Linkuri accesibilitate

Ştiri

Teheranul anunţă că va răspunde la oferta internaţională pînă la 22 august

Preşedintele iranian a anunţat că pachetul internaţional de propuneri pentru abandonarea de către Iran a procesului de îmbogăţire a uraniului va fi examinat în continuare şi că un răspuns va fi dat pînă la 22 august.

Ambasadorului american la ONU respinge revendicarea Fenianului

"In mod normal nu te angajezi în dialog ameninţînd să lansezi rachete balistice intercontinentale" - a fost reacţia ambasadorului Statelor Unite la ONU, John Bolton, la declaraţii anterioare al adjunctului şefului misiunii Corei de Nord la ONU. Acesta spusese, citat de mediile de informare sud-coreene, că Fenianul ar căuta să rezolve tensiunea creată de un posibil test cu o rachetă balistică, prin convorbiri cu Statele Unite. Criza din ultimele zile a dus la anularea vizitei pe care fostul preşedinte sud-corea, Kim Dae-jung urma să o efectueze în Corea de Nord.

Terorişti Al Qaida ameninţă cu omorîrea ostatecilor ruşi din Irak

Ministerul de externe de la Moscova a făcut apel la cei care au răpit patru angajaţi ai ambasadei Rusiei de la Bagdad să cruţe vieţile ostatecilor. In cursul acţiunii desfăşurată la 3 iunie, patru bărbabţi au fost luaţi ostateci şi unul omorît. O grupare legată de reţeaua teroristă Al-Qaida a anunţat miercuri că a decis uciderea ostatecilor, după ce Moscova a refuzat cererea ei de retragere a forţelor ruse din Cecenia şi de eliberare a prionierilor musulmani din închisorile ruse.

Beirutul insistă asupra invitării preşedintelui Lahoud la sommet-ul francofoniei

Libanul nu va participa la nici un nivel la reuniunea la cel mai înalt nivel a francofoniei, programată la 26 septembrie la Bucureşti, dacă preşedintele Emile Lahoud nu va primi o invitaţie oficială. Autorităţile române l-au invitat pe premierul libanez Fouad Siniora. Lahud, de orientare pro-siriană şi care şi-a prelungit mandatul de preşedinte încă trei ani, neconvocînd alegeri prezidenţiale, este practic izolat de Franţa şi Statele Unite.

Turkmenistanul ameninţă Gazpromul cu sistarea livrărilor de gaze

Turkmenistanul a ameninţat cu întreruperea livrărilor de gaze companiei Gazprom, dacă preţul de achiziţie nu va fi mărit cu circa 50%. Intr-o declaraţie a ministerului de externe turkmen se spune că Gazpromului i se cere să plătească o sută de dolari pe mia de metri cubi de gaz natural. Preţul de achiziţie actual este de 65 de dolari.

Doku Umarov - noul preşedinte al separatiştilor ceceni

Separatiştii ceceni au anunţat oficial că Doku Umarov, unul din comandanţii rebeli a fost numit preşedinte al auto-declaratului guvern separatist, pentru a-i succede lui Abdul-Khalim Sadulayev, ucis de forţele pro-ruse la 17 iunie.

Ştirea zilei

La Viena s-au desfăşurat convorbiri între preşedintele Statelor Unite, George Bush, Secretarul de stat Condoleezza Rice, Cancelarul Austriei, Wolfgang Schuessel, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene şi lideri ai acesteia. Vorbind în cursul după-amiezii la o conferinţă de presă, preşedintele american s-a referit la principalele focare actuale de tensiune din relaţiile internaţionale, afirmînd, pe tema programului nuclear iranian că: "Este foarte important ca atunci cînd priveşte spre lume, conducerea din Iran să-şi spună: Europa, Statele Unite, Rusia şi China sînt unite în dorinţa comună de a împiedica un program nuclear militar iranian."

Preşedintele Bush a părăsit în cursul serii Viena, plecînd la Budapesta unde joi va participa la comemorarea de 50 de ani a insurecţiei maghiare anti-sovietice din 1956.

Fenianul afirmă că doreşte convorbiri directe cu Washingtonul pe tema testelor balistice

Corea de Nord a anunţat că doreşte convorbiri cu Statele Unite pentru a reduce tensiunea creată de planurile Fenianului de a testa o rachetă balistică. Mediile de informare sud-coreene l-au citat pe adjunctul şefului misiunii nord-coreene la ONU cu afirmaţia că ţara sa are dreptul de a testa rachete cu rază lungă de acţiune, dar că ar dori să se reducă tensiunile actuale.

Preşedinţia libaneză acuză Parisul că blochează invitarea lui Emile Lahoud la summitul francofoniei de la Bucureşti

Oficiul preşedinţiei Libanului a acuzat Franţa că blochează invitarea preşedintelui Emile Lahoud, de orientare pro-siriană, la summitul francofoniei, ce se va desfăşura la Bucureşti în octombrie. Activităţile lui Lahoud au fost boicotate de Franţa şi de Statele Unite după ce termenul său ca preşedinte a fost extins pe alţi trei ani, în septembrie 2004, prin adoptarea la presiunea Siriei, a unui amendament constituţional.

Purtătorul de cuvînt al ministerului de externe al Franţei, Jean-Baptiste Mattei declarase marţi că Lahoud nu a fost invitat la Bucureşti şi că Libanul va fi reprezentat la întîlnirea francofoniei de către premierul Fuad Siniora. Preşedinţia libaneză nu a criticat direct România pentru neinvitarea lui Lahoud, dar medii de informare din lumea arabă au sugerat că diplomaţia română se pliază cererilor Franţei, în aşteptarea admiterii în Uniunea Europeană.

Ştirea zilei

Agenţiile de presă străine au preluat anunţul arestării lui Shaker A. Shaker, fostul şef al agenţiei de spionaj irakiene de la Bucureşti, sub acoperire diplomatică. Expulzat în urmă cu trei ani împreună cu alţi diplomaţi irakieni, Shaker a revenit în ţară cu un paşaport fals, sub o altă identitate şi a fost arestat marţi la Bacău. Apropiat de conducerea irakiană, în 2003, el ar fi primit dispoziţii, ca în cazul declanşării operaţiunilor militare internaţionale în Irak, să organizeze atacuri împotriva unor obiective americane şi israeliene de la Bucureşti. Fostul diplomat urmează să fie declarat persona non grata pe o perioadă de 15 ani şi să fie expulzat din România.

Punct temporar de trecere a frontierei la Capu Midia

In ultima sa şedinţă, guvernul român a adoptat o hotărîre în baza căreia în zona poligonului Capu Midia va fi deschis un punct temporar de trecere a frontierei. Acesta va funcţiona între 15 şi 26 iulie, urmînd să permită efectuarea cu aeronave şi elicoptere militare străine a unor operaţiuni de transport aerian în cadrul exerciţiului militar "Immediate Response 2006". La exerciţiu vor participa alături de forţele române, trupe din Bulgaria şi Statele Unite.

Kiev: guvern de coaliţie al forţelor "orange"

La Kiev, partidul prezidenţial Ucraina Noastră a confirmat că se va alătura celorlalte două formaţiuni politice conduse de liderii revoluţiei portocali pentru a forma un nou guvern. Iulia Tiomoşenko ar urma să redevină prim ministru, iar actualul premier Iuri Iehanurov, apropiat al preşedintelui Iuşcenko, să preia preşedinţia parlamentului. Coaliţia va deţine o majoritate de 243 de locuri în Rada sau Parlamentul de la Kiev, compus din 450 de deputaţi. Vorbind în faţa deputaţilor, Iulia Timoşenko a declarat astăzi că "principala sarcină a noului guvern o va constitui integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană."

Asasinarea unui avocat al lui Saddam Hussein

Unul din avocaţii lui Saddam Hussein a fost ucis la Bagdad. Khamis al-Obeidi a fost împuşcat, iar corpul lui descoperit pe o stradă din apropierea unui cartier shiit, după ce oameni înarmaţi, purtînd uniforme ale poliţiei irakiene, l-au luat ostatec în cursul dimineţii. Este al treilea avocat asasinat, de la începerea procesului împotriva lui Saddam Husein,în octombrie trecut.

Yukos încearcă să vîndă un pachet de acţiuni ale companiei Sibneft

Potrivit agenţiilor de presă ruse, compania petrolieră Yukos, a fostului magnat Hodorkovsky, condamnat pentru fraudă fiscală, încearcă să vîndă 20% din acţiunile pe care le deţine într-un alt grup petrolier, Sibneft, controlat de compania de stat Gazprom. Negocieriel purtate pînă acum nu s-au soldat cu nici un rezultat, iar preşedintele consiliului de administratori de la Yukos aprecia miercuri că soluţia cea mai bună pentru a salva ceea ce a mai rămas din companie ar fi vînzarea acţiunilor direct companiei de stat Rosneft. Rosneft a achiziţionat deja principala unitate de producţie Youkos într-o tranzacţie mult criticată.

Joint venture MOL - Gazprom

Grupul energetic ungar MOL şi compania rusă Gazprom au anunţat semnarea unui acord de cooperare în scopul realizării unui proiect de conducte petroliere sud european. cele două companii urmează să constituie un joint venture, înregistrat în Ungaria, ce va elabora un proiect acoperind infrastructura de transport a gazelor şi un sistem de conducte subterane în Ungaria. Purtătorul de cuvînt al Gazpromului afirma cu acest prilej, citat de France Presse, că "va fi creat un nou sistem de transport al gazelor din Rusia spre terţe ţări pentru piaţa europeană" şi că "Ungaria este un punct de răscruce pentru acest tip de proiect".

Serghei Ivanov anunţă noi arme strategice cu traiectorie "imprevizibilă"

Ministrul rus al apărării Serghei Ivanov a anunţat că Rusia dezvoltă arme strategice noi, care ar putea străpunge orice sistem de apărare antirachetă, datorită „traiectoriilor lor imprevizibile”. Vorbind la o şedinţă a Consiliului de Securitate de la Moscova, Ivanov a mai spus că o nouă generaţie de avioane de luptă ruseşti va fi lansată în 2009.

Raid aerian israelian în Fîşia Gaza - victime în rîndul civililor

Un copil a fost ucis şi cel puţin 10 persoane rănite în urma unui atac aerian israelian în tabăra de refugiaţi palestinieni de la Jebaliya, din Fîşia Gaza. Armata israeliană a confirmat atacarea unui automobil catre transporta militanţi din Brigada Martirilor Al Aqsa. Martori oculari spun că ocupanţii maşinii au sărit din ea înaintea impactului.

Preşedintele Vladimir Putin vorbeşte de o iminentă criză demografică în Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia se află foarte aproape de o criză demografică şi a avetizat că populaţia ţării s-ar putea înjumătăţi pînă la sfîrşitul secolului 21. El a adăugat că principalele obiective ale mandatului său de preşedinte sînt întărirea armatei ruseşti şi creşterea populaţiei din ţara sa.

Luptele dintre diferitele facţiuni şiite deteriorează situaţia la Basra

Un înalt comandant militar britanic din Irak a declarat că situaţia se deteriorează la Basra, al doilea oraş ca mărime din Irak. Vorbind în faţa comisiei de apărare a Camerei Comunelor de la Londra, generalul Nick Houghton a spus că lupta pentru putere dintre diferitele facţiuni şiite şi atacurile lansate de forţele lor paramilitare au dus la creşteream violenţei în Basra.

Senatul ratifică acordul privind facilităţile militare americane de pe teritoriul românesc

Senatul a ratificat acordul dintre România şi Statele Uniute privind facilităţile militare americane de pe teritoriul românesc, formulînd recomandări privind modificarea textului acestui document. Semnat la 6 decembrie 2005, documentul defineşte obligaţiile părţilor în sfera politico-militară şi de securitate, în sectorul financiar-bugetar, al serviciilor şi utilităţilor publice, şi prevederi cu caracter juridic.

Ştirea zilei

Armata americană a anunţat uciderea lui Mansur Sulayman al-Mashhadani, considerat a fi mîna dreaptă a fostului lider Al Qaida din Irak Abu Musab al-Zarqawi, ucis acum două săptămîni în Irak.

Agenda summitului de la Viena Uniunea Europeană - Statele Unite

Preşedintele Statelor Unite George Bush şi Secretarul de stat american Condoleezza Rice vor avea miercuri la Viena convorbiri cu oficialităţi ale Uniunii Europene, menite să îmbunătăţească relaţiile transatlantice. Pe agendă figurează între altele criza nucleară iraniană, probleme legate de securitatea economică şi conflictele îngheţate. Preşedintele Bush a spus că Statele Unite au nevoie de un partener european puternic pentru a promova libertatea şi democraţia în lume.

Ştirea zilei

Ministrul de externe al auto-proclamatului guvern cecen, Ahmed Zakaiev a anunţat că separatiştii ceceni nu au nici o legătură cu gruparea afiliată reţelei Al Qaida care a răpit patru cetăţeni ruşi din Irak, cerînd Rusiei retragerea trupelor din Cecenia. Zakaiev a cerut grupării respective eliberarea necondiţionată a celor patru.

Amnesty International cere UE să protesteze pe lîngă preşedintele Bush în legătură cu lagărul de la Guantamo

Organizaţia Amnesty International a cerut liderilor Uniunii Europene să discute probleme legate de drepturile omului cu preşedintele american George Bush, în cadrul reuniunii la nivel înalt care începe miercuri la Viena. Amnesty International doreşte ca liderii europeni să-şi exprime cu această ocazie opoziţia faţă de presupusa existenţă a unor centre de detenţie secrete pentru persoane suspectate de terorism, şi să facă presiuni pentru închiderea închisorii americane de la Guantanamo.

Fenianul nu se consideră legat de moratoriul asupra lansărilor de rachete balistice

Coreea de Nord a a afirmat că e liberă să efectueze teste balistice. Presa japoneză citează o oficialitate a ministerului de externe nord-coreean cu declaraţia că Fenianul nu e legat de moratoriul asupra lansărilor de rachete balistice convenit cu Japonia în 2002. Există informaţii că autorităţile comuniste din Coreea de Nord ar fi terminat operaţiunea de aprovizionare cu carburant a unei rachete cu rază lungă de acţiune, în vederea testării ei, ceea ce a provocat îngrijorare pe plan internaţional.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG