Linkuri accesibilitate

Ştiri

Un tribunal din Rusia il condamna pe editorul unui ziar pentru incitare la ura religioasa prin publicarea unor caricaturi cu Profetul Mahomed

Un tribunal din Rusia l-a condamnat pe editorul unui ziar pentru incitare la ură religioasă prin publicarea controversatelor caricaturi ale profetului Mohamed.

Instanţa din oraşul Vologda a obligat-o pe Anna Smirnova, de la săptămînalul Nash Region, să plătească o amendă de 100.000 de ruble.

Nash Region a republicat cîteva caricaturi apărute iniţial într-un ziar danez pentru a ilustra un articol despre protestele pe care le-au stîrnit desenele în lumea musulmană.

Aliaksandr Lukashenka încrezator ca liderii Rusiei nu vor permite scumpirea drastica a gazelor

Preşedintele din Belarus Aliaksandr Lukashenka s-a arătat încrezător că liderii Federaţiei Ruse nu vor permite Gazpromului să scumpească mult gazele livrate ţării sale. Potrivit agenţiei AP, Lukashenka a numit „palavre” unele declaraţii Gazprom privind majorarea substanţială a preţurilor.

Concernul rus a mărit preţurile pentru mai multe ţări est-europene, dar de la Republica Belarus continuă să ceară numai 47 de dolari pe mia de metri cubi. Republica Moldova şi Armenia plătesc pe aceeaşi cantitate 110 dolari.

Membru proeminent al opozitiei din Belarus eliberat din inchisoare

Un membru proeminent al opoziţiei din Belarus Mihail Marinici a fost eliberat din închisoare după o detenţie de un an şi jumătate.

În decembrie 2004, Marinici şi alţi cîţiva demnitari au fost condamnaţi într-un caz despre care opoziţia susţine că a fost politic.

Marinici, care a candidat la preşedinţie în 2001, a fost pedepsit pentru că ar fi furat computere de la ambasada americană din Minsk, deşi ambasada nu s-a plîns de vreun asemenea furt.

A fost condamnat la cinci ani de închisoare, iar pedeapsa i-a fost redusă apoi la doi ani şi jumătate.

Ştirea zilei

Preşedintele Bulgariei a respins criticile Uniunii Europene la adresa ţării sale şi a spus că Bulgaria este mai puţin coruptă decît România.

Într-un interviu difuzat de radioul naţional bulgar, Gheorghi Parvanov i-a cerut comisarului european pentru extindere Olli Rehn să ia în calcul clasamentele organizaţiei Transparency International, în care Bulgaria se află înaintea României.

În acelaşi interviu, Parvanov s-a declarat de acord cu remarcile premierului de la Sofia, Sergei Stanishev, potrivit căruia Bulgaria ar fi mai bine pregătită de aderare decît cele opt foste ţări comuniste primite în Uniunea Europeană în 2004.

Ştirea zilei

Casa Albă a luat apărarea şefului Pentagonului, Donald Rumsfeld, căruia un număr tot mai mare de foşti generali americani îi cer să demisioneze.

Aceştia susţin că ministrul apărării trebuie să-şi asume răspunderea pentru haosul din Irak şi pentru alte greşeli de conducere.

Purtătorul de cuvînt al Casei Albe Scott McCellan a reafirmat însă încrederea preşedintelui George Bush în Donald Rumsfeld.

Catolicii si protestantii marcheaza Vinerea Mare

Catolicii, protestanţii şi alţi creştini de rit apusean marchează Vinerea mare a Paştilor.

La Ierusalim, mii de persoane s-au aflat pe străduţele oraşului vechi, refăcînd traseul parcurs de Cristos spre răstignire.

La Vatican, Papa Benedict al 14-lea a asistat la slujba religioasă din vinerea mare, şi urma să participe diseară la o procesiune cu torţe, de la Bazilica Sfântul Petru pînă la Coloseul roman.

Atentate la trei biserici copte din Alexandria

În oraşul egiptean Alexandria, trei persoane înarmate cu cuţite au atacat participanţii la slujba din Vinerea Mare la trei biserici frecventate de creştinii copţi. O persoană a fost ucisă, iar cel puţin 12 au fost rănite.

Poliţia nu a oferit explicaţii ale motivelor agresiunii, dar un preot citat de AP spune că enoriaşii săi au mai fost în trecut victimele unor musulmani fanatici.

Creştinii copţi alcătuiesc aproximativ 10 la sută din populaţia de 72 de milioane de locuitori a Egiptului.

New Delhi: atentat cu bomba in cea mai mare moschee din India

Două explozii au avut loc la interval de zece minute în cea mai mare moschee din India, Jama Masjid, de la New Delhi.

După incidentul soldat cu rănirea a zece persoane, autorităţile şi liderii religioşi au făcut apeluri la calm.

Exploziile s-au produs la numai o săptămînă după atacurile cu bombe din capitala spirituală a religiei hinduiste, Varanasi, soldate cu 20 de morţi.

În India, 80 la sută din locuitori sunt hinduişti, iar musulmanii alcătuiesc 12 la sută din populaţie.

Teheran: conferinta internationala consacrata problemei palestiniene

O conferinţă internaţională pentru sprijinirea palestinienilor a început vineri la Teheran cu un discurs al liderului spiritual suprem al Iranului, aiatolahul Khamenei: „Astăzi, întreaga lume musulmană trebuie să considere chestiunea palestiniană ca pe propria ei problemă. Aceasta este cheia fermecată care deschide porţile fericirii pentru toată comunitatea islamică”.

La conferinţă a luat cuvîntul şi preşedintele Iranului Mahmud Ahjmadinejad, care a spus că Israelul este un copac uscat şi putred, care va fi doborît de furtună.

La reuniune participă 600 de delegaţi din peste 20 de ţări.

Mahmud Ahmadinejad respinge criticile la adresa programului nuclear iranian

Preşedintele Iranului Mahmud Ahmadinejad a respins din nou criticile internaţionale la adresa programului nuclear iranian, spunînd că Teheranul nu va da curs „ameninţărilor şi presiunilor”.

Între timp, Rusia a anunţat că Moscova va găzdui la 18 aprilie o nouă rundă de negocieri internaţionale pe tema programului nuclear al Iranului.

Teheranul a anunţat că a îmbogăţit în premieră uraniu, dar continuă să susţină că nu are de gînd să construiască arme atomice, cum îl acuza Statele Unite şi alte puteri occidentale.

Roma: numarul buletinelor de vot contestate nu poate schimba rezultatul scrutinului

La Roma, ministerul de interne a anunţat că numărul de buletine de vot contestate după recentele alegeri generale este mai mic decît se credea iniţial şi nu poate schimba rezultatul scrutinului.

Potrivit aceleiaşi surse, ar fi contestate cam 5000 de voturi, nu cîteva zeci de mii, cum se credea pînă acum.

Potrivit rezultatelor oficiale provizorii, alegerile de la 9 şi 10 aprilie au fost cîştigate de coaliţia de centru-stînga a lui Romano Prodi.

Tabăra de dreapta a premierului Silvio Berlusconi nu şi-a recunoscut încă înfrângerea.

Beijing: al doilea transplant de faţă din istorie

Medicii unui spital militar din China spun că au realizat al doilea transplant de faţă din istorie. Operaţia a fost efectuată asupra unui bărbat care fusese complet desfigurat de un urs.

Primul transplant de faţă a avut loc în Franţa în noiembrie anul trecut.

Ştirea zilei

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică, Mohamed ElBaradei a declarat că nu poate confirma deocamdată dacă Iranul a îmbogăţit într-adevăr uraniu până la un nivel care să-l transforme în combustibil nuclear. După discuţii purtate la Teheran cu oficialităţi iraniene, ElBaradei a spus că inspectorii Agenţiei se vor pronunţa abia după analiza probelor luate joi în Iran.

"Chestiunea îmbogăţirii uraniului, deşi una emoţională, nu este stringentă. Avem destul timp să negociem o soluţie prin care nevoile Iranului de energie nucleară ar fi asigurate, iar îngrijorările comunităţii internaţionale ar fi eliminate”

Guvernul de la Teheran a anunţat la începutul săptămânii că la un centru nuclear iranian a avut loc pentru prima dată un proces de îmbogăţire a uraniului.

APCE cere repetarea alegerilor prezidenţiale din Belarus

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a cerut autorităţilor belaruse să repete alegerile prezidenţiale de pe 19 martie, despre care observatorii internaţionali au spus că au fost nedemocratice.

"N-am mai văzut până acum ca drepturile observatorilor să fie limitate atât de mult” - a declarat în sesiunea APCE parlamentarul estonian Andres Herkel.

Opoziţia din belarus a cerut şi ea alegeri noi la care să-i fie interzis să participe preşedintelui Alexandr Lukaşenca. Opoziţia consideră ilegal referendumul prin care Lukashenka a modificat în 2004 Constituţia pentru a putea deţine un al treilea mandat consecutiv.

Legislativul georgian ratifică acordul privind retragerea trupelor ruse

Parlamentul georgian a ratificat acordul bilateral cu Rusia care prevede retragerea ultimelor două baze militare ruseşti din Georgia până la sfârşitul anului 2008. Într-o evoluţie separată, Guvernul de la Tbilisi a cerut Alianţei Nord Atlantice să recunoască aspiraţiile Georgiai de a deveni membră a NATO.

Ucraina Noastră, Blocul Timoşenko, Partidul Socialist încep negocieri pentru un guvern de coaliţie

Trei partide din Ucraina au semnat un protocol în vederea formării coaliţiei de guvernământ. Este vorba de blocul fostului premier Iulia Timoşenco, Partidul pro-prezidenţial Ucraina Nostră şi Partidul Socialist. Reprezentanţii celor trei formaţiuni au spus că negocierile vor avea loc pe baza unui memorandum pregătit încă înainte de alegeri, care prevede că partidul cu cele mai multe voturi va propune candidatura primului ministru. Dintre cele trei formaţiuni politice cele mai multe voturi le-a obţinut la alegerile de pe 26 martie blocul Iuliei Timoşenco.

Teroristul Abdul Rehman din reţeaua Al Qaida ucis în Pakistan

Ministerul Informaţiilor din Pakistan a declarat că un militant Al-Qaida de origine egipteană, căutat pentru implicarea în atentatele cu bombă la ambasadele americane din Africa în 1998 a fost ucis de militarii pakistanezi într-o operaţiune la graniţa cu Afganistanul. Statele Unite anunţaseră o recompensă de 5 milioane de dolari pentru capturarea militantului cunoscut în Pakistan cu numele Abdul Rehman.

Stare de urgenţă de gradul II în judeţele limitrofe Dunării

Din cauza ploilor şi topirii zăpezii, nivelul apei în Dunăre şi alte râuri din sud-estul Europei a atins un nivel record, forţând evacuarea oamenilor din mai multe localităţi riverane din nordul Serbiei, Bulgaria şi România. În România, Ministrul Administraţiei şi Internelor a declarat stare de urgenţă de gradul II, o treime din efectivele ministerului în judeţele limitrofe Dunării aflându-se permanent în unităţi, pregătite să intervină pentru sprijinirea populaţiei. Potrivit prognozelor, Dunărea va avea duminică la Porţile de Fier II un debit maxim de 15,5 metri cubi pe secundă.

Ştirea zilei

Preşedintele grupului parlamentar mixt România-Uniunea Europeană, Guido Podesta a declarat potrivit Mediafax, că aderarea României la Uniune pe 1 ianuarie 2007 poate fi garantată. După o întrevedere cu preşedintele Partidului Democrat Emil Boc, parlamentarul european a susţinut că poziţia comisarului pentru Extindere Olli Rehn faţă de România este "extraordinar de pozitivă", pentru că progresele României ar fi chiar mai mari decât cele înregistrate de unele dintre statele care au aderat în mai 2004.

Olli Rehn: Bruxelles aşteaptă din partea Sofiei rezultate concrete în combarerea corupţiei

Uniunea Europeană şi-a manifestat îngrijorarea în legătură cu funcţionarea precară a legilor în Bulgaria. Comisarul pentru extindere Olli Rehn, care a sosit într-o scurtă vizită la Sofia, a refuzat să spună clar dacă Bulgaria va fi primită în Uniune aşa cum se planifica, pe 1 ianuarie 2007. “Rămân îngrijorări serioase în legătură cu supremaţia legii în Bulgaria” - a spus Rehn după discuţii cu primul ministru bulgar, adăugînd că Bruxelles-ul aşteaptă rezultate concrete în combaterea corupţiei şi crimei organizate.

Ştirea zilei

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică, Mohamed ElBaradei a început convorbiri la Teheran pe marginea controversatului program nuclear al Iranului, care a anunţat săptămâna aceasta că a îmbogăţit pentru prima dată uraniu. Preşedintele iranian Mahmud Ahmadinejad a respins din nou azi cererea adresată ţării sale de comunitatea internaţională să oprească aceste activităţi.

Trupe pakistaneze atacă o bază Al Qaida de la frontiera cu Afganistanul

Armata pakistaneză a intervenit pentru a pune capăt demonstraţiilor izbucnite în urmă cu trei zile la Karachi, după un atac cu bombă produs marţi la o moschee sunnită, în care au fost ucişi 57 de oameni. Nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea pentru atac.

Forţele pakistaneze au atacat la graniţa cu Afganistanul un ascunziş al militanţilor Al-Qaida, relatări neconfirmate vorbind despre uciderea unui membru egiptean al reţelei teroriste.

Guvernul georgian solicită iniţierea grabnică a negocierilor de aderare a Georgiei la NATO

Guvernul de la Tbilisi a cerut Alianţei Nord Atlantice să recunoască aspiraţiile Georgiei de a deveni membră a NATO. Miniştii georgieni al Apărării, de Externe şi pentru integrare euro-atlantică au vizitat cartierul NATO la Bruxelles, solicitând începerea unor tratative intense de aderare, la fel cu cele începute anul trecut de NATO cu Ucraina.

În Marea Britanie intră în viguare o nouă legislaţie anti-teroristă

În Marea Britanie au intrat în vigoare noi legi anti-teroriste. Ele prevăd între altele posibilitatea de a interzice grupările ce promovează sau glorifică actele teroriste. Un articol controversat care permite arestarea preventivă a celor suspecţi de terorism pe o perioadă de 28 de zile urmează să intre în vigoare mai târziu anul acesta. Noile legi au fost elaborate după atacurile sinucigaşe în metroul de la Londra de anul trecut.

Berlusconi cere renumărarea voturilor

Premierul italian Silvio Berlusconi a cerut renumărarea voturilor din alegerile parlamentare încheiate luni, spunînd că scrutinul ar fi fost fraudat în favoarea coaliţiei de centru-stânga condusă de Romano Prodi.

Prodi a declarat că Berlusconi nu este capabil să accepte înfrângerea: "El nu ştie să piardă, nu poate admite că noi am învins şi nu va face niciodată acest lucru. Nu este capabil să recunoască adevărul”.

Justiţia italiană verifică aproximativ 43 de mii de buletine controversate, rezultatele oficiale urmând a fi confirmate de Curtea Supremă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG