Linkuri accesibilitate

Ştiri

Romanian President Traian Basescu calls a referendum on changing the electoral system

Romanian President Traian Basescu signed on October 23 a decree calling a referendum on introducing elections in single-member constituencies on the basis of a majority two-ballot system. The referendum will take place on November 25, the day Romanians are called to vote in elections to the European Parliament. President Basescu called the referendum although Government had said it would ammend the electoral code and turn it into a mixed electoral system, consisting of elements of both plurality and proportionality.

The EU's commissioner for multilingualism considers "Moldovan language" a linguistic fiction

The EU's commissioner for multilingualism, a Romanian, Leonard Orban, has asked EU officials to avoid references to the "Moldovan language". The move followed a bitter reaction by Romania to the inclusion of the phrase in two recent agreements signed by the EU and Moldova which do not require ratification by all 27 members of the bloc. Romanian Foreign Minister Adrian Cioroianu had said on October 16 that Romania will not ratify any EU document mentioning the "Moldovan language" because the phrase is "purely political". Bucharest argues that the few differences between linguistic usage in the two countries do not warrant the view that Moldovan speech amounts to a distinct language.

Ministrul Justiţiei Chiuariu cere preşedintelui Băsescu revocarea procurorului DNA Ţuluş

Ministrul Justiţiei Tudor Chiuariu a cerut preşedintelui Traian Băsescu revocarea din funcţie a procurorului şef al secţiei a II-a a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Doru Ţuluş. Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei, printre argumentele care însoţesc cererea de revocare semnată de ministrul Tudor Chiuariu sunt menţionate "deficienţele majore identificate în urma controlului inspecţiei judiciare, deficienţe care sunt de natură de a vicia actele de urmărire penală efectuate de secţia a II-a a DNA, de a compromite total credibilitatea instituţiei, precum şi lupta împotriva corupţiei în general".

Explozie într-un bloc de locuit de la Soroca - patru victime

4 persoane si-au pierdut viata, iar altele 3 au fost ranite in urma unei explozii produse in seara zilei de ieri intr-un bloc de locuit din Soroca. Vitalie Artin, locotenent-major în cadrul Departamentul Situatii Exceptionale, a declarat pentru Radio Europa Libera, că cea mai plauzibilă cauză a accidentului pare a fi o scurgere de gaze, dar cercetările continuă.

Şase apartamente din blocul de locuit situat în centrul oraşului Soroca au fost distruse în urma exploziei.

Ştirea zilei

Liderul autonomiei kurde din Irak Masud Barzani a declarat că nu va preda Turciei niciun rebel kurd capturat în Irak. Guvernul de la Ankara exercită presiuni asupra lui Barzani pentru a aresta şi extrăda combatanţi şi activişti PKK, care acţionează din baze situate pe teritoriul Irakului.

Ministrul turc de externe Ali Babagican a declarat astăzi că Turcia ia în considerare atât opţiuni diplomatice, cât şi militare în lupta contra rebelilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan, care se ascund în munţii din nordul Irakului.

Ştirea zilei

Marele premiu al festivalului international de film documentar ASTRA de la Sibiu a fost decernat fimului "Cabala la Kabul" realizat de Dan Alexe, colaborator al Europei Libere. Documentarul, subintitulat "ultimii doi evrei din Afganistan", este o coproductie franco-belgiana si ruleaza, de doua saptamini, in cinematografele din Franta.

Ştirea zilei

Vicepresedintele Parlamentului European, Miguel Angel Martinez soseşte astăzi la Chişinău pentru o vizită de două zile. Agenda vizitei include intrevederi cu oficialii moldoveni şi cu parlamentarii care fac parte din Comitetul de Cooperare Parlamentara Republica Moldova - Uniunea Europeană.

Vicepresedintele Parlamentului European va vizita şi Centrul European Comun de Eliberare a Vizelor în incinta ambasadei Ungariei.

Confruntări armate lîngă oraşul afgan Musa Qala - pierderi în rîndul talibanilor

Forţele coaliţiei conduse de Statele Unite în Afganistan au ucis circa 80 de militanţi talibani în provincia Helmand din sudul ţării. Potrivit coaliţiei, lupta a avut loc sâmbătă lângă oraşul Musa Qala şi nu s-au înregistrat victime în rândurile civililor.

Pe de altă parte, patru soldaţi şi un civil afgani şi-au pierdut viaţa în urma unui atentat sinucigaş la o bază americano-afgană din provincia Paktika, la frontiera cu Pakistanul.

Armata americană transferă forţelor irakiene controlul asupra provinciei Karbala

Ministerul american al apărării a anunţat că va preda luni controlul asupra provinciei Karbala, locuită preponderent de şiiţi, forţelor de securitate irakiene. Karbala va deveni astfel a opta din cele 18 provincii irakiene în care controlul a fost transferat autorităţilor de la Bagdad.

Premierul turc Erdogan critică pasivitatea Uniunii Europene faţă de PKK

Primul ministru turc Regcep Tayyip Erdogan a criticat Uniunea Europeană că nu face mai mult pentru a împiedica activitatea Partidului Muncitorilor din Kurdistan PKK. Erdogan a declarat la Istanbul că ţările UE nu arestează şi nu extrădează membrii PKK, chiar dacă Uniunea Europeană a declarat oficial gruparea drept organizaţie teroristă.

Comentariile premierului turc survin pe fundalul ameninţărilor Turciei de a întreprinde incursiuni peste frontiera împotriva bazelor PKK dislocate în regiunea kurdă din Irak.

Nou test al tehnologiei americane de interceptare a rachetelor balistice

Armata americană a întreprins cu succes deasupra Oceanului Pacific un test al tehnologiei de interceptare a rachetelor balistice. Potrivit autorităţilor americane, a fost a treizeci şi una interceptare cu succes din 39 de teste efectuate din 2001.

Secretarul general al NATO Jaap de Hoop Scheffer aşteptat luni la Bucureşti

Jaap de Hoop Scheffer, secretarul general al NATO, va efectua, luni, o vizita la Bucuresti. Convorbirile secretarului general al NATO cu oficialii romani se vor concentra pe aspectele privind gazduirea, de catre Romania, a Summit-ului NATO din aprilie 2008. Vor fi abordate, totodata, evolutiile in planul securitatii in Europa de sud-est si regiunea Marii Negre.

Alegeri locale în Bulgaria

În Bulgaria au loc alegeri locale. Scrutinul este văzut ca un test la jumătate de mandat pentru guvernul de coaliţie – de centru-stânga – al premierului Serghei Stanişev. Sondajele de opinie arată însă o creştere a popularităţii formaţiunii de centru-dreapta condusă de primarul Sofiei Boiko Borisov.

Explozie într-un bloc de locuit din Soroca - trei victime

Cel puţin trei persoane si-au pierdut viata, iar altele 3 au fost ranite in urma unei explozii produse sîmbătă seara intr-un bloc de locuit din orasul Soroca.

Departamentul Situatii Exceptionale informează, citat de agenţia Moldpres, că in urma deflagratiei sase apartamente din blocul de locuit, amplasat pe strada Setfan cel Mare, 117, au fost distruse.

Departamentul Situatii Exceptionale încearcă să determine cauza exploziei.

Chişinău: conferinţa Stîngii Europene

La Chişinău continuă conferinţa Stângii Europene la care partide de stânga din Europa Occidentală şi din foste ţări comuniste îşi clarifică relaţiile în contextul noii politici de vecinătate a Uniunii Europene. Sâmbăta preşedintele Vladimir Voronin a declarat că alternativa integrarii europene este nationalismul, xenofobia si izolarea, precum si fortificarea capitalismului de nomenclatura.

Teodor Atanasiu: Preşedintele Băsescu încalcă spiritul recomandărilor UE privind euroalegerile

Vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu l-a acuzat pe preşedintele Traian Băsescu că sfidează recomandările europene prin organizarea unui referendum în acelaşi timp cu euroalegerile. Vorbind la Alba Iulia, vicepreşedintele PNL a precizat că există directive europene care spun că alegerile europarlamentare nu pot fi suprapuse cu niciun alt tip de alegeri.

Liderul liberal a afirmat că motivul real pentru care Traian Băsescu a iniţiat procedurile pentru organizarea unui referendum privind votul uninominal este dorinţa acestuia de a intra în campania electorală alături de PD şi PLD.

Teodor Atanasiu a adăugat că asumarea răspunderii Guvernului pentru votul uninominal este singura modalitate prin care se poate introduce acest sistem de vot.

Ştirea zilei

Ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David a declarat că referendumul pentru votul uninominal şi alegerile pentru Parlamentul European vor fi organizate în secţii de votare separate.

Vorbind la Timişoara în cadrul unei conferinţe de presă, David a precizat că şi sistemul de numărare a voturilor va fi separat, pentru a fi eliminată fraudarea şi pentru a elimina orice dubii.

Potrivit aceleaşi surse, pentru referendum şi pentru alegerile europarlamentare vor exista comisii diferite, iar softul prin care se vor număra voturile va fi, de asemenea, separat.

Ştirea zilei

Preşedintele Vladimir Voronin declară că reunificarea Moldovei ar insemna inceputul unui nou dialog de cooperare intre popoarele UE, SUA, Rusiei si Ucrainei.

"Nu avem nevoie de prezenta militara sub nici o forma. Principiile securitatii pot fi asigurate si prin intermediul altor mecanisme", a spus Vladimir Voronin in discursul rostit la deschiderea Conferintei Internationale a Partidului Stingii Europene, care are loc la Chisinau. El nu a specificat însă în ce constau mecanismele menţionate.

Partea transnistreana urmeaza sa-si prezinte pozitia fata de initiativele Presedintelui Voronin, in cadrul unor consultari ale mediatorilor in formatul 3+2 programate pentru luna noiembrie 2007. Declaratii in acest sens a facut seful statului vineri la o emisiune difuzată de postul TV NIT. Iniţiativele lansate acum o lună prevăd măsuri de consolidare a încrederii între părţi.

Statele Unite resping relatările că ar pregăti un război împotriva Iranului

Casa Albă neagă că s-ar pregăti de război cu Iranul, spunând că acordă prioritate procesului diplomatic. Purtătorul de cuvânt Tony Fratto a declarat că adminsitraţia Bush nu exclude utilizarea forţei împotriva Iranului, dar speră că războiul poate fi evitat. Statele Unite şi-au intensificat săptămâna aceasta presiunile asupra Iranului, anunţând noi sancţiuni împotriva Gărzilor Revoluţionare, a unor bănci şi a unor demnitari din Iran.

Preşedintele Putin compară disputa asupra scutului antirachetă cu criza cubaneză din 1962

Departamentul de stat american a respins declaraţia făcută de preşedintele rus Vladimir Putin care a comparat disputa americano-rusă legată de intenţiile de instalare a sistemului anti-rachetă în Europa cu criza din Cuba din 1962.

Vineri la un summit Russia-Uniunea Europeană în Portugalia, preşedintele Putin a spus că e vorba de situaţii similare din punct de vedere tehnologic. Confruntarea dintre Statele Unite şi Uniunea Sovietică din 1962 a fost generată de construcţia de către sovietici a unor instalaţii de lansare a rachetelor în Cuba.

Varşovia cere din nou ridicarea necondiţionată a embargoului rusesc

Polonia respinge relatările potrivit cărora ar fi căzut de acord să permită inspectorilor ruşi să verifice unităţile de procesare a cărnii. Ministrul polonez de externe a declarat că doar ridicarea necondiţionată a embargoului rusesc asupra alimentelor produse în Polonia va face posibile eventuale inspecţii efectuate de veterinarii ruşi la firmele poloneze.

Ankara va decide după 5 noiembrie dacă va începe o campanie împotriva kurzilor din Irak

Guvernul turc nu acceptă propunerile Irakului de a împiedica rebelii kurzi din nordul ţării să facă incursiuni peste frontiera cu Turcia. Comandantul-şef al armatei turce, Generalul Yasar Buyukanit a dat de înţeles că Turcia va aştepta rezultatele vizitei la Washington a premierului Erdogan, preconizată pentru 5 noiembrie, după care va decide asupra unei eventuale ofensive împotriva rebelilor kurzi pe teritoriul Irakului.

Londra nu renunţă la limita anuală impusă românilor şi bulgarilor care pot lucra în Marea Britanie

Londra nu va renunta la limita anuala, impusa numarului de cetateni romani si bulgari care pot lucra in Marea Britanie – relateaza cotidianul The Times. Decizia fnala a guvernului urmeaza sa fie anuntata in citeva zile.

Din ianuarie 2007, 8 mii de cetateni romani si Bulgaria au venit sa munceasca in Marea Britanie, la care se adauga 2.800 de sezonieri.

În noaptea de 27 spre 28 octombrie se trece la ora de iarnă

În noaptea de 27 spre 28 octombrie Republica Moldova va trece la timpul de iarna. La ora 3.00 acele ceasornicului vor fi schimbate cu o ora în urma. Schimbarea are loc in majortiatea tarilor europene.

Ştirea zilei

Un comunicat de presă de la Bruxelles anunţă că Secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer va efectua o vizită în România, luni 29 octombrie. In programul vizitei figurează întîlniri cu preşedintele Traian Băsescu, premierul Tăriceanu, ministrul de externe şi preşedintele Camerei Deputaţilor şi două întîlniri cu presa.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG