Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

Alianta Civica a lansat un apel semnat de peste 30 de organizatii non guevrnamentale si sute de personalitati din Romania si din strainatate, apel adresat presedintelui Traian Basescu in care i se cere sa condamne regimul comunist din Romania ca nelegitim si ilegal. “Condamnind criminalitatea regimului comunist, veti dovedi ca aveti vointa politica de a face un act de dreptate istorica, premisa a reconcilierii nationale, asa cum cere din 1990 societatea civila. Apelul a fost initiat de vicepresedintele Aliantei Civice, Sorin Iliesiu.

Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor îngrijorat de arestatea în Turcmenistan a 2 jurnalişti ai Europei Libere

Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor si-a exprimat ingrijorarea profunda fata de arestarea a doi corespondenti ai serviciului turcmen al postului nostru de radio. Autoritatile turkmene refuza sa dea informatii rudelor despre locul de detentie sau despre starea celor doi jurnalisti arestati saptamina trecuta. Postul nostru de radio nu mai poate intra in legatura cu ei si nici cu ceilalti corespondenti aflati in Turcmenistan.

Presedintele interimar al postului nostru de radio Jeff Trimble a calificat actiunea autoritatilor turcmene drept o violare grosolana a drepturilor omului si a libertatii de exprimare a acestor jurnalisti curajosi.

Sindicaliştii de la Rompetrol avertizează împotriva unui sechestru

Sindicalistii de la ROMPETROL PETROMIDIA vor trimite la DEPARTAMENTULUI NATIONAL ANTICORUPTIE o adresa in care prezinta consecintele unui eventual sechestru pe bunurile companiei, dupa ce procurorii au anuntat ca intentioneaza sa ceara o astfel de masura in instanta. Ei spun ca un sechestru la PETROMIDIA ar duce la imposibilitatea de plata a salariilor pentru cei 3.000 de angajati ai rafinariei si cei 2.500 de angajati ai societatilor sub contractare.

Intre timp, angajatii ROMPETROL protesteaza din nou in semn de solidaritate cu Dinu Patriciu. Fiecare salariat poarta pe bratul drept o banderola alba. Liderul de sindicat, Petre Tancau afirma ca se protesteaza astfel fata de intentia de retinere a omului de afaceri.

Membrii organizaţiei PSD a sectorului 1 vor discuta posibilitatea excluderii din partid a lui Adrian Năstase

Presedintele Camerei Deputatilor Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu ar putea fi exclusi din PSD pentru prejuduciile aduse imaginii partidului ca urmare a scandalurilor in care sint implicati. Membrii de partid din organizatia sectorului 1 vor discuta aceasta posibilitate in sedinta de marti, urmind ca miercuri sa isi prezinte punctul de vedere conducerii PSD.

Javier Solana evocă posibilitatea impunerii unor sancţiuni împotriva Iranului

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut noi convorbiri intre membrii permanenti ai Consiliului de Securitate ONU – Marea Britanie, China, Franta Rusia si Statele Unite pe tema dosarului nuclear iranian. Statele Unite solicita impunerea de sanctiuni Teheranului, in timp ce Rusia si China au adoptat pina acum o pozitie mai concilianta.

Premierul Marii Britanii Tony Blair, aflat la Praga, a declarat pe aceasta tema: “Sper ca poporul iranian realizeaza ca nu avem nimic impotriva lui si ca nu dorim sa-l oprim sa aiba aceleasi drepturi ca toata lumea, dar aceste drepturi implica si anumite responsabilitati si oglibatii si este important ca ele sa fie respectate”.

La New York se desfasoara o noua runda de discutii la nivelul ambasadorilor celor 5 tari membre permanente ale Consiliului de Securitate pentru a schita un proiect de rezolutie care ar urma sa fie supus la vot saptamina viitoare.

Pentru prima data astazi, la Strasbourg, unde are loc o intilnire a ministrilor de externe din tarile UE, coordonatorul politicii externe si de securitate a Uniunii Europene Javier Solana a vorbit despre posibilitatea impunerii unor sanctiuni Iranului.

Preşedintele AFDP Constantin Ticu Dumitrescu preia conducerea CNSAS

Presedintele AFDP Constantin Ticu Dumitrescu a acceptat invitatia premierului Calin Popescu Tariceanu de a prelua conducerea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Intr-o scrisoare deschisa adresata Parlamentului si Presedintiei, Ticu Dumitrescu promite ca va reforma institutia, pentru a deveni transparenta si de real interes public. El atrage insa atentia ca este nevoie de o echipa de oameni cu constiinta curata, fara datorii politice sau de partid. PSD, care sustine candidatura lui Ticu Dumitrescu, si-a desemnat ieri reprezentantii in CNSAS. Acestia sunt Florian Chiritescu, in prezent membru al Consiliului, Cazimir Ionescu, fost deputat, si Oana Dobrescu, avocat.

Ştirea zilei

Comisia Europeana a dat publicitatii o declaratie de sprijin pentru actiunile Ucrainei si Moldovei de a impiedica traficul ilegal din Transnistria. Comisia condamna actiunile autoproclamatelor autoritati nistrene prin care se incearca impiedicarea punerii in aplicare a regulamentelor comerciale legale la granita moldo-ucrainiana pe segmentul tramsnistrean, cit si eforturile lor de a impiedica agentii economici din regiune sa se inregistreze legal la Chisinau. Comisia Europeana afirma ca masurile luate nu reprezinta in nici un fel o blocada economica instituita asupra regiunii separatiste. Uniunea Europeana are desfasurata o misiune de monitorizare la granita moldo-ucrainiana pe segmentul transnistrean.

Duma de Stat acuză Ucraina şi Moldova că ar şantaja Transnistria prin sancţiuni economice

Duma de Stat a Federatiei Ruse a acuzat Ucraina si Republica Moldova de „aplicarea unor sanctiuni economice fata de Transnistria în scopul obligarii acesteia sa accepte niste variante de solutionare a problemei, care de fapt înseamna încalcarea dreptului republicii la un statut special”.

Deputatii rusi au acuzat Ucraina si Republica Moldova de încalcarea Memorandumului privind normalizarea situatiei dintre Chisinau si Tiraspol, semnat în 1997 la Moscova, conform caruia Transnistria are dreptul de a „stabili de sine statator contacte economice, tehnico-stiintifice si culturale internationale”. Joi parlamentul de la Chisinau a adoptat o declaratie politica in care se arata ca autoproclamatele autoritati nistrene “escaladeaza in mod artificial tensiunile”.

In sedinta de ieri a Consiliului permanent al OSCE, ambasadorul american la OSCE, Julie Finley a calificat noile reglementari vamale drept “simple si corecte”. Ea a cerut Tiraspolului sa participa la urmatoare runda de negocieri – planificata pentru 4-5 aprilie si “sa se pregateasca pentru negocieri serioase”.

Ştirea zilei

Administraţia Bush consideră că Iranul ar putea fi o ameninţare majoră la adresa intereselor Statelor Unite în Orientul Mijlociu, dacă Teheranul reuşeşte să intre în posesia armei nucleare, în ciuda campaniei internaţionale de a pune capăt programelor nucleare ale autorităţilor iraniene.

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a spus că Iranul este probabil provocarea numărul unu pentru Statele Unite, datorită sprijinului pe care aceată ţară îl dă militanţilor anti-israelieni şi datorită faptului că se amestecă în situaţia din Irak. Această ameninţare, a continuat Condoleezza Rice, va creşte exponenţial dacă Iranul va avea bomba atomică.

Autorităţile americane intenţionează să închidă închisoarea Abu Ghraib din Irak

Se relatează că Statele Unite vor închide închisoarea Abu Ghraib din Irak, urmînd să mute aproximativ 4.500 de prizonieri în alte închisori din această ţară. Abu Ghraib a dobîndit o faimă internaţională negativă după scandalul abuzurilor comise aici de forţele americane împotriva unor deţinuţi irakieni, abuzuri care au dus la condmnarea cîtorva cadre inferioare din armata americană.

Ministrul rus de externe Lavrov critică noul regim vamal impus exporturilor transnistrene

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a criticat noile reglementări vamale impuse de Ucraina la graniţa sa cu autoproclamata republică transnistreană, spunînd că aceste reglementări sunt motivate politic. În opinia lui Lavrov, aceste reglementări încalcă un acord din 1997 între autorităţile de la Chişinău şi cele de la Tiraspol, care permitea Transnistriei să facă exporturi.

Probleme energetice pe agenda viitoarelor convorbiri Putin - Barroso de la Moscova

Problemele legate de energie vor fi principalul punct de pe agenda convorbiril pe care preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso le va avea cu preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova pe data de 17 martie. Barroso a anunţat miercuri că a acceptat invitaţia lui Putin de a se întîlni înaintea summitului Uniunii Europene din 24-25 martie care se va concentra pe chestiunea securităţii energetice.

Guvernul cere prelungirea perioadei de aliniere a preţului gazelor naturale din producţia internă

Guvernul de la Bucureşti a cerut Comisiei Europene prelungirea cu doi ani, pînă la sfîrşitul anului 2008, a perioadei de aliniere a preţului gazelor naturale din producţia internă la nivelul costului gazelor din import - a anunţat vicepremierul Gheorghe Pogea. Comisia nu a dat încă un răspuns oficial, însă vicepremierul speră că solicitarea va fi acceptată.

Extinderea epidemiei de gripă aviară în Europa

Autorităţile de la Moscova au anunţat că gripa aviară a fost detectată în 8 din cele 13 regiuni ale districtului de sud al Federaţiei Ruse. Cele mai afectate sînt regiunea Krasnodar şi republica nord-caucaziană Daghestan, dar virusl H5N1 a fost decoperit şi în Cecenia, Kabardino-Balkaria, Kalmîkia, Adigeia, Stavropol şi Astrahan.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că Azerbaijanul a trimis unui laborator din Marea Britanie mostre prelevate de la cel puţin 10 oameni, dintre care doi au murit între timp, despre care se crede că au contractat virusul de la păsări infectate.

În Sudestul Europei, Serbia a confirmat primul caz de gripă aviară la o lebădă sălbatică, iar în România a fost anunţat un nou focar, în apropiere de Mangalia.

În Europa de vest, un laborator german a confirmat infectarea unui jder cu virusul gripei aviare, ceea ce înseamnă că boala s-a răspîndit şi la alte specii de mamifere după ce a fost depistat la o pisică.

Ştirea zilei

Premierul israelian în exerciţiu Ehud Olmert a declarat că guvernul său va stabili frontierele finale ale Israelului în următorii patru ani, dacă partidul său, Kadima, va cîştiga alegerile parlamentare de la 28 martie. Într-un interviu publicat ade „Jerusalem Post”, Olmert a mai spus că ţara sa îşi va stabili graniţel unilateral, separîndu-se complet de populaţia palestiniană din Cisiordania, dacă gruparea militantă Hamas nu recunoaşte Israelul, nu renunţă la terorism, nu se dezarmează şi dacă nu acceptă acordurile încheiate pînă acum.

Paris: profesor şomer ia ostateci 18 elevi

Autorităţle franceze au anunţat că un profesor şomer a luat ostateci 18 elevi şi doi adulţi la un liceu din oraşul Sable-Sur-Sarthe, la vest de Paris.

Berlin: lucrătorii din sectorul public intră în a 5-a săptămînă de grevă

În Germania, aproximativ 41 de mii de lucrători din sectorul public se află în a cincea săpămînă de grevă, protestînd împotriva planurilor anagajatorilor municipali de a mări numărul orelor de muncă. Este cel mai mare protest de acest fel din anii 90 încoace, şi a dus în unele oraşe germane la disfuncţionalităţi majore în colectarea deşeurilor menajere, şi în activitatea grădiniţelor, a spitalelor şi a administraţiei locale.

Arestarea în Turcmenistan a 2 corespondenţi ai Europei Libere

Doi dintre corespondenţii din Turcmenistan ai Europei Libere, Meret Homadov şi Jamadury Ovezov au fost arestaţi marţi în regiunea Mary din sudestul ţării, şi nu se ştie unde sînt deţinuţi. Pe de altă parte, telefoanele mobile ale tuturor corespondenţilor Europei Libere în Turcmenistan par a fi blocate şi nu se poate lua legătura cu ei. Cel puţin două organizaţii neguvernamentale, Memorialul Moscova şi Fundaţia Helsinki din Turcemenistan, au dat publicităţii declaraţii de presă în legătură cu arestarea celor doi jurnalişti ai Europei Libere.

Guvernul decide retrocedarea unei vile care constituie obiectul unui litigiu la CEDO

Vila “Căprioara” din Predeal va putea fi retrocedată foştilor proprietari după ce guvernul a decis trecerea acestui imobilul din domeniul public al statului şi administrarea Serviciului Român de Informatii (SRI), în domeniul privat al statului - se spune într-un comunicat al guvernului. Casa este obiectul unui litigiu la Curtea Europeana a Drepturilor Omului între statul român şi fostii proprietari.

Cuvîntarea preşedintelui Georgiei la reuniunea Comunităţii pentru Opţiunea Democratică

Preşedintele Georgiei Mihail Saakaşvili a formulat un atac împotriva unor „forţe influente şi bine finanţate” care ar purta un război ideologic împotriva ţării sale. Fără să numească o ţară anume, organizaţii sau persoane particulare, Saakaşvili a spus că acest război ar avea ca scop pătarea reputaţiei Georgiei, prin crearea unei imagini de „ţară instabilă, în care nu se poate avea încredere, periculoasă, incultă, necivilizată, şi ne-europeană”.

Saakaşvili a făcut aceste remarci la o reuniune a recent înfiinţatei Comunităţi pentru Opţiune Democratică, din care fac parte Georgia, Ucraina, Moldova, România, Slovenia, Macedonia şi cele trei ţări baltice.

Acord de cooperare între ministerele apărării din România şi Israel

Israelul va oferi României expertiză în combaterea terorismului - a anunţat ministrul român al apărării Teodor Atanasiu cu ocazia vizitei omologului sau israelian Shaul Mofaz la Bucureşti, unde a fost semnat un Acord de cooperare între ministerele apărării din cele două ţări. Atanasiu l-a calificat drept un acord-cadru, cu valabilitate de cinci ani, urmând ca pentru aspecte tehnice să fie încheiate acorduri specifice între armate.

Apel la repudierea viitoarei proclamaţii a Consiliului Naţional Secuiesc

Filiala Harghita a Societăţii Cultural Patriotice „Avram Iancu” face apel către români să nu meargă pe 15 martie la Odorheiu Secuiesc, pentru a nu participa la "provocări care ar aduce deservicii poporului sau statului român".

Potrivit unui comunicat citat de agenţia Mediafax, comunicat dat publicităţii joi, membrii acestei organizaţii fac un apel către toate organizaţiile politice, fundaţiile şi asociaţiile româneşti sau maghiare din judeţele Mureş, Harghita, Covasna şi din ţară, să ia atitudine faţă de proclamaţia pe care intenţionează să o adopte Consiliul Naţional Secuiesc şi să nu participe "la manifestări anticonstituţionale”.

Conducerea acestui Consiliu a anunţat că intenţionează sp lanseze la 15 martie, care este ziua naţională a maghiarilor de pretutindeni, o proclamaţie pentru înfiinţarea Ţinutului Secuiesc ca regiune autonomă, la nivelul judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş.

Ştirea zilei

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a decis să trimită dosarul nuclear iranian în faţa Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Preşedintele iranian Mahmud Ahmadinejad a declarat că ţara sa va rezista presiunilor politice legate de programul său nuclear.

Răspunsul preşedintelui Băsescu la plîngerea magistraţilor

Preşedintele Traian Băsescu a răspus Consiliului Superior al Magistraturii că nu va înceta să facă din justiţie un actor principal în declaraţiile sale publice, precizînd că respectă total independenţa judecătorilor şi că nu vrea să-i umilească prin afirmaţiile sale. Şeful statului a mai spus că sesizarea magistraţilor privind rezolvarea conflictului juridic generat de declaraţiile sale publice trebuie trimisă Curţii Constituţionale, care să stabilească limitele în care preşedintele României se poate adresa unei puteri în stat, alta decât cea din care face parte.

Minsk: condamnarea la închisoare a 3 activişti ai opoziţiei

Un tribunal de la Minsk a condamnat trei activişti ai opoziţiei din Bielorusia la 15 zile de închisoare pentru că au organizat o întîlnire cu alegătorii fără autorizaţie legală. Între cei condamnaţi se află Vintsuk Viahorka, adjunctul şefului de campanie al principalului candidat al opoziţiei la alegerile prezidenţiale din 19 martie, Aliakasnadr Milinkievici. Cei trei au fost arestaţi la 8 matie, după două mitinguri electorale la care Milinkevici le-a cerut alegătorilor să-l sprijine la scrutinul prezidenţial.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG