Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a declarat la Ramallah ca Statele Unite sînt dispuse să caute noi modalităţi de relansare a procesului de aplanare a conflictului dintre palestinieni şi Israel. Rice a făcut această declaraţie după o întrevedere cu preşedintele Autorităţii palestiniene Mahmud Abbas.

La rîndul său, Abbas a spus că palestinienii nu acceptă crearea unui stat provizoriu aşa cum este ea prevăzută în planul de pace susţinut de Statele Unite. Abbas a reafirmat, pe de altă parte, că va organiza alegeri generale dacă nu va ajunge la un acord cu mişcarea Hamas în legătură cu formarea unui guvern de unitate naţională.

Nicolas Sarkozy - candidatul Uniunii pentru o Mişcare Populară la preşedinţia Franţei

Nicolas Sarkozy, ministru de interne al Frantei, va fi candidatul partidului de guvernamint Uniunea pentru o Miscare Populara in alegerile prezidentiale din aprilie. In partid, Sarkozy nu a avut contracadidat. La alegerile prezidentiale Sarkozy se va confrunta cu socialista Segolene Royale care conduce, in acest moment, in sondajele de opinie.

Senatorul democrat Hillary Clinton conferă la Kabul cu preşedintele Hamid Karzai

Hillary Clinton, senator care intentioneaza sa obtina candidatura Partidului Democrat la alegerile prezidentiale din 2008, s-a aflat in Afganistan unde s-a intilnit cu presedintele Hamid Karzai. Hillary Clinton a fost si in Irak, ocazie cu care si-a exprimat neincrederea in capacitatea actualului guvern irakina de a pune cap violentelor. Urmatoarea etapa a turneului senatorului este Pakistanul.

Ali Larijani primit în audienţă de Regele Abdulalah al Arabiei Saudite

Secretarul Consiliului Suprem de Securitate Naţională din Iran, Ali Larijani are astăzi convorbiri cu Regele Abdulalah al Arabiei Saudite. Potrivit agenţiei iraniene IRNA, pe agenda întrevederii se află probleme de interes reciproc legate de situaţia regională.

Preşedintele Irakului Jalal Talabani în vizită la Damasc

Preşedintele Irakului Jalal Talabani are programate astăzi convorbiri la Damasc cu omologul său sirian Bashar al-Assad. Din delegaţia irakiană fac parte miniştrii de interne, al comerţului şi al apelor. Irakul şi Siria au restabilit relaţii diplomatice în 2006 după o întrerupere de 26 de ani.

Teheranul cere eliberarea iranienilor arestaţi în Irak

Autorităţile de la Teheran cer eliberarea imediată a cinci cetăţeni iranieni arestaţi de forţele americane în Irak. Un purtător de cuvînt al Ministerului de externe de la Teheran a susţinut că cei cinci ar dispune de statut diplomatic. Cererea iraniană survine după ce armata americană a făcut cunoscut că persoanele arestate la 11 ianuarie aveau legături cu Gărzile Revoluţionare Iraniene, organizaţie care pune la dispoziţia grupărilor extremiste din Irak fonduri şi armament cu scopul destabilizării guvernului de la Bagdad.

PC cere Preşedinţiei ţării să organizeze un referendum asupra retragerii trupelor din Irak

Partidul Conservator a depus la Preşedinţie, o scrisoare semnată de liderul partidului, Dan Voiculescu, în care se cere şefului statului să înceapă procedurile de organizare a unui referendum pe tema retragerii trupelor româneşti din Irak şi Afganistan.

Varujan Vosganian: Mihai Ungureanu, Bogdan Olteanu şi Radu Stroe au susţinerea PNL

Purtătorul de cuvânt al PNL Varujan Vosganian a anunţat, duminică, la Iaşi, că trei liberali aflaţi în poziţii-cheie în stat care nu au obţinut funcţii politice la congresul PNL au cerut un vot de încredere din partea partidului. "Este vorba de Bogdan Olteanu (preşedintele Camerei Deputaţilor), Mihai Răzvan Ungureanu (ministrul de Externe) şi Radu Stroe (ministrul delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului). Au spus că au nevoie de un vot de încredere din partea conducerii partidului. Dar nu se poate pune problema”, a declarat Varujan Vosganian.

Ştirea zilei

După o vizită la "Memorialul victimelor comunismului şi al rezistenţei", înfiinţat în fosta închisoare comunistă de la Sighet, preşedintele Traian Băsescu a declarat că decizia privind înfiinţarea comisiei pentru analiza crimelor comunismului a fost corectă.

"Să nu ne amăgim că epoca comunistă a fost o epocă ce ar fi dat vreo şansă naţiunii române. Decizia de a crea o comisie pentru analizarea crimelor comunismului a fost corectă. Tot ce am văzut aici îmi creează convingerea că decizia luată la începutul săptămânii pentru continuarea lucrărilor la enciclopedia comunismului şi la manualul şcolar a fost, de asemenea, corectă", a declarat Băsescu la finalul vizitei făcute la Sighet.

George Bush critică negativismul opoziţiei

Preşedintele american George Bush a declarat că cei care se opun planului său de a suplimenta trupele dislocate în Irak trebuie să prezinte un plan alternativ, întrucît în caz contrar ar da dovadă de o atitudine iresponsabilă. În cuvîntarea sa săptămînală radiodifuzată, şeful executivului american a afirmat că legislativul de la Washington nu ar trebui să ia în considerare o reducere a bugetului operaţiunilor din Irak, întrucît o astfel de măsură ar slăbi poziţia trupelor pe teren.

Pe de altă parte, preşedintele Bush a declarat din nou că se aşteată ca guvernul de la Bagdad să-şi respecte angajamentul luat ca pînă în noiembrie trupele irakiene să asigure securitatea în toate regiunile ţării.

Minsk: alegeri locale boicotate de opoziţie

In Belarus au loc alegeri locale, primul scrutin de la controversatele alegeri prezidentiale, castigate pentru a treia oara consecutiv de Aliaxander Lukashenka. Electoratul va alege peste 22 de mii de consilieri locali. Opozitia boicoteaza in mare parte scrutinul, motiv pentru care nu a inaintat mai mult de 200 de candidaturi.

Din 1999, cind a venit la putere presedintele Lukashenka, nici un scrutin din Belarus nu a mai fost considerat corect de catre organizatiile internationale.

Preşedintele Ucrainei Victor Iuscenko aşteptat luni în România

Luni, presedintele Ucrainei Victor Iuscenko este asteptat in Romania unde va participa, alaturi de presedintele Traian Basescu, la deschiderea noului punct de trecere a frontierei Sighet –Solotvino.

Strasbourg: noua sesiune a Parlamentului European

Luni incepe noua sesiune a Parlamentului European, la care pentru prima data reprezentatii Romaniei si Bulgariei participa cu drepturi depline dupa primirea celor doua tari in Uniunea Europeana.

Tot luni se constitutie, dupa multi ani de absenta, o grupare parlamentara a partielor ultra-nationaliste – gruparea care a fost facuta posibila de intrarea in parlament a reprezentantilor partidelor Romania Mare si Ataka din Bulgaria.

Ştirea zilei

Secretarul de stat american Condoleezza Rice isi continua turneul diplomatic in Orientul Mijlociu cu o intilnire cu presedintele Autoritatii palestiniene Mahmud Abbas. Simbata seara, Condoleezza Rice a avut intrevederi cu ministrul de externe si ministrul apararii din Israel. Secretarul de stat american incearca sa relanseze procesul de pace israelo-palestinian si sa cistige sprijin pentru strategia administratiei in Irak unde fortele americane vor fi suplimentate cu peste 20 de mii de militari.

Madrid: demonstraţie împotriva grupării ETA

In Spania, zeci de mii de persoane au participat la o demonstratie pentru pace si impotriva ultimului atac terorist intreprins de gruparea separatista basca ETA. Este vorba de explozia unei masini capcana la aeroportul din Madrid, soldata cu moartea a doua persoane.

Moldovan aircraft, chartered by a Turkish company, crashes in Iraq

An Antonov aircraft operated by Aeriantur-M Airlines and chartered to fly Turkish construction workers to Iraq, crashed on approach to the Balad Air Base, a US base 80 km north of Baghdad on January 9. 35 people, of which 5 Moldovan crew members, died in the accident. The Civil Aviation Administration of the Republic of Moldova banned on January 10 all flights to countries with risk zones.

Sofia: întărirea măsurilor de control la graniţe pentru atingerea standardelor Schengen

Bulgaria si-a intarit sistemul de control la frontiera, in cadrul eforturilor de a fi admisa in spatiul Schengen in 2009. La sfirsitul acestui an, in spatiul Schengen ar urma sa fie primite tarile central si est-europene care sint membre in Uniunea Europeana din 2004.

Anul trecut, a precizat purtatorul de cuvint al ministerului de interne de la Sofia, autoritatile bulgare au reusit sa distruga 12 grupurii criminale, implicate in traficul cu persoane si au confiscat peste 3 tone de droguri.

Huge trade deficit with Russia - Moldovan exports plummet by 50%

Moldova registered a $193.2 million trade deficit with Russia for January-November 2006, according Moldova's National Statistics Bureau. Moldova exported goods worth $168.4 million to Russia in the first 11 months of 2006, a 47.3 percent decrease from the same period of 2005. In the same period, Moldova's imports of Russian products grew by 50 percent to $361.6 million. Analysts attribute the deficit to the Russian ban on Moldovan wines.

Russia agrees to import again "selected" Moldovan wine

Gennady Onishchenko, head of the Russian Federal Service for the Protection of Consumer Rights and Human Welfare said on January 6 that Moldovan wines will return to the Russian market over the next two months. In November, Russia agreed to lift a ban it had imposed on Moldovan wines in March. Onishchenko added that wine will be imported "by individual firms with a good credit history."

Chişinău: ASAC interzice curse în state cu zone de risc

Administratia de stat a aviatie civile a interzis companiilor aeriene din Moldova sa mai zboare in statele cu zone de risc. Decizia survine după prăbuşirea în Irak a unui avion al companiei aeriene moldovene Aerian Tur M, accident soldat cu 34 de morţi, din care 5 cetăţeni moldoveni.

Chişinău: Centrul naţional pentru evidenţa circulaţiei alcoolului acreditează 20 de companii vinicole

Pina pe 16 ianuarie, partea rusa trebuie sa-si prezinte obiectiile, daca exista, legate de cele 10 companii de vin moldoveneti, care intr-o prima faza au fost acceptate sa reia exporturile spre Rusia. Este de asteptat ca exportul de vin sa fie reluat pina la sfirsitul acestei luni sau inceputul lunii februarie.

Intre timp, Centrul national pentru evidenta circulatiei alcoolului a acreditat circa 20 de companii vinicole.

Ştirea zilei

Presedintele american George W.Bush a declarat ca va trimite trupe suplimentare in Irak, cu sau fara aprobarea Congresului, dominat de Partidul Democrat. Intr-un interviu televizat, ce va fi difuzat in cursul zilei, George Bush reaminteste ca are acest drept in calitate de commandant suprem al armatei.

Joi, presedintele a propus suplimentarea cu peste 20 de mii de militari a trupelor din Irak – decizie criticata nu numai de liderii democrati dar si de membri ai Partidului republican.

Statele Unite impun noi sancţiuni regimului preşedintelui Lukashenka

Presedintele George W.Bush a semnat legea prin care Statele Unite impun noi sanctiuni Belarusului. Totodata, legea prevede finantarea gruparilor democratice si a mediilor independente, care se opun regimului autocratic al presedintelui Lukashenka.

Condoleezza Rise aşteptată în Israel - prima etapă a unui turneu în Orientul Mijlociu

Secretarul de stat american Condoleezza Rise este asteptata in Israel, in prima etapa a unui nou turneu diplomatic in Orientul Mijlociu. Scopul turneului este relansarea negocierilor de pace israelo-palestiniene. Totodata, Condoleezza Rice va incerca sa obtina sprijin pentru decizia presedintelui Bush de a suplimenta trupele americane din Irak.

Ştirea zilei

Călin Popescu Tăriceanu a fost confirmat oficial, sâmbătă, în funcţia de preşedinte al PNL, el obţinând 1194 de voturi din 1305 exprimate la Congresul extraordinar al partidului.

Conform rezultatelor oficiale ale alegerilor pentru conducerea liberală, liderul PNL Bucureşti Ludovic Orban a devenit vicepreşedinte PNL pentru comunicare şi relaţii publice, el obţinând 769 de voturi, faţă de contracandidatul său, Bogdan Olteanu, creditat cu 511 voturi.

Crin Antonescu a obţinut postul de vicepreşedinte pe domeniul politic, iar Teodor Meleşcanu pe cel de vicepreşedinte responsabil cu relaţiile internaţionale, cu 1221 de voturi, repectiv cu 1172 de voturi.

Postul de vicepreşedinte pentru relaţii cu societatea civilă şi egalitate de şanse a revenit Noricăi Nicolai - 925 de voturi, iar contracandidatul său Adrian Iorgulescu a obţinut 348 de voturi.

Funcţia de vicepreşedinte pentru afaceri europene i-a revenit lui Adrian Cioroianu - 743 de voturi, care i-a învins astfel pe senatorul Mihai Lupoi - 55 şi pe ministrul de Externe Mihai Ungureanu - 486 de voturi.

Vicepreşedinte pentru politici economice a fost ales fostul ministru al Apărării Theodor Atanasiu - 1006 voturi.

Varujan Vosganian, Puiu Haşotti, Adrian Miuţescu, Mihai Voicu, Dan Radu Ruşanu, Cornel Popa, Eugen Nicolăescu şi Marian Petrache au fost aleşi vicepreşedinţi PNL pentru regiunile de dezvoltare, potrivit rezultatelor anunţate în cea de a doua zi a Congresului extraordinar al PNL.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG