Linkuri accesibilitate

Ştiri

Parchetul General formulează noi acuzaţii în dosarul Rompetrol

Parchetul general a adus noi acuzatii in ancheta penala Rompetrol: presedintele companiei Dinu Patriciu si directorul ziarului Sorin Rosca Stanescu sint acuzati de participarea intr-un grup de crima organizata. Pina acum, acuzatiile formulate de parchet erau legate numai de tranzactionarea la bursa a actiunilor Rompetrol.

Pe de alta parte, grupul Rompetrol a inaintat o plingere penala impotriva Serviciului Roman de Informatii legata de faptul au fost ascultate convorbirile telefonice ale lui Dinu Patriciu timp de trei ani, inainte ca el sa fie anchetat penal.

Statele Unite nu vor acorda asistenţă financiară un guvern palestinian condus de Hamas

Statele Unite nu vor acorda asistenta financiara un guvern palestinian condus de gruparea militanta Hamas. Secretarul de stat american Condoleezza Rice a precizat insa ca nu vor fi afectate programele umanitare, cum ar fi programele de vaccinare a copiilor.

Şapte focare de gripă aviară în judeţele Dolj, Tulcea şi Constanţa

Sapte localitati din judetele Dolj, Tulcea si Constanta ramin in carantina ca urmare a faptului ca au fost depistate noi focare de gripa aviara.

In Germania s-a confirmat ca doua lebede moarte erau infectate cu virusul H5N1 al gripei aviare tulpina virulenta care ar putea fi letala si pentru oameni. In Italia, Grecia si Austria au fost deasemeni confirmate focare de gripa aviara.

Comisarul European pentru sanatate Kyprianou a declarat ca nu exista motive de panica in Uniunea Europeana, desi este de asteptat ca numarul focarelor de gripa aviara sa creasca.

In Rusia s-a confirmat un nou focar de gripa aviara in sudul Daghestanului.

Ştirea zilei

Ministrul justiţiei Monica Macovei a retrimis preşedintelui Camerei Deputaţilor, Adrian Nastase cererea pentru declanşarea procedurilor de aprobare a unei perchezitii la cele două imobile aparţinând lui Adrian Năstase (in Bucuresti si la Cornu). Ministrul justiţiei i-a solicitat preşedintelui Camerei Deputaţilor să asigure respectarea întocmai a Regulamentului Camerei Deputaţilor şi să se evite încercările de tergiversare a discutării cererii pentru încuviinţarea percheziţiei în cadrul Comisiei juridice, de imunităţi şi disciplină.

BNR menţine ţinta inflaţiei la 5% în 2006

Banca Nationala nu renunta la o tinta a inflatiei de numai 5 la suta pentru 2006 si 4 la suta pentru 2007. Intr-o conferinta de presa, guvernatorul Bancii Nationale Mugur Isarescu declarat ca aceste tinte sint ambitioase, dar nu nerealiste.

Moţiune de cenzură PSD/PRM împotriva pachetului de legi în domeniul sănătăţii

PSD si PRM au depus in Parlament o motiune de cenzura impotriva pachetului legislativ privind reforma in sanatate. – pachet de legi pentru care guvernul si-a asumat raspunderea. Presedintele PSD Mircea Geoana afirmat recent ca noile legi sunt antieuropene, ducind la o recentralizare a sistemului sanitar.

Ştirea zilei

Presedintele Comisie Europene Jose Manuel Barroso a avertizat ca demonstratiile violente impotriva caricaturilor cu profetul Mahomed nu vor duce decit la inrautarirea relatiilor dintre Europa si lumea islamica. Vorbind in fata Parlamentului European, Barroso a tinut sa precizeze:

“Libertatea de expresie face parte din valorile traditionale ale Europei. Vreau sa fiu clar inteles: libertatea de expresie nu este negociabila. Ca orice drept fundamental, conservarea lui depinde insa de modul responsabil in care este utilizat de fiecare individ in parte”…

Publicate initial de un cotidian danez, caricaturile au fost retiparite in ultimele saptamini de o serie de ziare europene.

In pofida eforturilir diplomatice, in Pakistan au continuat demonstratiile violente soldate miercuri cu moartea a trei persoane si ranirea altor 45. Proteste similare au avut loc si in capitala Filipinelor.

Rezoluţie a Parlamentului georgian cerînd retragerea trupelor ruse din Osetia de Sud

Parlamentul Georgian a adoptat rezolutia in care se cere retragerea trupelor rusesti din regiunea separatista Osetia de sud si inlocuirea acestora cu forte internationale. Guvernul este insarcinat sa renegocieze cu Moscova acordul din 1992, in baza caruia Rusiei ii revena misiunea de mentinere a pacii. Aflat la Viena, ministrul de externe rus Sergei Lavrov a acuzat autoritatile georgiene ca "provoaca trupele ruse pentru a-si ascunde incapacitatea de a negocia cu Osetia de sud o solutie pasnica”.

Delegaţia iraniană aşteptată la Moscova la 20 februarie

O delegatie iraniana va sosi la Moscova pe 20 februarie pentru a relua neocierile privind posibilitatea ca Rusia sa livreze Iranului uraniu imbogatit. O astfel de solutie ar fi aceptata de comunitatea internationala intrucit ar garanta caracterul stric civil al programului nuclear iranian. Marti, Iranul a confirmat informatiile ca a reluat programul de imbogatire a uraniului la o scara redusa.

Condoleezza Rice: reluarea programului nuclear iranian este o sfidare

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a calificat decizia Teheranului de a relua programul sau nuclear drept un gest de sfidare a comunitatii internationale. Vorbind in fata Comisiei pentru relatii externe din Senat, Condoleezza Rice a declarat: “Nimeni nu vrea sa interzica iranienilor sa aiba un program nuclear civil. Iranului i s-a oferit o serie de solutii de compromis. Dar conducerea de la Teheran a ales izolarea”.

D-na Rice a cerut pe de alta parte Congresului fonduri suplimentare pentru finantarea activitatilor menite sa sprijine democratizarea Iranului.

Ştirea zilei

Oficialităţile ale Uniunii Europene se vor întîlni miercuri la Viena cu ministrul de externe al Rusiei Sergei Lavrov. Comisarul european pentru relaţii externe Benita Ferrero-Waldner a anunţat că printre subiecte se vor afla şi conflictele îngheţate din Caucaz şi din Republica Moldova.

O altă temă pe agenda întîlnirii Uniunea Europeană-Rusia sunt livrările de gaze ruseşti către Occident şi către unele foste republici sovietice.

Fiiul lui Ariel Sharon condamnat la închisoare pentru delicte legate de finanţarea partidului tatălui său

Fiul cel mai mare al premierului israelian Ariel Sharon a fost condamnat la nouă luni de închisoare şi încă nouă luni cu suspendare pentru strângerea ilegală de fonduri în campaniile politice ale tatălui său.

Omri Sharon a mărturisit în noiembrie că a falsificat documente şi că a încălcat legea finanţării partidelor.

Justiţia israeliană a acceptat ca Omri să nu-şi înceapă imediat pedeapsa, dat fiind faptul că tatăl său se află în coma de la începutul lunii trecute.

Accidentul de vinătoare al vicepreşedintelui american Dick Cheney

Persoana împuşcată din greşeală la vînătoare de vicepreşedintele american Dick Cheney a suferit un atac de cord minor, după ce o alice i-a ajuns la inimă.

Doctorii spun că Harry Wittington îşi revine şi viaţa sa nu este în pericol. Cheney a tras involuntar în Wittingon la o partidă de vînătoare de fazani sămbăta trecută.

În România au murit de frig în luna februarie 82 de oameni

În luna februarie, în România au murit din cauza frigului 82 de persoane, informează Mediafax citînd rapoarte medicale din Bucureşti şi din judeţe. 23 dintre cei decedaţi erau persoane fără adăpost.

În Europa Centrală, ţările cele mai afectate de ger au fost Polonia, unde au murit de frig iarna aceasta 230 de oameni, şi Ucraina, unde s-au înregistrat 730 de morţi numai în ultimele trei săptămîni.

Sute de mii de libanezi marchează un an de la asasinarea fostului premier Rafik al-Hariri

O jumătate de milion de persoane s-au adunat la Beirut pentru a marca împlinirea unui an de la asasinarea fostului premier al Libanului Rafik al-Hariri.

Asasinarea lui Hariri a provocat în urmă cu un an presiuni internaţionale asupra Siriei, care a fost nevoită să-şi retragă trupele din Liban după o prezenţă militară de cîteva decenii.

Mulţi libanezi acuză Siria de uciderea lui Hariri – ipoteză cercetată în cadrul unei investigaţii ONU aflată încă în desfăşurare.

Lahore: doi morţi în timpul unei demonstraţii generate de caricaturile cu profetul Mahomed

Două persoane au fost ucise în oraşul Lahore din Pakistan în timpul unor proteste împotriva publicării caricaturilor profetului Mahomed în ziare europene.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa o mulţime de protestatari care au dat foc unor clădiri şi maşini. Potrivit ministerului pakistanez de externe, un body-guard a ucis cu focuri de armă doi participanţi la protest care încercaseră să intre cu forţa într-o bancă.

Delegaţia a PE va investiga în România în dosarul prezumtivelor centre CIA

Comisia Parlamentului European care verifică informaţiile privind presupusele închisori secrete CIA din Europa va încerca să audieze oficiali de rang înalt la Washington în săptămînile următoare.

Anunţul a fost făcut la Strasbourg de deputatul socialist italian Giovanni Claudio Fava, membru în Comisie. Potrivit agenţiei AP, Fava a recunoscut că oficialii CIA şi cei ai administraţiei Bush nu pot fi obligaţi prin lege să se prezinte la comisie. El a mai spus că în cadrul investigaţiei, o delegaţie de parlamentari europeni va vizita România şi poate şi alte ţări europene.

Ştirea zilei

Camera Deputaţilor a acceptat amplasarea de baze americane pe teritoriul României, aprobînd cu mare majoritate de voturi un acord semnat de miniştrii de externe român şi american în decembrie anul trecut.

210 de deputaţi au votat marţi pentru, 8 împotrivă, iar 13 s-au abţinut. Potrivit agenţiei Mediafax, acordul romîno-american privind folosirea unor baze militare din Dobrogea este valabil zece ani, dar poate rămîne în vigoare şi după acest termen dacă nici una din părţi nu are obiecţii.

Ştirea zilei

După o întîlnire avută la Moscova, preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul francez Dominique de Villepin au declarat că ţările lor vor coopera mai strîns în unele chestiuni internaţionale. Franţa este singura ţară occidentală care a sprijinit pe faţă invitarea la Moscova de către preşedintele Putin a liderilor mişcării Hamas, câştigătoarea alegerilor parlamentare palestiniene de luna trecută. Hamas este considerată organizaţie teroristă de Statele Unite, Israel şi Uniunea Europeană.

Lucrările procesului intentat lui Saddam Hussein suspendate timp de 2 săptămîni

Procesul fostului preşedinte irakian Saddam Hussein a fost suspendat pînă la 28 februarie. La înfăţişarea de astăzi Saddam a anunţat tribunalul că se află în a treia zi de grevă a foamei, a strigat la judecător şi a spus din nou că instanţa de la Bagdad ar fi marioneta forţelor de ocupaţie.

Saddam Hussein era audiat în legătură cu uciderea a 148 de şiiţi în 1982.

Ameninţare cu bombă la magazinul Unirea din Bucureşti

Magazinul Unirea din Bucureşti a fost evacuat după prînz din cauza unei ameninţări cu bombă. Antena 3 a informat că un post de televiziune a primit o scrisoare în care se anunţa amplasarea unei bombe la centrul comercial bucureştean şi se cerea retragerea militarilor români din Irak şi Afganistan.

Ştirea zilei

Ambasada României de la Chişinău a anunţat că ministrul de externe român Mihai-Răzvan Ungureanu va efectua o vizită în Republica Moldova în perioada 16-18 februarie. Potrivit unor surse reluate de agenţia Basapress, pe agenda discuţiilor se vor afla probabil Acordul privind regimul vizelor pentru cetăţenii moldoveni după aderarea României la Uniunea Europeană şi alte documente ce reglementeză relaţiile bilaterale. Nu este exclus ca în cursul vizitei să fie făcut public planul românesc de reglementare a diferendului transnistrean,se afirmă relatarea aceleiaşi agenţii de presă.

Primul ministru francez Dominique de Villepin în vizită la Moscova

Primul ministru al Franţei, Dominique de Villepin a sosit la Moscova, în centrul discuţiilor cu omologul său rus, Mihail Fradkov şi cu preşedintele Vladimir Putin aflîndu-se controversatul program nuclear iranian şi situaţia din Orientul Mijlociu. Intr-un interview cu Rossiskaya Gazeta, premierul francez a insistat că Europa doreşte în continuare să negocieze cu Iranul, dacă acesta îşi suspendă toate activităţile nucleare controversate, dar că Teheranul ar trebui să facă pasul următor. Premierul francez va asculta şi explicaţiile ruse despre invitaţia adresată de Vladimir Putin liderilor organizaţiei Hamas pentru convorbiri la Moscova.

Ştirea zilei

Iranul a anunţat amînarea fără dată a convorbirilor cu Rusia asupra unei propuneri de compromis, vizînd crearea pe teritoriu rus a unui consorţiu pentru îmbogăţirea uraniului iranian. Purtătorul de cuvînt guvernamental Gholam Hossein Elham a declarat pe această temă: "Chestiunea negocierilor este în continuare deschisă, dar data lor e o altă problemă. Ele vor avea loc, dar în conformitate cu noile circumstanţe create de hotărîrea guvernului de a proceda la un program paşnic de îmbogăţire a uraniului în ţară."

Serghei Kirienko, şeful agenţiei federale nucleare ruse, va vizita Teheranul la sfîrşitul lunii.

Vladimir Putin pledează pentru asistenţă internaţională în cazul unor state CSI sărace

Într-o alocuţiune în cea mai mare parte televizată, la o întîlnire cu membrii cabinetului rus, preşedintele Vladimir Putin a cerut guvernului să obţină din partea grupului celor opt mari state dezvoltate garanţii că o parte substanţială din ajutoarele internaţionale de dezvoltare vor fi orientate spre ţările comunităţii de state post-sovietice, după expresia lui "printre cele mai sărace din lume". Rusia şi ţările învecinate ei, din Comunitatea de State Independente se confruntă, este citat Putin, "cu probleme grave, similare celor din Africa, referitoare la educaţie, combaterea bolilor infecţioase şi lupta împotriva sărăciei". Rusia deţine anul acesta preşedinţia Grupului celor 8.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG