Linkuri accesibilitate

Ştiri

Teheranul insistă asupra executării lui Saddam Hussein

Iranul a cerut guvernului irakian să garanteze că Saddam Hussein va fi executat. Un purtătorul de cuvînt al guvernului iranian a declarat că Teheranul speră ca Bagdadul să nu cedeze presiunilor de a-l scuti pe Saddam Hussein de pedeapsa cu moartea. Uniunea Europeană, Consiliul Europei şi alte organizaţii internaţionale au criticat aplicarea pedepsei cu moartea, iar Statele Unite au spus că aceasta este o chestiune asupra căreia doar irakieni pot să decidă.

Parteneriat energetic UE - Azerbaigian

Comisia Europeană a semnat un acord de parteneriat energetic cu Azerbaijanul care va ajuta la o mai bună integrare a Azerbajdanului pe piaţa energetică a Uniunii şi va întări securitatea energetică a blocului comunitar. Anunţul a fost făcut de preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, care a precizat că în discuţiile avute cu preşedintele azer Ibrahim Aliev a vorbit despre temerile Uniunii Europene legate de respectarea democraţiei şi a drepturilor omului în Azerbaigian.

Declaraţie în sprijinul autonomiei maghiare semnată de episcopii bisericilor istorice maghiare

Episcopii bisericilor istorice maghiare au dat publicităţii o declaraţie de sprijin pentru autonomia comunităţii maghiare din Transilvania, în care se pronunţă şi pentru organizarea unor referendumuri privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Declaraţia e semnată de arhiepiscopul romano-catolic Jakubinyi Gyorgy, de episcopul romano-catolic Tempfli Jozsef, de episcopii reformaţi Pap Geza şi Tokes Laszlo , de cel unitarian Szabo Arpad şi ce episcopul evanghelic Adorjani Dezso Zoltan.

Ştirea zilei

Liviu Turcu, fost şef de serviciu în cadrul Direcţiei de Informaţii Externe a Securităţii, a indicat o serie de unităţi militare unde susţine că ar fi exista arhive complete ale fostei securităţi, şi nu trunchiate aşa cum le-ar fi primit colegiul CNSAS de la deţinătorii de arhive. După discuţiile avute cu Mircea Dinescu şi Constatin Ticu Dumitrescu, Liviu Turcu a spus că principalul depozitar al arhivelor Direcţiei Securităţii Statului - Centrul de Informare şi Documentare - ar fi pus toată arhiva Securităţii pe suport magnetic. La CNSAS însă documentele au fost transmise doar în format tipărit. "Dacă vrei să blochezi o instituţie, îi dai documentele scrise, nu hard-discurile, pentru că operezi mult mai uşor cu acestea", a spus Liviu Turcu.

CNSAS respinge contestaţia deputatei Mona Muscă

Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Scurităţii nu a respectat legea 187 din 1999, a declarat deputatul Mona Musca după ce Colegiul CNSAS a respins contestaţia depusă de domnia sa la o decizie anterioară a Colegiului, potrivit căreia a făcut poliţie politică înainte de 1989. Mona Muscă a mai spus că se va adresa justiţiei, pentru că „CNSAS nu poate fi o instanţă, din moment ce membrii Colegiului - numiţi politic - au demonstrat că nu pot judeca obiectiv”.

Mikos Marschall: Corupţia este mai mică decît sugerează Indicele de Percepţie a Corupţiei

Directorul regional al Trasparency International pentru Europa şi Asia Centrală, Mikos Marschall a declarat că Indicele de Percepţie a Corupţiei dat publicităţii luni nu reflectă nivelul real al corupţiei din România, pentru că la alcătuirea lui nu au fost luate în calcul reformele aplicate de Bucureşi în ultimul an. "În realitate, ţara este mai puţin coruptă decât se crede", a afirmat Marschall, citat de publicaţia germană „Der Spiegel”.

Avertisment FSB privind posibile atentate asupra unor hidrocentrale din sudul Rusiei

Şeful Serviciulului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) Nikolai Patruşev a anunţat că FSB deţine informaţii privind posibila atacare de către terorişti a unor hidrocentrale din sudul Rusiei. Potrivit lui Patruşev, ar fi ameninţate instalaţiile hidroelectrice din regiunile Volgograd, Rostov şi Saratov şi din republica Daghestan.

Moscova: acord energetic ruso-slovac

Slovacia este o ţară cheie în tranzitul gazului rusesc spre Europa, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin după ce a semnat la Moscova o serie de acorduri cu omologul său slovac Ivan Gasparovic. Putin a mai spus că Rusia este interestă în a ajuta Slovacian să-şi modernizeze centralele atomo-electrice.

Bagdad: lucrările procesului intentat lui Saddam Hussein în dosarul reprimării kurzilor

Vorbind la procesul în care e acuzat de uciderea a mii de kurzi irakieni, fostul preşedinte al Irakului Saddam Hussein a făcut un apel pentru reconcilierea irakienilor. Hussein a fost condamnat dumnică la moarte în procesul legat de masacrarea a 148 de şiiţi, după o tentativă eşuată de a-l asasina în 1982 în satul Dujail.

Comuniştii transnistreni comemorează revoluţia bolşevică

Partidul Comuniştilor din Transnistria şi Partidul Comunist Transnistrean au organizat la Tiraspol un miting dedicat aniversării a 89 de ani de la revoluţia bolşevică din 1917. Cei aproximativ 100 de participanţi au scandat lozinci împotriva conducerii separatiste a Transnistriei şi împotriva conducerii de la Chişinău. Cele două partide comuniste se opun conducerii de la Tiraspol şi nu au relaţii cu Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, aflat la guvernare la Chişinău. La încheierea manifestaţiei de la Tirsapol, participanţi au adoptat o rezoluţie în care revoluţia din 1917 e numită "principalul eveniment al secolului XX".

Ştirea zilei

În Statele Unite au loc alegeri pentru o treime din cele 100 de locuri ale Senatului şi toate cele 435 de locuri ale Camerei Reprezentanţilor. După o campanie electorală dominată de critici la adresa administraţiei republicane a preşedintelui George Bush pentru situaţia actuală din Irak, Partidul Democrat încearcă să obţină cele 15 mandate necesare pentru a obţine majoritaea în Cameră, şi altele şase pentru a cîştiga conducerea Senatului.

Managua: fostul lider sandinist Daniel Ortega conduce în alegerile prezidenţiale

Rezulate partiale ale alegerilor prezidentiale din Nicaragua arata ca fostul presedinte sandinist Daniel Ortega se apropie de victorie din primul tur de scrutin avind deja 40 la suta din voturi. In ultimii ani, multi lideri din stinga radicala au fost alesi presedinti in America Latina.

Lista statelor care au adoptat o politică de reprimare a Internetului

Organizatia internationala Reporters Sans Frontieres a dat publicitatii o lista cu 13 tari considerate “dusmani ai internetului”. Lista cuprinde urmatoarele state: Belarus, China, Coreea de Nord, Cuba, Iranul, Uzbechistanul, Turkmenistanul, Arabia Saudita, Vietamul, Egiptul, Siria, Tunisia si Myanmar.

Bişkek: deputaţi ai opoziţiei cer convocarea unei sesiuni de urganţă a parlamentului

In Kirghistan, parlamentari ai opozitiei solicita o sesiune de urgenta a parlamentului de la Bishkek pentru a rezolva actuala situatie de criza. Temir Sariev, liderul Miscarii pentru Reforme a declarat postului nostru de radio ca cel putin 40 de deputati sustin propunerea si ar dori ca sesiunea sa aibe loc chiar in aceasta seara. Totodata Sariev a solicitat: "Sa ne fie permis accesul la televiziunea de stat pentru ca multi oameni care traiesc in zone indepartate ale tarii nu stiu ce se intimpla la Bishkek."

Zeci de mii de protestatari au pichetat luni sediul guvernului si presedintiei de la Bishkek, solicitind reformele democratice si constitutionale promise, in caz contrar cerind demisia presedintelui.

Ţări occidentale care au abolit pedeapsa capitală critică condamnarea la moarte a lui Saddam Hussein

Mai multe guverne occidentale si-au exprimat dezacordul cu condamnarea la moarte a fostului lider de la Bagdad. Premierul Italiei Romano Prodi a declarat: “Italia este impotriva pedepsei cu moartea chiar intr-un caz atit de dramatic precum cel al lui Sadam Hussein, noi credem ca pedeapsa cu moartea nu trebuie aplicata.

Un punct de vedere sustinut si de ministrul francez de externe Philippe Douste Blazy : “Franta a luat cunostiinta de decizia tribunalului irakian. Credem ca este bine ca irakienii sa stie adevarul despre actiunile pentru care il acuzam pe Sadam Hussein. Franta a fost una din primele tari care au abolit pedeapasa cu moartea si Uniunea Europeana cauta ca ea sa fie abolita in intreaga lume. Asa ca, doar din ratiuni etice, Saddam Hussein nu ar trebui sa fie condamnat la moarte.”

Jaap de Hoop Skeffer critică lipsa de coordonare dintre UE şi NATO în Afganistan şi Sudan

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Skeffer a avertizat asupra rivalitatii dintre Alianta Nord Atlantica si Uniunea Europeana. In declaratii facute la Bruixelles, secretarul general NATO a spus ca aceasta rivalitate si lipsa unei coordonari intre cele doua organizatii risca sa puna in pericol operatiunile din Afganistan si de la Darfur.

Alegeri prezidenţiale în Tadjikistan

In Tadjikistan se desfasoara alegeri prezidentiale si potrivit datelor oficiale, pina la orele prinzului doua treimi din electorat s-a prezentat la urne. Sint 5 candidadti prezidentiali, dar actualul presedinte Imo Malirahmonov este foarte probabil sa dobindeasca inca un mandat de 7 ani. OSCE a criticat modul in care s-a desfasurat campania electorala.

Ştirea zilei

Indicele de Percepţie a Corupţiei (IPC) în România, pentru anul 2006, a crescut cu o zecime faţă de anul trecut, ajungând la 3,1 puncte, ceea ce arată că reformele anticorupţie nu au fost eficiente, se arată într-un raport dat publicităţii, de organizatia internationala Transparency Internaţional(TI. Cu cit punctajul este mai mare, cu atit tara este perceputa ca fiind mai putin corupta.

Indexul cuprinde 163 de tari si tarile cele mai putin corupte continua sa fie Finlanda, Islanda si Danemarca. Germania este plasata pe pozitia 16-a, Japonia pe a 17–ea si Statele Unite pe 20. Republica Moldova ocupa pozitia 79, cu 3,2 puncte, iar Romania, pozitia 84. Federatia Rusa are un scor de 2,5 puncte si se afla pe locul 121. In coada listei se situeaza, Turkmenistanul, Belarus, Uzbechistanul si Irakul.

Fostul procuror general Botoş solicită trasferul de la Parchetul ICCJ

Fostul procuror general al României, Ilie Botoş solicită Consilului Superior al Magistraturii (CSM) transferarea de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la Ministerul Apărării Naţionale ca director al Directiei Juridice din cadrul ministerului, informeaza agentia Mediafax.

Ilie Botoş şi-a dat demisia din funcţia de procurorul general anul acesta, el fiind ulterior activat cu gradul de general. Ulterior, el a preluat funcţia de procuror şef al Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului instanţei supreme.

Ion Iliescu audiat din nou în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990

Fostul preşedinte al Romaniei Ion Iliescu s-a prezentat la Parchet, pentru audieri în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, în care este acuzat alături de mai multe persoane.

Ultima dată, Iliescu s-a întâlnit cu procurorii în acest caz în 24 mai, când a apreciat că este o aberaţie să fie trimis în judecată. Cu acel prilej, fostul preşedinte a respins unele acuzaţii care i-au fost aduse de persoanele audiate în cauză, cu privire la implicarea sa în evenimentele din 13-15 iunie 1990, susţinând că nu ar fi avut relaţii cu unii dintre ei, la vremea respectivă.

În acest caz, procurorii militari au audiat mai multe persoane printre care Virgil Măgureanu - fost şef al Serviciului Român de Informaţii, generalul Mihai Chiţac - fost ministru de Interne, colonelul Gheorghe Truţulescu - fost comandant al Unităţii de Cercetare şi Diversiune Buzău, generalul (r) Vasile Dobrinoiu - fost şef al Şcolii de ofiţeri de la Băneasa, generalul (r) Vasile Ionel - fost consilier prezidenţial pe probleme de apărare şi fost şef al Statului Major General din Ministerul Apărării Naţionale, Corneliu Diamandescu - fost şef al Poliţiei Române, fostul ministru al Apărării Victor Athanasie Stănculescu, fostul premier Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, Adrian Năstase şi Ion Diaconescu.

Noi măsuri de securitate pe cursele aeriene din şi către UE

Incepind de astazi, pe rutele aviatice din si inspre tarile Uniunii Europene au fost introduse noi masuri de securitate referitoare la continutul bagajelor de mina permise la bord. Parfumurile, pasata de dinti si lichidele vor putea fi luate in bagaje de mina doar in pungi de plastic transparente. Cantitatea de lichid este si ea limitata si poate fi transportata doar in ambalaje de 100 de mililitri sau mai mici. In cursul diminetii la aeroporturile din Frankfurt si Paris au fost inregistrate cozi mai lungi ca de obicei la controlul de securitate, dar situatia s-a normalizat la jumatatea zilei.

Creşterea vertiginoasă a populaţiei urbane din China

Potrivit oficialitatilor chineze, in anul 2010, peste jumatate din populatia de 1 miliard 300 de milioane de oameni a Chinei va trai in orase. Anul trecut populatia urbana a Chinei a fost de peste 562 de milioane de oameni, adica 41 la suta din intreaga populatie a tarii.

Ankara: moartea fostului premier turc Bulent Ecevit

Fostul premier al Turciei, Bulent Ecevit a murit in virsta de 81 de ani. Cariera sa politica se intinde pe o jumatate de secol, el fiind cel care, in 1999 a solicitat Uniunii Europene admiterea tarii sale in Uniune. Funeralii nationale vor fi organizate miercuri.

Milano: egiptean complice cu teroriştii de la Madrid condamnat la închisoare

Un tribunal din Milano l-a condamntat pe egipteanul Rabei Osman Sayed Ahmed la 10 ani inchisoare pentru rolul jucat in atentatul cu bombe asupra unui tren din Madrid, de acum 2 ani. Potrivit actului de acuzare, egipteanul a avut relatii apropiate cu teroristii si i-a ajutat in a planuirea atacului. In atentatul din 11 martie 2004 de la Madrid au murit 191 de oameni.

Ştirea zilei

In Irak continua sa fie restrictionata circulatia in doua provincii cu populatie majoritar sunita, dupa ce fostul presedinte Saddam Hussein a fost condamnat la moarte pentru crime impotriva umanitatii de catre un tribunal irakian. In regiunile dominate de shiiti, au continuat festivitatile de bucurie pentru verdictul justitiei. In Bagdad aeroportul international a ramas inchis, la fel ca si birourile guvernamentale si sediile unor agentii internationale.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG