Linkuri accesibilitate

Ştiri

Mihail Fradkov - viitorul director al serviciului rus de informaţii în străinătate

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că îl va desemna pe fostul premier Mihail Fradkov în funcţia de director al serviciului rus de informaţii în străinătate, după ce fostul director, Serghei Lebedev, a fost ales de preşedinţii din Comunitatea Statelor Independente secretar al comitetului executiv al organizaţiei.

Dupa o intrevedere cu Vladimir Putin, presedintele Voronin anunta o iminenta reluare a importurilor de vin de catre Rusia

Aflat la Summitul CSI care s-a încheiat ieri la Duşanbe, presedintele Vladimir Voronin s-a intilnit cu omologul sau rus Vladimir Putin, informeaza serviciului de presa al Presedintiei.

După întrevedere, Vladimir Voronin a spus că, in cel mai scurt timp, primul lot de vinuri moldovenesti va fi pus in vinzare pe piata rusa, fără a indica un termen concret. Preşedintele moldovean a făcut o declartaţie similară, după întâlnirea cu preşedintele rus la finele lunii iunie. De asemenea a fost abordată şi tematica transnistreana.

Ministrul de externe spaniol Miguel Anhel Moratignos incepe o vizita la Chisinau

Ministrul spaniol de externe, presedinte in exercitiu al OSCE, Miguel Anhel Moratignos, soseşte astăzi la Chişinău pentru o vizită de două zile.

Dialogul cu autoritatile Republicii Moldova se va axa preponderent pe cooperarea in cadrul OSCE, in special in contextul eforturilor pentru rezolvarea conflictului transnistrean.

In cadrul vizitei urmeaza sa fie semnata Conventia privind evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si pe proprietate intre Moldova si Spania.

Miguel Angel Moratinos va avea şi o intrevedere cu liderii de la Tiraspol.

Ştirea zilei

Presedintele legislativului nerecunoscut din regiunea transnistreană, Ievgheni Şevciuk a salutat "cu prudenta" initiativele Presedintelui Vladimir Voronin privind Transnistria, declarind ca asteapta "cum se vor realiza acestea"

Ieri în aceeasi emisiune televizată, difuzată de postul NIT, Grigore Maracuta, funcţionar special al parlamemtului local, a salutat de asemenea cu prudenta initiativele lui Vladimir Voronin facute publice intr-un interviu acordat gazetei "Komsomolskaia pravda".

Agenţia Moldpres, citează un comunicat al serviciului de presa al liderului de la Tiraspol, Igor Smirnov, care condamnă vehement initiativele Presedintelui Voronin. Iniţiativele prezidenţiale prevăd măsuri de consolidare a încrederii reciproce.

Un an de la asasinarea ziaristei Anna Politkovskaya

În cadrul mai multor manifestări care au loc astăzi la Moscova şi în alte mari oraşe din lume răsună apeluri la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin de a-i prinde pe asasinii jurnalistei Anna Politkovskaya, un critic al Kremlinului şi al războiului din Cecenia. Politkovskaya a fost ucisă exact acum un an în maniera unui omor la comandă, ceea ce a atras condamnări din partea comunităţii internaţionale şi critici la adresa Kremlinului că nu reuseste să apere libertatea de expresie.

Premierul ucrainean negociaza marti la Moscova rambursarea datoriilor fata de Gazprom

Premierul în exerciţiu al Ucrainei Viktor Yanukovych va discuta marţi la Moscova despre datoriile pentru importul de gaze naturale. Compania de stat rusă - Gazprom – sustine că Ucraina îi datorează 1,3 miliarde de dolari pentru gaz. Gazprom-ul îi reaminteşte Ucrainei de datorii exact în perioada când formaţiunile pro-Occidentale negociaza formarea unei coaliţii care ar plasa în opoziţie Partidul Regiunilor al premierului Ianukovici.

Segura: arestarea liderilor partidului separatist basc Batasuna

Un lider al mişcării separatiste basce a declarat că arestarea a 23 de membri ai partidului său echivalează cu o declaraţie de război din partea guvernului spaniol. Aproape întreaga conducere a partidului interzis Batasuna a fost reţinută în urma unei razii de joi noaptea în oraşul Segura unde comitetul executiv ţinea o şedinţă secretă.

Bagdad: acord intre clericii shiiti Moktada al-Sadr si Abdul Aziz al-Haikim

Alianţa Şiită Unită a prim-ministrului irakian Nuri al-Maliki salută înţelegerea dintre principalii lideri şiiţi din ţară care se angajează că coopereze pentru a preveni vărsările de sânge. Acordul a fost semnat de clericii Moktada al-Sadr şi Abdul Aziz al-Haikim. Partizanii celor doi se luptă pentru controlul asupra localităţilor din sudul Irakului locuit preponderent de mulmani şiiţi.

Autoritatile militare din Myanmar recurg la noi arestari

Junta aflată la conducerea Myanmarului a redus numărul de soldaţi care patrulează străzile capitalei comerciale Yangon, însă a arestat alte 78 de persoane. Grupari de disidenţi şi o serie de guverne straine estimează la 6 mii numărul persoanelor întemniţate în urma protestelor pro-democraţie de luna trecută.

Ştirea zilei

Ministrul de externe Adrian Cioroianu a pledat din nou pentru deschiderea a doua noi consulate in Republica Moldova, nu numai pentru a acorda vize. ci si pentru a organiza centre de votare – in vederea alegerilor europarlamentare din acest an si a alegerilor generale de anul viitor. Intr-o emisiune de televiziune, Cioroianu a precizat ca pentru moment se mareste capacitatea consulatului de la Chisinau, in speranta ca acesta sa poata acorda pina la 600 – 700 de vize pe zi.

Referitor la propunerea presedintelui Basescu de liberalizare a regimului vizelor, ministrul de externe roman a atras atentia ca in acest moment, regimul romanesc de acordare a vizelor este atit de flexibil pe ct ii permit cerintele europene.

Romania's minority goverment survives motion of non confidence

Romanian prime minister Tariceanu's liberal government survived by a margin of 12 votes the motion of non confidence filed by the Social Democrat Party. Mircea Geoana, the Social Democrat leader, asked that the MPs who failed to follow the party line should be sanctioned.

Former advisor to president Voronin describes Transdniester as ballast for Moldova

Sergiu Mocanu, former adviser to Moldovan President Vladimir Voronin, suggested that Moldova should jettison its claims to Transdniester in order to hasten its entry into the EU. In an interview with the Russian newspaper "Vremya novostei", Sergiu Mocanu described the secessionist region as "ballast" that could hold back EU membership for 15-20 years. "Since the Transdniester conflict is no longer solvable, Moldova should recognize European integration as its top priority," he said. Mocanu added that Moldovans now have "more relatives in Italy than on the opposite bank of the Dniester."

Ştirea zilei

Europa Liberă poate fi din nou receptionată pe FM, în România. Emisiunea de ştiri, analize şi comentarii "Europa Liberă în direct" este transmisa de postul de radio Activ eFeM la Bucureşti şi Timişoara. De luni pînă vineri, programul "Europa Liberă în direct" de la ora 18 este difuzat la Bucureşti pe lungimea de unda 92,7 MHz şi la Timişoara pe 89.7 MHz.

Alegerile prezidentiale din Pakistan cistigate de actualul sef al statului Pervez Musharaf

Alegerile prezidentiale din Pakistan au fost cistigate de actualul presedinte Pervez Musharaf, a informat seful comisie electorale. Anuntul a fost facut in pofida deciziei judecatoresti ca rezultatul nu poate fi oficializat decit dupa ce Curtea constitutionala va fi analizat contestatiile oponentilor. Acestia sustin ca Musharaf nu ar avea dreptul sa candideze, fiind concomitent si comandantul armatei. Musharf a promis ca se va retrage de la conducerea armatei, dupa victoria in alegerile prezidentiale. Peste un an, in Pakistan, sint programate alegeri generale.

Premierul Ucrainei Victor Ianukovic asteptat marti la Moscova

Premierul Ucrainei Victor Ianukovic se duce marti la Moscova, pentru negocieri legate de datoria tarii sale fata de Gazprom. Datoria Kievului pentru importul de gaze naturalle este estimata la peste un milliard de dolari.

20 de militari moldoveni participa la aplicatiile internationale

20 de militari moldoveni vor participa, in perioada 7-29 octombrie, la aplicatiile internationale "Cooperative Longbow-Lancer", care se vor desfasura in acest an in Albania.

Potrivit unui oficial în cadrul Ministerului Apararii, editia de anul acesta a exercitiului de mentinere a pacii va intruni peste 800 de militari din circa 20 de tari NATO si state partenere ale Aliantei.

Guvernul american va dona Cehiei echipament militar care va fi utilizat in misiunile din strainatate

Guvernul Statelor Unite va dona Cehiei echipament militar in valoare de pina la 6 milioane de dolari care va fi utilizat in misiunile din strainatate, a declarat ieri un oficial ceh, citat de AP.

SUA s-a oferit sa acorde sprijinul in contextul in care armata cehă intentioneaza sa-si mareasca contingentul din Afganistan, a declarat purtatorul de cuvint al Ministerului Apararii de la Praga, Jan Pejsek.

Ştirea zilei

Preşedintele Vladimir Voronin nu a avut convorbiri cu preşedintele rus Vladimir Putin la summitul CSI care şi-a încheiat lucrările la Duşanbe.

La reuniunea din capitala Tadjikistanului, Moldova a semnat mai multe documente de cooperare.

La reuniuene a fost incheiat si un acord privind intensificarea cooperării dintre Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă din cadrul CSI si Organizaţia de Cooperare de la Şanghai. Moldova nu face parte din organizatia de cooperare militara CSI.

Participantii la reuniune au acceptat propunerea Rusiei privind numirea lui Serghei Lebedev – fostul director al serviciului rus de spionaj -- in functia de Secretar Executiv al CSI.

Convorbiri Andrei Stratan - Guenter Gloser la Chisinau

Republica Moldova are nevoie de sprijinul Germaniei pentru a ajunge la un nivel superior de cooperare politica cu Uniunea Europeana, a declarat ministrul de externe moldovean Andrei Stratan, la o intrevedere cu Guenter Gloser, oficial în cadrul Ministerului german de externe.

Andrei Stratan a spus ca Moldova, dupa expirarea planului de actiuni RM-UE, ar vrea sa incheie cu Uniunea europeana un document de cooperare la un nivel politic superior cu obligatiuni mult mai serioase.

Gunter Gloser a declarat ca "Atat UE cat si Germania sunt interesate in dezvoltarea stabila a vecinilor si nu pot ramane indiferenti fata de problemele acestora".

Lipsa crasa de locuri la gradinitele din Chisinau

Cel putin 3000 de cereri ale parintilor care intentioneaza sa-si inscrie copii la gradinitele din Chisinau au ramas nesatisfacute din cauza lipsei de locuri, a declarat pentru Basa-press Tatiana Nagnibeda, responsabilă de educaţie în cadrul Primariei Chisinau.

În anii 90, mai multe grădiniţe au fost închise sau date în arendă din cauză reducerii numărului de copii. După înviorarea demografică din ultimii ani în capitală, lipsa locurilor în grădiniţe apare ca o provocare în plus pentru noua administraţie a municipiului.

Kiev: rezultatele finale ale alegerilor legislative anticipate

Comisia Electorală Centrală din Ucraina a publicat rezultatele finale ale alegerilor generale anticipate de duminică, care dau partidele pro-occidentale drept învingătoare, chiar dacă formaţiunea condusă de premierul în exerciţiu Viktor Ianucovici a obţinut cele mai multe voturi — 34 de procente. Blocul Iulia Timoşenko a câştigat 31 la sută din sufragii, iar partidul “Ucraina Noastră” al preşedintelui Viktor Yushchenko a oţinut 14 procente. Cu un total de 45 la sută din voturi, cele două partide deţin majoritatea în parlament.

În jur de 20 de formaţiuni politice au participat la alegerile parlamentare anticipate care au fost organizate pentru a pune capăt confruntărilor politice între Preşedintele Yushchenko şi Prim-Ministrul Viktor Yanukovych.

Apel international in favoarea elucidarii asasinarii Annei Politkovskaia

Peste 60 de celebrităţi şi demnitari din lumea întreagă au semnat o scrisoare publicată de revista "Times" în care cheamă Rusia să traducă în justiţie asasinii jurnalistei Anna Politkovskaya. Ziarista, care scria articole critice la adresa Kremlinului şi războiului din Cecenia, a fost împuşcată la 7 octombrie 2006, în apartamentul său din Moscova. Omorul – efectuat de maniera asasinărilor la comandă – a atras condamnări din partea comunităţii internationale, iar criticii acuză Kremlinul că nu poate apăra libertatea cuvântului.

Statele Unite propun o retea comuna de sisteme antiracheta intre Rusia si NATO

Statele Unite au propus constituirea unei retele comune de sisteme antiracheta intre Rusia si NATO cu scopul de a atenua temerile Moscovei ca instalarea unor elemente ale scutului antiracheta american in Europa centrala ar fi orientata impotriva sa, informeaza Agence France Press, citindu-l pe Daniel Fried, secretar de stat adjunct pentru probleme europene si euroasiatice.

Aceasta propunere a fost facuta inainte de vizita la Moscova a secretarului de stat Condoleezza Rice si a ministrului apararii Bill Gates. Discutiile cu oficialitatile ruse se vor concentra asupra scutului antiracheta, pe care care Statele Unite vor sa-l instaleze in Europa.

George Bush se opune unei rezolutii a Congresului care condamna genocidul armean comis de turci

Preşedintele american George Bush şi-a reiterat opoziţia faţă de o rezoluţie a Congresului în care moartea a sute de mii de armeni care au locuit la începutul secolului 20 în Imperiul Otoman este calificată drept genocid. Bush a făcut remarcile ieri într-o convorbire telefonică cu premierul turc Regep Tayyip Erdogan. După ce va fi considerat de Comisia pentru Politică Externă a Camerei Reprezentantilor, se aşteaptă că documentul va fi aprobat.

Armenia sustine că turcii au ucis 1,5 milioane de armeni în Primul Război Mondial, Turcia respinge însă acuzele că e vorba de un genocid.

Ştirea zilei

Preşedintele Traian Băsescu a acuzat cabinetul Tăriceanu de abuz de putere în urma ordonanţei de Guvern prin care a fost modificată ieri Legea răspunderii ministeriale. Şeful statului a spus că Guvernul încearcă “blocarea luptei împotriva corupţiei pe termen lung”.

Ordonanţa desfiinţează actuala Comisiei prezidenţială pentru cercetarea faptelor comise de foşti şi actuali demitari în momentul în care ea se pregătea să avizeze cercetarea penală a doi miniştri liberali, cel al Justiţiei, Tudor Chiuariu şi cel al Muncii, Paul Păcuraru. Noua comisie care urmează a fi creată va fi compusă, potrivit Ordonanţei, din judecători numiţi de Consiliul Superior al Magistraturii, nu de ministerul Justiţiei şi cel de Interne, ca până acum.

Într-o replică dată preşedintelui Băsescu, ministrul Justiţiei a declarat că şeful statului este nemulţumit că a fost împiedicat să suspende din funcţie miniştri liberali.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG