Linkuri accesibilitate

Ştiri

Mesajul de Crăciun al Patriarhului Teoctist

În mesajul său de Crăciun, Patriarhul Teoctist le aminteşte credincioşilor că sărbătoarea Naşterii Domnului este un prilej de bucurie şi împăcare între oameni. „Naşterea Domnului ne adună şi ne uneşte într-un gînd şi-ntr-un suflet. Cu această preţuire şi dragoste îndrept către dumneavoastră toţi îndemnul de a fi întotdeauna fiii păcii, fiii bucuriei, căci Domnul Iisus Hristos s-a născut pentru fiecare dintre noi, pentru fiecare din fiii pământului”, a declarat în mesajul său de Crăciun şeful Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Teoctist.

Mesajul de Crăciun Urbi et Orbi rostit de Papa Benedict în piaţa Sfîntul Petre de la Roma

Umanitatea a ajuns pe alte planete şi a descifrat codul genetic, dar nu trebuie să creadă că poate trăi fără Dumnezeu, a declarat Papa Benedict în tradiţionalul său mesaj de Crăciun Urbi et Orbi, rostit în piaţa Sfîntul Petre din Roma. Într-o epocă a consumului fără limite, e o ruşine că atît de mulţi oameni rămîn surzi la strigătul sfîşietor al acelora care mor de foame şi sete, din cauza bolilor, a sărăciei, sau care sunt ucişi în războaie şi în acte teroriste, a mai spus şeful bisericii catolice. Noptea trecută, suveranul pontif a oficiat slujba de Crăciun la Bazilica Sfîntul Petru. În predica sa, şeful bisericii catolice a spus că imaginea pruncului Isus ar trebui să reamintească întregii lumi de soarta copiilor suferinzi şi supuşi abuzurilor.

Sofia: acţiune de solidaritate cu cele cinci surori medicale bulgare condamnate la moarte în Libia

Luminile de Crăciun din Sofia au fost stinse pentru cinci minute în ajunul sărbătorii naşterii lui Cristos, în semn de solidaritate cu cele cinci surori medicale bulgare şi cu medicul palestinian condamnaţi la moarte în Libia, sub acuzaţia că ar fi infestat deliberat cu virusul HIV cîteva sute de copii libieni. Cei şase au declarat că sunt nevinovaţi, iar verdictul dat de o curte libiană după rejudecarea cazului a fost condamnat de întreaga lume.

James Brown, părintele muzicii soul. încetează din viaţă la 73 de ani

Cîntăreţul american James Brown a încetat din viaţă la vîrstă de 73 de ani. El fusese internat la sfrşitul săptămînii trecute într-un un spital din Atlanta, Statele Unite, cu diagnosticul de pneumonie, dar cauza decesului nu a fost încă dată publicităţii. Într-o carieră care se întinde pe cîteva decenii, James Brown a înregistrat peste 50 de albume, a avut peste 119 de discuri single care au intrat în topurile din întreaga lume, iar în 1992 a primit premiul Grammy pentru întraga sa carieră. Supranumit „părintele muzicii soul”, James Brown a influenţat generaţii întregi de muzicieni şi va rămîne în memoria a milioane de fani ca unul din cei mai buni interpreţi de soul din istoria muzicii.

Cerkesk: operaţiune a forţelor ruse împotriva unui grup de militanţi islamişti

Forţele speciale ruse desfăşoară o operaţiune specială la Cerkesk, capitala regiunii Karacevo-Cirkizia din Federaţia Rusă. Agenţiile ruse de ştiri relatază că trupele speciale încearcă să captureze un grup de militanţi islamişti care s-au baricadat într-o clădire a oraşului.

Bagdad: 12 mii de poliţişti ucişi în ultimii trei ani şi jumătate

Minsiterul irakian de interne a dat publicităţii un raport în care se spune că 12 mii de poliţişti irakieni au fost ucişi în perioada care a trecut de la alungarea de la putere a lui Saddam Hussein, după invadarea Irakului în martie 2003.

Ştirea zilei

Conducerea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova a dat publicităţii o declaraţie în care îşi exprimă dezacordul cu condamnarea regimului comunist de către preşedintele României Traian Băsescu. În declaraţie se susţine că „pozitia comunistilor moldoveni este bine cunoscută: noi de mult am condamnat cu fermitate, in mod irevocabil, practica comunismului totalitar. Însă, totodată, cu aceiaşi fermitate şi consecvenţă subliniem şi un alt moment. Această practică bestială care a semnificat în realitate denaturarea brutală, chiar perversă a ideilor comuniste nobile, în nici un caz nu poate servi în calitate de temei pentru apelul, declarat efectiv de preşedintele Basescu, de a nega si a respinge dreptul la viaţă a intregii teorii politico-filozofice a socialismului umanist”, se spune în declaraţia Comitetului Executiv Politic al C.C. al Partidului Comunistilor din Republica Moldova.

Exces de dangăt de clopot într-o parohie din oraşul norvegian Bergen

Un preot din Norvegia a cerut scuze mai multor locuitori ai oraşului Bergen care locuiesc în preajma unei biserici, după ce clopotele acesteia au bătut timp de cinci ore în ajunul Crăciunului. Clopotele au tăcut doar după ce localnicii s-au plîns autorităţilor. Preotul a explicat că biserica e dotată cu o instalaţie specială care porneşte clopotele, şi acestea ar fi trebuit să bată doar o oră, dar din motive necunoscute ea nu s-a oprit. Preotul şi-a exprimat de asemenea nedumerirea că localnicii au aşteptat patru ore pentru a face reclamaţie.

Un miliard de euro pentru construcţia de autostrăzi în 2007

Ministerul Lucrărilor Publice va aloca anul viitor un miliard de euro pentru construcţia de autostrăzi. Suma va fi luată de la Fondul Naţional de Dezvoltare, care e în acest moment de aproximativ 3 miliarde de euro, majoritatea proveniti din privatizarea BCR. Ministrul delegat Laszlo Borbely a dat asigurari ca pînă în 2013 în România vor fi construiţi 800 de kilometri de autostradă.

Copii suferinzi şi defavorizaţi invitaţi la o petrecere de Crăciun la Palatul Cotroceni

Preşedintele Traian Băsescu a invitat la o petrecere de Crăciun organizată la Palatul Cotroceni zeci de copii, unii dintre ei suferinzi de SIDA sau cancer. Au fost invitaţi de asemenea copii de etnie romă, precum şi copii din Transnistria, Ucraina şi Bulgaria. „Aş vrea să ştiţi, copii din Ucraina, Transnistria şi Moldova, că veţi fi întotdeauna bineveniţi în România”, a spus şeful statului român.

Ştirea zilei

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că a primit o scrisoare din partea comisarului european pentru extindere Olli Rehn în care i se cere să se implice în procesul de adoptare a proiectului de lege privind Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Tăriceanu a precizat însă că nu poate interveni în dezbaterea şi deciziile Senatului, dar a anunţat că va discuta, odată cu reluarea activităţii parlamentare în luna februarie, cu senatorii liberali şi democraţi despre promovarea legii în forma în care a fost propusă de Guvern.

La sfîrşitul discursul pe care l-a ţinut miercuri în şedinţa Camerelor reunite consacrată aderării la Uniunea Europeană, preşedintele Traian Băsescu a cerut parlamentului să ducă la îndeplinire până la sfîrşitul anului angajamentul asumat de România în privinţa legii de înfiinţare a ANI.

Ştirea zilei

Iranul a anunţat că va instala 3000 de centrifuge la uzina de îmbogăţire a uraniului de la Natanz, ca reacţie imediată la rezoluţia adoptată sîmbătă de Consiliul de securitate al Naţiunilor Unite. Documentul impune sancţiuni regimului de la Teheran pentru refuzul acestuia de a opri operaţiunile de îmbogăţire a uraniului, dar este mai puţin restrictiv decît varianta originală propusă de Marea Britanie, Franţa şi Germania, din cauza obiecţiilor ridicate de Rusia.

Depistarea unui depozit secret de arme al grupării ETA la Amorebieta

Poliţia din nordul Spaniei a descoperit un depozit secret de armament despre care se crede că ar aparţine mişcării separatiste basce ETA. Autorităţile au găsit 50 de kg de substanţe chimice şi detonatoare în oraşul Amorebieta. Ministrul spaniol de interne a declarat săptămîna aceasta că procesul de pace cu mişcarea ETA se află doar într-o fază preliminară.

Atentat la o secţie de poliţie din Mukdadia - şapte victime

Un atentator sinucigaş a ucis şapte poliţişti şi a rănit cel puţin alţi 20 la o secţie de poliţie din oraşul irakian Mukdadia. În sudul Irakului, la Samawah, cel puţin patru poliţişti au fost ucişi în luptele dintre forţele de oridine şi insurgenţi înarmaţi.

Corpul neînsufleţit al lui Saparmurat Niazov expus la palatul prezidenţial de la Aşgabat

Corpul neînsufleţit al preşedintelui turcmen Saparmurat Niazov este expus la palatul prezidenţial de la Aşgabat. Niazov va fi înmormîntat în oraşul său natal Kipciak. Liderul turcmen a încetat din viaţă joi în urma unui atac de cord, după 21 de ani de regim autoritar.

Fenianul comemorează 15 ani de la instalarea în fruntea armatei a lui Kim Jon – Il

În timp ce creştinii din întreaga lume se pregătesc să celebreze Crăciunul, Corerea de Nord a marcat 15 ani de la instalarea în fruntea armatei nord-coreene a lui Kim Jon –il. Presa de stat de la Fenian relatează că la un spectacol de gală care a avut loc sîmbătă în capitală, militari au cîntat şi au dansat pe cîntece cu titluri de genul „Toţi cei care servesc patria şi poporul vor deveni gloanţe şi bombe umane”.

Chişinău to agree to Russia's WTO membership

The Moldovan government announced on December 21 that Chisinau plans to sign a protocol on Russia's admission to the World Trade Organization (WTO) by the end of the year. The government's press service said the cabinet has granted Trade and Economy Minister Igor Dodon authorization to sign the document. Moldova and Georgia are the last two WTO members that must agree to Russia's accession. In November, Chisinau and Moscow overcame a major hurdle when Russia agreed to lift a ban on Moldovan wines.

President Voronin calls Russia a strategic partner and asks Romania to desist its "big brother pose"

President Vladimir Voronin announced on December 20 that Moldova will buy gas from Russia's Gazprom for $170 per 1,000 cubic meters in 2007. The price is just $10 higher per 1,000 cubic meters than the price Moldova paid in 2006. Voronin said the relatively small increase is contingent upon unspecified joint projects Chisinau offered the Russian state-controlled gas monopoly. "We have no alternative to the natural-gas imports," Voronin said. " The natural-gas price for Moldova will reach the average European level by 2011."

In a sign that Chisinau's chilly relations with Moscow may be improving, President Voronin said Russia is Moldova's strategic partner. "Russia is our main economic partner, the main market for our goods and a supplier of energy carriers." Voronin added that the two countries' common interests go beyond economics. "Our relations are based first of all on universal values, on a common history and on human relations," he said.

Voronin also said he wants good relations with Romania, but urged Bucharest to consider his country an "equal" state. "We cannot accept big brothers or big sisters," he said. "We had big brothers in the former Soviet Union. And as long as officials in Bucharest don't understand this, there will be problems in our bilateral relations."

Roma: funeraliile lui Piergiorgio Welby

La Roma, sute de persoane au participat la funeraliile unui italian paralizat care a convins un doctor să-l deconecteze de la aparatele care-l ţineau în viaţă. Welby şi-a exprimat dorinţa de a fi incinerat, a anunţat un purtător reprezentant al Partidului Radical din Italia, care a susţinut campania acestuia de a legaliza eutanasia. Piergiorgio Welby a încetat din viaţă miercuri noaptea după ce un medic l-a deconcetat de la aparatele medicale, la dorinţa sa. Activiştii anti-eutanasie şi unii politiceni conservatori au descris moartea lui Welby drept crimă. Dar medicul care a deconectat aparetele şi familia lui Welby au spus că a fost vorba de o suspendare a tratamentului, care a fost aplicată în conformitate cu dreptul pacientului de a refuza tratamentul. Biserica Romano-Catolică a declarat vineri că Welby nu va avea parte de o ceremonie religoasă, pentru că „dorinţa lui de a înceta din viaţă – pe care a exprimat-o deseori în mod public – este în contradicţie cu doctrina catolică”.

Secretarul Ligii Arabe Amr Moussa deplînge lipsa de dialog politic din Liban

Secretarul Ligii Arabe Amr Moussa a cerut guvernului şi opoziţiei din Liban să aleagă calea dialogului pentru a rezolva criza politică din această ţară. Moussa, care a avut întrevederi cu reprezentanţi ai guvernului şi ai opoziţiei, a declarat la o conferinţă de presă la Beirut că în acest moment nu există nici un fel de contact între cele două părţi.

Şeful celei mai mari comunităţi creştine din Liban, patriarhul maronit Nasrallah Sfeir a spus într-un mesaj televizat de Crăciun că dacă continuă calea separării, libanezii nu vor mai merita să aibă o patrie.

Începînd din 2007 Georgia va plăti un preţ dublu pentru gazele naturale din Rusia

Georgia va plăti un preţ de două ori mai mare pentru gazul importat din Rusia. Potrivit acordului încheiat cu Gazprom, începînd din 2007 autorităţile de la Tbilisi vor plăti 235 de dolari pentru mia de metrei cubi de gaz. Pînă acum, Georgia a declarat că nu va mai cumpăra gaze naturale ruseşti, ci se va orienta spre Azerbaidjan. Dar după semnarea acordului cu Gazprom, premierul georgian Zurab Nogaideli a spus că Azerbaidjanul nu va putea furniza gaz în prima parte a lui 2007, şi Georgia a fost nevoită să cumpere totuşi gaz rusesc

Ştirea zilei

”Antena C nu se vinde” este slaganul unei manifestaţii care a avut loc în piaţa Operei Naţionale din Chişinău. Anunţat ca o întîlnire a jurnaliţtilor de la postul municipal de radio “Antena C” cu simpatizanţii acestei instituţii, mitingul, autorizat de primăria capitalei molodvene, a adunat cîteva sute de oameni. Jurnaliştii de la Antena C şi-au exprimat astfel protestul împotriva modului - pe care ei îl consideră abuziv - de reorganizare a radio-ului, care urmează să fie privatizat, împreună cu postul municipal de televiziune Euro TV.

Preşedintele parlamentului iranian ameninţă cu reconsiderarea relaţiilor cu AIEA

Preşedintele parlamentului de la Teheran Holamali Hadadadel a declarat pentru televiziunea de stat din Iran că dacă membrii Consiliului de Securitate ONU adoptă rezoluţia care cere impunerea de sancţiuni Iranului, legistaltivul iranian îşi va reconsidera relaţiile cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Proiectul de rezoluţie al Consiliului de Securitate cere autorităţilor de la Teheran să înceteze operaţiunile de îmbogăţire a uraniului şi să oprească orice activitate care ar ar putea duce la fabricarea armei atomice. Iranul, care susine că programul său nuclear are obiective strict civile, a spus că va continua acest program indiferent dacă rezoluţia e adoptată sau nu.

Tribunal din Statele Unite pune pe seama Teheranului atentatul din 1996 soldat cu moartea a 19 americani în Arabia Saudită

Un tribunal federal din Statele Unite a decis că guvernul iranian a finanţat atacul terorist care a ucis în 1996 19 americani în Arabia Saudită şi de aceea trebuie să plătească familiilor victimelor compensaţii în valoare de 254 de milioane de dolari.

Misiune comună de pace în Darful alcătuită din trupe ONU şi UA?

Secretarul geneal ONU Kofi Annan a anunţat că se aşteaptă ca autorităţile sudaneze să accepte înfiinţarea unei misiuni comune de menţinere a păcii alcătuită din militari ai Naţiunilor Unite şi ai Uniunii Africane, care să contribuie la stoparea violenţelor dn regiunea Darfur.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG