Linkuri accesibilitate

Ştiri

380 de localităţi lipsite temporar de curent electric în urma intemperiilor

Într-un comunicat de presă al guvernului Republicii Moldova se spune că pînă la orele după-amiezii au fost reconectate la reţeaua electrică aproape jumătate din cele 380 de localităţi rămase fără curent din cauza intemperiilor de peste noapte.

La ora publicării comunicatului, 27 de localităţi erau încă lipsite de legături telefonice.

Raid israelian în Ramallah - arestarea a 4 palestinieni suspectaţi de terorism

Trupele israeliene au intrat în oraşul palestinian Ramallah, din Cis-Iordania, declanşînd lupte intense în care patru palestinieni au fost ucişi, iar alţi 20 au fost răniţi. Armata israeliană a informat că raidul a dus la arestarea a patru palestinieni căutaţi pentru acte teroriste.

Incursiunea a fost condamnată de preşedintele Autorităţii palestiniene Mahmud Abbas, care a spus că prin continuarea agresiunilor militare Israelul distruge eforturile de pace.

Guvernul iranan susţine că va continua să coopereze cu AIEA

Iranul a anunţat că va continua să coopereze cu Agenţia pentru Energie Atomică a Naţiunile Unite. Declaraţia marchează o nouă schimbare de ton la Teheran. Luna trecută parlamentul iranian a cerut guvernului să revizuiască relaţiile cu agenţia Naţiunilor Unite, ca represalii la impunerea de sancţiuni ONU împotriva Iranului. Mai multe guverne occidentale bănuiesc că în spatele programului nuclear civil iranian s-ar ascunde intenţia de a construi bomba atomică.

Poliţia spaniolă descoperă material explozibil într-o maşină înregistrată în Ţara Bascilor

Poliţiştii spanioli au găsit o sută de kilograme de explozivi într-o maşină din Ţara Bascilor, regiune din nordul Spaniei care cere mai multă autonomie. Descoperirea poliţiştilor vine la cinci zile după explozia unei bombe la aeroportul Barajas de la Madrid, într-un atac revendicat de gruparea separatistă bască ETA.

După atac, guvernul spaniol a spus că negocierile de pace cu ETA sunt terminate. Vizitînd astăzi locul atentatului, premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero a spus că este mai hotărât ca oricând să pună capăt violenţelor comise de mişcarea ETA.

Jakarta: continuarea operaţiunii de căutare a avionului dispărut deasupra insulei Sulawesi

În Indonezia continuă căutarea avionului de pasageri dispărut luni în insula Sulawesi. La cercetări participă aeronave din ţara vecină Singapore, iar ambarcaţiuni militare indoneziene caută eventuale urme şi în mare.

Avionul companiei de zboruri ieftine Adam Air avea la bord 102 persoane şi a pierdut contactul cu solul când mai avea o oră până să aterizeze. Autorităţile indoneziene au anunţat marţi că ar fi găsit avionul prăbuşit şi că ar fi supravieţuitori, dar apoi au spus că s-au înşelat.

Ştirea zilei

Ministerul de externe al României s-a plâns de lipsa de cooperare a autorităţilor Republicii Moldova în pregătirea introducerii vizelor pentru moldoveni. Într-o declaraţie făcută pentru Europa Liberă, Radu Dobre, director general adjunct al oficiului consultar MAE, a spus că guvernul moldovean nu a ajutat România să deschidă noi consulate şi nici să obţină o clădire mai încăpătoare pentru cel deja existent la Chişinău.

Moldovenii au nevoie de viză pentru România de la 1 ianuarie anul curent. În ultimele zile, mii de persoane au făcut coadă la consulatul din Chişinău, unde au avut loc şi altercaţii.

În interviul acordat Europei Libere, oficialul MAE Radu Dobre a spus că statul român va cumpăra la Chişinău un sediu mai mare pentru Consulat în următoarele două luni.

Portalul on-line al Uniunii Europene are o intrare în limba română

Începînd de astăzi, portalul on-line al Uniunii Europene, europa.eu, are intrări în limbile română şi bulgară. Pe frontispiciul de internet al Uniunii fost adăugată şi cea de a 23-a limbă oficială, anume gaelica, limba veche a Irlandei.

Noua lege a cultelor contestată de o serie de comunităţi religioase

Mai multe organizaţii religioase din România au protestat împotriva promulgării noii legi a cultelor, pe care o consideră discriminatorie.

Potrivit Mediafax, adventiştii de ziua a şaptea, Martorii lui Iehova şi Bahai se numără printre grupările nemulţumite de legea semnată de preşedintele Traian Băsescu la 27 decembrie. Ei spun că o vor contesta la Curtea Constituţională şi probabil la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Legea a fost criticată şi de o comisie pentru drepturile omului din Congresul Statelor Unite, într-o scrisoare trimisă luna trecută preşedintelui Traian Băsescu.

O nouă arestarea în dosarul Trustului de presă Gazeta

Încă un ziarist a fost reţinut în ancheta asupra Trustului de presă Gazeta. Mediafax informează că Dan Pârcălab, directorul general al Gazetei de Maramureş, a fost reţinut astă-noapte, iar astăzi procurorii urmau să ceară arestarea lui prevenitivă.

Mai mulţi ziarişti de la trustul de presă cu sediul la Cluj sunt învinuiţi de şantaj calificat şi spălare de bani. Potrivit procurorilor, ei ar fi cerut sume de bani sau contracte de publicitate de la oameni de afaceri şi funcţionari publici pentru a nu publica articole defavorabile firmelor şi instituţiilor lor.

Ştirea zilei

Uniunea Europeană apreciază că disputa dintre Rusia şi Belarus pe tema preţului gazelor şi petrolului nu afectează siguranţa energetică a statelor membre. Vorbind la Bruxelles, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Ferran Tarradellas Espuny a spus că măsurile luate deja de ţările Uniunii pentru consolidarea rezervelor de gaze sunt suficiente, mai ales că Europa trece deocamdată printr-o iarnă relativ blândă.

Data executării colaboratorilor lui Saddam Hussein: incertă

La Bagdad circulă informaţii contradictorii privind data la care urmează să fie executaţi doi dintre colaboratorii fostului preşedinte Saddam Hussein, condamnaţi la moarte în acelaşi proces. Ei sunt fratele vitreg al lui Saddam şi un fost judecător.

Iniţial, cele două execuţii erau anunţate pentru astăzi, dar în ultimele ore autorităţile irakiene spun că ele fie au fost amânate, fie că nici nu li s-a fixat încă vreo dată.

Oficialul şef al Naţiunilor Unite pentru drepturile omului, Louise Arbour, a cerut ca pedepsele capitale să nu fie aplicate. Iar Statele Unite au sugerat Bagdadului să le trateze cu prudenţă.

În Irak autorităţile continuă pe de altă parte să investigheze difuzarea unei înregistrări video ilegale a execuţiei lui Saddam, în care condamnatul era insultat.

Debutul noii perioade legislative americane

Congresul Statelor Unite a ţinut prima şedinţă cu o nouă majoritate, democrată, rezultată din alegerile ţinute în noiembrie. Democraţii revin la cârma legislativului american după o pauză de 12 ani. Noii membri au depus jurământul în Senat în faţa vicepreşedintelui Statelor Unite Dick Cheney.

Democraţii au promis să ceară administraţiei republicane a preşedintelui George Bush un plan de retragere treptată trupelor din Irak şi o politică internă care să reducă decalajul dintre americanii săraci şi cei bogaţi.

Printre schimbările din legislativul american se numără şi alegerea primei femei, decmocrata Nancy Pelosi, în funcţia de preşedinte a Camerei Reprezentanţilor.

NATO deplînge faptul că operaţiunile întreprinse în Afganistan s-au soldat şi cu victime civile

Alianţa Nord-Atlantică va face eforturi pentru a reduce numărul civililor ucişi în timpul operaţiunilor din Afganistan. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvînt al NATO Richard Nugee care a spus că operaţiunile întreprinse anul trecut de NATO s-au soldat şi cu victime în rîndul populaţiei civile şi că responsabilii Alianţei doresc ca asta să nu se întîmple şi în 2007. Nugee a adăugat că numărul civililor afgani ucişi de miliţile Taliban în Afganistan este cu mult mai mare.

Premierul turc Regep Erdoan dispus să medieze în conflictul interlibanez

Premierul turc Regep Erdoan a avertizat că escaladarea tensiunilor sectare din Liban ar putea afecta întreaga regiune a Oprientului Mijlociu, dacă situaţia rămîne nesupravegheată. Vorbind în capitala libaneză Beirut, Erdoan a spus că Turcia e gata să joace rolul de mediator în criza politică libaneză. Miliţiile şiite Hizballah şi alte grupări aflate în opoziţie cer demisia guvernului pro-occidental al premierului Fuad Siniora.

General american dă asigurări că armata Statelor Unite nu a fost implicată în executarea lui Saddam Hussein

Armata americană nu a fost implicată în nici un fel în execuţia prin spînzurare a fostului lider irakian Saddam Hussein. Generalul William Caldwell a declarat presei la Bagdad că militarii americani nu au făcut decît să asigure condiţiile de siguranţă în timpul transferării lui Saddam Hussein în custodia autorităţilor irakiene şi că militarii americani s-au purtat cu demnitate în timpul predării fostului preşedinte irakian.

Bagdad: incertitudine în legătură cu date executării a doi lideri ai fostului regim

În Irak se pregăteşte execuţia prin spînzurare a doi dintre foştii lideri irakieni, judecaţi şi condamnaţi la moarte împreună cu Saddam Hussein. Canalele arabe de ştiri transmit că Barzan Ibrahim, frate vitreg al lui Saddam şi fost şef al serviciilor secrete, şi Awad Hamed al-Bandar, fost preşedinte al Tribunalului revoluţionar din Irak, ar urma să fie executaţi mîine. Agenţia Associated Press citează o oficialitate guvernamentală irakiană anonimă care a confirmat informaţia, dar un înalt consilier al premierului Nuri al-Maliki a declarat că nu a fost fixată încă o dată pentru execuţie.

O femeie în rîndul companiei de Beefeaters de la Turnul Londrei

Administraia Turnului Londrei, unul din cele mai faimoase monumente istorice din Marea Britanie, a rupt-o cu tradiţia şi a angajat pentru prima oară o femeie ca paznic. Potrivit unei reprezentante a muzelui din Turnul Londrei, noua angajată se va alătura celorlalţi 35 de paznici în luna septembrie. Aşa-numiţii paznici Yeoman, cunoscuţi şi sub numele de Beefeaters, patrulează fortăreaţa începînd din 1485, iar astăzi au în grijă bijuteriile Coranei Marii Britanii şi lucrează ca ghizi pentru turişi.

Ştirea zilei

Parteneriatul economic trans-atlantic va fi una din preocupările centrale ale Germaniei cît timp va deţine preşedinţia Uniunii Europene, a declarat cancelarul Germaniei Angela Merkel. Într-un interviu acordat cotidianului „Financial Times” în ajunul vizitei sale la Washington, Angela Merkel s-a pronunţat pentru o mai strînsă colaborare economică între Germania şi Statele Unite, şi a spus că cele două ţări ar trebui să facă mai multe în direcţia armonizării legislaţiei financiare şi a legilor care protejează proprietatea intelectuală.

Comisie de la Penitenciarul Rahova propune eliberarea condiţionată a lui Miron Cozma.

O comisie specială de la Penitenciarul Rahova a propus eliberarea condiţionată a fostului lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma. Propunerea va fi discutată în cel mult o săptămînă de Judecătoria sectorului 5 Bucureşti. Cozma a avut dreptul să ceară eliberarea condiţionată după ce instanţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis în decembrie 2005 contopirea pedepselor pe care fostul lider al minerilor le-a primit pentru implicarea în două mineriade: şapte ani şi 11 luni închisoare (pedeapsă executată deja pentru mineriada din 1991) şi zece ani de închisoare (pedeapsă aplicată de instanţa supremă pentru mineriada de la Costeşti, din februarie 1999).

Ştirea zilei

Presa internaţională continuă să dea atenţie intrării României şi Bulgariei în Uniunea Europeană. Sub titlul, „Entuziasmul României nu poate decît să întărească Uniunea Europeană”, cotidianul irlandez „Irish Times” publică un amplu articol-interviu despre şi cu comisarul european pentru multilingvism Leonard Orban. Orban pledează în paginile cotidianului irlandez pentru păstratrarea diversităţii lingvistice a blocului pan-european, spunănd că această diversitate face ca Uniunea Europeană să fie diferită de Statele Unite.

Un titlu mai puţin optimist apare în cotidianul britanic „Times”: „E posibil ca noii veniţi să aibă vise imposibile”. Autorul articolului, Bronwen Maddox porneşte de la o declaraţie a unei oficialităţi române care spune că România ar putea să ajungă din urmă Irlanda, una din fostele ţări sărace ale Uniunii care face acum parte din grupul ţărilor bogate. Maddox spune că deşi nu se poate nega României şi Bulgariei meritul de a se fi transfomat rapid dipă prăbuşirea comunismului, ele sunt mult mai sărace decît erau Irlanda şi Spania la intrarea lor în Uniunea Europeană şi nici nu au instituţiile pe care aceste două ţări le aveau la aderare.

FBI constată zeci de cazuri de maltratare a deţinuţilor la centrul din Guantanamo

Potrivit unor noi documente date publicităţii de Biroul Federal de Investigaţii din Statele Unite, la centrul de detenţie american de la Guantanamo au avut loc cîteva zeci de cazuri de rău tratament al deţinuţilor. Agenţii FBI, se spune în documentele citate, au văzut prizonieri încătuşaţi de podea, lăsaţi pentru lungi perioade de timp fără posibilitatae de a se aşeza, şi privaţi de hrană şi apă. Documentele FBI mai vorbesc şi despre insulte aduse Koranului sau despre folosirea intimidărilor de ordin sexual în timpul interogatoriilor.

Mahmud Ahmadinejad: Iranul va începe producţia de combustibil nuclear cu destinaţie civilă

Preşedintele iranian Mahmud Ahmadinejad a anunţat că Iranul va începe curînd producţia de combustibil nuclear de folosinţă industrială. Într-un discurs pronunţat în provincia vestică a ţării Huzestan, Ahmadinejad a spus că Tehranul va rezista presiunilor de a–şi înceta programul nuclear. Luna trecută, Consiliul de Securitate ONU a adoptat o rezoluţie care impune Iranului sancţiuni limitate pentru refuzul de a opri operaţiunile de îmbogăţire a uraniului. Iranul susţine că programul său nuclear e paşnic, dar occidentul bănuieşte că Teheranul vrea să construiască arma atomică.

PSD critică manifestările concurente organizate în cinstea aderării la UE

Partidul Social Democrat cere Guvernului, Primăriei Generale a Bucureştiului şi Administraţiei prezidenţiale să facă publice cheltuielile pentru organizarea a două petreceri în capitala României în cinstea aderării României la Uniunea Europeane, se spune într-un comunicat de presă al PSD. „Oficialiăţile europene venite în România să asiste la un moment festiv au devenit martori ai luptei pentru propria imagine dintre preşedinte şi premier, care au exportat astfel conflictul dintre Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria în Uniunea Europeană”, se mai spune în comunicatul PSD.

Arestarea în Spania a 5 persoane supectate de legături cu terorismul internaţional

Poliţia spaniolă a reţinut 5 persoane suspectate de legături cu terorismul internaţional. Ministerul spaniol de interne a anunţat că e posibil ca cei cinci – a cărorar naţionalitate nu a fost făcută publică – să fi ajutat să scape doi suspecţi implicaţi în atacul terorist soldat cu moartea a 191 de oameni într-o gară din Madrid în martie 2004. În februarie ar urma să înceapă în capitala spaniolă procesul intentat unui număr de 29 de persoane, majoritatea spanioli şi marocani, acuzaţi de implicare în atentatul din 2004.

Spania preia preşedinţia OSCE

Ministerul spaniol de externe se va concentra pe întărirea valorilor democratice cît va prezida Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa. Anunţul a fost făcut de şeful diplomaţiei spaniole Miguel Angel Moratinos într-o scrisoare de Anul Nou adresată tututor statelor membre în OSCE. Spania a preluat la 1 ianuarie preşedinţia acestui organism, deţinută anul trecut de Belgia.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG