Linkuri accesibilitate

Ştiri

Accident de aviaţie în capitala Nigeriei

Un avion de pasageri cu peste 100 de oameni la bord s-a prăbuşit în capitala Nigeriei Abuja. Avionul care efectua o cursă internă a luat foc şi s-a prăbuşit la scurtă vreme de la decolare. O televiziune locală a relatat că ar exista cel puţin şase supravieţuitori.

Operaţiune a forţelor americane în apropiere de oraşul irakian Balad.

Forţele americane în Irak au declarat că au dejucat două ambuscade, ucigând 17 insurgenţi şi arestând trei insurgenţi în timpul unei operaţiuni în apropiere de oraşul Balad.

Procurorul general din Israel recomandă preşedintelui Moshe Katsav să-şi suspende mandatul pe durata anchetei legate de acuzaţiile ce i se aduc

Procurorul general al Israelului i-a recomandat preşedintelui Moshe Katsav, acuzat de violarea mai multor femei, să-şi suspende mandatul de şef al statului până la încheierea anchetei. Procurorul Meni Mazuz a făcut această recomandare fără caracter obligatoriu în cursul unei şedinţe la Curtea Supremă. Poliţia spune că deţine probe care ar demonstra vionovăţia preşedintelui Katsav, care, la rândul său, dezminte acuzaţiile.

Autorităţile iraniene nu au obiecţii faţă de manevrele navele din Golful Persic conduse de Statele Unite

Autorităţile de la Teheran au declarat că nu sînt îngrijorate de manevrele navale preconizate în largul coastelor Iranului de Statele Unite şi alte ţări aliate. Exerciţiile vor începe luni şi vor simula inspectarea ambarcaţiunilor bănuite că transportă ilegal materiale militare. La manevre vor lua parte nave ale Statelor Unite, Australiei, Marii Britanii, Franţei, Italiei şi Bahreinului. Comandatul flotei iraniene, Sajad Kouchaki, este citat cu declaraţia că aceste nave sunt monitorizate cu atenţie, iar un purtător de cuvânt din ministerul de Externe a spus că Iranul nu consideră manevrele drept o ameninţare.

Ştirea zilei

Senatorul liberal Varujan Vosganian a anunţat că-şi retrage candidatura la postul de comisar european din partea României, din cauza acuzaţiilor că ar fi colaborat cu securitatea. "Desi acuzele la adresa mea s-au dovedit nefondate, potrivit evaluarilor facute este posibil ca procedurile privind acceptarea candidaturii mele sa se prelungeasca, ceea ce ar crea Romaniei un prejudiciu de imagine”, a explicat Vosganian.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu, care îl propusese pe Vosganian, a luat act de decizia acestuia şi va face o altă propunere, după noi consultări cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

La Bucureşti sunt vehiculate numele ministrului de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu şi a secratarului de stat în Ministerul Integrării, Leonard Orban. Mihai Răzvan Ungureanu a spus însă într-un interviu la BBC World că doreşte să rămână la conducerea Ministerului de Externe.

Ştirea zilei

Secţile de votare s-au deschis pentru a doua zi în Serbia, unde are loc referendumul asupra noii Constituţii, care ar urma să înlocuiască versiunea din 1990, adoptată în perioada regimului lui Slobodan Milosevic. Proiectul noii Constituţii declară drept parte integrantă a Serbiei provincia Kosovo, populată majoritar de etnici albanezi şi aflată sub administrare ONU. Guvernul de la Belgrad şi principalele partide politice consideră că noua Constituţie va consolida democraţia şi statul de drept. Pentru a fi adoptat, proiectul de constituţie trebuie să fie sprijinit de cel puţin jumătate din alegătorii înregistraţi. Ieri, în prima zi a referendumului, la urne s-au prezentat 18 la sută din alegătorii sârbi.

Sofia: ale doilea tur al alegerilor prezidenţiale

În Bulgaria se desfăşoară cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, în care actualul preşedinte Georgi Pîrvanov se confruntă cu liderul ultranaţionalist Volen Siderov, preşedintele partidului Ataka. La primul tur duminica trecută, preşedintele Pîrvanov acumulase 64 la sută din voturi, dar nu a putut fi ales din cauza prezenţei reduse la urne. Cetăţenii bulgari care locuiesc în Republica Moldova pot vota la secţia de votare deschisă la ambasada Bulgariei la Chişinău.

Praga: Partidul Democraţiei Civice cîştigă alegerile pentru Senat

În Cehia, Partidul Democraţiei Civice al premierului Mirek Topolanek a ieşit învingător la alegerile pentru Senat, în urma turului doi desfăşurat sîmbătă, de ziua naţională a Cehiei. În felul acesta, forţele de dreapta deţin acum o majoritate confortabilă în Senatul ceh.

Forţele NATO resping un atac al talibanilor în provincia Oruzgan

Forţele NATO şi trupele afgane au respins un atac al talibanilor asupra unei baze din sudul Afganistanului, ucigând 55 de agresori. Alianţa Nord Atlantică a spus că forţele sale au fost atacate sâmbătă de 100 - 150 de militanţi în provincia Oruzgan. În alt incident, explozia unei bombe a ucis un militar NATO şi a rănit alţi opt, precum şi trei civili.

George Bush şi Nuri al-Maliki dezbat modalităţile de consolidare a forţelor de securitate irakiene

Premierul irakian şi preşedintele Statelor Unite au căzut de acord să accelereze eforturile de consolidare a forţelor de securitate irakiene. După o teleconferinţă avută sâmbătă, Nuri al-Maliki şi George Bush au difuzat o declaraţie comună în această privinţă. Luna octombrie a cunoscut un număr record de pierderi în rîndul forţelor americane dislocate în Irak. După decesul unui puşcaş marin în urma rănilor primite în lupte în Anbar, acest număr a ajuns ieri la 98.

Două accidente în nord-vestul Chinei soldate cu zeci de victime

Două explozii în nord-vestul Chinei au făcut 26 de victime. 14 mineri chinezi au fost ucişi de o explozie produsă într-o mină de cărbune. Din cauza temperaturii ridicate în urma exploziei operaţiunile de salvare au început abia după şase ore. Alţi 12 oameni au fost ucişi de o explozie la un depozit de produse petroliere. Cauzele exploziilor se află în curs de investigare.

Havana: Fidel Castro reapare la televiziune după o lungă absenţă

Fidel Castro a apărut la televiziunea de stat a Cubei pentru prima dată în şase săptămâni. În vârstă de 80 de ani, Castro a suportat vara trecută o intervenţie chirurgicală la stomac. Autorităţile cubaneze dezmint că el ar avea cancer, dar nu dau detalii despre maladia liderului de la Havana.

Tulburări de stradă la Marsilia şi Paris

În Franţa, o femeie a suferit arsuri grave din cauza incendierii unui autobus la Marseille. Potrivit poliţiei, alţi trei pasageri au primit îngrijiri medicale în urma inhalării fumului toxic. Incidentul are loc la un an de la tulburările de stradă în care au fost răniţi zeci de oameni şi incendiate câteva mii de maşini. În suburbiile sărace ale Parisului au fost incendiate în ultimele zile cinci autobuse.

Teheranul confirmă extinderea operaţiunilor de imbogăţire a uraniului

Un oficial iranian a confirmat că ţara sa a extins activităţile de îmbogăţire a uraniului. Şeful adjunct al Autorităţii Atomice de la Teheran, Mohammad Ghannad, este citat de "Iran Daily" cu declaraţia că la instalaţiile atomice iraniene uraniul este îmbogăţit cu 3 până la 5 procente – suficient de mult pentru folosirea substanţei drept combustibil nuclear, dar nu şi la construcţia bombei atomice. Consiuliul de Securitate ONU a ameninţat Iranul cu impunerea desancţiuni dacă nu opreşte activităţile nucleare.

Forţele NATO din Kandahar recunosc că luptele recente s-au soldat şi cu victime în rîndul civililor

Forţele NATO în Afganistan au declarat că aproximativ 70 de oameni au fost ucişi în cursul unor atacuri împotriva talibanilor în această săptămână. Dar nu se ştie câţi dintre cei ucişi în provincia Kandahar erau civili. Alianţa confirmase ieri cel puţin 12 victime în rândul civililor şi acuzase miliţiile talibane că îi folosesc pe oamenii neînarmaţi în calitate de scut viu.

Noi tulburări în suburbiile pariziene

Tineri au încendiat în suburbiile sărace ale Parisului încă două autobuze, pe lângă altele trei în ultimele zile, la un an de la tulburările de stradă în care au fost răniţi zeci de oameni şi au fost arse sute de automobile. Poliţia franceză a întărit măsurile de securitate, suplimentând cu 4000 de oameni efectivele de patrulare.

Ştirea zilei

Liberalii solicită preşedintelui Traian Băsescu şi CSAT, într-o rezoluţie adoptată sâmbătă de Delegaţia Permanentă a PNL, avizarea în regim de urgenţă a legilor siguranţei naţionale, pentru ca acest pachet legislativ să fie adoptat cât mai repede de Parlament.

Conform rezoluţiei, principiile PNL aflate la baza elaborării acestui pachet legislativ s-au concretizat în prevederi care întăresc controlul parlamentar, elimină posibilitatea folosirii ofiţerilor acoperiţi la nivelul autorităţilor puterii legislative, executive ori judecătoreşti, precum şi în organizaţiile sindicale, politice, religioase sau în presă şi asigură transparenţa activităţii serviciilor de informaţii prin finanţarea serviciilor exclusiv de la bugetul de stat.

Ştirea zilei

Ucraina a obţinut un regim simplificat de vize cu ţările din Uniunea Europeană. În baza unui acord parafat vineri pe care preşedintele Victor Iuşcenco l-a numit „mult aşteptat”, vizele de scurtă şedere vor fi eliberate ucrainenilor în timp de cel mult zece zile. Iar preţul unei vize va fi de 35 de euro de la 1 ianuarie, nu 60, ca pentru ţările care nu încheie asemenea acorduri.

Deputatul democrat de la Chişinău, Vladimir Filat, care a participat săptămâna aceasta la dezbaterile pe tema vizelor în Parlamentul European, a declarat postului nostru de radio că ar fi nedrept din partea Uniunii Europene să nu acorde un regim de vize simplificat şi Republicii Moldova. Într-o rezoluţie adoptată joi, Parlamentul European a deplâns faptul că executivul Uniunii nu a facilitat încă acordarea vizelor pentru moldoveni.

Autorităţile ruse expulzează un nou grup de cetăţeni georgieni

Un nou grup de 50 de georgieni expulzaţi din Rusia urmează să fie transportaţi la Tbilisi cu un avion umanitar special al companiei aeriene din Georgia. La o asemenea măsură s-a recurs, potrivit autorităţilor de la Tbilisi, pentru a se evita zile întregi de detenţie a georgienilor în centrele speciale pentru imigranţii ilegali din Rusia.

La o reuniune OSCE, premierul Georgiei Zurab Nogaideli a criticat vineri Rusia pentru ceea ce el a a numit persecutarea georgienilor.

"Mă pot gândi la numai câteva alte exemple în istoria recentă, când o întreagă clasă de oameni, mulţi dintre care sunt de multă vreme cetăţeni ai Rusiei, au fost atacaţi, hărţuiţi şi persecutaţi pur şi simplu din cauza numelui de familie”, a spus Nogaideli.

Prezentă la şedinţa Consiliului Permanent al OSCE, delegaţia rusă nu a răspuns acestor acuzaţii.

Belgrad: referendum asupra noii constituţii a Serbiei

În Serbia a început un referendum de 2 zile asupra noii constituţii a ţării. Documentul declară drept parte integrantă a Serbiei provincia Kosovo, populată majoritar de etnici albanezi şi aflată sub administrare ONU. Guvernul de la Belgrad spune că noua Constituţie va consolida democraţia şi statul de drept. Principalele forţe politice sârbe şi-au chemat alegătorii să sprijine proiectul de constuituţie. Partidele ultranaţionaliste au pus accent pe statutul Kosovo, iar cele centriste – pe valorile europene şi garantarea drepturilor omului stipulate de proiect. Însă unele formaţiuni liberale mai mici boicotează referendumul. Ele au spus că noua constituţie este prea vagă şi poartă un caracter naţionalist.

Preşedintele George Bush respinge acuzaţiile organizaţiei Human Rights Watch

Preşedintele american George Bush a repetat declaraţia că Statele Unite nu practică tortura, după ce vicepreşedintele Dick Cheney sugerase că ţinerea suspecţilor de terorism sub apă ar putea fi o metodă de a-i face să vorbească.

"Această ţară nu torturează", a spus George Bush. "Nu intenţionăm să torturăm. Îi vom interoga pe cei luaţi prizonieri pe câmpul de luptă ca să aflăm dacă au informaţii utile pentru a ne apăra ţara”.

Organizaţia americană pentru drepturile omului Human Rights Watch interpretase declaraţiile vicepreşedintelui Cheney drept un act de aprobare din partea administraţiei pentru metodele inumane de interogare a suspecţilor de terorism.

Declaraţie comună semnată de premierul irakian al-Maliki şi ambasadorul american Khalilzad

Premierul irakian Nuri Kamal al-Maliki şi ambasadorul Statelor Unite la Bagdad, Zalmay Khalilzad au difuzat o declaraţie comună în care spun că este nevoie de stabilirea unui calendar pentru rezolvarea problemelor din Irak. Declaraţia reafirmă angajamentul pentru relaţii strînse între Irak şi Statele Unite. Ea a fost difuzată în urma unor dispute publice între Khalilzad şi al-Maliki în ceea ce priveşte necesitatea unui calendar pentru oprirea violenţelor în Irak, respinsă iniţial de premierul irakian.

Ştirea zilei

La summitul Ucraina-Uniunea Europeană care a avut loc vineri la Helsinki, Ucraina a obţinut un regim simplificat de vize cu ţările din Uniune. În baza unui acord pe care preşedintele Victor Iuşcenco l-a numit „mult aşteptat”, vizele de scurtă şedere în Uniunea Europeană vor fi eliberate ucrainenilor în timp de cel mult zece zile. Iar preţul unei vize pe o lună pînă la trei luni va fi de 35 de euro de la 1 ianuarie, nu 60, ca pentru ţările care nu încheie asemenea acorduri. Autorităţile de la Chişinău doresc să obţină un acord similar cu Uniunea Eurpeană.

Premierul georgian critică la şedinţa Consiliului Permanent OSCE presiunile exercitate de Rusia

Primul ministru georgian Zurab Nogaideli a declarat la o reuniune OSCE la Viena că sancţiunile ecomoice impuse de Rusia vor costa Georgia 1,5 la sută din Produsul Intern Brut şi 17 procente din volumul exporturilor.

"Adevărul simplu este că ultimele măsuri fac parte dintr-o strategie mai largă de exercitare a presiunilor asupra ţărilor din regiune, mai ales asupra Moldovei şi Ucrainei, cărora le este împiedicat sistematic accesul pe piaţa rusă”, a spus premierul georgian.

Delegaţia rusă la OSCE nu a răspuns plângerilor Georgiei făcute în şedinţa Consiliului Permanent al Organizaţiei.

Preşedintele azer Ilham Aliyev îngrijorat de consecinţele regionale ale unor sancţiuni împotriva Iranului

Preşedintele azer Ilham Aliyev a declarat că impunerea unor sancţiuni împotriva Iranului vecin din cauza programului nuclear iranian ar putea să aibă un impact negativ asupra dezvoltării regiunii. Azerbaijan-ul este un aliat al Statelor Unite, dar a stabilit relaţii diplomatice şi comerciale strânse şi cu Iranul, de care este ataşat şi prin relaţii etnice şi culturale.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG