Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

Partidul Democrat şi Partidul Naţional Liberal au dezminţit că ar purta convorbiri pentru organizarea de alegeri anticipate, ca urmare a retragerii Partidului Conservator din coaliţia de guvernământ. "Nu mi se pare că există un interes la nivelul partidelor parlamentare pentru anticipate”, a declarat premierul liberal Călin Popescu Tăriceanu. Preşedintele executiv al Partidului Democrat, Adriian Videanu a spus că în următoarele zile vor fi inventariate voturilor pe care poate conta cabinetul Tăriceanu în parlament, după retragerea conservatorilor.

Mircea Geoană: PSD va initia o motiune de cenzura numai cind o vor socoti oportuna

Liderul PSD Mircea Geoană a declarat că social democratii nu vor susţine un guvern liberal-democrat, sugerind insa ca nu vor încerca debarcarea cabinetului Tăriceanu, după ieşirea conservatorilor de la guvernare. Geoană a spus că PSD va iniţia o moţiune de cenzură împotriva cabinetului Tăriceanu numai la momentul şi în condiţiile oportune pentru social-democraţi.

Ion Caramitru acuzat de comportament “sfidător faţă de Republica Moldova"

Ministerul moldovean de Externe l-a convocat pe ambasadorul român Filip Teodorescu pentru a-i atrage atenţia asupra unui discurs rostit la Chişinău de Ion Caramitru, Preşedintele Uniunii Teatrale din România, şi pentru a-i cere să asigure respectarea normelor diplomatice la toate evenimentele pe care le organizează Ambasada României în Republica Moldova. Potrivit ministerului moldovean de Externe, Ion Caramitru ar fi avut un comportament “sfidător faţă de Republica Moldova şi autorităţile legitime ale ţării”. Solicitat de Radio Europa Liberă, Caramitru a declarat că nu ştie prin ce şi-a atras criticile autorităţilor moldovene, lăsând să se înţeleagă că a vorbit la Chişinău despre limba română şi fraternitatea între locuitorii de pe ambele maluri ale Putului.

Ştirea zilei

Comisia Europeană a propus îmbunătăţirea politicii de vecinătate pentru a o face mai atractivă pentru ţările vizate, inclusiv Republica Moldova, Ucraina, statele din Caucazul de Sud. Comisarul european pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner, a declarat că Uniunea Europeană doreşte să recompenseze mai rapid aceste ţări pentru reformele pe care le fac.

“Este greu prezinti avantajele politicii europene de vecinătate unor oamenii care au dificultăţi până şi la obţinerea vizelor ca să călătorească în Europa”, a spus Ferrero Waldner.

Ea a declarat că oferta îmbunătăţită pentru ţările cuprinse de politica noii vecinătăţi presupune facilitarea acordării vizelor pentru unele categorii de persoane, majorarea finanţării pentru reforme şi relaţii comerciale mai strânse.

Nicholas Burns cere Moscovei sa reia retragerea trupelor din Moldova si Georgia

Un diplomat de rang înalt al Statelor Unite a cerut Rusiei la reuniunea miniştrior de externe ai OSCE de la Bruxelles să continue retragerea militarilor din Moldova şi Georgia. Nicholas Burns, subsecratarul de stat pentru afaceri politice, a declarat că situaţia din Moldova şi Georgia va rămâne instabilă atât timp cât va continua să existe sprijin din afară pentru autorităţile regiunilor separatiste din cele două ţări. În replică, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov a declarat că OSCE nu trebuie să ia apărarea unei singure părţi şi să forţeze găsirea unor soluţii pe care le-a numit “politizate”.

Ministrul rus de externe Lavrov cere Londrei sa nu politizeze cazul Litvinenko

Ministrul rus de Externe a declarat că moartea fostului agent secret rus refugiat la Londra, Aleksandr Litvinenko, în urma iradierii cu o substanţă radioactivă, aduce prejudicii relaţiilor ruso-britanice. Ministrul Serghei Lavrov a spus că ambele părţi trebuie să se abţină de la “politizarea” cazului şi că ar fi inacceptabil ca incidentului să-i fie conferite proporţii exagerate prin implicarea unor oficialităţi. Într-o scrisoare scrisă înainte de deces, Litvinenko îl acuza de moartea sa pe preşedintele rus Vladimir Putin. Kremlin-ul a dezminţit că ar fi implicat în vreun fel.

Tătăl lui Aleksandr Litvinenko a declarat că acesta ar fi cerut să fie înmormântat conform tradiţiilor musulmane. Dar, într-un interviu publicat de cotidianul "Kommerstant" de la Moscova, Valter Litvinenko a spus că nu ştie dacă fiul său se convertise la Islam, aşa cum au scris anterior publicaţii în internet ale separatiştilor ceceni.

Premierul ucrainean Ianucovici in vizita la Washington

Premierul ucrainean Victor Ianucovici a început o vizită în Statele Unite, unde are programate convorbiri cu vicepreşedintele Dick Cheney, secretarul de Stat, Condoleezza Rice şi membri ai Congresului. Oficialităţi americane au declarat înaintea vizitei că spera ca discuţiile să se axeze pe reformele economice şi politice din Ucraina, posibila aderare a acestei ţări la Organizaţia Mondială a Comerţului şi relaţiile cu NATO.

Bagdad: apel american la sistarea violentelor sectare

Oficialităţi diplomatice şi militare americane au făcut apel la irakieni să nu se angajeze într-un cerc vicios al violenţelor “lipsite de sens”. Ambasadorul Statelor Unite Zalmay Khalilzad şi generalul George W. Casey au condamnat într-o declaraţie comuna inmultirea atacurilor cu maşini capcană, a execuţiilor şi a actelor de răzbunare, care au făcut sute de victime în ultimele zile. Declaraţia a anticipat întrevederea între liderul politic şiit, Abdul-Aziz al-Hakim şi preşedintele american, George W. Bush pentru discutarea situatiei create de violenţele sectare din Irak.

Beirut: gruparile prosiriene continua demonstratiile impotriva guvernului Siniora

Tensiunile din Liban rămân la un nivel ridicat în cea de-a patra zi a protestelor anti-guvernamentale organizate la Beirut de mişcarea Hezbollah şi alte grupări pro-siriene. Premierul Fuad Siniora sprijinit de ţările occidentale susţine că va rezista protestelor şi nu-şi va da demisia.

Hugo Chavez obtine un nou mandat de presedinte al Venezuelei

Hugo Chavez a fost reales preşedinte al Venezuelei pentru un nou mandat de şase ani. Chavez şi-a anunţat victoria după numărarea parţială a voturilor, care arată că a câştigat cu 61 la sută în faţa rivalului său, Manuel Rosales. Ministerul de Externe din Iran a declarat că victoria lui Chavez ar reflecta opoziţia Amercii Latine faţă de ceea ce numeşte “atitudinea arogantă” a Washington-ului.

Santiago de Chile: inrautatirea sanatatii lui Augusto Pinochet

Starea sănătăţii fostului dictator chilian Augusto Pinochet de 91 de ani este grava dar stabilă în urma unui atac de cord şi a unei intervenţii chirurgicale de urgenţă. Stirea a fost data publicitatii de medicii săi la Santiago.

Nichols Burns: Rusia supune Moldova si Georgia la presiuni financiare si economice

Subsecretarul de stat pentru afaceri politice al Statelor Unite, Nicholas Burns a declarat la reuniunea miniştrior de externe ai OSCE la Bruxelles că Moldova şi Georgia sunt supuse unor presiuni financiare şi economice de către Rusia care doreşte să le impună voinţa politică. De asemenea, el a cerut Rusiei să continue retragerea militarilor din cele doua ţări.

“În Moldova şi Georgia, conflictele prelungite şi ameninţările externe împiedică dezvoltarea economică şi democratică plenară ca state suverane, creând graniţe neprotejate, subminându-le integritatea teritorială şi punând obstacole în calea integrării regionale”, a spus Nicholas Burns.

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov a declarat la rândul său că OSCE nu trebuie să ia apărarea unei singure părţi şi să forţeze găsirea unor soluţii pe care le-a numit “politizate”.

Marko Bela: PC a luat o decizie iresponsabila si disperata

Decizia PC de a ieşi de la guvernare este "iresponsabilă" şi "disperată", a declarat preşedintele UDMR Marko Bela. Liderul UDMR a apreciat că „vom avea un guvern minoritar şi va trebui ca, în Parlament, să negociem susţinerea, de la caz la caz. Se poate funcţiona şi aşa, dar este foarte greu", a precizat Marko Bela.

Purtătorul de cuvânt al PSD: Romania are in prezent un guvern minoritar

Purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Cristian Diaconescu a declarat că, prin ieşirea PC de la guvernare, România are un guvern minoritar, fără susţinere parlamentară. Diaconescu a arătat că Biroul Permanent National al PSD se va întruni, luni, pentru a discuta situaţia politică generată de ieşirea PC de la guvernare şi de demisiile reprezentanţilor săi în guvern.

Emil Boc: PC incearca sa acopere problemele ministrului Şereş în scandalul energiei

Preşedintele PD, Emil Boc a acuzat Partidului Conservator că s-a retras de la guvernare din cauza problemelor existente la nivelul Ministerului Economiei şi Comerţului în dosarul energiei. "PC încearcă să acopere prin această retragere problemele pe care ministrul Şereş le are în scandalul energiei”, a declarat Emil Boc, duminică, într-o conferinţă de presă.

Ştirea zilei

In Gagauz Yeri au loc alegeri pentru functia de bascan al regiunii. In cursa sint inscrisi 4 canditati: actualul bascan Gheorghi Tabunscic, primarii oraselor Comrat si Ciadir-Lunga Nikolai Dudoglo si Mihail Formuzal si adjunctul procurorului general al republicii Alexandr Stoianoglo.

Comisia Electorala de la Tiraspol respinge din nou candidatura lui Andrei Safonov

Pentru a doua oara, comisia electorala din Transnistria a refuzat sa inregistreze candidatura lui Andrei Safonov, redactorul publicatiei de opozitie “Novaia Gazeta”, la alegerile prezidentiale din 10 decembrie. Comisia electorala centrala, relateaza agentia Moldpres, nu numai ca nu vrea sa recunoasca decizia judecatoriei Tiraspol, care a cerut inregistrarea lui Safonov, dar vrea chiar sa atace aceasta decizie.

Cresterea cu 6.5% a exporturilor moldovene catre Uniunea Europeana

Pe fundalul crizei comerciale cu Rusia, Republica Moldova pare sa fi reusit sa-si mareasca cu 6.5 la suta exporturile spre Uniunea Europeana. Insuficient pentru a compensa pierderile cauzate de embargoul rus. Potrivit Biroului National de statistica, principalele marfuri de export sint produsele alimentare, bauturi si tutun si textile.

Mario Scaramella a fost supus unei iradieri mult mai mici decit Alexander Litvinenko

Avocatul italian Mario Scaramella, ultima persoana care s-a intilnit cu fostul agent rus Alexander Litvinenko, se simte bine. Spitalizat la Londra, Scaramella a fost expus, se pare, unei iradieri cu o doza mult mai mica de poloniu – material radioactiv care l-a ucis pe Litvinenko.

Presedintele azer avertizeaza Gazprom sa nu scumpeasca gazele naturale la 230 de dolari

Presedintele azer Ilham Aliev ameninta ca va opri tranzitul petrolului azer prin conductele rusesti daca Gazprom mareste pretul gazelor la 230 de dolari pentru mia de metri cubi. Se pare ca Aliev s-a gindit la inchiderea conductei Baku – Novorosisk.

Fidel Castro - marele absent la ceremoniile organizate cu ocazia zilei sale de nastere

In Cuba se pune din ce in ce mai insistent intrebarea daca Fidel Castro se mai intorce la conducerea tarii, dupa ce nu a aparut la niciuna din manifestatiile organizate in aceasta saptamina cu ocazia zilei sale de nastere. Castro a fost mereu reprezentat de fratele sau Raul, caruia i-a trecut, temporar, prerogativele puterii.

Beirut: demonstratie maraton a miscarii Hezbollah impotriva guvernului Siniora

La Beirut continua demonstratia non-stop a simpatizantilor organizatiei militante Hezbollah si a gruparilor pro-siriene. Manifestantii cer demisia guvernului pro-occidental, condus de premierul Fuad Siniora.

Ştirea zilei

Partidul Conservator a decis sa iasa din coalitia de guvernare, lasind-o fara o majoritatea solida. In aceste conditii, s-ar putea ca dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana la intii ianuarie 2007, sa se organizeze alegeri generale anticipate.

Tinar aradean acuzat de a fi piratat computerele centrului spatial american NASA

Un tinar roman de 26 de ani a fost pus sub acuzatia de a fi piratat computerele centrului spatial american NASA. Victor Faur din Arad este acuzat de autoritatile americane de a fi produs pagube in valoare de aproape un miliard de euro. Intr-un interviu televizat, Victor Faur a declarat ca nu a vrut decit sa demonstreze ca orice computer este vulnerabil si ca nu obtinut nici o informatie secreta si nici un cistig material.

Laureatii festivalului de film european

Festivalul de film European, incheiat simbata seara la Varsovia, a fost dominat de doua filme: productia germana “Viata celuilat” – un film despre securitatea comunista est-germana - si “Volver” a lui Pedro Almoldovar. Asa numitul Oscar European pentru cel mai bun film a revenit peliculei germane. Regizorul filmului, Florina Henckel von Donnersmarck a cistigat si premiul pentru scenariu.

Almoldovar a cistigat premiul pentru cel mai bun regizor, iar actrita sa principala Penelope Cruz pentru cel mai bun rol feminin.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG