Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

Presedintele Vladimir Voronin a cerut reorganizarea, prin comasare sau desfiintare, a celor 61 de structuri de control, aflate in subordinea statului. Argumentul presedintelui este ca in acest fel se reduce birocratia si coruptia.

Cu o saptamina in urma, tot la indicatia presedintelui Voronin, guvernul a decis sa reduca cu 10 la suta numarul angajatilor din Procuratura Generala, Centrul pentru combaterea crimelor economice si coruptiei, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul fiscal principal de stat, Agentia constructii si dezvoltare a teritoriului, Serviciul standardizare si metrologie, Inspectoratul ecologic de stat.

Judecatoria Buiucani a decis neinperea procesului de chemarea a judecata a presedintelui Voronin de catre liderul AMN Urechean

Judecatoria Buiucani a decis neinperea procesului de chemarea a judecata a presedintelui Vladimir Voronin de catre presedintele Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urechean, pe motiv ca presedintele se bucura de imunitate pe perioada mandatului. Urechean l-a dat in judecata pe presedinte pentru apararea onoarei, demnitatii si incasarea prejudiciului moral.

Eparhiile reactivate de Mitropolia Basarabiei inregistrate de autoritatile de la Chisinau

Cele trei eparhii reactivate de Mitropolia autonomă a Basarabiei au fost înregistrate oficial de guvernul Republicii Moldova, reapariţia lor fiind în acord cu prevederile canonice şi juridice, a informat, miercuri, Patriarhia Română. Este vorba de episcopia de Bălţi, de Episcopia Basarabiei de Sud şi de Episcopia Ortodoxa a Dubăsarilor şi a toată Transnistria.

Saptamina trecuta, Sinodul BOR a aprobat reactivarea celor trei eparhii – ceea ce a provocat o reactie foarte iritata din partea Mitropolie Moldovei. BOR sustine insa ca reactivarea nu este decit consecinta logica si juridica a deciziei din 2004 a Curtii Supreme de Justitie din R. Moldova, prin care Mitropolia Basarabiei este recunoscuta drept succesoarea Mitropoliei Basarabiei care a functionat pina in 1944.

Premierul Tariceanu ingrijorat de discriminarea romanilor in Ucraina

Premierul Călin Popescu Tăriceanu s-a intilnit cu presedintele Ucrainei Victor Iushcenko, caruia i-a comunicat intre altele, ingrijorarea Romaniei fata de diferenţierea pe care o fac autoritatile ucrainene intre minoritatea româna si cea "aşa-numită" moldovenească, cerând păstrarea identităţii culturii.

Discutiile purtate la Bucuresti de presedintele Iushcenko cu presedintele Basescu si premierul Tariceanu au atins toate problemele din relatiile bilaterale: canalul Bistroe, Insula Serpilor si delimitarea platoului marin, recuperarea investitiei facuta de Romania in combinatul de la Krivoi-Rog.

Moscova: 15 firme participa la Zilele vinului moldovenesc

La Moscova a avut loc a 15-a editie a Zilei vinului moldovenesc, ocazie folosita de organizatori si companiile participante sa anunte revenirea pe piata rusa a vinurilor din Republica Moldova. Au participat 15 firme moldovenesti.

Vladimir Putin despre dreptul inalienabil al Rusiei de a exporta arme

Preseditnele Rusiei Vladimir Putin a declarat ca nimeni nu poate limita dreptul Rusiei de a exporta arme. Cu un an in urma, Statele Unite au impus sanctiuni principalului exportor de arme din Rusia, pe motivul colaborarii cu Iranul – santiuni calificate drept ilegale de Moscova.

Pedepse grele cu inchisoare pentru teroristii implicati in atentatul de la Atocha

Un tribunal din Spania a condamant la peste 40 de mii de ani inchisoare pe cei acuzati de organizarea atentatelor din 2004 de la Madrid, comise intr-un tren de navetisti si soldate cu 191 de morti.

Din 28 de persoane inculpate, 21 au fost gasite vinovate.

Moscova nu permite mai mult de 70 de observatori OSCE la alegerile legislative

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a acuzat Rusia ca impune limite stricte misiunii de observatori OSCE la alegerile pentru Duma de stat din decembrie. In ivitatia trimisa de autoritatile ruse se precizeaza ca OSCE poate trimite, intr-o misiune de scurta durata, nu mai mult de 70 de observatori. La ultimele alegeri generale, in 2003, OSCE a avut 400 de observatori.

Madrid: parlamentul spaniol adopta o lege care condamna dictatura franquista

Parlamentul spaniol a adoptat prima lege care denunta dictatura franqista si recunoaste victimele razboiului civil din 1936-39. Legea reabiliteaza victimele franqismului si interzice insemnele vechiului regim .

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov confera la Teheran cu presedintele Ahmadinejad

In cadrul intrevederii de la Teheran cu presedintele Iranului Mahmud Ahmadinejad, ministrul rus de externe Sergei Lavrov l-a indemnat sa aduca noi argumente pentru a spori increderea comunitatii internationale in caracterul civil al programului nuclear iranian. Rusia a criticat decizia recenta a Statelor Unite de a impune, unilateral, noi sanctiuni impotriva regimului de la Teheran.

Guvernul irakian ia masuri pentru limitarea libertatii de miscare a militantilor PKK

Irakul a luat masuri suplimentare pentru a limita libertatea de miscare a militantilor kurzi, membri ai miscarii PKK – s-a anuntat la Bagdad. Intre timp, Turcia continua sa maseze trupe la granita cu Irakul in vederea unei posbile incursiuni impotriva bazelor kurde.

Atentat cu bomba intr-un autorbuz din orasul rus Togliatti - opt morti

O bomba artizanala a explodat intr-un autobus din orasul rus Togliatti. Cel putin 8 persoane au fost ucise. Autoritatile considera ca este vorba de un act de terorism.

Ştirea zilei

Partidul Social Democrat sustine ca autoritatile de la Bucuresti ar fi exprimat disponibilitatea Romaniei de a gazdui elemente ale scutului anti-racheta american. Intr-un interviu acordat Europei Libere, purtatorul de cuvint al PSD, Cristian Diaconescu a precizat ca acesta a fost motivul pentru care conducerea partidului sau a adresat o scrisoare guvernului si presedintiei, cerindu-le sa puna in dezbaterea publica aceasta problema.

Contactat de Europa Libera, ministerul de externe a declarat ca nu comenteaza declaratiile purtatorului de cuvint PSD.

Sectii separate de votare pentru euroalegeri si pentru referendum

Pe 25 noiembrie vor fi organizate sectii separate de votare pentru alegerile europarlamentare si pentru referendumul cerut de presedintele Basescu privind introducerea votului uninominal. Premierul Tariceanu i-a trimis presedintelui Basescu o scrisoare in acest sens.

Guvernul respinge cererea presedintelui Basescu de a majora bugetul apararii in 2008

Guvernul a respins cererea presedintelui Traian Basescu de a malora bugetul apararii in 2008, de la 1,91 % din PIB la 2,38 %. Premierul Tariceanu a explicat ca in acest moment, Romania nu este tinta unor amenintari externe, problemele ei fiind preponderent de ordin social.

Circa 20% din tinerii sub 25 de ani din Romania sint someri

Aproape 20% din tinerii din Romania, sub 25 de ani, sint someri, ceea ce pune Romania intre tarile din Uniunea Europeana cu cea mai inalta rata a somajului intre tineri. Potrivit biroului european de statistica, rata medie a somajului in Uniunea Europeana era de 7% in septembrie – cifra in jurul careia se situeaza si rata somajului din Romania.

Senatul respinge cererea presedintelui Basescu de a reexamina amendamentele la doua legi

Senatul a respins doua cereri ale presedintelui Traian Basescu privind reexaminarea unor legi: este vorba de unele modificari la codul fiscal si de legea prin care Protocolul de stat va putea vinde imobilele chiriasilor prin negocieri directe, nu prin licitatie publica, cum ceruse presedintele.

Washington: reglementări aspre pentru firmele de securitate particulare care operează în Irak

Pentagonul şi Departamentul de stat american au căzut de acord să introducă reglementări mai aspre pentru firmele de securitate particulare cu care cooperează în Irak.

Schimbările vin după finalizarea unui raport asupra incidentului petrecut la Bagdad luna trecută, când bodyguarzii firmei Blackwater au împuşcat mortal 17 civili irakieni nevinovaţi.

La Madrid se aşteaptă verdictele în procesul intentat teroriştilor din dosarul Attocha

La Madrid se dau astăzi verdictele în procesul a 28 de indivizi acuzaţi de punerea la cale a atacurilor asupra trenurilor de navetişti, din martie 2004. Exploziile produse în apropierea gării madrilene Attocha s-au soldat cu 191 de morţi.

Opt dintre acuzaţi sunt învinuiţi de omor, iar restul de apartenenţa la grupări teroriste. Procurorii spun că acuzaţii sunt terorişti islamişti care trăiesc în Spania şi au fost inspiraţi de reţeaua Al Qaida.

Ministrul de externe israelian pledează la Beijing pentru înăsprirea sancţiunilor ONU împotriva Iranului

Israelul încearcă să convingă China să adopte o politică mai dură faţă de Iran. Aflată în vizită la Beijing, ministrul de externe israelian Tzipi Livni a spus că impunerea de noi sancţiuni severe, immediate şi cuprinzătoare împotriva Iranului ar putea schimba situaţia.

China este unul din cei cinci membri cu drept de veto din Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite.

Reuniune la Suhumi a separatiştilor din R. Moldova şi Georgia

Reprezentanţii republicilor autoproclamate din Moldova şi Georgia – Transnistria, Abhazia şi Osetia de Sud – au început în capitala abhază Suhumi o reuniune de câteva zile la care discută cum să obţină recunoaşterea internaţională şi presupuse similitudini cu situaţia din Kosovo. Reuniunea va culmina pe 4 şi 5 noiembrie cu întrevederea liderilor separatişti Igor Smirnov, Serghei Bagapş şi Eduard Kokoity.

Washington: Daniel Fried participă la reuniunea coordonatorilor naţionali din GUAM

La Washington are loc azi o reuniune a coordonatorilor naţionali din ţările GUAM, la care reprezentanţii Georgiei, Ucrainei, Azerbaijianului şi Moldovei discută rezultatele sumitului de vara trecută a acestei organizaţii regionale sprijinită de Statele Unite. Delegaţia moldoveană este condusă de viceministrul de Externe, Valeriu Ostalep. La reuniune participă oficialităţi de la Departamentul de Stat american, între care Daniel Fried, asistentul Secretarului de Stat pentru probleme Eurasiatice.

Human Rights Watch avertizează că regimul din Rangoon înrolează copii în armată

Organizaţia Human Rights Watch susţine că regimul militar din Mianmar, fosta Birmanie, înrolează în forţele armate copii de zece ani. Într-un nou raport, organizaţia de apărare a drepturilor omului cu sediul la New York susţine că autorităţile din Mianmar apelează la copii şi adolescenţi datorită numărului mare de dezertori adulţi din armată.

Hackeri din mai multe ţări scot din funcţiune websiteul preşedintelui Ucrainei Iuşcenco

Hackeri din mai mulţi ţări au lansat un atac masiv şi au scos din funcţiune temporar websiteul preşedintelui Ucrainei Victor Iuşcenco. Experţii spun că atacurile cibernetice au fost lansate din Rusia, Marea Britanie, Kazahstan, Israel, Ucraina şi Statele Unite, începînd de duminică şi până ieri după amiază.

O grupare naţionalistă de tineret din Rusia şi-a revendicat atacul.

Ştirea zilei

Ambasadorul Ungariei la Chişinău, Mihaly Bayer a declarat agenţiei Moldpres că Centrul Comun de vize găzduit de ambasada ungară va elibera de anul viitor vize moldovenilor pentru toate ţările din spaţiul Schengen. Ungaria, împreună cu celelate ţări est europene primite în Uniunea Europeană în 2004, intră în zona de liberă circulaţie Schengen la sfârşitul acestrui an. Potrivit Moldpres, ambasadorul Bayer a lăsat să se înţeleagă că moldovenii nu vor mai fi nevoiţi să călătorească la ambasade din alte ţări pentru a obţine vize Schengen.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG