imprudenţă şi conducere sub influenţa alcoolului.

Peste 16 milioane de euro din fondurile PHARE pentru proiecte de gestionare a deşeurilor

România va primi peste 16 milioane de euro din fondurile PHARE ale Uniunii Europene pentru proiecte de gestionare a deşeurilor în patru regiuni, inclusiv în Bucureşti – Ilfov. Potrivit unui comunicat al Ministerului Integrării Europene, fondurile vor fi acordate prin concurs pentru proiecte concrete autorităţilor publice locale.

Închiderea ultimului focar de gripă aviară din judeţul Buzău

Ultimul focar de gripă aviară din judeţul Buzău, în localitatea Odăile, a fost declarat închis printr-un ordin al prefectului judeţean. Potrivit Direcţiei Sanitar Veterinare Buzău citată de Mediafax, o dată cu închiderea focarului au fost ridicate toate restricţiile în localitatea Odăile, însă zona rămâne sub supravegherea medicilor veterinari. În România au fost semnalate 25 de focare de îmbolnăvire a păsărilor de gripă aviară, dintre care mai sunt active 12 focare.

Cel puţin şase victime ale gerului din ultimele 24 de ore

În România, cel puţin şase oameni au murit de frig în ultimele 24 de ore, când temperatura minimă a ajuns la - 28 de grade. Mai multe persoane au ajuns la spital, suferind de hipotermie şi degerături. În Republica Moldova au murit îngheţaţi cel puţin doi oameni. De duminică, frigul a făcut zeci de victime în întreaga Europă – cele mai multe în Polonia - 27 de morţi şi în Ucraina – 24.

Ştirea zilei

Vicepreşedintele concernului rus Gazprom Alexander Medvedev a acuzat Ucraina că ar reţine în sistemul său de tranzit şi ar folosi pentru consumul propriu gaze naturale ruse destinate altor ţări europene. Medvedev a spus că Ucraina împiedică Gazprom-ul să-şi îndeplinească obligaţiile faţă de consumatorii europeni.

La Kiev, premierul Yuriy Yekhanurov a admis că o creştere a consumului a avut loc în Ucraina, dar în limitele contractului cu Gazprom.

Comisarul european pentru comerţ, Peter Mandelson a declarat că reducerea livrărilor de gaze ruseşti are implacaţii geopolitice majore, arătând că Europa se află la cheremul Rusiei în ce priveşte resursele energetice.

Livrările de gaze ruse spre Georgia reluate parţial prin sistemul de conducte din Azerbaijan

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut Serviciului Federal de Securitate din Rusia, FSB, să întărească paza la toate obiectivele energetice din Caucaz, după exploziile de ieri care au distrus conductele de gaze naturale şi liniile electrice ruse spre Georgia.

"Aş dori ca şi Ministerul de Interne să acţioneze. Au discutat cu directorul FSB şi i-am dat ordin să întărească securitatea la obiectivele energetice în Caucaz. O conductă de gaze fusese aruncată în aer în Daghestan anul trecut, şi acum, din câte mi s-a spus, aceste conducte au fost distruse tot de explozii. Procurorii au început o anchetă penală şi această anchetă trebuie dusă la bun sfârşit”

Guvernul de la Tbilisi a ascuzat Moscova că ar fi aruncat în aer conductele în mod deliberat, acuzaţii respinse categoric de Rusia. Livrările de gaze ruse spre Georgia au fost reluate parţial astăzi prin sistemul de conducte din Azerbaijan.

Convorbiri Vladimir Putin - Saparmurat Niyazov consacrate cooperării energetice

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turcmen Saparmurat Niyazov au declarat la Moscova că cele două ţări vor extinde cooperarea în domeniul energetic în extracţia şi transportul gazelor naturale.

"La sfârşitul anului trecut am semnat acordul despre livrările de energie cu Turkmenistanul a declarat Vladimir Putin la întâlnirea cu Niyazov, continuând – susţin propunerile pe care le-aţi lansat de a extinde cooperarea în domeniul producţiei şi tranzitului de gaze şi petrol”.

După Rusia, Turkmenistan-ul este al doilea mare producător din fosta Uniunea Sovietică şi foloseşte conductele ruseşti pentru tranzitarea produselor energetice spre ţări europene.

Londra dezminte acuzaţiile de spinonaj formulate de televiziunea de stat rusă

Guvernul de la Londra s-a declarat surprins şi îngrijorat de relatările televiziunii ruse de stat, care a difuzat aseară imagini despre pretinse operaţiuni de spionaj, conduse de 4 diplomaţi britanici la Moscova. Persoane prezentate drept ofiţeri de informaţi ruşi, au declarat televiziunii ruse de stat că agenţi britanici ar fi implantat un transmiţător într-o piatră din pavaj, pe o stradă din Moscova, cu ajutorul căruia ar fi cules informaţii clasificate. Ministerul de Externe de la Londra a dezminţit orice comportament impropriu al diplomaţilor britanici.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG